Sunday 18 October 2015

Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας
Γιατί γκρινιάζω; Πώς θα εκτιμήσω αυτά που έχω;

Πώς θα σταματήσουμε την κακιά συνήθεια,
πριν απομακρυνθούν όλοι από δίπλα μας.
Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει γκρινιάξει ποτέ. Ακόμα και αν κάποιος θεωρεί πως δεν έχει κανένα λόγο να παραπονιέται, πάλι γκρινιάζει. Πολλές φορές γκρινιάζουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. 
Παραπονιόμαστε για τον καιρό, την κίνηση, το λεωφορείο που άργησε, τις τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν, τα περιττά κιλά, τη δουλειά που έχουμε, τις καθημερινές υποχρεώσεις, τους γείτονες που κάνουν πολλή φασαρία, τον σύζυγο που δε βοηθάει.
Θυμηθείτε εκείνες τις φορές που όλα πήγαιναν στραβά και η γκρίνια αποτελούσε την πιο εύκολη αντίδραση σε όλα αυτά που βιώνατε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να γκρινιάζουμε για μία κατάσταση από το να προσπαθούμε να την επιλύσουμε, να παραπονιόμαστε συνεχώς για ό,τι άσχημο συμβαίνει από το να βλέπουμε ό,τι καλό συμβαίνει στη ζωή μας.

Γιατί όμως η γκρίνια δεν μας βοηθά σε τίποτα;

Καλλιεργεί μία αρνητική στάση απέναντι στη ζωή. Η γκρίνια μας βοηθά να εστιάζουμε την προσοχή μας σε ό,τι αρνητικό συμβαίνει γύρω μας, παραβλέποντας τις θετικές εμπειρίες. Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μιζέρια και δυστυχία.
Επηρεάζει τη σχέση με τους γύρω μας. Κανείς δεν αντέχει για πολύ τον άνθρωπο που συνεχώς γκρινιάζει για τα πάντα. Όλοι θέλουμε κοντά μας ανθρώπους θετικούς, χαμογελαστούς και αισιόδοξους. Για το λόγο αυτό τα άτομα που συνεχώς γκρινιάζουν στο τέλος μένουν μόνα τους, γιατί οι φίλοι τους παρατούν, μην αντέχοντας τον αρνητισμό τους.


Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ για να σταματήσεις να παραπονιέσαι συνεχώς;

Έκφρασε τα αρνητικά σου συναισθήματα όταν τα νιώθεις και μην τα καταπιέζεις. 
Όλοι περνάμε δύσκολες περιόδους στη ζωή μας, όπου κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Όταν λοιπόν δεν τα εκφράζουμε, αυτά συσσωρεύονται μέσα μας και βγαίνουν με τη μορφή γκρίνιας. Μοιράσου λοιπόν με τους δικούς σου ανθρώπους τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Θα νιώσεις αμέσως καλύτερα!

Σταμάτα να είσαι επικριτικός. 

Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, γιατί πιστεύουμε πως δεν είναι αρκετά καλοί για εμάς, επικρίνοντάς τους για τη συμπεριφορά τους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είσαι έτοιμος να επικρίνεις το, διπλανό σου, κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να δεις τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία.

Βρες τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά χαρούμενο. 

Αν ρωτήσεις τους ανθρώπους που συνεχώς γκρινιάζουν τι τους κάνει πραγματικά χαρούμενους δεν ξέρουν τι να σου απαντήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί εστιάζουν όλη τους την ενέργεια σε ό,τι αρνητικό συμβαίνει γύρω τους. 

Ποιες είναι λοιπόν οι δραστηριότητες που σε κάνουν να χαμογελάς; Κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου ή σε έχουν απορροφήσει πλήρως οι δραστηριότητες της καθημερινότητάς σου; Παρατήρησε εάν γκρινιάζεις συνεχώς για κάτι συγκεκριμένο (π.χ. τη δουλειά ή τη σχέση σου) και προσπάθησε να το αλλάξεις το συντομότερο δυνατό.
Η ζωή δεν είναι τέλεια. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα γίνει. Το κυνήγι της «τέλειας» ζωής είναι άσκοπο και ατέρμονο. 
Μόλις λοιπόν το αποδεχτείς αυτό, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου ένας άλλο κόσμος. Ένας κόσμος θετικών συναισθημάτων και εμπειριών. Ένας κόσμος που αντί να γκρινιάζεις συνεχώς για όλα αυτά που δεν έχεις, νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις. Γιατί μην ξεχνάς πως στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο και ό,τι έχεις σήμερα μπορεί να μην το έχεις αύριο. 
Να είσαι λοιπόν ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.

Μουστάκα Ελευθερία 
MSc Κλινικός Ψυχολόγος - Συνεργάτης στο Ιπποκράτειο

Μάθε, παιδί μου, Ιστορία... - Oργανωμένες ξεναγήσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες στα αθηναϊκά μουσεία.

Ξεναγήσεις στα Μουσεία:Τα μουσεία της Αθήνας έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες να μας διηγηθούν. Και οι ξεναγήσεις αναλαμβάνουν να μας τις μεταφέρουν.
της Ηρώς Κουνάδη
Αυτό το καρτελάκι που κοιτάζεις πίσω από μια γυάλινη προθήκη, γράφει απλώς «αγγείο, 3η χιλ. π.Χ.». Το πόσες ιστορίες κρύβουν αυτές οι τρεις-συντομογραφίες-και-μια-λέξη δεν θα το υποψιαστείς, μέχρι να ακολουθήσεις μια οργανωμένη ξενάγηση στο μουσείο, και να αντιληφθείς πόσα πράγματα έχανες περιδιαβαίνοντας μόνος σου προθήκη την προθήκη: 


Πόσες ιστορίες έχεις να μάθεις, και πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί πραγματικά να γίνει η Ιστορία, αν της βγάλεις τις βαρετές χρονολογίες και τη φέρεις στο επίπεδο των ανθρώπων.
Για να διαπιστώσετε του λόγου μας το αληθές, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια από τις οργανωμένες ξεναγήσεις που τρέχουν αυτές τις μέρες στα αθηναϊκά μουσεία.

Στα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης στο Μουσείο της Ακρόπολης

Κάθε Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή, στις 13.00
Και Κάθε Παρασκευή στις 20.00
Είσοδος ελεύθερη (με το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου της Ακρόπολης)
Διάρκεια ξενάγησης: 50 λεπτά

Δύο διαφορετικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016 στην περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης για την Σαμοθράκη και το Ιερό των Μεγάλων θεών.
Στη βραδινή ξενάγηση (Παρασκευές στις 20.00) γνωρίζουμε το ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης και το ιερό της Αθηνάς στην Αθηναϊκή Ακρόπολη και τους θεϊκούς πρωταγωνιστές τους, και μαθαίνουμε για τους μύθους, τις τελετουργίες, την παρουσία και τις προσδοκίες των αρχαίων επισκεπτών τους, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα τοπία και τους ήχους τους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 
Στις πρωινές ξεναγήσεις ταξιδεύουμε καθημερινά στη φύση, στους ανθρώπους και στο παρελθόν του νησιού με πλοηγούς τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές του Μουσείου. 
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στις Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών


Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30
Κάθε Σάββατο & Κυριακή 12:00-13:30 

& 16:00-17:30
Κόστος συμμετοχής: 10€ το άτομο (περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου στο μουσείο)

Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Αινείας ο Τακτικός, Φίλων ο Βυζάντιος, Ήρων ο Αλεξανδρεύς, Αρίσταρχος ο Σάμιος, Ίππαρχος ο Ρόδιος. 
Ονόματα σχεδόν άγνωστα στους περισσότερους από εμάς, κι όμως: είναι οι πρωτοπόροι μαθηματικοί, γεωγράφοι, αστρονόμοι, φιλόσοφοι κι εφευρέτες της αρχαιότητας, που με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. 
Οι ξεναγήσεις στο Μουσείο Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο) υπόσχονται να μας συστήσουν μερικά από τα σπουδαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης 
στο τηλέφωνο 213 2144800
Κόστος συμμετοχής: 50€ για ομάδες 2-5 ατόμων (ήτοι 10€ το άτομο αν είστε πέντε άτομα)
Διάρκεια ξενάγησης: 1 ώρα

Θέλετε βοήθεια για να αποκωδικοποιήσετε τις χιλιάδες ιστορίες και τα εκθέματα-θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου; Οι ξεναγοί του μουσείου είναι στη διάθεσή σας, και μπορούν να αναλάβουν τρεις διαφορετικές ξεναγήσεις –όποια διαλέξετε εσείς:
- Στα αντιπροσωπευτικότερα αντικείμενα του μουσείου
- Στις επιμέρους συλλογές
- Στα ενδιαφέροντα του επισκέπτη, π.χ. συγκεκριμένη χρονική περίοδος, εξέλιξη κάποιας έκφανσης της τέχνης (για παράδειγμα γλυπτική) ή θεματικές ενότητες, όπως παιδί, αθλητισμός, γυναίκα, παιχνίδι, δημόσιος βίος, κ.α.


Στο Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι
Κάθε Πέμπτη στις 18.00Διάρκεια ξενάγησης: 50 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 3€ το άτομο
Το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, το εργοστάσιο που φώτιζε όλη την πόλη για 130 χρόνια, μας συστήνεται μέσα από μία διαδρομή, έξι κτίρια και δεκατρείς στάσεις. Τη μουσειακή διαδρομή συνοδεύουν σχεδιαστικές αναπαραστάσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού, 3D απεικονίσεις, προβολές, ακουστικό υλικό, αντικείμενα της μουσειακής συλλογής και ιστορικά τεκμήρια.
Μέσα από την ξενάγηση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να θαυμάσει τα παλιά μηχανήματα, να ανακαλύψει το ρόλο των εργαζομένων του εργοστασίου, να γνωρίσει τις συνθήκες εργασίας, τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή του Γκαζιού και να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία. 
Ταυτόχρονα, έρχεται σε επαφή με τις μυρωδιές του παλαιού εργοστασίου, ακούει τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα και αγγίζει τις μηχανές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και γέμιζαν με ενέργεια όλη την πόλη.

in2life

Ένα μουσικό όργανο βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού

Η μουσική και η χαρά εννοείται πως πάνε μαζί. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα παιδιά από την κοιλιά ακόμη της μαμάς τους ενεργοποιούνται με τις μελωδίες. 
Όταν γίνουν βρέφη οποιοσδήποτε ήχος τους προκαλεί ενδιαφέρον, από το γάβγισμα ενός σκύλου και τη μελωδία του μόμπιλε, μέχρι τον ήχο μιας κόρνας.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που έχουν συνεχή και ποικίλα μουσικά ακούσματα, τα οποία στη συνέχεια εξελίσσουν μέσα από μια πιο συστηματική ενασχόληση (π.χ. με μαθήματα σολφέζ ή κάποιου οργάνου), αντιδρά με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ο εγκέφαλος παιδιών που δεν λαμβάνουν καμία μουσική παιδεία.

Σε τι βοηθάει η μουσική παιδεία
Ο δρ Λόρελ Τρέινορ, καθηγητής Ψυχολογίας, Νευροεπιστημών και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Mc Master στο Οντάριο, μας λέει ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται ανάμεσα στα εξοικειωμένα και μη εξοικειωμένα με τη μουσική παιδιά ίσως οφείλονται στα νοητικά πλεονεκτήματα που δίνει η ενασχόληση με τη μουσική.

Μουσική για τη συγκέντρωση και τη μνήμη
Η μουσική παιδεία ενεργοποιεί την προσοχή και τη μνήμη και βοηθάει κατά πολύ στο να αναπτύξουν μια πειθαρχημένη προσωπικότητα.

Μουσική για συναισθηματική ευφυία
Αλλά ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μουσικής είναι «πως» επενεργεί στον εύπλαστο και ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο του παιδιού. Αν μάλιστα το παιδί συμμετέχει και ομαδικά σε κάποια ορχήστρα ακόμη καλύτερα.

Μουσική για κοινωνικοποίηση
Μέσω του ομαδικού τραγουδιού, της κίνησης, των παιχνιδιών με τραγούδι και των ομαδικών εκτελέσεων ενόργανης μουσικής, προσφέρονται θαυμάσιες ευκαιρίες στα παιδιά για κοινωνικοποίηση.

Μουσική για αυτοπειθαρχία
Οι μουσικές δραστηριότητες, όπως η κίνηση, τα παιχνίδια με τραγούδι ή η εκμάθηση ενός οργάνου, ασκούν επίσης το παιδί στην αυτοπειθαρχία, στον έλεγχο και το συντονισμό των κινήσεών του.

Μουσική για χαρά…
Πάνω από όλα όμως, η μουσική μπορεί να προσφέρει στο κάθε παιδί, την πραγματική χαρά και ευχαρίστηση. Τη χαρά που ίσως προέρχεται από το άκουσμα μιας εύθυμης και αγαπητής μελωδίας, και τη χαρά σαν αποτέλεσμα μιας δημιουργικής εργασίας. Αυτό το συναίσθημα της χαράς το παιδί δεν θα το κρατήσει μόνο για τον εαυτό του, αλλά θα το χαρίσει και στους άλλους, στην οικογένειά του, στους φίλους του...

Ποιο είδος μουσικής είναι κατάλληλο για τα παιδιά;

Μότσαρτ ή Τσιτσάνης, Χατζιδάκις ή Μπιτλς, ηπειρώτικα ή νησιώτικα; Συχνά οι γονείς προβληματίζονται για το είδος της μουσικής στο οποίο πρέπει να εκθέτουν τα παιδιά. Μήπως τα τραγούδια που παίζονται ευρέως από το ραδιόφωνο δεν είναι η καλύτερη επιλογή; Μήπως πρέπει διαρκώς μέσα στο σπίτι να ακούγονται άριες και κλασική μουσική; Ή μήπως καλά είναι και τα ελαφρολαϊκά ή λαϊκά ακούσματα;
Το είδος της μουσικής μας λένε οι ειδικοί δεν παίζει και πολύ ρόλο. Η μουσική διαπλάθει χαρακτήρες αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές. Το παιδί μπορεί να μάθει να ακούει τα πάντα αλλά και να έχει άποψη για τα πάντα, μόνο όταν του προσφέρονται τα πάντα. Ένα παιδί που δεν στερείται μουσικών ακουσμάτων μπορεί να είναι ένας μελλοντικός ακροατής που επιλέγει το «καλό» από το «κακό» τραγούδι, που ξεχωρίζει την «απλή» από την «απλοϊκή» μουσική».

Της Ελένης Χαδιαράκου
Πηγή: alfavita.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki