Πως μπορείς να ξέρεις ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από έναν χρήστη που εμφανίζεται με φιλικές διαθέσεις; 
Διατήρησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών σου και προφυλάξου από όσους θέλουν να σε βλάψουν στο διαδίκτυο, ακολουθώντας απλές οδηγίες που δίνει ο υποστράτηγος και διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι:
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξουν λογαριασμό στα social media τα παιδιά κάτω από τα 13.
Οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά στους εφήβους, να βλέπουν σε τι διαδικτυακούς τόπους σερφάρουν και να έχουν μια εποπτεία ουσίας.
Ο υπολογιστής πρέπει να μπαίνει σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο εφηβικό δωμάτιο, ώστε να εκμηδενίζεται η πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
Είναι χρήσιμο οι γονείς να ρωτούν το παιδί τους ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και να ελέγχουν μόνοι τους μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser).

Η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων, σύμφωνα με έρευνες, επικοινωνεί καθημερινά μέσα από social media με φίλους. Μάλιστα, οι έφηβοι διατηρούν «φίλους» που δεν συνάντησαν ποτέ… Το διαδίκτυο και οι σχέσεις που φτιάχνουμε μέσα σε αυτό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένας υπέροχος κόσμος, που κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους. Οι εταιρείες που έχουν δημιουργήσει τα social media δεν φταίνε για όσα κακά μπορούν να συμβαίνουν σε αυτά. Εμείς οι χρήστες ευθυνόμαστε για το γεγονός ότι αγνοούμε -ή επιμένουμε να αγνοούμε- τους βασικούς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και σωστής χρήσης των social media.
O υποστράτηγος και διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή Κάτι που μας Αφορά (8/8/2015) ανέλυσε τις τακτικές που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να παραπλανούν και να  εξαπατούν παιδιά και ενήλικες στα social media. Επίσης, προσκάλεσε γονείς και παιδιά να υπογράψουμε τη φιλική σύμβαση γονέων-παιδιών για την ασφαλή χρήση διαδικτύου. Τη σύμβαση αυτή μπορούμε να βρούμε και να «κατεβάσουμε» από τον ασφαλή ιστότοπο για παιδιά, που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργήσει.

Είσαι έφηβος και θέλεις να έχεις μόνο εσύ τον έλεγχο στα social media;
Διατήρησε τον έλεγχο: Χρησιμοποίησε τις «Συντομεύσεις απορρήτου» του Facebook (επάνω δεξιά στη σελίδα) για να περιορίσεις την πρόσβαση στο προφίλ σου και στο περιεχόμενο που δημοσιεύεις μόνο για τους πραγματικούς φίλους σου, και να ελέγχεις ποιοι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σου («Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου;», «Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου;»).
Χρησιμοποίησε τη δυνατότητα δημιουργίας επιμέρους λιστών! Ακόμα, καλύτερα: αποδέξου ως «φίλους» σου μόνο εκείνα τα άτομα που γνωρίζεις πολύ καλά.
Να είσαι υποψιασμένος/η: αν λαμβάνεις «αιτήματα φιλίας» από άτομα που δε γνωρίζεις, έλεγξε ενδελεχώς τα άτομα αυτά, πριν αποδεχτείς την πρόσκληση. 
Έχε πάντα κατά νου ότι μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι.
Ανάφερε: Εάν κάποιος σε παρενοχλήσει στο Facebook, μην απαντήσεις. 
Μείνε ήρεμος/η, κράτησε τις αποδείξεις και ανάφερε, μπλόκαρε, ή διέγραψε από τους «φίλους» σου το άτομο που σε παρενοχλεί, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
1. Πήγαινε στο προφίλ που θέλεις να αναφέρεις.
2. Κλίκαρε το εικονίδιο που θα βρεις δίπλα από τη φωτογραφία προφίλ και επέλεξε «Αναφορά/Μπλοκάρισμα», από όπου μπορείς να ολοκληρώσεις τις ενέργειές σου. Μπορείς να παρακολουθείς την πορεία της αναφοράς που έχεις υποβάλλει χρησιμοποιώντας τον «Πίνακα Υποστήριξης» («Support Dashboard»), ο οποίος επιπλέον θα σε ειδοποιήσει όταν ληφθεί απόφαση γι΄ αυτή την αναφορά.
Αν διαγράψεις έναν «φίλο» σου, αυτός δε θα ειδοποιηθεί για την ενέργειά σου αυτή. Οπότε, μη διστάσεις!

ert.gr