Sunday 7 June 2015

Έτσι θέλω να είναι η δασκάλα μου

Θέλω η δασκάλα μου να μου χαμογελά ακόμα κι αν κάτι την απασχολεί πολύ, όπως η μαμά μου όταν βρίσκεται στην δουλειά της, δεν έχει παρά να αφήσει τα προβλήματα της έξω απο την πόρτα της εργασίας της.
Όταν η κυρία μου δεν χαμογελά νομίζω πως έχει θυμώσει για κάποιο λόγο μαζί μου.
Θέλω να έρχεται πάνω απο το θρανίο μου να ελέγχει αν έχω γράψει σωστά τις ασκήσεις και να με βοηθά να διορθώσω το λάθος.
Να με βοηθά να κάνω τις ασκήσεις στο τετράδιο εργασιών μέσα στην τάξη μου κι όχι να μου τις βάζει να τις κάνω όλες στο σπίτι, έχω πολλά μαθήματα να κάνω και δεν μου μένει χρόνος σαν παιδάκι να παίξω ή να ασχοληθώ με άλλες δραστηριότητες
όπως με τον αθλητισμό που μου αρέσει πολύ.

Θέλω η δασκάλα μου να με ενθαρρύνει για να παίρνω δύναμη και να προσπαθώ περισσότερο.
Θέλω η δασκάλα μου να είναι ευγενική μαζί μου και να μην μου φωνάζει, μου αρέσει να είμαι ήρεμη και οι δυνατές φωνές με ταράζουν με αποτέλεσμα να αποσυντονίζομαι και ξεχνώ κι αυτά που ήδη ξέρω.
Θέλω η δασκάλα μου να είναι ήρεμη, ευγενική και συνεργάσιμη με την μαμά μου καθώς η μαμά μου δεν θέλει τίποτα παραπάνω από το να ενημερωθεί για την πρόοδο μου.
Θέλω η δασκάλα μου να μην διαμορφώσει εντύπωση για μένα από την πρώτη στιγμή, όπως δεν κάνω εγώ για την κυρία μου κι αφήνω τον καιρό να μου δείξει ότι είναι καλή κι ας μας φωνάζει και γκρινιάζει τις πρώτες μέρες.
Κι αν μια φορά σαν παιδάκι κάνω μια αταξία να έχει την κατανόηση να καταλάβει πως σαν μικρό παιδί φέρομαι κάποιες φορές σαν αυτό που είμαι, ένα παιδί.


Θέλω η δασκάλα μου να καταλάβει πως πρέπει να με βοηθήσει να μάθω πως να φέρομαι υπεύθυνα, γιατί η υπευθυνότητα είναι στοιχείο που λείπει από πολλούς μεγάλους και θέλω να το αποκτήσω.
Και να μην περιμένει να φερθώ υπεύθυνα εννοώντας πως πρέπει να καταλαβαίνω όλα όσα λέει γρήγορα, νευρικά και βιαστικά χωρίς διάθεση να επαναλάβει και να ρωτήσει αν το κατάλαβα.
Θέλω η δασκάλα μου να κατανοήσει πως και η δική μου μαμά εργάζεται και χρειάζεται ώρες ξεκούρασης και εποικοδομητικές ώρες μαζί μου και πως ωφέλιμος χρόνος μαζί μου δεν είναι μόνο το διάβασμα κι αν διαβάζουμε τόσες ώρες την ημέρα ξεκουραζόμαστε μόνο όταν πάμε για ύπνο.
Θέλω η δασκάλα μου να καταλάβει πως αν η μάθηση γίνεται στο σπίτι κι αν η γνώση αποκτάται στο σπίτι δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε σχολείο, θα μας δίδασκαν οι μαμάδες μας.


Θέλω η δασκάλα μου να καταλάβει πως το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι λειτούργημα και χρειάζεται καλή διάθεση, πολλή υπομονή και ατσαλένια νεύρα.
Θέλω η δασκάλα μου να θυμηθεί πως κάποτε ήταν κι αυτή παιδί και μαθήτρια και πως και η ίδια ήθελε να έχει μια δασκάλα ήρεμη, ευγενική, συνεργάσιμη, χαμογελαστή, υπομονετική, που να ξέρει να επιβάλλεται στην τάξη της με την καλωσύνη της και να επιβραβεύει τις προσπάθειες μας κι εμείς θα την ανταμοίβουμε με την υπακοή μας και θα προσπαθούμε περισσότερο, θα είμαστε η πιο καλή τάξη του σχολείου, αφού θα έχουμε την πιο καλή δασκάλα του κόσμου!
greek-rose

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε καθημερινά στο παιδί
για να έρθετε πιο κοντά

Ο μόνος τρόπος για να έρχεστε πάντα κοντά με το παιδί σας είναι να μιλάτε. Ακόμα πιο σημαντικό είναι... να το ακούτε! Με τις 4 παρακάτω ερωτήσεις θα το βοηθήσετε να σας πει τα σημαντικότερα.

10 Questions That Will Bring You Closer to Your Child
από Έλενα Μπούλια
Δεν υπάρχει μαμά που να μην είναι πολυάσχολη, ενώ αρκετά πολυάσχολα έχουμε φροντίσει να είναι και τα παιδιά μας. Αναπόφευκτα, λοιπόν, καθώς μεγαλώνουν, ο χρόνος για αγκαλιές και κουβεντούλα περιορίζεται, όμως -τα καλά νέα!- στις στιγμές που απομένουν οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν πολύ πιο ουσιαστικές και βαθιές.
Γεγονός είναι, μάλιστα, πως είναι απολαυστικό το να συζητάς με ένα παιδί 7 ή 10 χρονών γιατί ανακαλύπτεις πως έχει τόσα πολλά και με τόσο όμορφο τρόπο να σου πει. Χρειάζεται απλά λίγος χρόνος και... οι σωστές ερωτήσεις!
Είναι σπουδαίο να μπορείτε καθημερινά να ανοίγετε την κουβέντα στο παιδί σας, δείχνοντάς του ότι είστε εκεί ψυχή τε και σώματι για να σας πει όλα όσα σκέφτεται και νιώθει. Μπορεί αυτά που έχει να σας πει να μην σας αρέσουν πάντα. Μπορεί, πάλι, να μην σας πει και τίποτα –να λάβετε μονολεκτικές απαντήσεις. Και δεν πειράζει γιατί άλλες φορές θα σας πει σημαντικά πράγματα.  
Σημασία έχει να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις και να μένετε εκεί για να ακούσετε. Γιατί στα παιδιά αρέσει πολύ να τα ακούνε! Ποιες είναι, λοιπόν, οι ερωτήσεις που έχει νόημα να κάνετε στο παιδί σας κάθε μέρα;

Πώς είναι η ζωή σου;
Είναι μία ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, όσο χρονών κι αν είναι. Όταν είναι μικρό, το παιδί μπορεί να σας δώσει αστείες απαντήσεις, όπως «μωβ». Αργότερα μπορεί να σας λέει απλά «καλά», όμως μεγαλώνοντας θα σας πει περισσότερα ή θα σας προκαλέσει με τις απαντήσεις του να ρωτήσετε περισσότερα, αν π.χ. σας πει «έτσι κι έτσι». Και κάπως έτσι μπορεί να ξεκινήσει μία πολύ ουσιαστική συζήτηση μεταξύ σας. Αν, πάλι, δεν έχει να σας πει κάτι, δεν χρειάζεται να το πιέσετε. Εκείνο θα ξέρει ότι είστε εκεί για να ακούσετε.

Τι κάνουν οι φίλοι σου;
Ενίοτε, μπορείτε να ρωτήσετε για συγκεκριμένους φίλους, αν ξέρετε π.χ. ότι ένας από αυτούς έχει κάποιο πρόβλημα ή ότι το παιδί έχει έρθει σε ρήξη με κάποιον. Θα εκπλαγείτε, πάντως, από το πόσο πιο πρόθυμο είναι μερικές φορές το παιδί να μιλήσει για τους φίλους του, αντί για τον εαυτό του. Εξάλλου, μέσα από μία τέτοια συζήτηση μπορεί να μάθετε σημαντικά πράγματα, π.χ. ότι κάποιο παιδί πέφτει θύμα bullying στο σχολείο, τα οποία να μοιραστείτε αργότερα με τους γονείς του παιδιού για να το βοηθήσουν. Θα θέλατε, σίγουρα, να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι γονείς για το δικό σας παιδί.

Για πες... τι συναρπαστικό συμβαίνει αυτές τις μέρες;
Με την ερώτηση αυτή έχετε διπλό όφελος: Το ένα είναι να καταλάβετε τι είναι πραγματικά σημαντικό για το παιδί σας, τι το ενδιαφέρει, τι το ενθουσιάζει και να μοιραστείτε μαζί του αυτόν τον ενθουσιασμό. Το δεύτερο είναι ότι εξασφαλίζετε πως δεν θα σας «ξεφύγουν» διάφορα events που τυχόν διοργανώνει το σχολείο ή οι φίλοι του παιδιού, στα οποία ενδεχομένως να πρέπει να συμμετέχετε και εσείς. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά λατρεύουν να ξέρουν ότι οι γονείς τους ενδιαφέρονται για όσα εκείνα θεωρούν σημαντικά.

Θέλεις να σε βοηθήσω με κάτι;
Αυτή είναι, μάλλον, η σημαντικότερη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, γιατί του δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είστε εκεί για ό,τι χρειάζεται. Μερικές φορές τα παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα, δυσκολεύονται τρομερά να ζητήσουν βοήθεια από τους γονείς –όχι για τα μικρά, αλλά για τα μεγάλα και σημαντικά που συμβαίνουν στην ζωή τους.
Θα υπάρξουν φορές που το παιδί θα σας πει «όχι», ότι δεν χρειάζεται βοήθεια σε κάτι. Άλλες φορές μπορεί να σας πει ότι χρειάζεται βοήθεια με τα μαθήματά του (και εσείς αν μπορείτε θα το βοηθήσετε, αν όχι, θα του εξηγήσετε τον λόγο).
Ωστόσο, το παιδί θα μάθει σιγά-σιγά να σας μιλά για άλλα, λιγότερο πρακτικά ζητήματα, στα οποία πιθανώς να χρειάζεται κάποια συμβουλή, π.χ. αν τσακώθηκε με κάποιον φίλο στο σχολείο. Σταδιακά, με τις παραπάνω ερωτήσεις, το παιδί θα συνηθίσει να σας ανοίγεται όλο και περισσότερο και να σας νιώθει καθημερινά δίπλα του. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίζετε -όσο γίνεται- την εμπιστοσύνη του και, κατ' επέκταση, την ασφάλειά του.

mama365

The rock Archimandrite who charmed the Hollywood
«Themi»: Ο ροκ αρχιμανδρίτης που μάγεψε το Hollywood

Στη μεγάλη οθόνη θα μεταφερθεί η ιστορία του Ελληνα ιεραπόστολου που ξεκίνησε από την αθεΐα και το ροκ εντ ρολ για να αφιερώσει τον εαυτό του στην ανακούφιση των πιο κατατρεγμένων ανθρώπων του πλανήτη!

 Η συγκλονιστική πορεία του πατέρα Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου ενέπνευσε τους ανθρώπους του Χόλιγουντ, οι οποίοι αποφάσισαν να γυρίσουν ταινία με θέμα τη ζωή του και το έργο του υπέρ των αναπήρων και των ορφανών της πάμφτωχης Σιέρα Λεόνε.

Ο πατέρας Θέμης μετρά ήδη 16 χρόνια ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου στην Αφρική, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στη Σιέρα Λεόνε, όπου με τις χορηγίες εθελοντών προσφέρει τροφή, στέγη, περίθαλψη, μόρφωση και πνευματική καθοδήγηση σε ορφανά παιδιά και στους φτωχότερους κατοίκους της πρωτεύουσας Φρίταουν, δηλαδή σε αστέγους, σε ακρωτηριασμένους, αναπήρους κλπ. Η μεγαλύτερη και σκληρότερη μάχη που έχει δώσει -και συνεχίζει να δίνει- είναι εναντίον του ιού Εμπολα, της φονικής μεταδοτικής νόσου που τον τελευταίο χρόνο σάρωσε τη Σιέρα Λεόνε.
Οι συνεχείς εκκλήσεις του πατέρα Θέμη προς την πλούσια Δύση συνετέλεσαν στην αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στην αφρικανική χώρα και στην αποκλιμάκωση της επιδημίας, που έως τώρα έχει στερήσει τη ζωή σε 3.907 κατοίκους. Η ξεχωριστή ιστορία του 70χρονου αρχιμανδρίτη κίνησε το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ, που σχεδιάζει να γυρίσει ταινία με τη ζωή του!
Ο σεναριογράφος
Το φιλμ θα ονομάζεται «Themi» και σεναριογράφος του είναι ο Γουίντ Μπάστιαν. «Από τα τέλη του 2014 δουλεύω πάνω στο δεύτερο χειρόγραφο για την ταινία "Themi", σχετικά με τη ζωή και το έργο του αρχιμανδρίτη δρος Θέμη Αδαμόπουλο» λέει ο Αμερικανός συγγραφέας, που περιγράφει τον Ελληνα ιερέα ως εξής: «Ο πατήρ Θέμης είναι ένα εκπληκτικό ανθρώπινο ον, ένας πραγματικός άγιος εν ζωή. Το συγκρότημά του, The Flies, άνοιγε συναυλίες για θρύλους, όπως οι Beatles, οι Rolling Stones και ο Bob Marley. Είχε μια εξαιρετική πρώιμη καριέρα ως διανοούμενος στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.


»Μετά τα 20 του χρόνια ήρθε σε επαφή με τον Θεό και άλλαξε για πάντα. Από εκείνο το σημείο και μετά ο πατέρας Θέμης υπήρξε κορυφαίος δάσκαλος Θεολογίας και τα τελευταία 20 χρόνια ένας ιεραπόστολος για τους φτωχότερους των φτωχών στην Αφρική».

Κατά του Εμπολα
«Καθημερινά ο πατέρας Θέμης μάχεται εναντίον του Εμπολα και στεγάζει εκείνους που έχουν τα ελάχιστα σε μια περιοχή όπου η ακραία φτώχεια είναι ο κανόνας». Ολα τα παραπάνω πρόκειται να αποτυπωθούν στην κινηματογραφική ταινία, η οποία -σύμφωνα με τον σεναριογράφο- θα έχει εξαιρετικούς ηθοποιούς και μουσική επένδυση. Ο Γουίντ Μπάστιαν προσθέτει ότι οι παραγωγοί περιμένουν «με ανυπομονησία» την ολοκλήρωση του σεναρίου, για να σχεδιάσουν το πρόγραμμα των γυρισμάτων.

Φοιτητής και αρχηγός του γκρουπ The Flies
Ο Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Ελληνες γονείς. Το 1956 η οικογένειά του μετανάστευσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο νεαρός ξεκίνησε σπουδές στη σχολή Εμπορικών Επιστημών. Στα φοιτητικά χρόνια του υπήρξε άθεος μαρξιστής και έγινε γνωστός ως αρχηγός του γκρουπ The Flies.
Στη συνέχεια οι υπαρξιακές αναζητήσεις του τον οδήγησαν στον ινδουισμό, τον βουδισμό και εντέλει στην Ορθοδοξία, την οποία υπηρετεί πιστά ως σήμερα. Το 1999 παραιτήθηκε από την πανεπιστημιακή έδρα Θεολογίας για να αφοσιωθεί στην Αφρική, όπου έχει παρουσιάσει μοναδικό έργο.
«Με την οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ έχουμε χτίσει εκκλησίες, έναν ξενώνα, όπως και έναν χώρο όπου φιλοδοξούμε να γίνει στο μέλλον πανεπιστημιακή σχολή, με Τμήματα Νοσηλευτικής και Ιατρικής» δηλώνει ο πατέρας Θέμης στη μηνιαία εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» και προσθέτει: «Εδώ είναι η πραγματική δυστυχία, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ούτε καθαρό πόσιμο νερό. Μόλις 28 στα 100 παιδιά καταφέρνουν να φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών».
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki