Tuesday 24 March 2015

Επτά άγνωστες περιπτώσεις bullying

Εβδομήντα περιπτώσεις καταγράφηκαν μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε σχολεία και πανεπιστήμια, εκ των οποίων έντεκα πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης

- Ποιες υποθέσεις εκφοβισμού παιδιών είχαν τραγική κατάληξη
«Δεν αντέχω άλλο το φτύσιμο»,
«Θα μπω με καραμπίνες και θα σας σκοτώσω όλους»,
«Θα σε κόψω κομματάκια»,
«Εχω γυμνή φωτογραφία σου και θα σε κάνω ρεζίλι».

Σημειώματα μετά από αυτοκτονία ή απόπειρα, εκφοβιστικές αναρτήσεις στο Ιντερνετ, απειλητικά ραβασάκια σε θρανία, υβριστικά μηνύματα με επιθετικούς εξαναγκασμούς σε κινητά τηλέφωνα.
Τα βίαια, όμως, νταηλίκια δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα προαύλια και τις τάξεις των ανήλικων μαθητών. Ο τοξικός τρόμος του bullying εξαπλώνεται παντού εξοντώνοντας ψυχικά και σωματικά τα απροστάτευτα θύματά του.
Η τραγική κατάληξη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα, με την αυτοκτονία του σπουδαστή της Γαλακτομικής Σχολής, όπως και η εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ από τη Βέροια συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα.
Το ίδιο θλιβερά συντάραξε την κοινή γνώμη και το αιματηρό φινάλε του 19χρονου μαθητή του ΟΑΕΔ Δημήτρη Πατμανίδη στου Ρέντη, ο οποίος, προτού βάλει τέλος στη ζωή του, εισέβαλε στις σχολικές εγκαταστάσεις με καραμπίνα πυροβολώντας στα τυφλά τραυματίζοντας έναν συμμαθητή του και δύο περαστικούς. Κι όμως, είναι μόνο τρία αθώα θύματα από τα πολλά ακραία, δραματικά και αυξανόμενα ραγδαία κρούσματα σχολικού εκφοβισμού και βίαιης νεανικής παραβατικότητας, τα οποία δεν ευαισθητοποίησαν όσο έπρεπε τις αρμόδιες αρχές.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει χειριστεί συνολικά 70 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 11 ήταν σοβαρές και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Πρόκειται για περιπτώσεις bullying σε σχολεία και πανεπιστήμια όπου χρησιμοποιήθηκε το Διαδίκτυο προκειμένου οι δράστες να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις, χρησιμοποιώντας είτε μονταρισμένα βίντεο και φωτογραφίες, είτε απειλές, είτε προσωπικές συνομιλίες στα λεγόμενα chat rooms. Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ενημέρωσης προκειμένου να συμβουλεύει σχολεία και καθηγητές για το πώς θα λύσουν θέματα που έχουν να κάνουν με παρεξηγήσεις παιδιών, που για κάποιους είναι προστάδιο του bullying.
Γιατί, όπως εξηγούν ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι δυνατόν την παρεξήγηση των παιδιών να τη χαρακτηρίσουμε bullying. Αυτά, λένε, είναι τα φυσικά πειράγματα μεταξύ των παιδιών ενώ στις περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα με πειράγματα και διαπληκτισμούς έρχονται σε επαφή με τα σχολεία και κάνουν τη διαχείριση εξ αποστάσεως. Καταγράφεται μία τέτοια περίπτωση τον μήνα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οπου δηλαδή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει μεσολαβήσει για να λυθεί η διαδικτυακή παρεξήγηση, οι μαθητές έχουν βρει φιλική στέγη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Πολλά παιδιά έρχονται στα γραφεία μας και άλλα επικοινωνούν με την υπηρεσία μας μέσω email και του αριθμού 11188. Τους ακούμε προσεκτικά, τους συμβουλεύουμε και στις σοβαρές περιπτώσεις παρεμβαίνουμε. Ομως αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ποινικοποιεί το χαμόγελο. Δεν συλλαμβάνουμε όποιο παιδάκι γελάει ή κάνει μια πλάκα, γιατί το χαμόγελο των παιδιών δεν ποινικοποιείται», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης


Τον Μάρτιο του 2006 όλη η Ελλάδα πάγωσε όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η υπόθεση του Αλεξ από τη Βέροια. Ο 11χρονος είχε εξαφανιστεί, η μητέρα και ο πατριός του τον έψαχναν παντού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μια παρέα παιδιών τα οποία τον πείραζαν, τον κορόιδευαν και τον απειλούσαν, ομολόγησαν ότι την ημέρα της εξαφάνισής του τον χτύπησαν, τον έσπρωξαν και τελικά τον σκότωσαν! Δεν βρέθηκε ποτέ και εκείνος έμεινε στην Ιστορία ως το πρώτο θύμα bullying στην Ελλάδα. Από τότε το θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα ΜΜΕ. Στις 10 Απριλίου του 2009 ο 19χρονος Δημήτρης Πατμανίδης μπούκαρε στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, όπου φοιτούσε, και με μια καραμπίνα άρχισε να πυροβολεί, τραυματίζοντας εντέλει έναν 18χρονο συμμαθητή του και δύο εργάτες. Στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε... «Δεν αντέχω να με απαξιώνουν άλλο και να μη μου δίνουν σημασία. Θα τους πάρω ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Είμαι εγωιστής. Δεν αντέχω άλλο το φτύσιμο», ανέφερε στο σημείωμα που άφησε πίσω του.
Η κόρη της παρουσιάστριας
Αρχές Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν περασμένες 11 το βράδυ όταν μια γνωστή κυρία της σόουμπιζ κάλεσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εμφανώς αναστατωμένη, η παρουσιάστρια άρχισε να εξιστορεί στον αξιωματικό στην άλλη άκρη της γραμμής τον εφιάλτη που ζούσε τις τελευταίες ημέρες η κόρη της. Κάποιοι, όπως του είπε, καλούσαν αργά το βράδυ στην οικία της οικογένειας και έβριζαν και απειλούσαν το κορίτσι προκειμένου να μην ξαναπάει στο σχολείο. Μάλιστα όταν η ίδια ρώτησε το παιδί της γιατί συνέβαινε αυτό, η 11χρονη αρχικά έδειχνε να μην ξέρει. Το μόνο που έλεγε και ξανάλεγε κλαίγοντας ήταν ότι δεν είχε κάνει τίποτα και την παρακαλούσε να καλέσει την Αστυνομία. Ερευνώντας την υπόθεση, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι η αιτία του κακού ήταν το Instagram. Συγκεκριμένα, κάποιος είχε παραβιάσει τον λογαριασμό που διατηρούσε η μικρή και είχε ανεβάσει φωτογραφίες των συμμαθητών της που συνοδεύονταν με υβριστικά σχόλια. Κάτι που, όπως ήταν φυσικό, τους έστρεψε εναντίον της. «Φαινόταν ότι μέσα από το Instagram η 11χρονη έβριζε 20 παιδιά. Και αυτοί την έπαιρναν τηλέφωνο και της έλεγαν ότι “αν πατήσεις στο σχολείο θα σε κόψουμε φέτες”. Το παιδί είχε τρομοκρατηθεί», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» αστυνομικός και προσθέτει: «Δράστης ήταν μια συμμαθήτριά της, η οποία είχε χακάρει τον λογαριασμό της και έβριζε εξ ονόματος της μικρής όλη την τάξη για να κάνει πλάκα. Τελικά το θέμα λύθηκε και την επόμενη μέρα ο διευθυντής του σχολείου πήρε το κοριτσάκι από το σπίτι του και το πήγε στην τάξη».
Ο ζαχαροπλάστης και οι μαθήτριες
Θύματα ενός διεστραμμένου ζαχαροπλάστη, ο οποίος τρύπωνε, ώρες σχολείου, στο δίκτυο όπου οι μαθητές κάνουν τσατ, έπεσαν μαθήτριες σχολείου της Καλαμάτας. Ο ζαχαροπλάστης με τις αρρωστημένες ορέξεις είχε βρει τον τρόπο και τα βράδια, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χάκαρε λογαριασμούς μαθητριών που έβαζε στο μάτι. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε κάμερα και,...

Πώς να βοηθήσετε μια φίλη που μόλις έγινε μανούλα!

Αν θέλετε να δείξετε έμπρακτα την υποστήριξή σας, κάντε κάτι που αυτή τη στιγμή πραγματικά το χρειάζεται!

Έχετε τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δεν ξέρετε τι είναι αυτό που θα εκτιμούσε στ’ αλήθεια η φίλη σας; Δοκιμάστε κάτι από τη λίστα που ακολουθεί και θα σας θυμάται για πάντα με ευγνωμοσύνη!

Πάρτε το άλλο (ή τα άλλα) παιδιά της και πηγαίνετε στις κούνιες
ή στο πάρκο ή σε έναν παιδότοπο, οπουδήποτε εκτός από εκεί ακριβώς που η φίλη σας πρέπει να θηλάσει, να αλλάξει και να περιποιηθεί το νεογέννητο αδερφάκι του.

Πηγαίνετε φαγητό!
Αντί να πάρετε άλλη μία κουδουνίστρα για το μωρό ή ένα μπουκέτο λουλούδια, στην επόμενη επίσκεψη καταφθάστε κρατώντας ένα ταψί παστίτσιο ή γεμιστά ή ο,τιδήποτε μπορεί να καταναλωθεί άμεσα ή να μείνει στο ψυγείο για την επόμενη μέρα. Αν είναι και σε ταψί μιας χρήσης –για να μην έχει την έννοια ότι πρέπει να σας το επιστρέψει- ακόμα καλύτερα!

Πληρώστε μια γυναίκα να της καθαρίσει το σπίτι
Το καλύτερο δώρο που θα έχει πάρει ποτέ! Όμως, είναι σημαντικό να βάλετε κάποια άλλη να κάνει τις δουλειές κι όχι να πάρετε εσείς τη σφουγγαρίστρα και να αρχίσετε το συμμάζεμα γιατί μπορεί να έρθει σε δύσκολη θέση.

Κρατήστε το μωρό για να κάνει ένα ντους με την ησυχία της
Ακόμα καλύτερα, ενημερώστε τη πριν ξεκινήσετε. Πάρτε τηλέφωνο και πείτε της «έρχομαι να παίξω με το μωρό όσο εσύ θα κάνεις μπάνιο ή θα παίρνεις έναν υπνάκο». Μην το προτείνετε όταν φτάσετε εκεί γιατί το πιθανότερο είναι να σας πει «όχι, δεν πειράζει, είμαι μια χαρά, κάτσε να τα πούμε»! Ψέματα, δεν είναι μια χαρά και προτιμάει να κάνει ένα ζεστό αφρόλουτρο από το να τα πείτε!

Αναγνωρίστε τα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης
Είναι πολύ συνηθισμένο για μια λεχώνα να νιώθει πού και πού πιεσμένη και θλιμμένη αλλά εάν τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ έντονα ή διαρκούν πολύ, δεν αποκλείεται να πρόκειται για επιλόχεια κατάθλιψη. Εάν διαπιστώσετε ότι η φίλη σας δεν προσέχει όσο πρέπει τον εαυτό της ή δεν νιώθει καλά ψυχολογικά, συζητήστε με την οικογένειά της το ενδεχόμενο να ζητήσουν
βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Βγάλτε τη μια βόλτα έξω από το σπίτι
Ακόμα κι αν επιμένει ότι προτιμάει να μείνει μέσα με τις πιτζάμες ξαπλωμένη στον καναπέ, είναι βέβαιο ότι θα σας ευγνωμονεί αν καταφέρετε να την πείσετε να φτιάξει λίγο τα μαλλιά της, να ντυθεί και να βγείτε μια βόλτα στον ήλιο με το μωρό στο καροτσάκι!

Κάντε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ
Ή, ακόμα καλύτερα, μείνετε με το μωρό όσο εκείνη πηγαίνει να ψωνίσει. Όχι μόνο θα μπορέσει να κάνει τις δουλειές της χωρίς να χρειάζεται να κρατάει ή να σπρώχνει κάτι, αλλά θα έχει και την ευκαιρία να μείνει για λίγο μόνη –κάτι που, πιστέψτε μας, έχει μεγάλη ανάγκη!

Φτιάξτε μια ταμπέλα που γράφει «μην χτυπάτε το κουδούνι, κοιμάται το μωρό» και στερεώστε τη στην εξώπορτά της.
Την επόμενη φορά που μια εταιρεία κούριερ ή ένας γείτονας επιχειρήσει να χτυπήσει το κουδούνι, η φίλη σας θα ξέρει ότι χρωστάει τη διασφάλιση της ησυχίας της σε εσάς.

Πηγαίνετε ένα πακέτο πάνες ή μωρομάντιλα
Ξέρετε κάτι; Το μωρό δεν χρειάζεται άλλο ένα σούπερ χαριτωμένο φορμάκι που δεν πρόκειται να φορέσει πάνω από τρεις φορές. Χρειάζεται όμως πολλές πάνες και πολλά μωρομάντιλα. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, τελειώνουν ακριβώς τη στιγμή που τα χρειάζεσαι! Κι αυτό τα καθιστά ένα πάντα ευπρόσδεκτο δώρο!

mamamia

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki