Thursday 17 December 2015

Χριστίνα Δημάκου: Η δικηγόρος φύλακας - άγγελος των παιδιών στη Λέσβο

Η Χριστίνα Δημάκου δεν είναι ακόμη 30 αλλά έχει «τέσσερα παιδιά» που τα φροντίζει στη Λέσβο. Η νεαρή δικηγόρος που κάνει τη διαφορά και το αφιέρωμα στον Observer.
Christina Dimakou: The Athens lawyer who became a guardian to refugee camp children

Η Χριστίνα Δημάκου δεν είναι ακόμη 30 αλλά έχει «τέσσερα παιδιά», το ένα είναι ήδη 17 ετών. Έτσι ξεκινάει το άρθρο του ο Observer για την νεαρή Ελληνίδα δικηγόρο που έχει γίνει ο φύλακας-άγγελος των παιδιών προσφύγων.

Τα δύο από τα «παιδιά» της είναι από τη Συρία, ένα 17χρονο κορίτσι από τη Δαμασκό που έπεσε θύμα απαγωγής στρατιωτών και κατάφερε να διαφύγει, ο αδελφός της, ένα 10χρονο αγόρι από το Ιράν που περιμένει να πάει σχολείο για πρώτη φορά και ένα κοριτσάκι από το Αφγανιστάν που έχασε την οικογένειά του. Η Δημάκου τα φροντίζει στη Λέσβο, στα αυτοσχέδια καταφύγια για τους πρόσφυγες.
Αντί να κάνει την πρακτική της ως νεαρή δικηγόρος στην Αθήνα, η Χριστίνα Δημάκου έχει μεταφέρει... τη ζωή της στο νησί. 
Η Χριστίνα είναι μια από τα μέλη του δικτύου Μετάδραση που βοηθά τα δεκάδες παιδιά-πρόσφυγες που φτάνουν ασυνόδευτα στα ελληνικά νησιά.
Κάποια χωρίστηκαν από τους γονείς τους στη Συρία στην προσπάθεια να σωθούν. Για να εξηγήσει την επιλογή της η Χριστίνα Δημάκου χρησιμοποιεί την αλληγορία του μικρού αγοριού και του αστερία. 
Κάποτε ένας ηλικιωμένος άντρας περπατούσε νωρίς το πρωί μετά από μία καταιγίδα, σε κάποια παραλία. Καθώς περπατούσε, είδε από μακριά ένα αγόρι το οποίο έσκυβε και πετούσε κάτι μέσα στην θάλασσα. Ο άντρας τον πλησίασε, και είδε πως το αγόρι πετούσε στην θάλασσα αστερίες που είχαν ξεβραστεί στην αμμουδιά μετά την καταιγίδα και βρισκόταν μακριά από την θάλασσα λόγω της παλίρροιας.
Παρατήρησε για ώρα το μικρό αγόρι να μαζεύει και να πετάει τους αστερίες πίσω στην θάλασσα, και κάποια στιγμή τον ρώτησε με απορία:

- Γιατί μπαίνεις στον κόπο και το κάνεις αυτό; Είναι δεκάδες οι αστερίες που θα μείνουν και θα πεθαίνουν τελικά στην αμμουδιά. Δεν έχει σημασία αυτό που κάνεις! Το αγόρι τον κοίταξε, του χαμογέλασε και του απάντησε: 

- Έχει όμως σημασία για αυτόν εδώ τον αστερία, και τον πέταξε μέσα στην θάλασσα...!!!
«Δεν μπορώ να σώσω τον κόσμο ή να κάνω τα πάντα καλύτερα μπορώ όμως να επηρεάσω αυτά που βρίσκονται γύρω μου. Εάν ο καθένας κάνει το ίδιο ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος, εμείς θα γίνουμε καλύτεροι».
Ο αστερίας... της Χριστίνας είναι ένα ασυνόδευτο παιδί πρόσφυγας.


thetoc

«Ελληναράδες» εν δράσει... «Έλληνας είσαι;
Ποια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας;»

Στο μετρό μπαίνει ένα αγόρι γύρω στα 10, λέγοντας ότι οι γονείς του είναι άνεργοι, ότι έχει άλλα 3 αδέρφια και ότι πουλάει ημερολόγια και χριστουγεννιάτιακα μπρελόκ για να βοηθήσει στα έξοδα του σπιτιού… 
Πετάγεται ένας κύριος και το ρωτάει 
-Έλληνας είσαι;
Το παιδί απαντά καταφατικά χαμηλώνοντας το κεφάλι 
- Ποια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας;  
Το παιδί σαστίζει  
Ξαφνικά, πετάγονται 2-3 άλλοι και αρχίζουν να το ρωτάνε διάφορες ερωτήσεις γεωγραφίας και ιστορίας… προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πραγματικά Έλληνας
Το παιδί είναι έτοιμο να βάλει τα κλάματα από τον βομβαρδισμό των ερωτήσεων. 
Γυρίζω σε έναν εκ των “ανακριτών” και τον ρωτάω, 
-Εσείς κύριε γνωρίζετε ποια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας;
Με κοιτάζει και μου απαντά, 
- Μα εγώ είμαι Έλληνας… 
- Αλλά δεν γνωρίζετε ποια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας...
- Και τι σημασία έχει αν μου διαφεύγει τώρα; Αφού είμαι Έλληνας... 
- Ε, πώς σας διαφεύγει αφού είστε τόσο Έλληνας; 
- Είμαι μεγάλος άνθρωπος και τα ξεχνάω, τι σημασία έχει;
- Και το παιδί είναι 10 ετών και ίσως δεν τα έχει μάθει ακόμα και ίσως και να μην είναι Έλληνας, τι σημασία έχει; 

Εκείνη τη στιγμή πετάγεται ο μικρός φωνάζοντας 
- Κυρία το θυμήθηκα η Βέροια είναι… και είμαι από Αλβανία!

(Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω το τι άλλο ειπώθηκε…) 
Πόσοι σκ@@άνθρωποι κυκλοφορούν εκεί έξω γμτ!!!

το βρήκαμε εδώ: mygdalia

Ο Άγιος Βασίλης όντως ήρθε! Να και οι πατημασιές του!


Πώς να κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα αξέχαστα για το παιδί!

από Φοίβη Γλύστρα
.......................
Τι θα λέγατε, λοιπόν, να κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα αξέχαστα για τα παιδιά, ακολουθώντας τις (σοφές) συμβουλές μας;

Η μέρα «κάνουμε ό,τι θέλεις»


Μια βραδιά κάτω απ' το δέντρο
Δεν υπάρχει παιδί που δεν τρελαίνεται με το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Φωτάκια, ζεστά χαλιά, πολύχρωμα στολίδια: όλα συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθένιο και ονειρικό. Φέτος, λοιπόν, οργανώστε μια βραδιά κάτω απ' το δέντρο.
Νικήστε για μια μέρα τα λογικά «απαγορεύεται» που έχετε θεσπίσει για τη διατροφή του παιδιού και αγοράστε ή φτιάξτε την αγαπημένη του λιχουδιά. Ένας κουβάς τηγανητές πατάτες, ένα τσουβάλι πατατάκια, δυο κασόνια σοκοφρέτες -όλα μπορούν να γίνουν αιτία ευτυχίας για ένα παιδί. 

Στρώστε σεντόνια και κουβέρτες όσο πιο κοντά στο δέντρο γίνεται, πάρτε αγκαλιά τα παιδιά, βάλτε στον υπολογιστή ή την τηλεόραση να παίζει μια χριστουγεννιάτικη ταινία και κάντε ένα γιορτινό camping που σίγουρα θα θυμούνται για χρόνια!

Ο Άγιος Βασίλης όντως ήρθε!
Όχι, «ήρθε, αλλά κοιμόσουν και δεν τον άκουσες». 

Όχι, «ήρθε αργά επειδή είχε να πάει πρώτα σε άλλα παιδάκια». Ήρθε και υπάρχουν ισχυρότατες αποδείξεις που θα σε πείσουν, μικρέ, ενθουσιασμένε πιτσιρικά: ιδού οι πατημασιές του!
Απογειώστε την πρωτοχρονιάτικη εμπειρία του Άγιου Βασίλη, ζωντανεύοντας την ύπαρξή του με μερικές πατημασιές από χιόνι στο πάτωμα ή το χαλί σας (ο Άγιος Βασίλης έρχεται από μακριά, «απ' τα χιόνια», γι' αυτό οι πατημασιές του είναι άσπρες).
Θα χρειαστείτε: μία λεκάνη, ένα ζευγάρι αντρικά παπούτσια, ένα μπουκάλι σπρέι, λίγη μαγειρική σόδα ή αλεύρι και λίγο γκλίτερ προαιρετικά (γιατί ο Άγιος είναι σινιέ). Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα ή το αλεύρι με το γκλίτερ, ψεκάστε τα παπούτσια με νερό και τοποθετήστε τα πάνω στο γιορτινό μείγμα. Το μόνο που μένει, είναι να σκηνοθετήσετε τη διαδρομή που ακολούθησε ο συμπαθής, τροφαντός Άγιος.

Tip 1: Αν έχετε τζάκι, μπορείτε να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας τις στάχτες ως πειστήριο.
Tip 2: Αν ανησυχείτε για το πως θα βγει το γκλίτερ απ' το χαλί, απλά παραβλέψτε το και χρησιμοποιήστε σόδα ή αλεύρι.


περισσότερα εδώ: mama365

Χαρίστε στα παιδάκια σας παιχνίδια που δεν πιάνουν
μόνο χώρο, αλλά πιάνουν τόπο!

Η Μαρινέλλα Τσουκαλά M.A., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου «Λέγειν» εξηγεί στο Infokids.gr, ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για τις γιορτές που θα βοηθήσουν το παιδί σας στην ανάπτυξη του λόγου και των δεξιοτήτων. 

Παιχνίδια που δεν πιάνουν απλά χώρο… αλλά τόπο!

Όταν σας ρωτούν «Τι να του αγοράσω σε παιχνίδι που θα του αρέσει;», ζητήστε από τον παππού και την γιαγιά, ή νονά/ο, κοντινούς φίλους να σας αγοράζουν ένα από τα παρακάτω παιχνίδια για να φτιάξουν σιγά-σιγά την συλλογή τους.
Λοιπόν, αυτά είναι αγαπημένα μου παιχνίδια. Αυτά θα τα έδινα σε κάθε παιδί αν μπορούσα. Από την εμπειρία μου είναι τα πιο χρήσιμα παιχνίδια που έχω δει και έχουν χρησιμοποιήσει όχι μόνον τα παιδιά μου, αλλά και όσοι φίλοι τους ήρθαν για να παίξουν. Αυτά που αναπτύσσουν λεξιλόγιο την ώρα του παιχνιδιού. Παιχνίδια που δεν πιάνουν απλά χώρο. Παιχνίδια που θα τα παίζει μέχρι να μεγαλώσει.
Υπάρχουν εκατοντάδες ωραία παιχνίδια που απλά είναι ωραία, αλλά όχι τόσο χρήσιμα.
Θέλουμε παιχνίδια που:
1. Έχουν σχέση με πραγματικές εμπειρίες που τα παιδιά σας ζουν καθημερινά.
2. θα του κρατήσουν το ενδιαφέρον για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3. Θα κρατήσουν το παιδί σας ενεργά απασχολημένο, όχι απλά να πατάει κουμπιά.
4. Θα προσφέρουν στο παιδί σας πολλές δεξιότητες και καινούργιες έννοιες και εμπειρίες στο παιχνίδι που μπορεί να φαίνονται απλές στην αρχή, αλλά μπορούν να επεκταθούν αργότερα.
5. Θα προσθέσουν κάτι διαφορετικό στην συλλογή των παιχνιδιών του παιδιού σας, και όχι ακόμα ένα «άχρηστο» παιχνίδι που δεν βλέπετε την ώρα να πετάξετε.
Τα καλύτερα παιχνίδια και τα πιο διαχρονικά για εμένα, μετά από 23 χρόνια πείρας στο χώρο της παθολογίας λόγου και ομιλίας είναι:
Γιατί δεν τους δίνετε τη χαρά προσφέροντάς τους ένα κουκλοσπιτο που 
θα φτιάξετε μόνοι σας;
● Κουκλόσπιτο:
Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τα παιδιά σας να σας δείξουν τι γνωρίζουν για το φαγητό, τον ύπνο, το πλύσιμο, την μαμά, τον μπαμπά, το μωρό, το σκύλο, την νταντά, κ.λ.π. Έχω ένα κουκλόσπιτο στο γραφείο μου (γούρι) από όταν ξεκίνησα την δουλειά μου. Σας διαβεβαιώνω, ότι όλα τα παιδιά όταν το βλέπουν θέλουν να παίξουν με αυτό. Ίσως ήταν λίγο πιο ακριβό από τα άλλα παιχνίδια. Σκεφτείτε όμως ότι θα τα παίζει ανεξάρτητα αν είναι αγόρι ή κορίτσι μέχρι να είναι 7-8 χρονών. Συνήθως έχουν κάποια μικρά αντικείμενα, όπως έπιπλα, ή μικρά ανθρωπάκια, που πηγαίνουν με αυτό το σπιτάκι. Αυτό θα το κρατήσετε και για την επόμενη γενιά…

● Φάρμα:
Συνήθως έχουν κάποια βασικά ζώα, κότα, αγελάδα, άλογο που τα δίνουν μαζί με την φάρμα. Ανεξάρτητα από αυτό, σιγά-σιγά θα του αγοράζετε μικρά ζωάκια που θα τα προσθέτει στην συλλογή του. Με διάφορα ζώα. Ξεκινήστε από τα κατοικίδια της φάρμας που είναι συνήθως πιο γνωστά. Προσθέτετε του δάσους, της ζούγκλας, πουλιά, ερπετά, ψάρια, κλπ. Την συλλογή που είχαν τα παιδιά μου τόσα χρόνια, μαζεύοντας αυτές τις μικρογραφίες των ζώων τις δείχνουν στους φίλους με πολύ καμάρι ακόμα και τώρα που είναι 10 και 12 χρονών. Γνώριζαν έτσι τα ονόματα πολλών και σπάνιων ζώων που πολλά παιδιά τα είχαν δει μόνο σε βιβλία.

● Κουζίνα:
Παίζοντας με τα κουζινικά και φτιάχνοντας φαγητά, μιλάτε για τις κατηγορίες των φαγητών (φρούτα, λαχανικά) και εξηγείτε συγχρόνως τι κάνουμε με το φαγητό. Το κόβουμε, το ανακατεύουμε, το βράζουμε, το ψήνουμε, κλπ. Τα παιδιά παίζουν με αυτό ατελείωτες ώρες. Να τους προσθέσετε σιγά-σιγά τα κουζινικά, ή άλλου είδους φαγητά.

● Μωρό:
Μια (δεν είναι ανάγκη να είναι δύο ή περισσότερες) οποιαδήποτε μικρή κούκλα που θα την πλένουν την χτενίζουν, την πάνε βόλτα, την ταΐζουν, κ.λ.π.

● Τραπεζάκι με καρέκλες:
Τραπεζάκι, όχι θρανίο. Μπορούν να καθίσουν μόνα τους με τα αδέλφια τους ή τους φίλους τους σε αυτό και να παίζουν με τις ώρες. Να ζωγραφίζουν, να γράφουν, να κόβουν, να διαβάζουν. Το θεωρούν το δικό τους τραπέζι.

περισσότερα εδώ: infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki