Saturday 4 April 2015

Δεν λειτουργεί το internet... Δεν λειτουργεί το internet...
Ο απόλυτος τρόμος !

Κάπως έτσι θα περιέγραφε την κατάσταση ένα από τα χιλιάδες παιδιά (αλλά και πολλοί μεγαλύτεροι), που είναι εθισμένα  με το internet:
 
Τι θα κάνω?
Πως θα ζήσω?
Θα πρέπει να συνομιλώ με τους άλλους πρόσωπο με πρόσωπο.
Θα πρέπει να διαβάζω βιβλία αντί για οθόνες.
Θα αναγκαστώ να βγω έξω να δω τι καιρό κάνει.
Θα  ακούω πάλι μουσική στο ράδιο και όχι podcast.
Θα πρέπει να πάω στην βιβλιοθήκη να βρω την πληροφόρηση που χρειάζομαι.
Θα πρέπει να κάνω κάτι παραγωγικό στην ζωή μου, αντί να σπαταλώ ατελείωτες ώρες σερφάροντας στο ίντερνετ.
Θ’ αναγκαστώ να αγοράσω CDs, δεν θα γνωρίζω πια τι με περιμένει στην ουρά του NetFlix.
Πως θα μπορώ να ταΐζω την ματαιοδοξία μου, αν δεν μιλάω για τον εαυτό μου στο μπλογκ ?
Ο απόλυτος τρόμος!
 
Ομάδα επιστημόνων με μελέτη που δημοσίευσαν, αποκάλυψαν πως ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι πιθανό, πέρα από ψυχολογικούς, να οφείλεται και σε βιολογικούς παράγοντες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψυχικής Τοξικομανίας» και πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Βόννης σε συνεργασία με το Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Manheim.
Ομάδα επιστημόνων πήρε συνέντευξη από 843 χρήστες του διαδικτύου, από τους οποίους οι 132 αποκάλυψαν «προβληματική» συμπεριφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν την σχέση τους με το ίντερνετ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «όλες τους οι σκέψεις είχαν να κάνουν με το διαδίκτυο και ένοιωθαν πως θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία τους αν έπρεπε να ζήσουν χωρίς αυτό».
Οι ερευνητές συνέκριναν μετά τους χρήστες αυτούς με ένα group ελέγχου αποτελούμενο από υγιής χρήστες και βρήκαν πως η πλειοψηφία όσων δήλωναν εθισμένοι στο διαδίκτυο παρουσίαζαν μια γενετική παραλλαγή η οποία μάλιστα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν πως συνδέεται με τον εθισμό στη νικοτίνη.
Η παραλλαγή αυτή, που σχετίζεται με το γονίδιο CHRNA4, επηρεάζει το νικοτινικό υποδοχέα ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο. Τόσο η νικοτίνη από το κάπνισμα όσο και η ακετυλοχολίνη που παράγεται από τον οργανισμό μας, συνδέεται με τον υποδοχέα αυτόν και προκαλεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικά που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν.

«Το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι στην φαντασία μας, ούτε και είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Christian Montag.
Μάλιστα, όσοι υποστηρίζουν πως οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στον εθισμό στο ίντερνετ μάλλον κάνουν λάθος αφού η ίδια έρευνα έδειξε πως η παραλλαγή αυτού του γονιδίου εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες.
Σύμφωνα με το δρ. Montag «ο διαχωρισμός αυτός μπορεί να προκύψει από μια συγκεκριμένη υποομάδα της εξάρτησης στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η χρήση των κοινωνικών δικτύων».
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com
 

Ψάχνοντας την ευτυχία σε όλα τα λάθος μέρη
Looking for Happiness in All the Wrong Places

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία αλλά τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τους πλούσιους ανθρώπους ευτυχισμένους;
 
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στα υλικά αγαθά, είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με το επίπεδο της ζωής τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τον συνολικό χρόνο που ξοδεύουν στην καθημερινότητά τους.
Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ομάδα ερευνητών επιχείρησε πρόσφατα να ανακαλύψει εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ισορροπήσει τη σχέση ανάμεσα στην “υλική” και την “προσωπική” ευτυχία.

Η Coco Chanel έλεγε πως “υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πλούσιοι”.
Ίσως εννοούσε πως η διαφορά των ανθρώπων που έχουν λεφτά και εκείνων που είναι πλούσιοι έγκειται στο γεγονός πως οι δεύτεροι έχουν βρει τα “πλούτη” σε άλλους τομείς της ζωής οι οποίοι δεν σχετίζονται με το χρήμα. Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν πως τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία και αυτή είναι η κεντρική θέση που ώθησε πρόσφατα τους ερευνητές να εντοπίσουν τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει τους πλούσιους πιο κοντά στην ευδαιμονία και όχι μόνο στα αποκτήματα τους.
 
Το κλειδί βάσει των επιστημόνων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, The Journal of Positive Psychology, είναι η ευγνωμοσύνη. Όταν εκτιμά κανείς σε υλικό επίπεδο όσα έχει αποκτήσει, έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώσει ικανοποιημένος από τη ζωή. Ο επικεφαλής της έρευνας, James A. Roberts του πανεπιστημίου Baylor, θέλησε να ελέγξει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το να νιώθει ένας πλούσιος ευγνώμων για όλα όσα έχει αποκτήσει, είναι ένα θετικό συναίσθημα από το οποίο απορρέει σημαντικό όφελος.
Η συγκεκριμένη θεωρία επιχειρήθηκε να επαληθευτεί από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ενός ειδικού ερωτηματολογίου που εστάλη σε 249 φοιτητές πανεπιστημίου. Τα περισσότερα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, “Οι άνθρωποι που αναζητούν την ευτυχία μέσω των υλικών αγαθών, τείνουν να νιώθουν χειρότερα και αυτό σχετίζεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις που κάνουν, όταν ρωτώνται εάν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή”.
Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε παράλληλα, είναι πως η ευγνωμοσύνη γεφυρώνει στην ουσία, το χάσμα ανάμεσα στο χρήμα και την προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Η ομάδα των επιστημόνων που εξέτασαν τα αποτελέσματα, παρατήρησε πως, “Όσοι ένιωθαν πολλή ευγνωμοσύνη, παρατηρήθηκε πως δεν είχαν επηρεαστεί πολύ αρνητικά από τον υλισμό”. Η αρνητική και η θετική επιρροή του χρήματος αλλά και ο βαθμός ευγνωμοσύνης των πλουσίων για όλα αυτά τα αποκτήματα, φαίνεται πως είναι το “βασικό κλειδί που ξεκλειδώνει και ενώνει το παζλ  στη σχέση ανάμεσα στην υλική υπερκατανάλωση και το ανικανοποίητο αίσθημα από αυτή τη ζωή”.
Η έρευνα με μια συνοπτική πρόταση, δείχνει πως το να είσαι πλούσιος, δεν ανοίγει τον δρόμο προς την ευτυχία. Για να ευτυχήσεις ή έστω να νιώσεις ικανοποίηση από τον παροντικό τρόπο ζωής, πρέπει να νιώθεις επίσης ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις αποκτήσει μέχρι σήμερα. Τα χρήματα λοιπόν δεν είναι ικανά να αγοράσουν ηθικές έννοιες. Έχουν μικρή αξία ακόμη και αν το παραβλέπουμε όταν παρατηρούμε πως δεν χρησιμοποιούνται για την προσωπική ολοκλήρωση ή για κάποιον σκοπό που θα εξυπηρετεί το κοινό καλό.
“Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη”, θα σας απαντούσαν οι Beatles, όπως και όλες τις παραπλήσιες έννοιες. Για την ακρίβεια, τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα που δεν είναι εξαγοράσιμο. Όταν ένας χρήστης του Quora ρώτησε “Ποια πράγματα δεν αγοράζονται με λεφτά”, οι απαντήσεις που πήρε, συνδέονται με πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη όταν τα έχουμε.

Τα λεφτά δεν αγοράζουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αφιερώνουμε στις οικογένειες μας, δεν συνεπάγονται αληθινό σεβασμό, καλή φήμη, υγεία. “Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το χρήμα. Το δυστυχές είναι πως όταν αρχίζουμε να χάνουμε έννοιες όπως η αθωότητα, δεν μπορούμε να τις φέρουμε πίσω όσα χρήματα κι αν έχουμε”.
Κατά πόσο, ένας πλούσιος άνθρωπος θα πειστεί από την παραπάνω μελέτη που κάνει επιτακτική την ανάγκη της ευγνωμοσύνης όταν επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στον ευμετάβλητο όρο της ευτυχίας;
 
Τα χρήματα μπορούν πράγματι να αγοράσουν την ευτυχία όταν δίνονται για να βελτιωθεί η ζωή κάποιων ανθρώπων που υποφέρουν ή για να εκπαιδευτεί ένα παιδί σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη ή για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Μέρος αυτού που ορίζουμε ως “ευγνωμοσύνη” είναι και αυτό.
________

Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου - Ρούχα, παπουτσάκια, κάλτσες για τα προσφυγάκια από τη Συρία

Συλλογή ρούχων για την Λέρο

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ- ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ,
μαζεύουμε ρούχα για την Λέρο.
Υπάρχει συνεχής ροή προσφύγων, περίπου 150 άτομα την εβδομάδα στο νησί, που τα έχουν μεγάλη ανάγκη. Η συγκέντρωση των ρούχων θα γίνεται καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στα γραφεία μας, Παρίτση και Πλαστήρα στο Ν Ψυχικό στις ώρες 7μμ-9μμ.
Κάνουμε έκκληση στους συνδημότες μας (και σε όλους μας) να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν.
 
 
Οι πρόσφυγες καθάρισαν το κέντρο φιλοξενίας, πριν φύγουν
 
«Οι 75 άνθρωποι που έμειναν για πρώτη φορά στο κτίριο της Περιφέρειας έφυγαν. Η αυτοοργάνωσή τους για την καθαριότητά του μας άφησε κατάπληκτους.
Χθες το κτίριο έμεινε κενό, ενώ 145 άνθρωποι με αρκετές γυναίκες και παιδιά διανυκτέρευσαν στις αποθήκες και το προαύλιο του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας .
Ο λόγος; Η έλλειψη αρκετού προσωπικού για τη φύλαξή του και η καθυστέρηση της επίσημης παράδοσής του. Το ξημέρωμα μας ξύπνησαν τα μπουμπουνητά και η καταιγίδα. Και πώς να ξανακοιμηθείς με τη σκέψη στους ανθρώπους που γλίτωσαν απ΄τον πόλεμο και πολεμούν με την αναλγησία αφημένοι στο κρύο και την υγρασία; Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αν δε συνδυαστούν με ταχύτητα αποφάσεων».
περισσότερα εδώ

Οι Λαζαρίνες και τα Λαζαράκια - Lazarakia Recipe

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα, κι εδώ στα χωριά μας στο Πήλιο, τα κοριτσάκια με τα ανθοστολισμένα καλαθάκια τους, οι λεγόμενες Λαζαρίνες, βγαίνουν στις γειτονιές να τραγουδήσουν το Λάζαρο, να τραγουδήσουν την  Ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης, ενώ αρκετοί νοικοκυραίοι, πέρα από το καθιερωμένο πλέον χαρτζιλίκι που θα τους φιλέψουν, θα γεμίσουν τ' αδειανά τους λουλουδάτα καλαθάκια με λευκά αυγά για να τα βάψουν οι μανάδες τους τη μεγάλη Πέμπτη.

Lazarakia Recipe
Λαζαρίνες του Πηλίου κι άλλα έθιμα λαζαρικά...
Λαζαράκια ή λαζάρηδες ή λαζαρούδια
φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου
 
"αν Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις"
Τα Λαζαράκια, τα νηστίσιμα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου που φτιάχνανε παλιά οι νοικοκυρές (αλλά ακόμα και σήμερα κυρίως στα νησιά μας) και φιλεύαν τα παιδιά, ας παραθέσω μία συνταγή (από τις διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν) για αυτά για όποιον ενδιαφέρεται: 
η συνταγή εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki