Thursday 17 September 2015

Αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο τα μεσαία παιδιά

Τι σημαίνει να είσαι το μεσαίο παιδί μιας οικογένειας;
Σημαίνει ότι δεν είσαι ούτε ο τρισχαριτωμένος Βενιαμίν,
ούτε ο παλιότερος πρωτότοκος. Είναι κάτι ενδιάμεσο. 
Είσαι λίγο αδικημένος και πολύ ισορροπημένος. 
Είσαι και μεγάλη αδερφή (ή αδερφός) και μικρή. 

Το σύνδρομο του παιδιού «σάντουιτς»
Ή κοινώς το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού.
Είσαι σαν το ζαμπόν και το τυρί ανάμεσα σε δύο ψωμάκια -είσαι το παιδί-σάντουιτς. Αλλά, πείτε την αλήθεια, τι θα ήταν δύο αφράτα ψωμάκια χωρίς την γέμιση;

1. Κάνεις κουμάντο στο μικρό σου αδερφάκι
Το να είσαι το μεσαίο παιδί, σημαίνει ότι έχεις ένα μικρότερο αδερφάκι για να βασανίσεις, να φροντίσεις, να ντύσεις, να έχεις το νου σου στα διαλείμματα και να κάνεις κουμάντο στα παιχνίδια. Σου έχει ασκηθεί μια μορφή... αδελφικής εξουσίας απ' το μεγάλο, κι αυτό δεν θα το αφήσεις να περάσει έτσι: θα πάρεις το αίμα σου πίσω πατρονάροντας τη μικρή σου αδελφή ή αδελφό!

2. Και σου κάνει κουμάντο το μεγάλο
Όσο εσύ θα αποφασίζεις αν θα παίξετε κούκλες ή αυτοκινητάκια με τον μικρότερο της οικογένειας, κάποιος/α μεγαλύτερος/η και δυνατότερος/η έχει πάντοτε στραμμένο το βλέμμα του (και την εξουσία του) πάνω σου. Το μεγάλο σου αδερφάκι είναι εκεί για να σου θυμίσει ότι "όλα εδώ πληρώνονται". Είναι ο επίσημος αρχηγός μεταξύ των αδερφών κι εσύ είσαι ο υπαρχηγός. Θα σε βασανίσει όπως κάθε μεγάλος αδερφός και μεγάλη αδερφή που σέβεται τον εαυτό του, αλλά θα είναι οδηγός, σύντροφος και συμπαραστάτης σου. Όπως ακριβώς κι εσύ για το νεαρότερο μέλος της οικογένειας.

3. Καμιά φορά νιώθεις (και ίσως είσαι) λίγο… παραμελημένος
Η μεγάλη αδερφή σου έχει μπει στην εφηβεία, είναι ανεξέλεγκτη και τσακώνεται με τη μαμά τρεις-τέσσερις φορές τη μέρα και ο μικρός σου αδερφός παλεύει να μάθει πώς κάνουν τσίσα χωρίς πάνα. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς σου είναι εξαιρετικά απασχολημένοι με τα προβλήματα των άλλων παιδιών της οικογένειας και τα δικά σου, νιώθεις ότι καμιά φορά, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

4. Όμως έχεις πιο πολλά προνόμια και απ’ τους δύο
Ωστόσο, όσο η μαμά σου είναι απασχολημένη να αλλάζει το μωρό και ο μπαμπάς σου να κατσαδιάζει την μεγάλη, εσύ έχεις άπλετο χρόνο να μην ασχοληθείς με τα μαθήματά σου ή να κάνεις μια μικρή ζημιά που κανείς δεν θα προσέξει και θα καταφέρεις να καλύψεις σε χρόνο dt.

5. Μπορεί να έχεις το ωραιότερο όνομα κι απ' τους τρεις
Αν η γιαγιά ή ο παππούς καλύφθηκαν συναισθηματικά απ' την ονοματοδοσία του πρώτου παιδιού, τότε ίσως γλίτωσες ένα μάλλον παλιομοδίτικο όνομα, όπως Χαρίκλεια ή Πελοπίδας. Το δεύτερο παιδί είναι συχνά αυτό στο οποίο οι γονείς γίνονται δημιουργικοί και ευφάνταστοι στο ζήτημα του ονόματος, αφού το πρώτο όλο και κάποιον πρεσβύτερο έπρεπε να ικανοποιήσει και στο τρίτο η διαδικασία έπαψε πια να είναι τόσο ενδιαφέρουσα και η απόφαση πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

6. Η μαμά σου σε φωνάζει «μεσαίο» και σου τη δίνει
Όταν η μαμά σου αναφέρεται σε σένα, σε αποκαλεί «μεσαίο» και σ' εκνευρίζει! Πράγματι, αντίστοιχα αποκαλεί τα άλλα της παιδιά «ο μεγάλος» ή «η μικρή», αλλά και οι δύο αυτές προσφωνήσεις εσένα σου φαίνονται πολύ πιο χαριτωμένες απ' τη δικό σου το χαζό κι αδιάφορο παρατσούκλι!

7. Η περιουσία σου είναι, ταυτόχρονα, μεταχειρισμένη και προσωρινή
Και τώρα ένας κανόνας που όλους (τους μεσαίους) μας ενώνει: όλα μας τα υπάρχοντα, από τα μικροσκοπικά φορμάκια μέχρι το εφηβικό κρεβάτι, είναι του μεγαλύτερου εκ των τριών και θα καταλήξουν στον μικρότερο. Τίποτα από την μικρή περιουσία του μεσαίου παιδιού δεν ήταν ανέκαθεν δικό του ούτε θα γίνει κάποτε. Η κληρονομική ιδιότητα των παντός τύπου αγαθών, είναι λαχείο για τους γονείς και αιτία εκνευρισμού για τα πιτσιρίκια που δεν την θέλουν την παλιοστολή βατραχάκι που είχε ο Γιώργος στο Δημοτικό, αφού «εγώ θέλω να ντυθώ Σπάιντερμαν!».

8. Είσαι πολύ ευτυχισμένος, γιατί το να έχεις αδέλφια είναι μεγάλη τύχη.
Όσο παραμελημένος κι αν νιώθεις, όσο κι αν έχεις ζηλέψει το μεγάλο για τις ελευθερίες του και το μικρό για την προσοχή που κερδίζει, όποια κι αν είναι η δυναμική της οικογένειάς σου, ένα είναι (σχεδόν) βέβαιο: μεγαλώνεις ευτυχισμένος. 
Γιατί το να μεγαλώνεις παρέα με τ' αδέρφια σου, είναι ένα ταξίδι γεμάτο γέλια, παιχνίδια και τρυφερά μυστικά! 
Και, όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο!

mama365

Μια μανούλα και τα τρία κοριτσάκια της!!

 Χρόνια Πολλά σε όλα τα κοριτσάκια
(μικρά και μεγάλα),
που σήμερα γιορτάζουν.
Οι Άγιες
Σοφία, Πίστις, Ελπίδα και Αγάπη
Υπολογίζεται ότι μαρτύρησαν περί το 137.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη και των τεσσάρων
στις 17 Σεπτεμβρίου.

περισσότερα εδώ:
hamomilaki

Child grooming:
O μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά στο διαδίκτυο!

Το grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.
Συχνά τέτοιου είδους ιστοχώροι θεωρούνται από τα παιδιά ασφαλείς τόποι συνομιλίας στο Διαδίκτυο, τόσο εξαιτίας της δημόσιας φύσης της συζήτησης, αλλά και της λανθασμένης εκτίμησης των παιδιών ότι διατηρείται η ανωνυμία τους.
Οι παιδόφιλοι ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματα με σκοπό να αναπτύξουν φιλική σχέση με αυτά και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μέχρι ο παιδόφιλος να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του παιδιού.
Μέσα από την σχέση αυτή προκαλούν σιγά - σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και πολλές φορές οι παιδόφιλοι στέλνουν στα υποψήφια θύματα φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας αλλά και πορνογραφίας ενηλίκων για να δώσουν την αίσθηση ότι αυτό είναι κάτι το αποδεκτό και φυσιολογικό. 
Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται για να υπονομεύσει την απροθυμία των παιδιών στο να λάβουν μέρος σε σεξουαλική επαφή. Χρησιμοποιείται επίσης για να αποτρέψει το θύμα από το να ζητήσει προστασία από τους γονείς και τους δασκάλους του, αφού καταλήγει να νιώθει ένοχο που έχει ανταλλάξει τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Ποιοι απειλούνται περισσότερο;

Οι έφηβοι εμφανίζονται ως η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα σε ότι αφορά το φαινόμενο του grooming. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Journal of Adolescent Health», το 76% των ατόμων που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση η οποία ξεκίνησε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 13 έως 15 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι κορίτσια.

Κατά την περίοδο της εφηβείας τα νεαρά άτομα εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους και προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν, κάνοντας την «προσωπική τους επανάσταση». Αυτή η στάση ανεξαρτησίας και η αναζήτηση νέων γνωριμιών μέσω Διαδικτύου, ως αγαπητού μέσου επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, καθιστούν τους εφήβους την πιο ευαίσθητη ομάδα στο ζήτημα της πορνογραφίας αλλά και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τι πρέπει να κάνετε:
* Συζητήστε με το παιδί το γεγονός ότι στο Διαδίκτυο μπορούν να υπάρχουν και άνθρωποι που να επιθυμούν να το βλάψουν.
* Παροτρύνετέ το να είναι επιφυλακτικό με τις ηλεκτρονικές του γνωριμίες καθώς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο για την πραγματική ταυτότητα των εικονικών φίλων.
* Ρωτήστε το παιδί ποιους ιστοχώρους ηλεκτρονικής επικοινωνίας χρησιμοποιεί. Ελέγξτε αν οι χώροι αυτοί είναι κατάλληλοι για τα παιδιά και αν υπάρχει επίβλεψη (moderation).
* Ερευνήστε στο Διαδίκτυο και προτείνετε στο παιδί chat rooms με αυστηρό έλεγχο σε ιστοχώρους που εμπιστεύεστε.
* Υποδείξετε στο παιδί πώς μπορεί να κρατά αντίγραφο των συνομιλιών του στα chat rooms. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να μπορέσετε να κάνετε κάποια καταγγελία στην περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να παρενοχλήσει το παιδί.
* Τονίστε στο παιδί την αξία των προσωπικών δεδομένων, κυρίως αυτών που βοηθούν στον εντοπισμό του στο φυσικό κόσμο ενημερώνοντας το ότι δεν είναι ασφαλές να δίνει τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας σε ένα chat room. Άλλωστε, αν κάποιος επιτήδειος γνωρίζει το (κινητό) τηλέφωνο, τη διεύθυνση κατοικίας ή το σχολείο του παιδιού, μπορεί εύκολα να το εντοπίσει στο φυσικό κόσμο, ακόμη και αν το παιδί αποφασίσει να αποφύγει τη διαδικτυακή επικοινωνία.
* Τονίστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να κανονίζει συναντήσεις με άτομα που γνωρίζει μόνο μέσω Διαδικτύου. Εάν όμως επιμένει να γνωρίσει κάποιο διαδικτυακό του φίλο, τότε η συνάντηση θα λάβει χώρα μόνο σε δημόσιο χώρο και μόνο υπό τη δική σας συνοδεία ή τη συνοδεία ατόμου της απολύτου εμπιστοσύνης σας.

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

σχετικά:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki