Thursday 19 March 2015

Λάθη που μειώνουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών
12 Ways to Raise a Confident Child

Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά τους αυτοεκτίμηση και να πιστεύουν στο εαυτό τους και τις ικανότητες τους.
Ωστόσο πολλές φορές άθελα τους κάνουν ορισμένα λάθη που έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

12 Ways to Raise a Confident Child
 
Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά:

    Τα επιβραβεύουν υπερβολικά.
Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας, είναι αυτό που νιώθουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Οι υπερβολικοί έπαινοι και οι συνεχείς επιβραβεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να χρειάζονται συνεχώς κάποιον άλλο για να τους επιβεβαιώνει πόσο καλά και ικανά είναι. Επίσης σταδιακά αγχώνονται, αφού το κυνήγι του επαίνου γίνεται αυτοσκοπός, ενώ όταν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρξει έπαινος, τα παιδιά νιώθουν αποτυχημένα.
    Ενδιαφέρονται μόνο για τα αποτελέσματα.
Αυτό που έχει σημασία κάθε φορά, είτε πρόκειται για τους βαθμούς στο σχολείο, είτε για αθλητικές επιδόσεις, δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθεια. Η αυτοεκτίμηση χτίζεται, όταν οι γονείς δίνουν στο παιδί να καταλάβει πώς αναγνωρίζουν και εκτιμούν την προσπάθεια που έκανε, τον αγώνα που κατέβαλε ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
    Επεμβαίνουν συνεχώς.
Κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να αποτυγχάνει και να στεναχωριέται, γι’ αυτό ενστικτωδώς οι περισσότεροι επεμβαίνουν για να το προστατέψουν και να το γλιτώσουν από την αποτυχία. Όμως, πώς ένα παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αν δεν προσπαθήσει το ίδιο, αν δεν κάνει λάθη και αν τελικά δεν μάθει μέσα από αυτά; Επιπλέον, αν κάνετε τα πάντα εσείς, το παιδί θα νομίζει ότι δεν το εμπιστεύεστε.
    Δεν ακούν τα παιδιά τους.
Πολλές φορές αυτό που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς είναι να σταματήσουν και να τα ακούσουν. Να ακούσουν αυτά που θέλουν να πουν, αυτά που σκέφτονται, αυτά που νιώθουν. Απλά να τα ακούσουν και να τους δείξουν ότι υπολογίζουν τη γνώμη και τα συναισθήματα τους.
    Βάζουν ταμπέλες.
Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες που συχνά χρησιμοποιούν οι γονείς, είναι ότι χειρότερο για την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Μπορεί για σας ένας χαρακτηρισμός να φαίνεται αθώος, στην πραγματικότητα όμως πληγώνει βαθιά τα συναισθήματα του παιδιού.

 mother.gr

Παλιάνθρωποι..., Παιδοβιαστές


Ηράκλειο: 59χρονος ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια

Μεσσηνία: Δημόσιος υπάλληλος ασελγούσε σε ανήλικη συγγενή του

Πολύτεκνο–τέρας συνελήφθη την ώρα που ασελγούσε σε 12χρονη ανιψιά του!

Η Σιωπή κακοποιεί τα Παιδιά

Οι Έλληνες γονείς πρέπει να πάψουν να φοβούνται και να αρχίσουν να μιλούν.
 
Προ καιρού ένας αγαπητός φίλος μού εξιστόρησε μια μικρή, αλλά αρκούντως τραυματική εμπειρία που είχε η δωδεκάχρονη κόρη του.
Ένα απόγευμα έλαβε από άγνωστο αποστολέα στο Viber (η εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των εφήβων εφαρμογή για την ανταλλαγή μηνυμάτων, εικόνων, βίντεο κ.ο.κ.) το εξής: «Στείλε αυτό το μήνυμα σε άλλους 10, διαφορετικά θα πάθει κάτι κακό ένα αγαπημένο σου πρόσωπο».
Η μικρή, που έχει την τύχη να μεγαλώνει σε ένα εξαιρετικά «προνομιούχο» περιβάλλον (υπό την έννοια ότι έχει δύο ευαισθητοποιημένους και ουσιαστικά παρόντες γονείς), έτρεξε θορυβημένη να το δείξει στον πατέρα της.
Εκείνος αρχικά έστειλε μια οργισμένη προειδοποίηση στον αποστολέα. Τα μηνύματα όμως συνέχισαν να καταφθάνουν: «Στείλε αυτό το μήνυμα σε άλλους 10, διαφορετικά θα σε επισκεφθεί στον ύπνο σου ένα νεκρό κορίτσι».
Ο πατέρας ενεπλάκη για λίγες, ευτυχώς, ημέρες σε μια αυτοσχέδια noir καταδίωξη του διανοητικά διαταραγμένου που παρενοχλούσε το παιδί του στο κινητό τηλέφωνό του. Όταν τελικά κατάφερε να ξεμπλέξει το κουβάρι των ανώνυμων μηνυμάτων, συνειδητοποίησε ότι τα έστελνε μια συμμαθήτρια της κόρης του. Μια φοβισμένη συμμαθήτριά της που είχε λάβει και αυτή ένα τέτοιο μήνυμα στο κινητό της και απλώς υπάκουσε στον «εισβολέα». Ποια η διαφορά ανάμεσα στις δύο δωδεκάχρονες; Η μία το ανέφερε κατευθείαν στον πατέρα της. Η άλλη σιώπησε και βίωσε (ολομόναχη) τον τρόμο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σιωπή παραμένει ο ειδεχθέστερος «ανώμαλος», εκείνος που τραυματίζει βαθύτερα και πλέον ανεπανόρθωτα  την παιδική ηλικία. Και όχι μόνο η προς μαζική κατανάλωση σιωπή (του τύπου «όλοι στη γειτονιά ξέραμε ότι είναι παιδόφιλος, αλλά δεν το λέγαμε»). Αλλά η άλλη, η οικόσιτη σιωπή, που στερεί από τα παιδιά τη σωστή πληροφόρηση και το θάρρος να ενημερώσουν τους γονείς τους για οτιδήποτε τα προβληματίζει, τα φοβίζει, τα κάνει να νιώθουν ανίσχυρα.  
 
Η ελληνική οικογένεια (πόσο μάλλον η ελληνική οικογένεια της κρίσης με τους στρεσαρισμένους και υπεραπασχολημένους γονείς) εξακολουθεί να ζει με χαοτικά ταμπού.
Και αυτή η διάχυτη «γονεϊκή αμηχανία» δεν αφορά μόνο θέματα ειδικού χειρισμού, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη έρευνα οι έλληνες έφηβοι (ηλικίας 13-16 ετών) παραδέχονται ότι η «εκπαίδευσή» τους γύρω από το σεξ γίνεται πρωτίστως από τους φίλους τους και το Internet, αλλά ότι οι ίδιοι θα προτιμούσαν να ενημερώνονται από πιο αξιόπιστες πηγές: τους γονείς τους και το σχολείο.
 
Είχα την τύχη προσφάτως να συνομιλήσω με τον αμερικανό ειδικό στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση Κρις Νιούλιν (είχε έρθει στην Αθήνα εν όψει του Κέντρου Ημέρας που εγκαινιάζεται στις αρχές Απριλίου από το Χαμόγελο του Παιδιού). Μου τόνισε ότι είναι υποκριτικό και αφελές να σιωπάς για κάτι που υπάρχει.

Και, όπως μου εξήγησε, δεν είναι μόνο για τα «εξωτικά» περιστατικά (αυτά που πανικοβάλλουν κάθε πέντε χρόνια τους γονείς και «εξιτάρουν» τα media, όπως ο πρόσφατος «δράκος» του Περιστερίου) για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά. «Σκεφτείτε το, ως γονιός», μου είχε πει, «με ποιους ανθρώπους αφήνετε το παιδί σας; Σίγουρα όχι με τον οποιονδήποτε, αλλά με προπονητές, δασκάλους της μουσικής, μπέιμπι σίτερ, οικογενειακούς φίλους, θείους  κ.λπ.». Δεν είναι μύθος, στα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης θύτης είναι ένα πρόσωπο οικείο στο παιδί, που έχει κερδίσει (συχνά με περισσή μαεστρία) την αποδοχή του γονέα. «Σκεφτείτε το λίγο, τι ζητούν οι γονείς από τα παιδιά τους να προσέχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση;» με ρώτησε ξανά ο Νιούλιν. Να μην καούν στο μάτι της κουζίνας ή να περάσουν με ασφάλεια τον δρόμο. Ούτε «κιχ» για τα «αγγίγματα» που πρέπει να προσέχουν, ούτε κουβέντα για τις «ιδιωτικές περιοχές» του σώματός τους που πρέπει να τις αγγίζουν μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Ας μη μείνουμε στον πανικό που σκόρπισε ο παιδόφιλος με το βανάκι. Οι έλληνες γονείς πρέπει επιτέλους να πάψουν να είναι φοβισμένοι και αμήχανοι, πρέπει να πετύχουν (από νωρίς) τη διάνοιξη μιας διαρκούς διόδου επικοινωνίας με το παιδί τους. Γιατί η «γονεϊκή» σιωπή κακοποιεί τα παιδιά περισσότερο από το εκάστοτε «ανθρωπόμορφο τέρας» που εμφανίζεται - οι στατιστικές λένε σπάνια - στο αστυνομικό δελτίο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Bulling στα Παιδιά,
τα Αγάλματα, τα Εκκλησάκια, τα Σχολειά ...

 
Χρόνια φωνάζουμε για τα πρώτα σημάδια του Bulling στα παιδιά μας.
Μέχρι που φάγανε τον Βαγγελάκη και συγκλονιστήκαμε όλοι.
 
Και δεν είναι μόνο ο Βαγγελάκης.
Πολλά παιδιά δεν συνέρχονται από το bullying.
Θύματα μιας ζωής που θα κρύβονται για πάντα, που θα σωπαίνουν, θα αποφεύγουν το φως, τον κόσμο, την ελευθερία.
Παιδιά που δεν θα μεγαλώσουν ποτέ.
 
Όχι ότι στο παρελθόν δεν βεβήλωναν, δεν αμαύριζαν, δεν κατέστρεφαν σχολειά, αγάλματα, δημόσια κτίρια.
Τώρα, όμως είναι οργανωμένο.
Θέλουν να πλήξουν την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Πίστη μας.
Τώρα θέλουν να κατεδαφίσουν τις αξίες μας, συμβολικά και πραγματικά.
 
Αυτά μας κουβάλησε η κρίση, εκτός από τη φτώχια, τους θανάτους και τις αυτοκτονίες.

Αλλά, δεν θα τους περάσει.
Ως εδώ και μη παρέκει.
Ούτε σπιθαμή ανοχής σε όλους τους καπηλευτές της Ελευθερίας μας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας μας, της Πίστης μας.
Φτάνει πια.
Τέρμα το Bulling, το πάσης φύσεως Bullying.

Το χαμομηλάκι

Ένα πολύ τρυφερό Video: «Στο σπίτι με τον μπαμπάκα»
Emio Tomoeni Home with dada


Ο Emio Tomoeni θέλησε να φτιάξει ένα video για την γυναίκα του προκειμένου να της δείξει πως περνάει με τον γιο τους, όταν εκείνη λείπει από το σπίτι για δουλειές.
Στην προσπάθειά του να της δείξει πόσο πολύ την αγαπάει και πόσο ωραία περνάει με το παιδί, κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον εκατομμύρια χρηστών του YouTube αφού από την ημέρα που ανέβασε το video στο διαδίκτυο το 2012 μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια views ενώ προβλήθηκε και στην αμερικανική εκπομπή Today Show.


Ο Emio που δηλώνει «χαζομπαμπάς» στα ελληνικά στην περιγραφή του βίντεο δείχνοντας ότι έχει σχέσεις με την χώρα μας, μπορεί να πέρασε μόνο λίγες ώρες παίζοντας με τον γιο του, όμως κατάφερε να συγκινήσει με το τρυφερό βίντεο. Αντί να ανοίξει την τηλεόραση ή να ασχοληθεί με τον υπολογιστή του, θέλησε να φροντίσει το παιδί του παίζοντας, αλλάζοντας την πάνα του, ταΐζοντας το αλλά και τακτοποιώντας το σαλόνι έτσι ώστε όταν επιστρέψει η μαμά να τα βρει όλα στη θέση τους!

kathimerini

Ο ΦΛΑΜΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος του Δημητρίου και της Μαρίας - Ασελγούσε σε 5χρονο κοριτσάκι για πέντε χρόνια, το ΚΤΗΝΟΣ

Στο φως της δημοσιότητας δίνει η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από σχετική διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 67χρονου, ο οποίος κατηγορείται πως για πέντε χρόνια ασελγούσε σε βάρος ενός ανήλικου κοριτσιού.

Ειδικότερα, πρόκειται για τον ΦΛΑΜΟΥΡΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο του Δημητρίου και της Μαρίας, γεν. 22/11/1948 στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο 67χρονος συνελήφθη στις 12 Μαρτίου 2015 στη Θεσσαλονίκη για «αποπλάνηση παιδιών κατ’ εξακολούθηση».
Προηγήθηκε καταγγελία ανήλικου κοριτσιού, σύμφωνα με την οποία, ο 67χρονος, κατά την τελευταία 5ετία, προέβαινε επανειλημμένως σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 17-04-2015, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό του παραπάνω αδικήματος, καθόσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσους παθόντες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις του κατηγορουμένου, να προσφύγουν στις αρμόδιες Αρχές προς διερεύνηση των πράξεων.
Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης , στο τηλέφωνο 2310-388456. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.
newsbomb

Amber Alert:
Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από την Αθήνα.

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της 15χρονης Σιμπέλ
............................
Amber alert σήμανε για δύο κορίτσια, 14 και 15 χρονών που εξαφανίστηκαν από την περιοχή του Ταύρου η Νταϊάνα και από τα Άνω Πετράλωνα η Σιμπέλ.

Δείτε τις ανακοινώσεις και τις αφίσες εξαφάνισης και βοηθήστε στην ανεύρεση τους.
Εχθές 17 Μαρτιου 2015 στις 14:00 το μεσημέρι, εξαφανίστηκε από την περιοχή του Ταύρου η Νταϊάνα Ν., 14 ετών.
Η Νταϊάνα έχει ύψος 1.55 μ., ζυγίζει 40 κιλά, έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Φορούσε μαύρο μπουφάν με κουκούλα, μπλε τζιν παντελόνι και ροζ παπούτσια.
Δεδομένων των κινδύνων που διατρέχει η Νταϊάνα, κρίθηκε αναγκαία η δημοσιοποίηση της εξαφάνισής της και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή των πολιτών προκειμένου σύντομα να βρεθεί και να επιστρέψει στην οικογένειά της.

Στις 16 Μαρτίου 2015 στις 18:00, η Σιμπέλ εξαφανίστηκε από την περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Η ανήλικη έκτοτε δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά  της. Η Σιμπέλ έχει μαύρα μακριά μαλλιά, μαύρα μάτια, ύψος 1.70 μ. και ζυγίζει 65 κιλά.  Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε πλεχτή μπεζ ζακέτα, άσπρο τζιν παντελόνι και ροζ αθλητικά παπούτσια. Η Σιμπέλ βρίσκεται ήδη ένα εικοσιτετράωρο μακριά από τους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι ανησυχούν και ελπίζουν με τη βοήθεια όλων μας σύντομα να βρεθεί και να επιστρέψει κοντά τους.
madata

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki