Thursday 21 May 2015

Εrhart Kästner: Μόνο μια Ελληνίδα Μάνα
θα μπορούσε να δώσει αυτή την απάντηση

Ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ έκανε την εξής εξομολόγηση:
Εrhart Kästner : Only in Greece Such an Answer Could Have Been Given
 
- «Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. 
Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.
»Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν' ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα.
Την πλησίασα και τη ρώτησα.
Είστε από εδώ;
-Μάλιστα.
-Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς».
Και γράφει ο Κέστνερ: «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί». Απαντά η γυναίκα:
 
-«Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να 'ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιού μου»...
 
Σωστά έγραψε ο Γερμανός, ότι «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή». Λέμε εμείς. Ναι, στην Ελλάδα την ταλαιπωρημένη και απ' όλους αδικημένη.
 

Από τα Ελληνικά της Κάτω Ιταλίας...
Agapi mu fidela protini

Στίχοι: Lizzi Roberto
Μουσική: Lizzi Roberto
Πρώτη εκτέλεση: Ghetonia
Άλλες ερμηνείες: Ν. Πορτοκάλογλου & Encardia

Sta korafaissu ssianonna linari
Ce 'delrampise mesa sto chloro,
Sekundu motti skonnete o fengari
Atto krovattitu orio, parfeto.

M'ide c'ekàise 'kau sta chortìa;
Faristi n'avro sena manechì,
Tàrassa, ma so leo ma ti kardìa,
Ta poia pian ambrò ce a mmàddhia 'mpì.

Agapimu fidela protini
Puru ti nifta iss' innu se toro;
Ivo fsunnotas 'e se vrisko 'ci
Ce is ta mala klamata arcino

Tin agapimu vale sti fsichi,
Sekundu sti kardiammu tin vasto:
lus panta sto kosmo pai 'to zisi,
Sekundu s' agapune n' agapisi
 
Αγάπη μου πιστή, πρώτη

Στο χωραφάκι σου μάζευα λινάρι
και άστραψε μέσα στο πράσινο,
όπως όταν σηκώνεται το φεγγάρι
απ΄το κρεβάτι του, ωραίο, λαμπρό.

Με είδες και κάθησες πάνω στα χόρτα
φοβήθηκες μη σ' εύρω μοναχή
Έφυγα, αλλά το λέω απ' την καρδιά μου
τα πόδια πήγανε μπροστά, τα μάτια πίσω.

Αγαπη μου πιστή, πρώτη,
και τη νύχτα στον ύπνο μου σε βλέπω,
ξυπνώντας δε σε βρίσκω εκεί
και αρχίζω να κλαίω πολύ πολύ.

Την αγάπη μου βάλε στην ψυχή σου,
όπως την κρατώ εγώ στην καρδιά μου,
έτσι πάντα στον κόσμο πάει η ζωή,
όπως σ' αγαπάνε ν' αγαπήσεις.

1433 «άνθρωποι» (οι 261 «διάσημοι») ερευνώνται
για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

1,400 (261 high-profile) investigated in child sex abuse inquiry, including politicians

Η βρετανική αστυνομία που ερευνά καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τις τελευταίες δεκαετίες ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν κατονομαστεί ως ύποπτοι περισσότεροι από 1.433 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 261 που περιγράφονται ως «δημόσια πρόσωπα», όπως πολιτικοί και αστέρες της τηλεόρασης.
Clockwise from top left: Fred Talbot, Gary Glitter, Jimmy Savile,
Rolf Harris, Stuart Hall, Max Clifford
Photograph: Various/PA/Getty/Wireimage/AFP/Reuters
Οι αποκαλύψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ανάγκασαν τη βρετανική κυβέρνηση να οργανώσει μια μεγάλη έρευνα κατά την οποία οι αστυνομικοί εξετάζουν καταγγελίες για βιασμούς και κακοποίηση ανηλίκων πριν από πολλά χρόνια με δράστες που κατείχαν υψηλές θέσεις.
Ο αστυνομικός διευθυντής Σάιμον Μπέιλι, που είναι επικεφαλής της «Επιχείρησης Κρουνός», είπε ότι έχει γίνει έρευνα σε βάρος 1.433 ανθρώπων και ότι οι 216 από αυτούς σήμερα είναι πλέον νεκροί.
Στους ύποπτους περιλαμβάνονται:
135 αστέρες της τηλεόρασης, του κινηματογράφου ή του ραδιοφώνου,
76 πολιτικοί,
43 από τη μουσική βιομηχανία και επτά από τον κόσμο του αθλητισμού.
«Η έρευνα αυτή είναι τεράστια και μαρτυρά το πώς αλλάζει η στάση μας απέναντι στα θύματα» είπε η Σίλα Τέιλορ, η διευθύντρια του National Working Group Network, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που έχει ως στόχο του την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

Το θέμα αυτό απέκτησε μεγάλες διαστάσεις το 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο παρουσιαστής της τηλεόρασης του BBC Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος είχε ήδη πεθάνει, κακοποιούσε επί δεκαετίες εκατοντάδες ανήλικους.
Από τότε πολλοί έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα αυτού του είδους, έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος πρώην (ή νεκρών πλέον) πολιτικών ενώ οι αστυνομικοί ερευνούν και ισχυρισμούς ότι κάποιοι «ισχυροί» ανάγκασαν τις αρχές να βάλουν στο αρχείο υποθέσεις που αφορούσαν κυκλώματα παιδεραστών.
Ο Μπέιλι είπε ότι 666 από τους υπόπτους φέρονται να κακοποίησαν παιδιά σε διάφορα ιδρύματα όπως σχολεία, θρησκευτικά ινστιτούτα και ορφανοτροφεία.
Ο αριθμός των καταγγελιών που δέχεται η αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αυξήθηκε κατά 71% τα τελευταία τρία χρόνια και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 113.000.     
newsbook

Όταν δεις έναν άστεγο μπροστά από ένα εστιατόριο
τι θα κάνεις και τι θα πεις στο παιδί σου;

Ένα 5χρονο αγοράκι συγκίνησε τους πάντες σε ένα κατάστημα εστίασης καθώς ζήτησε από τη μητέρα του να αγοράσουν γεύμα σε έναν άστεγο. Δείτε τι ακολούθησε.

Όταν δεις έναν άστεγο μπροστά από ένα εστιατόριο τι θα κάνεις και τι θα πεις στο παιδί σου;

A young boy brought a restaurant to tears when he begged his mother to buy a homeless man some food.

Joseph saying a prayer with the homeless man before
he eats his food (Picture: Ava Faulk)
Η Ava Faulk από το Prattville στην Alabama έπρεπε να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις στο 5χρονο γιο της. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι οι απαντήσεις του γιου της ήταν καλύτερες.
Η Faulk και ο γιος της, Josiah Duncan, έτρωγαν ένα γεύμα στο τοπικό Waffle House όταν είδαν έναν άστεγο να στέκεται έξω από το εστιατόριο. Όταν το παιδί είδε ότι ο άνδρας δεν ήταν καθαρός άρχισε να ρωτά τη μητέρα του διάφορα.
Η Ava του εξήγησε ότι ο άνδρας ήταν άστεγος αλλά το παιδί δεν κατάλαβε τι σήμαινε αυτό. Όταν του εξήγησε αναλυτικότερα η μητέρα του ο Josiah είπε ότι ήταν πιο προβληματισμένος γιατί ο άνδρας έδειχνε πεινασμένος και αμέσως πρότεινε στη μητέρα του να του αγοράσουν ένα γεύμα.

Τον κάλεσαν μέσα λοιπόν και κάθισε στο τραπέζι. Ενώ κανείς δεν του έδινε σημασία ο Josiah όρμησε πάνω του και τον ρώτησε αν θέλει μενού γιατί όπως του είπε '' κανείς δεν μπορεί να παραγγείλει αν δεν δει το κατάλογο''.
Ο άνδρας παρήγγειλε κάτι αρκετά φθηνό αλλά η Ava του είπε ότι μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε θέλει, τότε ο άστεγος της απάντησε '' Μπορώ να έχω μπέικον;'' και εκείνη του απάντησε να πάρει όσο μπέικον θέλει.
 
Έπειτα το αγοράκι έκανε κάτι που συγκίνησε όσους βρίσκονταν στο εστιατόριο. Ζήτησε να πει την προσευχή με τον άνδρα και τότε όλοι όσοι ήταν στο εστιατόριο προσευχήθηκαν παρέα.
Η μητέρα του αγοριού δήλωσε σχετικά με το συμβάν: ''Το ότι είδα το γιο μου να συγκινεί το κόσμο που βρισκόταν στο εστιατόριο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μου σαν γονιός και θα το θυμάμαι για πάντα''.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki