Saturday 13 February 2016

Η οικογένεια Ashby-Hawkins ξεφορτώνεται τις ηλεκτρονικές συσκευές για να δει πώς ζούσαν παλιά

Gadget-free 1970s was happiest period, says 'time-travelling' TV family
Όπως πολλές σύγχρονες οικογένειες, έτσι και η οικογένεια Ashby-Hawkins από τη Βρετανία ανακάλυψε ότι ξόδευε πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις ψηφιακές οθόνες από τα tablets και τα smartphones μέχρι τους φορητούς υπολογιστές τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, η οικογένεια αυτή συμφώνησε να εγκαταλείψει τις ηλεκτρονικές συσκευές της και να «ταξιδέψει» πίσω στο χρόνο για να ζήσει όπως ήταν τα Σαββατοκύριακα στη δεκαετία του '50, '60, '70, '80 και '90. Το «Back In Time» του BBC2 διερευνά το πόσο δραστικά έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο περνάει ο ελεύθερος χρόνος με την πάροδο των ετών.

Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού προγράμματος, το ήσυχο σπίτι της οικογένειας του Ashby-Hawkins σε προάστιο στο Λονδίνο είχε 5 θεαματικές μεταμορφώσεις καθώς «μεταφέρονταν» σε μια διαφορετική εποχή κάθε εβδομάδα, ζώντας σύμφωνα με τα πρότυπα, το στυλ και τις δαπάνες της κάθε δεκαετίας.
Ξεκινώντας με τη λιτότητα της δεκαετίας του 1950, η επίπεδη τηλεόραση της οικογένειας έχει αντικατασταθεί με ένα λιτό καθιστικό με ένα πιάνο, ένα παιχνίδι με κάρτες και με μια απλή κουζίνα χωρίς λευκές συσκευές. «Μοιάζει σαν να είναι μια ευκαιρία για μια φορά στη ζωή μας να κάνουμε κάτι μαζί, γιατί όταν δεν έχουμε τις συσκευές να μας απασχολούν, μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε και να ακούσουμε λίγο περισσότερο», λέει η μαμά Steph που εργάζεται ως βρεφονηπιοκόμος.
Το ζευγάρι έχει 2 παιδιά την 16χρονη Daisy και τον 12χρονο Seth των οποίων η ζωή κυριαρχείται από την τεχνολογία. «Δεν θυμάμαι πραγματικά τη ζωή πριν από το διαδίκτυο επειδή είμαι μόνο 12», εξηγεί το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Σύμφωνα με τη Daily Mail, τα παιδιά είναι αυτά που προσαρμόζονται πιο δύσκολα σε αυτές τις αλλαγές της καθημερινότητας και γκρινιάζουν όταν πρέπει να κάνουν κάποια δουλειά του σπιτιού. Ωστόσο γίνονται πιο ευδιάθετα κατά την πάροδο των εικονικών δεκαετιών. 
Με την δεκαετία του ’60 τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για την οικογένεια καθώς ζουν εικονικά στην περίοδο της ευημερίας της Βρετανίας. Οι αλλαγές ξεκινούν από τα χρώματα και το στυλ ντυσίματος μέχρι το ότι έρχονται οι πρώτες ηλεκτρικές συσκευές. Χιλιάδες οικογένειες, σύμφωνα με την εκπομπή, αντικατέστησαν το πιάνο στο σαλόνι με τηλεοράσεις.
Από τη δεκαετία του 1970, οι οικογένειες -και η εν λόγω εικονικά πάντα- ξόδευαν περισσότερα χρήματα, ενώ ήρθαν και νέες αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού. «Αυτή ήταν η καλύτερη δεκαετία για την οικογένεια Ashby-Hawkin. Κάνουν οικογενειακό ταξίδι, έχουν μοντέρνα ρούχα και ελευθερία έχοντας στη ζωή τους ένα μόνο ελάχιστο κομμάτι της τεχνολογίας για τα παιδιά», λέει ο παρουσιαστής του προγράμματος.
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα μπουν στην δεκαετία του '80, οπότε και διπλασιάζεται ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης. Από τη δεκαετία του '90 και μετά η εισβολή της τεχνολογίας είναι τεράστια κάνοντας την οικογένεια να ζει με την παρέα των δεκάδων καναλιών στην τηλεόραση και των άλλων συσκευών. Στο τέλος των επεισοδίων η οικογένεια εμφανίζεται σε ένα internet καφέ και στέλνει ένα e-mail. Είναι και πάλι πίσω στο σύγχρονο κόσμο...
.......................περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki