Tuesday 6 October 2015

Έχει στην αγκαλιά του την περιουσία του και κοιμάται ήσυχος... λες και μόλις διέσωσε την ομορφιά του κόσμου.

Κοιμάται γιατί μπορεί πια να ονειρευτεί. 
Είναι στεγνός, είναι σώος, είναι μακριά από την καταστροφή. 
Έχει στην αγκαλιά του την περιουσία του και κοιμάται ήσυχος. 
Διόλου δεν τον απασχολεί που κοιμάται σ' ένα ψαθάκι, σε μια πλατεία, σε μια χώρα - πέρασμα προς την ζωή που ονειρεύτηκε. Διόλου δεν τον απασχολεί που είναι εκτεθειμένος σε αδιάκριτα μάτια. 
Κοιμάται ήσυχος, λες και μόλις διέσωσε την ομορφιά του κόσμου.

netakias

Δείτε τι προκαλεί το fast food
στον οργανισμό των παιδιών μας

Σπιτικό φαγητό, μανούλες και μπαμπάδες.
Κατσαρόλα στη φωτιά και ταψάκι στο φούρνο

-----------------------
Μπορεί να αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση, είναι όμως γνωστό ότι τις περισσότερες φορές το fast food αποτελεί τροφή πολύ κατεργασμένη, με μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σακχάρων, ανθυγιεινών λιπαρών και αλατιού. Περιέχει δηλαδή πολλές θερμίδες και ελάχιστη, έως καθόλου, θρεπτική αξία.

Έρευνα του 2013 στο περιοδικό JAMA Pediatrics, έδειξε ότι παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν σε ταχυφαγεία έπαιρναν από 160 έως 310 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Ποιες είναι οι συνέπειες του fast food

Πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Το πρόχειρο φαγητό περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και κατ' επέκταση πολλές θερμίδες. Όταν κάποιος προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, προκαλείται απότομη αύξηση στο σάκχαρο. Συχνές απότομες αυξήσεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα που συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη τύπου 2.
Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDLχοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Τα τρανς λιπαρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Το επιπλέον αλάτι βοηθά στην κατακράτηση υγρών, προκαλώντας φούσκωμα, ενώ μπορεί να συμβάλει σε υπέρταση. Σύμφωνα με το American Heart Association, παιδιά που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε νάτριο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με παιδιά που δεν τρώνε πολύ αλάτι. Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί επίσης να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, νεφρική νόσο και καρκίνο του στομάχου.
H υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση είναι ανάμεσα στους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Αναπνευστικό σύστημα
Η παχυσαρκία σχετίζεται με αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων και μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ρηχής αναπνοής ή συριγμού.
Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Thorax έδειξε ότι παιδιά που τρώνε πρόχειρο φαγητό τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και ρινίτιδας.


Κεντρικό νευρικό σύστημα
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών όπως ντόνατς, κέικ και κρουασάν, καθώς και fast food (πίτσα, burgers, hot dog) μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με την κατάθλιψη. Άνθρωποι που επιλέγουν fast food είναι 51% πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους τρώνε λίγο ή καθόλου πρόχειρο φαγητό.
Φάνηκε επίσης ότι όσο περισσότερο γρήγορο φαγητό κατανάλωναν τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσουν κατάθλιψη.


Δέρμα και οστά
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και μπορεί να προκαλέσουν ακμή.
Η έρευνα στο περιοδικό Thorax έδειξε υψηλότερο κίνδυνο εκζέματος σε παιδιά που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε πρόχειρο φαγητό.
Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

madata

Οι έφηβοι νταήδες του σχολείου - Τι θα έλεγε ο νταής του σχολείου αν αποκάλυπτε τα πραγματικά συναισθήματά του;

Η ανησυχία δεν αφορά μόνο στους γονείς των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, βίας ή αποκλεισμού. Πρέπει να αφορά και τους γονείς των παιδιών που εκφοβίζουν.

Οι νταήδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να βελτιώνουν την συμπεριφορά τους και όχι να γίνονται «αποδιοπομπαίοι τράγοι». Αν οι γονείς και το σχολείο τα απομονώσουν ως «προβληματικά», τα παιδιά αυτά θα γίνουν ακόμη πιο επιθετικά και ίσως στο εξής να μην εκφράζουν τη βιαιότητά τους μέσα στο προαύλιο αλλά στους δρόμους έξω από το σχολείο.
.....................

Τι θα έλεγε ο νταής του σχολείου αν αποκάλυπτε τα πραγματικά συναισθήματά του; 
Οι κωμικοί Key και Peele θέλουν με αυτό το σκετς να αναδείξουν μερικά από τα πραγματικά αίτια της συμπεριφοράς των “νταήδων” και του σχολικού εκφοβισμού.
........................
Τι σας προτείνω:
Συζητήστε ανοιχτά με το παιδί για τα συναισθήματά του και πώς διαχειρίζεται το θυμό του.
• Μην αρχίσετε αμέσως τα κηρύγματα και τις τιμωρίες . Έτσι του διδάσκετε αυτό ακριβώς που θέλετε να σταματήσει: τη βία.
• Διαβεβαιώστε το ότι το αγαπάτε, αλλά να του κάνετε σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν συμφωνείτε με αυτές τις πρακτικές.
Βελτιώστε την επικοινωνία σας με το παιδί.
• Αν υπάρχουν προβλήματα στην οικογένειά σας, κρατήστε τα μακριά από τον έφηβό σας.
• Ελέγξτε την συμπεριφορά σας μήπως κι εσείς με την παραμικρή αφορμή εκφράζεστε επιθετικά.
• Βοηθήστε το παιδί να μάθει να ελέγχει τον θυμό του και να βρίσκει άλλους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων.
• Απευθυνθείτε σε επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου «Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση», από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

mothersblog

Μάθετε στα παιδιά να μην σας κρύβουν
αυτά που τους συμβαίνουν

πρώτη ανάρτηση στο χαμομηλάκι
Τα μυστικά που δεν πρέπει να κρατάμε
«Το Μυστικό της Νίκης» - «Καλά και κακά μυστικά»
«Καλό και κακό άγγιγμα»

«Εάν αποκαλύψεις το μυστικό θα αυτοκτονήσω» «Εάν το πεις πουθενά θα αρρωστήσω και θα πεθάνω». 
Πρόκειται για 2 εκφράσεις που ακούστηκαν από αγαπημένους ανθρώπους των παιδιών πριν και μετά που τα κακοποίησαν σεξουαλικά. Το ερώτημα που τίθεται στους περισσότερους ακροατές τέτοιων πραγματικών ιστοριών είναι «και τα παιδιά το πίστεψαν;». Η απάντηση είναι ναι.

Μυστικά όλοι έχουμε…. διασφαλίζουν την ατομικότητα μας και σε κάποιες περιπτώσεις τη σχέση μας με κάποιον. Ωστόσο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης των γονέων πρέπει να αποτελεί και η εκπαίδευση στα μυστικά. Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι όλοι έχουμε μυστικά αλλά κάποια μυστικά είναι επικίνδυνα. 
Και πως ξεχωρίζουμε ένα επικίνδυνο μυστικό από ένα άλλο;

– Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να μας κάνει να φοβόμαστε, να ντρεπόμαστε και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια. 
Εάν κάποιος μας ζητήσει να κρατήσουμε ένα τέτοιο μυστικό ξέρουμε κατευθείαν ότι πρέπει να το πούμε στην μαμά ή τον μπαμπά, τον δάσκαλο ή την δασκάλα.
– Δεν υπάρχει κανένα μυστικό από την μαμά, τον μπαμπά, τον δάσκαλο ή την δασκάλα. Εάν κάποιος μας ζητήσει να τους κρατήσουμε κάτι κρυφό ξέρουμε ότι κατευθείαν θα πρέπει να τους το πούμε.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ξέρουν τα συναισθήματα τους αλλά κυρίως και σημάδια που κινδυνεύουν ή όχι. Η έννοια του μυστικού πρέπει να γίνει κομμάτι της διαπαιδαγώγησης των παιδιών.
Οι κακοποιητές παιδιών ιδίως όταν προέρχονται από το στενό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον χρησιμοποιούν πολύ την έννοια του μυστικού καθώς εκμεταλλεύονται την αγάπη και την εμπιστοσύνη που τα παιδιά τρέφουν προς το πρόσωπο τους. 
Η αγάπη αυτή και η εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με τον φόβο, τον θυμό, την ντροπή και την ενοχή που γεννά η κακοποίηση οδηγεί τα παιδιά να κρατούν αυτό το ένοχο μυστικό.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki