Saturday 27 June 2015

Σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ένα παιδί παραμελείται από τους γονείς του - Child Neglect

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να βλέπεις ένα συγκεκριμένο είτε να περνάει σχεδόν όλη τη μέρα στο μπαλκόνι χωρίς την επίβλεψη του γονιού ή των γονιών του ή τα ρούχα του να είναι φθαρμένα ή λερωμένα;
Πόσες φορές έχει πέσει στην αντίληψή σου ότι οι γονείς του όχι μόνο δεν το φροντίζουν στοιχειωδώς αλλά δείχνουν ακόμη και να ενοχλούνται από τη παρουσία του;

Επιμέλεια: Κυριακή Χαριτάκη

Τα σημάδια της παραμέλησης ενός παιδιού μπορούν να εντοπιστούν τόσο στο παιδί όσο και στους ίδιους τους γονείς του. Το παραμελημένο παιδί κυρίως φαίνεται από τα ρούχα του, την υγιεινή του και τις πράξεις του. Οι γονείς που παραμελούν το παιδί τους, συνήθως φαίνονται από την αλληλεπίδραση που έχουν με το παιδί, από επεισόδια κακοποίησης εναντίον του ή αν κάνουν χρήση ουσιών.

Ρούχα
Μια από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι ένα παιδί παραμελείται είναι τα ρούχα του. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τα φροντίζουν σωστά, συχνά φορούν ρούχα που είτε τους είναι πολύ στενά ή μικρά, είτε είναι βρώμικα, φθαρμένα ή εντελώς παράταιρα με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. καλοκαιρινά ρούχα τον χειμώνα), κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και αν οι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουν στο παιδί. Αυτή η ένδειξη εμφανίζεται συχνότερα στα μικρά παιδιά και σπανιότερα σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικά οι έφηβοι που σε πολλές περιπτώσεις ψωνίζουν μόνοι τους τα ρούχα τους, μπορεί άθελά τους να κρύψουν τη παραμέληση από τους γονείς τους.

Έλλειψη υγιεινής
Άλλο ένα κλασσικό σημάδι παραμέλησης των παιδιών, ειδικά κάτω των 10 ετών, είναι η έλλειψη υγιεινής. Ένα παραμελημένο παιδάκι δεν είναι καθαρό, δεν έχει κάνει μπάνιο πρόσφατα και αρνείται τα αντικείμενα που απαιτούνται για να κάνει κάποιος μπάνιο (σφουγγάρι, σαπούνι κλπ.) απλούστατα γιατί δεν ξέρει να τα χρησιμοποιήσει. Τα βρώμικα ρούχα ή σημεία του σώματος και η άσχημη μυρωδιά του κορμιού είναι από τα πιο εμφανή σημάδια παραμέλησης του παιδιού από τους γονείς του. Και πάλι εδώ, μιλάμε κυρίως για μικρής ηλικίας παιδιά καθώς οι έφηβοι μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνοι τους σε αυτόν τον τομέα, οπότε η παραμέληση να μην φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Κινήσεις και πράξεις που δείχνουν ότι ένα παιδί παραμελείται.
Ένα παιδί που παρακαλάει για φαγητό ή κλέβει φαγητό είναι σημάδι ότι οι γονείς του δεν το ταίζουν σωστά ή καθόλου. Τα παιδιά που παραμελούνται συνήθως αργούν στο σχολείο είτε γιατί κανείς δεν τους λέει ότι πρέπει να πάνε ή γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα ετοιμάσει. Επίσης υπάρχουν και κάποια σημάδια που μαρτυρούν συναισθηματική παραμέληση, μπορεί δηλαδή να δείς το παιδί να προσκολλάται ασυνήθιστα σε κάποιον ενήλικα, συνήθως δάσκαλο ή γείτονα, μπορεί όμως να το δείς να περνάει και στο άλλο άκρο, δηλαδή να μην εμπιστεύεται κανέναν ενήλικα. Συχνές αναφορές στην απουσία του γονέα, έλλειψη επίβλεψης σε πολύ μικρή ηλικία και μια συνολική έλλειψη δεσμών με τους γονείς μπορούν να είναι σημάδια ότι το παιδί παραμελείται.

Σημάδια παραμέλησης του παιδιού, στους γονείς του.
Ορισμένα σημάδια παραμέλησης του παιδιού, μπορούν να εντοπιστούν και στους γονείς του. Οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες που φαίνονται να αδιαφορούν, να μην ενδιαφέρονται ή να δείχνουν ενοχλημένοι από το παιδί χωρίς λόγο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να το παραμελούν, σωματικά και συναισθηματικά. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να διαχωρίσουμε τα παραπάνω, με τους γονείς που εργάζονται πολύ και μπορεί κάποιες φορές να μην διαβάσουν το παιδί για το σχολείο ή να μην ακούσουν το παιδί όταν τους μιλάει. Άλλο ένα συνηθισμένο σημάδι παιδικής παραμέλησης είναι η χρήση ουσιών από τους γονείς, γεγονός που καθιστά την κάλυψη των σωματικών και συναισθηματικών αναγκών του παιδιού, σχεδόν αδύνατη.

Τα σημάδια παραμέλησης ενός παιδιού μπορούν να είναι από δυσδιάκριτα έως απόλυτα προφανή. Ένα παραμελημένο παιδί κινδυνεύει σωματικά και πνευματικά και όσο πιο μικρό είναι σε ηλικία, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η παραμέλησή του.

Σε περίπτωση που έχει πέσει στην αντίληψή σου παρόμοιο περιστατικό, αντί να ντραπείς ή να σκεφτείς τί θα πούν οι γονείς του και τί θα πεί η γειτονιά, κάλεσε άμεσα είτε στην Αστυνομία είτε στο Χαμόγελο του παιδιού στην εθνική γραμμή sos 1056. Καλύτερα να κάνεις λάθος που λέει ο λόγος, παρά να αφήσεις ένα παιδί να κινδυνεύει. Σκέψου ότι με τη παρέμβασή σου μπορεί να σώσεις ένα παιδί και η κοινωνία να θρηνεί μια Άννυ λιγότερη….

wisegeek
 

Αντιστέκομαι - Νικηφόρος Βρεττάκος

Αντιστέκομαι όπως οι ελιές της πατρίδας μου, οι σκληρές
σαν τα κόκαλα τ' αντρειωμένου, που τους λείπουν οι μαύρες
μαντήλες μονάχα για να μοιάζουν με τις μανάδες μας,
που σφηνωμένες γερά στην απόλυτη πέτρα,
αδιαφορούν για τις θύελλες, αναπνέουν τις αστραπές
και τις κάνουνε μες στους πικρούς τους
χυμούς ειρήνη και φως.


                     Νικηφόρος Βρεττάκος
Ημερολόγιο

Μαθήματα ζωής από τον Khalil Gibran - 25 Life Changing Lessons to Learn from Khalil Gibran


  1. 1. Να είσαι ευγνώμων για τις δύσκολες στιγμές. Σου έδειξαν πόσο δυνατός μπορείς να είσαι.
  2. Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών των ανθρώπων
  3. Δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια
  4. Οι μικρόψυχοι άνθρωποι είναι εκείνοι που προσπαθούν να εξευτελίσουν τους άλλους.
  5. Το κακό που κάνουν άλλοι σε εσένα είναι πιο εύκολο να το ξεχάσεις, από το κακό που κάνεις εσύ σε άλλους.
  6. Μπορεί να ξεχνάς εκείνους που σε έκαναν να γελάσεις, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις εκείνους που ήταν δίπλα σου στις πιο σκοτεινές στιγμές.
  7. Τα απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο συναρπαστικά.
  8. Η αγάπη είναι ζωή. Και η ζωή αγάπη.
  9. Πάντα να βάζεις αγάπη στην δουλειά σου.
  10. Για να καταλάβεις την καρδιά και το μυαλό ενός ανθρώπου, δες τι σε εμπνέει να κάνεις.
  11. Η αληθινή αγάπη ποτέ δεν είναι κτητική.
  12. Προσπάθησε να αντιμετωπίζεις τους κακούς τρόπους των ανθρώπων με ευχάριστο τρόπο.
  13. Η αγάπη συνδέει τα πάντα μέσα σε μια απόλυτη αρμονία.
  14. Δες την θετική πλευρά της ζωής.
  15. Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Τα βλέπουμε σύμφωνα με το ποιοι είμαστε εμείς.
  16. Η αληθινή αγάπη δημιουργείται όταν δυο άνθρωποι βρεθούν κοντά πρώτα στο πνεύμα.
  17. Αφήστε χώρο στις σχέσεις σας.
  18. Αν προσεύχεσαι όταν βρέχει, θυμήσου να προσευχηθείς και όταν έχει λιακάδα...
  19. Όταν δίνεις ολόκληρο τον εαυτό σου, τότε δίνεις πραγματικά.
  20. Η αληθινή ομορφιά πηγάζει από μέσα μας.
  21. Τα παιδιά σου δεν σου ανήκουν. Είναι γιοι και κόρες της ίδιας της ζωής.
  22. Κάθε σχέση πρέπει να είναι ελεύθερη από δεσμά.
  23. Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι.
  24. Η στάση σου απέναντι στη ζωή, θα καθορίσει και την στάση της ζωής απέναντί σου.
  25. Ο φίλος που βρίσκεται μακριά καμιά φορά είναι πιο κοντά σου από εκείνον που ζει στην διπλανή πόρτα.
Πηγή: eccefpolis.gr
by Αντικλείδι 


Χαλίλ Γκιμπράν
O Kahlil ή Khalil Gibran (1883-1931), ποιητής, στοχαστής και ζωγράφος, που έγινε ευρύτερα γνωστός με το βιβλίο του «Ο προφήτης», γεννήθηκε στο Bsharri του Λιβάνου από φτωχή οικογένεια μαρωνιτών χριστιανών.
Κάποτε, όταν ζούσα στην καρδιά μιας ροδιάς, άκουσα έναν σπόρο της να λέει: «Κάποια μέρα θα γίνω δέντρο, κι ο αγέρας θα τραγουδάει ανάμεσα στα κλώνια μου. Ο ήλιος θα χορεύει πάνω στα φύλλα ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki