Saturday 2 May 2015

Οι μεγαλύτεροι φόβοι κάθε γονιού και πώς αντιμετωπίζονται

Οι φόβοι -ή έστω ανησυχίες- των γονιών για τα παιδιά ξεκινούν από τη στιγμή που το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει θετικό. Κορυφώνονται κατά τα παιδικά και εφηβικά χρόνια και μειώνονται κάπως, χωρίς βέβαια να εξαλειφθούν ποτέ, όταν το παιδί γίνεται ένας υγιής και ισορροπημένος ενήλικας.
Με λίγα λόγια, οι γονείς ανησυχούν διαρκώς για την υγεία, την ασφάλεια, την ευμάρεια, τον ψυχισμό, το μέλλον των παιδιών τους και για πολλά ακόμα πράγματα, τα οποία αναπόφευκτα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: Διατρέχουν πραγματικά σοβαρούς κινδύνους τα παιδιά μας ή οι φόβοι είναι άρρηκτα συνυφασμένοι με το γονικό DNA;
Οι άνθρωποι γενικά φοβούνται πράγματα στα οποία δεν μπορούν να έχουν έλεγχο. Οι γονείς, συγκεκριμένα, φοβούνται ακόμα περισσότερο μην συμβεί στο παιδί τους κάτι από αυτά που ακούμε κατά καιρούς στις ειδήσεις (αποπλάνηση, bullying κ.λ.π.). Μάλιστα, παιδοψυχολόγοι λένε πως φοβούνται περισσότερο κάτι τέτοιο, παρά π.χ. το να βρίσκεται το παιδί τους στο αυτοκίνητο χωρίς να φορά ζώνη, παρόλο που είναι πολύ πιο πιθανό το παιδί που δεν φορά ζώνη να τραυματιστεί, παρά να απαχθεί από κάποιον άγνωστο. 
Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι ειδήσεις προβάλλουν τις ειδήσεις με σκοπό να ανεβάσουν τα κανάλια νούμερα, και όχι να ενημερώσουν πραγματικά τους γονείς για το πώς να προστατεύουν το παιδί τους, συγκεντρώσαμε τις συμβουλές των ειδικών σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχετε για το παιδί σας.
Μεγάλες προσδοκίες
«Φοβάμαι ότι το παιδί μου δεν θα λάβει την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να επιτύχει στην ζωή του.»

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των σημερινών γονιών, ακόμα και όσων έχουν παιδιά μικρής ηλικίας, ο οποίος τους οδηγεί στο να πιέζουν τόσο πολύ τα παιδιά τους με τα διαβάσματα, τα μαθήματα και πάσης φύσης εκπαιδευτική δραστηριότητα, είναι για το «επιτυχημένο» μέλλον τους. Το άγχος των γονιών δεν είναι παράλογο, δεδομένης της οικονομικής ανισορροπίας στην οποία ζούμε, και όλοι θέλουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σας πιάσει πανικός και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αγοράζετε κάθε εκπαιδευτικό παιχνίδι ή βιβλίο που υπόσχεται να κάνει το παιδί σας ιδιοφυΐα. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι τα πιο δημιουργικά παιδιά είναι αυτά με τα λιγότερα παιχνίδια, καθώς έτσι το παιδί αναγκάζεται να παίξει με ό,τι έχει. Επίσης, με το να ασχολείστε διαρκώς με το πώς θα απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί σας, δεν το αφήνετε να αναπτύξει την ανεξαρτησία και τη φαντασία του –εφόδια απαραίτητα για την ζωή του. Το παιδί σας, καταλήγουν οι ειδικοί, δεν θα γίνει πιο έξυπνο, ικανό ή επιτυχημένο αν μετακομίσετε σε μία καλύτερη γειτονιά, αν το γράψετε σε ιδιωτικό σχολείο ή αν το πιέσετε για να μάθει ένα μουσικό όργανο.
Κίνδυνοι από αγνώστους
«Φοβάμαι μην κάποιος επιτεθεί ή κάνει κακό στο παιδί μου.»

Είναι απόλυτα λογικό να φοβάστε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, το ένστικτο της προστατευτικότητας είναι από τα ισχυρότερα που μπορεί να έχει ένας γονιός. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης πέφτουν χρόνο με τον χρόνο, ίσως επειδή η ενημέρωση των γονιών για το πώς να προστατεύουν το παιδί είναι μεγαλύτερη, ή επειδή οι ποινές για τέτοια εγκλήματα είναι πολύ πιο σκληρές.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, πάντως, ως γονείς για να μειώσετε όσο γίνεται τον συγκεκριμένο κίνδυνο είναι να διατηρείτε μία καλή και υποστηρικτική σχέση με το παιδί σας και να έχετε πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σας, ώστε το παιδί να σας εμπιστεύεται χωρίς φόβο και ενοχές όσα του συμβαίνουν. Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, τα άτομα που κατά κανόνα κακοποιούν ένα παιδί είναι συνήθως γνωστοί των γονιών ή μέλη της οικογένειας, παρά άγνωστοι. Μάθετε, λοιπόν, στο παιδί πώς να προστατεύει τον εαυτό του και το σώμα του και παροτρύνετέ το να ζητά βοήθεια από εσάς ή κάποιον άλλον ενήλικα όταν νιώθει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ατυχήματα και τραυματισμοί
«Φοβάμαι ότι το παιδί μου θα τραυματιστεί σε κάποιο ατύχημα, π.χ. αυτοκινητικό»

Δεδομένου ότι σε αυτοκινητικά δυστυχήματα σκοτώνονται κάθε χρόνο τα περισσότερα παιδιά σε Ευρώπη και Αμερική, καλά κάνετε και έχετε αυτή την ανησυχία! Και ακόμα πιο καλά κάνετε αν φροντίζετε να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές στο αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας πάντα το παιδικό καθισματάκι (που έχετε τοποθετήσει σωστά).
Και δεν είναι μόνο το παιδικό κάθισμα, αλλά και το κράνος στο μηχανάκι και στο ποδήλατο, καθώς και...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki