Monday 6 April 2015

Τα πάθη των παιδιών σε μια κοινωνία της κρίσης
Παιδιά, ακόμη και ημερών, εγκαταλείπονται
στα νοσοκομεία της χώρας

Με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης στο βλέμμα του, ένα 13χρονο παιδί νοσηλεύεται από τα τέλη Μαρτίου σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Οι ακριβείς λόγοι δεν είναι γνωστοί ούτε ενδιαφέρουν.

Σημασία έχει ότι το παιδί βρέθηκε εγκαταλελειμμένο. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση, κυρίως η ψυχική του υγεία, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Η διαμονή του εκεί τις πρώτες ημέρες δεν ήταν εύκολη. Ήθελε να φύγει. Απειλούσε ότι θα έβαζε τέλος στη ζωή του.
Την κατάσταση ανέλαβαν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Όταν το παιδί πάψει πλέον να χρειάζεται νοσηλεία, θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας και θα αναζητηθεί δομή πρόνοιας που θα το φιλοξενήσει.
Παιδιά εγκαταλελειμμένα ή «τραυματισμένα» από το περιβάλλον τους ανέκαθεν νοσηλεύονταν ή φιλοξενούνταν – αν και δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας – από τα παιδιατρικά δημόσια νοσοκομεία και τα μαιευτήρια.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα περιστατικά αυξήθηκαν κατακόρυφα. Δεκάδες παιδιά, από ημερών ως και 15-16 ετών, μεταφέρονται κάθε μήνα με εισαγγελική εντολή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού».
Ως το 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία», έφταναν κατ' αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 20 παιδιά ετησίως. Το 2010 και το 2011 μετέβησαν με εισαγγελική εντολή 81 παιδιά (έκαστο έτος), 92 το 2012, 141 το 2013, 169 το 2014 και 22 τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Περίπου άλλα τόσα έφτασαν και στο «Αγλαΐα Κυριακού»: το 2010 πήγαν 42 παιδιά με εισαγγελική εντολή, 96 το 2011, 124 το 2012, 131 το 2013 και 133 το 2014.
«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο 18 παιδιά. Στο παρελθόν έχουν φθάσει και τα 40. Προσπαθούμε όσο καιρό παραμένουν στο νοσοκομείο το περιβάλλον να είναι όσο γίνεται καλύτερο και πιο κατάλληλο.
Ένα νοσοκομειακό περιβάλλον ωστόσο δεν μπορεί να είναι το ενδεδειγμένο για υγιή παιδιά» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διοικητής των Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Μανώλης Παπασάββας.

Νοσηλεύεται βρέφος 44 ημερών
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται βρέφος μόλις 44 ημερών. Μεταφέρθηκε εκεί αμέσως μετά την έξοδό του από το μαιευτήριο καθώς η μητέρα του κρίθηκε από τις Αρχές ακατάλληλη όχι μόνο να το αναθρέψει αλλά και να το πλησιάσει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να φιλοξενηθεί και η μητέρα.
Δεν πάει πολύς καιρός που μεταφέρθηκαν στο «Αγία Σοφία» μητέρα με σοβαρή νοητική υστέρηση και τα πέντε παιδιά της.

«Πολλά παιδιά φθάνουν εδώ μέσα από τη συγκεκριμένη οδό λόγω εγκατάλειψης. Αυτό όμως δεν είναι πάντα απαραίτητο. Η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου μπορεί να ενημερώσει τον εισαγγελέα Ανηλίκων ότι το παιδί ζει σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Μπορεί να ασκείται σε αυτό βία, να κακοποιείται, να μην ακολουθούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής στον χώρο όπου ζει ή μέλη της οικογένειάς του να έχουν παραβατική συμπεριφορά. Οι λόγοι είναι πολλοί» εξηγεί ο κ. Παπασάββας.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους στους διαδρόμους του νοσοκομείου.
«Μία φορά είχαν αφήσει ένα μωρό στην είσοδο, άλλη φορά σε όροφο. Υπήρξε και μωρό που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του επειδή είχε σοβαρό πρόβλημα όρασης» θυμάται.
Στο πλάι των παιδιών βρίσκονται διαρκώς νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι τα φροντίζουν σαν να ήταν δικά τους.
Παράλληλα έχει οργανωθεί σύλλογος εθελοντών που απασχολούν καθημερινά δημιουργικά τα παιδιά. Σε αυτόν έχουν εγγραφεί 200 εθελοντές. Σημαντική βοήθεια παρέχει και η Εθελοντική Διακονία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδοψυχικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αγία Σοφία», αναπληρωτή καθηγητή κ. Γεράσιμο Κολαΐτη, τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
«Τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή είναι ίσως αυτά που ζουν σε ακραίες συνθήκες» τονίζει, σημειώνοντας ότι γενικότερα λόγω της κρίσης φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.
Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά: το 2%-4% των παιδιών πάσχει από κατάθλιψη. Αυτό ισχύει για το 4%-8% των εφήβων και το 10% των ατόμων ηλικίας ως 18 ετών.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ένα «πινάκιον φακής» ...

Οι φακές μπορεί να είναι μικρές,
αλλά περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες
Είναι γεμάτες από βασικά μέταλλα και ουσίες όπως κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωματική σας ευεξία.
Οι φακές
Επίσης, αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικών ινών στη γη. Αν δεν έχετε ήδη προσθέσει τις φακές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής σας, σας παραθέτουμε 12 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη.
Τα 12 οφέλη που παρέχουν οι φακές στην υγεία,
δείτε τα εδώ: prasinouli

Διδάξτε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει σ' αυτούς που έχουν ανάγκη.

Αν και οι αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης θα πρέπει να μας συνοδεύουν όλο το χρόνο, δεν είναι καθόλου κακό να εκμεταλλευτείτε αυτές τις μέρες του Πάσχα για να διδάξετε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα φοβερό ή να αρχίσετε τα κηρύγματα, αφού ούτως ή άλλως τα περισσότερα παιδιά είναι από τη φύση τους συμπονετικά και χαίρονται όταν βοηθούν τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορείτε απλά να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι τα σχολεία για δυο εβδομάδες είναι κλειστά και εσείς δε δουλεύετε σε τόσο πιεστικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας μικρές όμορφες χειρονομίες που θα έχουν διπλό όφελος: 

Και θα προσφέρουν χαρά σε κάποιους ανθρώπους και θα νιώσουν τα ίδια τα παιδιά πιο όμορφα, όταν συνειδητοποιήσουν ότι με μια απλή πράξη τους, κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.
  • Τα παιδιά θέλουν να βοηθούν παιδιά, γι’ αυτό μπορείτε να διαλέξετε ρούχα και παπούτσια που δεν κάνουν πια στα παιδιά σας και να τα δώσετε μαζί σε κάποιο ίδρυμα ή σε παιδάκια, που ξέρετε ότι τα έχουν ανάγκη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα παιχνίδια τους, που δεν τα παίζουν πια και τα οποία σίγουρα κάποια αλλά παιδιά θα τα εκτιμήσουν πολύ.
  • Μπορείτε να κατασκευάσετε λαμπάδες, να φτιάξετε κουλούρια, τσουρέκια και πασχαλινά αβγά και να τα προσφέρετε σε ηλικιωμένα άτομα, σε άπορες οικογένειες ή απλά σε κάποιο φίλο που ξέρετε ότι είναι μόνος του.
  • Αν έχετε τον χρόνο και τη διάθεση, μπορείτε να προγραμματίσετε μία επίσκεψη σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενώ μπορείτε πάντα να προσφέρετε λίγα χρήματα σε εθελοντικές οργανώσεις ή οργανισμούς.
Ό,τι κι αν κάνετε, αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι σε αυτό τον κόσμο δεν είναι μόνα τους, ότι δεν πρέπει δηλαδή να νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Και αν αυτό το καταλάβουν από μικρά, θα τους γίνει βίωμα για ολόκληρη της ζωή τους.

Σε περίπτωση που δεν θα πεθάνω - 'Ενας ελληνικός ψίθυρος προς την Ευρώπη - In Case I Don't Die
A Greek whisper to Europe


«Οι Έλληνες γίναμε το πειραματόζωο της λιτότητας. Επειδή τολμήσαμε να την εφαρμόσουμε. Και τα καταφέραμε. Στα χαρτιά. Και όμως τώρα πεθαίνουμε. Τώρα τολμούμε να γίνουμε το πειραματόζωο της ελπίδας. Για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Με πολλή, σκληρή δουλειά. Με ειλικρίνεια. Μαζί. Μη μας αφήνετε μόνους».
Το βίντεο είναι ένα μήνυμα υπέρ της Ευρώπης και της διαφορετικότητας, καθώς και «του δικαιώματος στην επιβίωση, στην εργασία, στην αισιοδοξία, στη ζωή», που είναι κοινό για όλους.
------------------------
My words are a call for a mutual hug. And an honest, a sincere, “I like to see you smile”. In the years to come. That's what European Integration is all about. Now is our chance. The so-called “Apathetic Generation”, “Generation-Y”, the generation of deprivities, the “screen generation”, the melancholic generation, the “lost generation”, can be the first generation in modern history who will some day recite the story of dreaming about something better. And making it happen. We can be that generation. The proudest. Us Greeks became the guinea pig of austerity. Because we dared to implement it. And we made it. In paper. And yet we are dying. In life. Now we dare to be the guinea pig of hope. For a fairer Europe. With lots of hard work. With honesty. Together. Don't leave us alone. Don't be afraid. I want and I can contribute. I can bear it. As long as I have the right to smile. You?»
---------------------

Μεγαλοβδομάδα ...!

 
Στον ολάνθιστο κήπο της Μεγαλοβδόμαδας, ανοίγω με δισταγμό το πορτάκι του ξύλινου φράχτη και κάνω δυο τρία δειλά βήματα.
Από πίσω μου βοή. Πολέμων ακοές. Παρανοϊκοί εκτελεστές. Δραπέτες. Καταρρεύσεις. Ένοχοι που ψάχνουν ενόχους. Εικόνες χωρίς νόημα. Ηλιακά συστήματα χωρίς ήλιο.
Τον ντρέπομαι τον κήπο. Μοιάζω παράταιρος. Χωρίς γοερές υπερβολές, κοιτάζω κατάματα τα γεγονότα και καταλήγω νηφάλια:

«Ένδυμα ουκ έχω».
..................................
περισσότερα εδώ:  vassileia

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki