Thursday 9 July 2015

Έχουμε τη συνταγή για να ταΐσουμε όλο τον κόσμο: Feedback

Όχι άλλα τρόφιμα στα σκουπίδια!

Αν σταματήσουμε να πετάμε το ένα τρίτο της τροφής που παράγουμε, δεν θα χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο νηστικά κάθε βράδυ.
 

Έχουμε ήδη όλα τα απαραίτητα συστατικά:
ένα απίθανο κίνημα στη Γαλλία μόλις πέτυχε να περάσει νόμο που αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα προϊόντα σε άπορους και άστεγους.
Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ ψάχνει τρόπους να απαγορεύσει στα σούπερ μάρκετ να ακυρώνουν τεράστιες παραγγελίες τροφίμων στο παρά πέντε. Και ο ΟΗΕ έβαλε στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ.
   
Η χρονική συγκυρία είναι το παν για να πετύχει η συνταγή μας. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολιτικούς που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν νομοθεσία, αρκεί να τους στηρίξουμε με μία δυναμική κινητοποίηση. Ας πιάσουμε γρήγορα το ένα εκατομμύριο υπογραφές, για να υποβάλουμε το ψήφισμα στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕ πριν αυτή κλείσει και να ξεκινήσουμε να πιέζουμε μαζί με συνεργάτες ανά τον κόσμο μέχρι να περάσουμε τους απαραίτητους νόμους.
Πρόσθεσε το όνομά σου και στείλε τo ψήφισμα σε κάθε άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί ένα πιάτο φαΐ: https://secure.avaaz.org/el/food_waste_loc/?bnptthb&v=61742

Εδώ και 15 χρόνια, η οργάνωση που ίδρυσα, το Feedback, καταπολεμά σούπερ μάρκετ που πετούν αστρονομικές ποσότητες φαγητού. Στην Κένυα διαπιστώσαμε ότι περίπου τα μισά λαχανικά που καλλιεργούνται για σούπερ μάρκετ της Δύσης πετιούνται. Τους λένε ότι τα προϊόντα έχουν λάθος σχήμα ή χρώμα ή απλά ακυρώνουν ολόκληρες παραγγελίες την τελευταία στιγμή.

Έχω συναντήσει εργάτες που δουλεύουν για μεροκάματο μικρότερο των 2$ οι οποίοι δεν πληρώνονται καν όταν οι παραγγελίες ακυρώνονται. Έτσι, δεν μπορούν ούτε να ταΐσουν τα παιδιά τους ούτε να τα στείλουν στο σχολείο. Ακόμη, παραγωγοί αναγκάζονται να υπογράφουν συμβόλαια που τους απαγορεύουν να δωρίζουν τα περίσσια τρόφιμα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Στη Βρετανία είναι πια παράνομη τέτοια μεταχείριση των παραγωγών από τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει ρυθμιστική αρχή που δέχεται ανώνυμες καταγγελίες από παραγωγούς και μπορεί να βάλει πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ μέχρι και 1% του τζίρου τους. Ήδη διερευνάται η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε και διευθυντές άλλων καταστημάτων.  

Ο ΟΗΕ έχει στόχο τη μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ, έως το 2030. Και ήδη υπάρχει κινητοποίηση. Η ΕΕ έχει ανοίξει διαβούλευση για να σταματήσει τις ανήθικες εμπορικές πρακτικές των σούπερ μάρκετ ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για μείωση των απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν δείξει το δρόμο ενώ πολιτικοί σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Ουάσιγκτον πιέζουν για αλλαγή. Τώρα είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε μία ισχυρή λαϊκή εντολή για να περάσουν τους νόμους που θα βάλουν τέρμα στη σπατάλη των τροφίμων.
Πρόσθεσε το όνομά σου:                                         https://secure.avaaz.org/el/food_waste_loc/?bnptthb&v=61742

Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό για την ανθρώπινη φυλή όσο η εξασφάλιση τροφής για κάθε μέλος της επάνω στον πλανήτη. Εάν τώρα ενώσουμε την παγκόσμια φωνή του Avaaz με αυτό το ελπιδοφόρο κίνημα που καταπολεμά τη σπατάλη τροφίμων, μπορούμε και να προσφέρουμε ένα πιάτο φαΐ σε όσους πεινάνε αλλά και να ελαφρύνουμε την τεράστια πίεση που δέχονται οι αγρότες και το πολύτιμο περιβάλλον μας.   
Με ελπίδα,
Tristram Stuart, με την ομάδα του Feedback και του Avaaz
 

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  
Βάζοντας τέλος στην παγκόσμια σπατάλη τροφίμων -Putting a stop to global food waste (Feedback)
http://www.feedbackglobal.org/stopdumping  

Σουπερμάρκετ της ΕΕ υπαίτια για την καταστροφή τροφίμων στην Κένυα - EU supermarkets blamed for Kenya food waste


Το 1/3 των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια (EcoNews)
http://www.econews.gr/2014/02/28/trofima-spatali-skoupidia-112577/  

Υποχρεωμένα να χαρίζουν τα γαλλικά σουπερμάρκετ (Huffington Post)
http://www.huffingtonpost.gr/2015/05/22/gallia-upoxrewmena-na-xarizoun-pleon-ta-adiatheta-trofima-ta...  
Η Ευρώπη στρέφεται προς την κυκλική οικονομία (EE)

Europa

5 τρόποι να σταματήσουμε τη σπατάλη και να ταΐσουμε τους πεινασμένους - 5 Amazing Strategies to Eliminate Food Waste and Feed the Hungry (Time) 
http://time.com/money/3913386/food-waste-feed-hungry/

Σύλληψη παιδόφιλου στην παραλία - Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας από τις παραλίες

για πορνογραφία ανηλίκων

Αυστηρή οδηγία του κ. Σφακιανάκη προς γονείς: «Προσοχή! ΚAMIA φωτογραφία των παιδιών στο Διαδίκτυο»

 
Συνελήφθη, στην Αρτέμιδα, 38χρονος κατηγορούμενος για «πορνογραφία ανηλίκων» και «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις».
Ειδικότερα, ο 38χρονος έγινε αντιληπτός, από λουόμενους σε παραλία της Αρτέμιδας, να βιντεοσκοπεί με το κινητό τηλέφωνό του μία ανήλικη και στη συνέχεια να προβαίνει σε άσεμνες πράξεις σε δημόσια θέα.

Από έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι που περιείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
madata

Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας από τις παραλίες και 
Να προσέχετε αν κάποιος τα φωτογραφίζει ή τα βιντεοσκοπεί.

Ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου, η Αστυνομία προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα προς τους χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού διαπιστώθηκε ότι παιδόφιλοι έχουν στα αρχεία τους εκτός από φωτογραφίες παιδιών πορνογραφικού περιεχομένου, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες παιδιών (π.χ στη παραλία, στο μπάνιο κλπ), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία.

Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να δει, αντιγράψει και φυλάξει τις φωτογραφίες αυτές στα αρχεία του. Η ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, εκβιασμούς, αλλοίωση φωτογραφιών και άλλους κίνδυνους γενικότερα.
Γίνεται παράκληση όπως ο κάθε ένας να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρούνται τα άτομα που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.
offsite

Μύθοι που διαδίδονται συχνά για την Υγεία των Παιδιών

Υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποίοι διαδίδονται στους νέους γονείς από συγγενείς, φίλους ή και κάποιες φορές από επαγγελματίες υγείας.
Διαβάστε μερικούς από αυτούς, όπως τους παραθέτει στο www.paidiatros.com ο Παιδίατρος κ. Ανδρέας Ρουσουνίδης.
* Μύθος 1: Ο πυρετός κάνει κακό στο παιδί σας
Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος και εκτός εάν είναι πολύ υψηλός (>41,5ºC) είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο ή άλλα προβλήματα. Ακόμα και οι πυρετικοί σπασμοί είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνοι. Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια, αλλά σημάδι ότι το παιδί σας πολεμά την αρρώστια, γι’αυτό και δεν χρειάζεται να δίνουμε αντιπυρετικό σε χαμηλό πυρετό (<38 em="">

* Μύθος 2: Το παιδί χρειάζεται πολυβιταμίνες
Υπολογίζεται ότι 25-50% των παιδιών λαμβάνει σε κάποια φάση της ζωής τους πολυβιταμίνες. Αυτό δεν είναι απαραίτητο σε παιδιά που τρώνε κανονικά, ακόμη και αν το παιδί είναι επιλεκτικό στο φαγητό του. Οι πολυβιταμίνες δεν θα «ανοίξουν την όρεξη» του παιδιού σας, ούτε θα το κάνουν να νιώσει καλύτερα.

* Μύθος 3: Κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις από τη μύτη σημαίνει ιγμορίτιδα και χρειάζεται αντιβίωση
Αυτό συνήθως δεν ισχύει. Πολλές ιώσεις (π.χ. κρυολόγημα,γρίπη) προκαλούν κατά την πορεία τους πρασινωπές εκκρίσεις και όπως είναι γνωστό, η αντιβίωση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στις ιώσεις.

* Μύθος 4: Για τους κολικούς φταίει το…
Ξένο γάλα, η διατροφή της μητέρας, ο αέρας από το μπιπερό, αλλεργία…. Η αιτία των κολικών είναι άγνωστη. Δεν υπάρχουν φάρμακα που θα γιατρέψουν τους κολικούς. Μπορείτε να δοκιμάσετε ζεστά μπάνια, μασάζ στην κοιλιά, ρυθμικούς ήχους, βόλτα, τσάι και αν τίποτα δεν βοηθά είναι εντάξει να αφήσετε το παιδί να κλάψει για λίγο. Οι κολικοί πάντα περνούν από μόνοι τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο παιδί σας.

* Μύθος 5: Φταίει το ότι βγάζει δόντια για…
Υψηλό πυρετό, διάρροια, εμέτους, εξάνθημα της πάνας.

* Μύθος 6: Όχι γάλα στο παιδί όταν κάνει εμετούς και διάρροιες
Αυτό σύμφωνα με νέες έρευνες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρίας είναι λάθος, εκτός και αν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα. Απεναντίας, οι πρωτεΐνες του γάλακτος βοηθούν το έντερο να ανακάμψει.

* Μύθος 7: Ο υψηλός πυρετός, ο βήχας, η αμυγδαλίτιδα χρειάζονται αντιβίωση για να αντιμετωπισθούν
Συχνότερες αιτίες υψηλού πυρετού, βήχα και αμυγδαλίτιδας σε όλες τις ηλικίες είναι οι ιοί. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στις ιώσεις. Τα αντιβιοτικά βοηθούν μόνο στην αμυγδαλίτιδα από στρεπτόκοκκο και αυτό είναι αδύνατο να διαγνωσθεί μόνο κοιτάζοντας το με το μάτι. Χρήσιμο είναι να γίνεται η ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου από το φάρυγγα του παιδιού (Strep test).

* Μύθος 8: Tα αντιβιοτικά θα κάνουν το παιδί με γρίπη, κρυολόγημα, ίωση να νιώσει καλύτερα συντομότερα
* Μύθος 9: Η κορτιζόνη κάνει κακό στα παιδιά
Όταν πολλοί γονείς ακούσουν από τον παιδίατρο ότι το παιδί τους πρέπει να πάρει κορτιζόνη, ανησυχούν για τις επιπλοκές που άκουσαν από το συγγενή ή το γείτονα. Η κορτιζόνη (στεροειδή), είτε σαν εισπνεόμενη ή σαν σιρόπι ή ενέσιμη, είναι χρήσιμο φάρμακο. Όταν χορηγείται για μικρό διάστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, δεν δημιουργεί προβλήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εξηγούνται στους γονείς οι πιθανές επιπλοκές.


infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki