Thursday 27 August 2015

Ο ρόλος του παιδαγωγού στην προσχολική αγωγή

Είναι το πρόσωπο εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, που αποτελεί ένα πρότυπο μίμησης
Το ειδικό βάρος που φέρει ο ρόλος του παιδαγωγού είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να έχει κατανοήσει ο ίδιος ο παιδαγωγός, μετά την επαρκή εκπαίδευσή του, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις γνώσεις του, για να παράγει ποιοτικό έργο.

Ειδικότερα, ένας παιδαγωγός προσχολικής αγωγής πρέπει να γνωρίζει καλά τις ανάγκες όλων των παιδιών της τάξης και του καθενός χωριστά, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει το πλαίσιο, τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις αγωγής και μάθησης για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
Επομένως, γίνεται σαφές, ότι ο παιδαγωγός θα πρέπει να κατέχει άριστα τα στάδια εξέλιξης της ανάπτυξης του παιδιού, τις αρχές της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας και η θεωρητική και πρακτική του κατάρτιση να βρίσκεται σε επαγγελματικό επίπεδο.
Οι ανάγκες των παιδιών γίνονται ευκολότερα κατανοητές, όταν υπάρχει μια ουσιαστική σχέση κατανόησης ανάμεσα στον παιδαγωγό και στο παιδί. Είναι πολύ σημαντικό ο παιδαγωγός να μη δημιουργεί με το παιδί μια τυπική και ψυχρή σχέση διότι εμποδίζει να εκπληρώσει σωστά το έργο του και ως εκ τούτου η ποιότητα του έργου του να χωλαίνει.
Συνεπώς, ο παιδαγωγός θα πρέπει να εξασφαλίζει άμεση προσωπική επαφή και συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί. 
Το παιδί προσχολικής ηλικίας έχει ανάγκη από συναισθηματική ασφάλεια, κοινωνική συμπεριφορά και δράση και απαιτούν από τον παιδαγωγό αγάπη, εμπιστοσύνη, θαλπωρή, αναγνώριση και επιβεβαίωση για να ικανοποιηθούν. Ο παιδαγωγός αποτελεί για το παιδί της προσχολικής ηλικίας το πρόσωπο αναφοράς και ταύτισης. Είναι το πρόσωπο εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος, που αποτελεί ένα πρότυπο μίμησης και γι' αυτό θα πρέπει να διακρίνεται για τη συνέπεια των λόγων του και των πράξεών του.
Ο ρόλος του παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας είναι πολύπλευρος και πολύπλοκος, διότι αυξάνονται συνεχώς οι απαιτήσεις από διάφορους παράγοντες που συνδέονται άρρηκτα με αυτόν, όπως η Παιδαγωγική Επιστήμη, η πολιτεία, η κοινωνία, η οικογένεια και η σχολική κοινότητα. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσύνθετος και βέβαια, προδιαγράφεται από ένα σύμπλεγμα ποικίλων προσδοκιών, νόμων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Το δύσκολο έργο του παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας απαιτεί ειδικό παιδαγωγικό, κοινωνικό και διδακτικό ρόλο, στον οποίο επιδρούν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Πέρα από τον εκπαιδευτικό, διδακτικό και καθοδηγητικό ρόλο που έχει ένας παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, έχει ακόμη έναν βαρυσήμαντο ρόλο, αυτό του λειτουργού, καθώς η προσφορά του δεν περιορίζεται στα στενά όρια του σχολικού ωραρίου και στην εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος.

Μαρίνα Σούνογλου
Καθηγήτρια Μουσικό-κινητικής Αγωγής
Θεατρικού Παιχνιδιού ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας


Πηγή, iPaideia.gr

Έτσι αντιλαμβάνονται την ομορφιά οι τυφλοί (video)
How The Blind See Beauty

Για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να δουν, που τα αισθητήρια όργανα της όρασης έχουν υποστεί βλάβη, η ομορφιά έχει εντελώς άλλη έννοια και σημασία σε σχέση με εκείνους που η όρασή τους λειτουργεί κανονικά.


Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μια σειρά από ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, να περιγράφουν τη δική τους ομορφιά: «Ομορφιά είναι στα απλά πράγματα, στο κελάιδισμα των πουλιών», λέει ένας
«για μένα είναι η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου», απαντά μια γυναίκα,
«η ομορφιά είναι εμπειρίες: η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια…»,
«όταν πηγαίνω στη θάλασσα και φαντάζομαι πως θα είναι ο ουρανός…».
Κάθε απάντηση είναι συγκλονιστική

Πρέπει όλοι οι γονείς να δουν το σοκαριστικό video
Οι κίνδυνοι του Facebook για τα παιδιά - The Dangers Of Social Media (Child Predator Social Experiment)

Έχετε παιδί σε ηλικία τέτοια που να χρησιμοποιεί πλέον το Facebook; Αν ναι, πόσες φορές του/της έχετε μιλήσει για τους πιθανούς κινδύνους που έχει η συναναστροφή του/της με άτομα που δεν γνωρίζει από κοντά;
Το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει, με τρόπο σοκαριστικό, πως όσες φορές κι αν έχετε προειδοποιήσει το παιδί σας, όσες ειδήσεις με παιδόφιλους και απαγωγείς παιδιών κι αν έχετε δει μαζί, όσες σχετικές συζητήσεις κι αν έχετε κάνει… δεν αρκούν! Τα παιδιά στην εφηβεία αποδεικνύονται συχνά παραπάνω επιπόλαια από όσο νομίζουμε ότι είναι…
Το παρακάτω βίντεο αποτελεί απόσπασμα από την δημοφιλή εκπομπή του Coby Persin,με θέμα τους κινδύνους του Facebook για τα παιδιά στην εφηβεία. Σε αυτό, ο παρουσιαστής, σε συνεργασία με τους γονείς τριών κοριτσιών στην εφηβεία (ηλικίας 12, 13 και 14 ετών) αναλαμβάνουν να κάνουν ένα πείραμα: Ο παρουσιαστής δημιουργεί το ψεύτικο προφίλ ενός 15χρονου νεαρού στο Facebook και με αυτό γίνεται φίλος και αρχίζει την επικοινωνία με τα τρία κορίτσια. Εκείνα ανταποκρίνονται αμέσως και -το χειρότερο- λίγες μέρες αργότερα, δέχονται να τον συναντήσουν από κοντά, κρυφά από τους γονείς τους!
Και στις τρεις συναντήσεις που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, κρυμμένοι βρίσκονται οι γονείς των κοριτσιών, οι οποίοι αρχικά δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι οι έφηβες κόρες τους θα αποδεικνύονταν τόσο επιπόλαιες!
Δείτε τι γίνεται όταν ο μικρές σπεύδουν να συναντήσουν το «15χρονο αγόρι», τις αντιδράσεις των γονιών τους, αλλά και τον τρόμο των κοριτσιών όταν αντιλαμβάνονται σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί!
masternews

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki