Sunday 15 March 2015

5 συνταγές εν καιρώ νηστείας

Πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους, από μία πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας, η Σαρακοστή αποτελεί ιδανική περίοδο για να πειραματιστούμε με συνταγές θαλασσινών, λαχανικών και ζυμαρικών σε πεντανόστιμους και ιδιαίτερα θρεπτικούς συνδυασμούς.
Συγκεντρώσαμε πέντε από τις αγαπημένες μας νηστίσιμες συνταγές με εγγυημένο αποτέλεσμα.


Μπιφτέκια Λαχανικών
Χορταστικά και πεντανόστιμα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με φάβα, με πουρέ ή με ψητά λαχανικά και να τα περιλούσετε με μπόλικο λεμόνι.

Τι θα χρειαστείτε:
3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλ. αρακά
1 τριμμένο καρότο
2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
Αλάτι και πιπέρι
δυόσμο, ρίγανη
Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Από τις πλέον αγαπημένες νηστίσιμες γεύσεις και μάλιστα πλούσια σε βιταμίνη Α και φώσφορο.
Τι θα χρειαστείτε:1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. της σούπας λάδι
Αάτι και πιπέρι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά το χταπόδι και το βράζετε σε μία κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνετε, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το κρατάτε σε ένα μέρος, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμείτε και αφήνετε το μίγμα να πάρει 2 βράσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το χταπόδι και το αφήνετε να πάρει μία βράση, για 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, καθώς και το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού. Βάζετε το κοφτό μακαρονάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Σουπιές με Σπανάκι
Η σουπιά βάζει τη νοστιμιά και το σπανάκι τη... δύναμη.
Τι θα χρειαστείτε:1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 κούπα λάδι
1 κούπα πολτοποιημένη ντομάτα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Αλάτι - Πιπέρι
Τι θα κάνετε: λένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

Μυδοπίλαφο
Ελαφρύ πιάτο, ιδανικό για τη Μεγάλη Παρασκευή.
Τι θα χρειαστείτε:1 κιλό μύδια κατεψυγμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι basmati
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
½ φλυτζάνι του τσαγιού ούζο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Τι θα κάνετε: Αφού ξεπαγώσετε και πλύνετε τα μύδια τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με ούζο και το μισό κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ζουμί που περίσσεψε από τα μύδια και ζεστό νερό (σε αναλογία 2 κούπες νερού για μία κούπα ρυζιού). Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένο για 12 λεπτά. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι βάζουμε μετά την ντομάτα, τα μύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το φαγητό να μην έχει πολλά υγρά. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Λαζάνια λαχανικών
Πανεύκολη συνταγή στην οποία μπορείτε να προσθέσετε όποιο λαχανικό θέλετε. Αν νηστεύετε και από το τυρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεγόμενο νηστίσιμο τυρί από τόφου που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ.
Τι θα χρειαστείτε:3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λουρίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
1 μικρό πελτέ ντομάτας
1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο και στεγνό
2 κουταλιές αλάτι
2 κουταλιές seasoning για λαζάνια
1 πακέτο (350 γρ.) μαλακό τόφου
½ κιλό λαζάνια που δεν θέλουν βράσιμο
Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα πλατύ τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα υγρά. Προσθέστε το 1/3 του πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε το μείγμα για 2-3 λεπτά. Μετά βγάλτε το από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ μπολ που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων βάλτε το σπανάκι, το αλάτι, το seasoning και το τόφου. Αναμείξτε μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο. Ζεστάνετέ το στην ψηλή σκάλα του φούρνου μικροκυμάτων για 2 λεπτά.
Σε ένα βαθύ πυρέξ μεσαίου μεγέθους τοποθετήστε μία λεπτή στρώση του πελτέ ντομάτας, μία στρώση από λαζάνια, το μισό μείγμα με το σπανάκι και το τόφου, το μείγμα με τα μανιτάρια, άλλη μία στρώση με λαζάνια, το άλλο μισό από το μείγμα με το τόφου και άλλη μία στρώση με τον τελευταίο πελτέ ντομάτας. (Αν σας έχει περισσέψει λίγο μείγμα από όλα μπορείτε να επαναλάβετε άλλη μία στρώση τελειώνοντας με πελτέ ντομάτας). Ψήστε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία, για 45 λεπτά και είναι έτοιμο! (Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε με ψιλοκομμένες από πάνω).

mama365

«Να τα πείτε στον Πρωθυπουργό να τα ξέρει…»

Ιστορίες από ανθρώπους που στην κατοχή του '40 ήταν παιδιά, ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα, με τη φρίκη...
katoxi
Greece’s new prime minister wants Germany to pay for Nazi war crimes

Η ιστορία στην Ελλάδα παραμένει ζωντανή. Άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη της κατοχής του ’40, ζωντανοί και οι ιστορίες τους, κάνουν για χιλιάδες σελίδες βιβλίων.
Το makedonias συνομίλησε με ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους. Κατέγραψε ιστορίες. Γεμάτες εικόνες.
Οι περιγραφές αυτών των ανθρώπων που τις έκαναν με δάκρυα στα μάτια, είναι η ζωντανή ιστορία ενός τόπου.
Ίσως τα λόγια τους να μην είναι ενός συγγραφέα, αλλά, κάθε λέξη είναι από την πραγματικότητα που εκείνοι έζησαν. Που ευχήθηκαν να μη δουν οι νέες γενιές πόλεμο.

Επισκεφθήκαμε την κα. Σοφία που είναι 85 χρονών και μένει στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Μας κέρασε καφέ και μας ρώτησε : “Βλέπω στην τηλεόραση που ξεκίνησαν να μιλάνε για τις αποζημιώσεις. Καλά έκαναν, έπρεπε…”.
Σταύρωσε τα χέρια πάνω στο στέρνο της και μας ζήτησε να γράψουμε, να μάθει ο κόσμος.
“Εσείς οι δημοσιογράφοι να γράψετε γι’αυτά που ζήσαμε στην κατοχή. Να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είναι παιχνίδι στα χέρια του οποιουδήποτε. Να πείτε στους πολιτικούς πως στην Ελλάδα ο κόσμος πέθαινε κάθε μέρα, από την πείνα, από τις εκτελέσεις. Να τα ξέρουν. Όχι πως δεν τα ξέρουν, αλλά να τους τα θυμίσετε.
Να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαμε. Για τα παιδιά με τις φουσκωμένες κοιλιές και τα σκελετωμένα σώματα, για τους νεκρούς εκείνους που τους μάζευαν καθημερινά, είτε με κάρο, ακόμη και με τα χέρια από τη μέση του δρόμου.
Για τα ορφανά που καθόταν δίπλα στη νεκρή από την πείνα μάνα. Για τα παιδιά που τους πατεράδες δεν τους γνώρισαν ποτέ. Που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Για τη φρίκη που ζήσαμε ως παιδιά εμείς τότε, οι γονείς μας, οι παππούδες μας.
Να πείτε στον πρωθυπουργού, που θα μπορούσε να είναι το εγγόνι μου, για όλα. Δεν είναι τα πάντα μέσα στα βιβλία και στα χαρτιά. Να τα ξέρει, να τα μάθει.

περισσότερα εδώ

Eρυθρά, Ιλαρά, Παρωτίτιδα - Από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Πώς μεταδίδονται στα παιδιά
Από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία 
Πώς μεταδίδονται οι ασθένειες αυτές; 
Όλες αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με τον αέρα. Είναι πολύ μεταδοτικές.
Είναι σοβαρές; 
Ναι. Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο.
Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει κώφωση, εγκεφαλική λοίμωξη ή λοίμωξη του νωτιαίου μυελού και επώδυνο πρήξιμο των όρχεων.
Η ερυθρά μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή σοβαρές γεννητικές ανωμαλίες εάν προσβληθεί μια γυναίκα που είναι έγκυος.
Κινδυνεύει το παιδί μου; 
Ναι. Οι ιοί αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί, επομένως, όταν κολλήσει κάποιος, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί η νόσος. Οι ασθένειες αυτές είναι πολύ συχνές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν πολλά περιστατικά ιλαράς, λόγω μολυσμένων ανθρώπων, που έφεραν τη νόσο από άλλες χώρες ή που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά; 
Μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τις σοβαρές αυτές ασθένειες με τον εμβολιασμό. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν 2 δόσεις του εμβολίου MMR (ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς), ξεκινώντας από την ηλικία του 1 έτους. 
Το εμβόλιο MMR μπορεί να πρέπει να χορηγηθεί και σε ορισμένους εφήβους και ενήλικες, εάν δεν είχαν πάρει 2 δόσεις του εμβολίου όταν ήταν μικρότεροι.
Τα οφέλη του εμβολίου MMR 
  • Σώζει ζωές
  • Προλαμβάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο
  • Προστατεύει τα μικρά παιδιά για τα οποία η νόσος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή
  • Προστατεύει την κοινότητα, και ιδιαίτερα τα μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους που δεν έχουν εμβολιαστεί
Οι κίνδυνοι του εμβολίου MMR 
  • Οι ήπιες αντιδράσεις στο εμβόλιο περιλαμβάνουν πυρετό, ήπιο εξάνθημα και σπάνια πρήξιμο των αδένων στα μάγουλα ή στο λαιμό
  • Οι αντιδράσεις μετρίου βαθμού είναι σπάνιες. Για παράδειγμα 1 στα 3000 εμβολιασμένα παιδιά εμφανίζει υψηλό πυρετό που μπορεί να προκαλέσει και σπασμούς
  • Οι σοβαρές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες. Λιγότερα από 1 στα 1.000.000 εμβολιασμένα παιδιά θα εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση

Βαγγέλης Γιακουμάκης

Αυτή η κοινωνία, όπως τη φτιάξαμε,
που λύκους τη γεμίσαμε,
αυτή η κοινωνία, που δεν έχει το Θεό της,
σε σκότωσε...
Σε μια κοινωνία που θα είχε Θεό,
θα ζούσες Βαγγέλη...
Παγώσαμε ...
Περιμέναμε τα χειρότερα, αλλά είχαμε και μια ελπίδα, μήπως κάπου κρύβεται ο Βαγγέλης ...
Όσο και να προετοιμαστείς, δεν το χωράει ο νους σου

Πως καταντήσαμε έτσι ...
Ανθρωποφαγία ...
Δεν άντεξε το παλικαράκι

Ας είναι η κατάληξη του, ορόσημο στη βία, σε κάθε μορφής βία και ιδίως μεταξύ των παιδιών

Καλή Ανάσταση Βαγγέλη ...

hamomilaki

Κυριακή της ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, προσκαλεσάμενος ὁ Ἰησοῦς τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι.
Ὅς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν.Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; Ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;
Ὅς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.
Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει.

Ἀπόδοση στη νεοελληνική:
Τον καιρό ἐκείνο, ἀφοῦ ἐκάλεσε ὁ Ἰησοῦς τὸ πλῆθος μαζί μὲ τοὺς μαθητάς του τοὺς εἶπε, «Ἐὰν κανεὶς θέλῃ νὰ μὲ ἀκολουθήσῃ, ἂς ἀπαρνηθῇ τὸν ἑαυτόν του καὶ ἂς σηκώσῃ τὸν σταυρόν του καὶ ἂς μὲ ἀκολουθήσῃ.
Διότι ὅποιος θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν του, αὐτὸς θὰ τὴν χάσῃ, ἐκεῖνος δὲ ποὺ θὰ χάσῃ τὴν ζωήν του ἐξ αἰτίας ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, αὐτὸς θὰ τὴν σώσῃ.
Διότι τὶ θὰ ὠφελήσῃ τὸν ἄνθρωπον νὰ κερδίσῃ τὸν κόσμον ὅλον καὶ νὰ ζημιωθῇ τὴν ψυχήν του; Ἢ τί ἀντάλλαγμα εἶναι δυνατὸν νὰ δώσῃ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὴν ψυχήν του;
Διότι, ὅποιος ἐντρέπεται δι’ ἐμὲ καὶ διὰ τοὺς λόγους μου εἰς τὴν γενεὰν αὐτὴν τὴν μοιχαλίδα καὶ ἁμαρτωλὴν καὶ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου θὰ αἰσθανθῇ ντροπὴ γι’ αὐτόν, ὅταν ἔλθῃ μὲ ὅλην τὴν δόξαν τοῦ Πατέρα του μαζὶ μὲ τοὺς ἁγίους ἀγγέλους».
Καὶ τοὺς ἔλεγε «Ἀλήθεια σᾶς λέγω, ὅτι ὑπάρχουν μερικοὺ ἀπὸ αὐτοὺς, ποὺ στέκονται ἐδῶ, οἱ ὁποῖοι δὲν θὰ γευθοῦν θάνατον, ἕως ὅτου ἰδοῦν τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ νὰ ἔρχεται μὲ δύναμιν».

Ορθόδοξη Αγκαλιά
Σχετικά: Πόσο αξίζει μια ψυχή;

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki