Monday 22 February 2016

Δεν έχουν τέλος οι υποθέσεις παιδεραστίας - ΕΛ.ΑΣ: «Οι γονείς να προσέχουν ποιος προσέχει τα παιδιά»

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά παιδεραστίας με δράστες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του θύματος.
Την περασμένη Πέμπτη αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν έναν 35χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος ενός 7χρονου κοριτσιού στα Άνω Λιόσια. 
Ο παιδεραστής εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του έδειξε νεαρό ζευγάρι φίλων και γειτόνων του. 
Οι γονείς του θύματος άφηναν το παιδί σε εκείνον για να το προσέχει και τότε ο 35χρονος έβρισκε την ευκαιρία να προβαίνει σε αποτρόπαιες πράξεις μέσα σε διαμέρισμα στα Άνω Λιόσια. Το 7χρονο παιδί δεν άντεξε αυτό που βίωνε και κάποια στιγμή ομολόγησε στους γονείς του τα πάντα.

Οι γονείς κατήγγειλαν στην Αστυνομία το περιστατικό με αποτέλεσμα ο 35χρονος να συλληφθεί για αποπλάνηση παιδιού και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση. 

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ασελγούσε σε βάρος της 7χρονης επί έξι ολόκληρους μήνες, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό. 
Και αυτό γιατί είχε πείσει το θύμα ότι δεν πρέπει να μιλάει στους γονείς του για όσα γίνονται όταν είναι οι δυο τους.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή ο οποίος εξέδωσε ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη. Ο παιδεραστής οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στη συνέχεια στον Ανακριτή.
Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής επισημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των προσώπων που προσέχουν τα παιδιά όταν εκείνοι απουσιάζουν, διότι τα περισσότερα περιστατικά παιδεραστίας έχουν ως «πρωταγωνιστές» άτομα του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας.

10 «φυσικές» λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα!
8 Safe Natural Ways to Stop Constipation in Toddlers

Η δυσκοιλιότητα είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά τόσο στη βρεφική όσο και στην παιδική ηλικία. 

Υπάρχουν όμως και φυσικές λύσεις για να την αντιμετωπίσετε.

Η πιο συχνή αιτία που προκαλεί πόνους στην κοιλιά, ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας (που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία να προσθέτουν συνέχεια καινούργιες τροφές στο διαιτολόγιό τους) είναι η δυσκοιλιότητα. 
Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι το παιδί δεν έχει καθόλου κενώσεις για δύο ή τρεις μέρες, και μετά έχει τα κόπρανα που είναι μικρά και σκληρά. 
Αν το πρόβλημα προκύψει μετά την εισαγωγή κάποιας καινούργιας τροφής στο διαιτολόγιο, το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός του θα προσαρμοστεί γρήγορα και μέσα σε μερικές εβδομάδες το έντερο θα αρχίσει να λειτουργεί πάλι κανονικά. Στο μεταξύ, μπορείτε να το βοηθήσετε ως εξής:

1. Αυξήστε τα υγρά: Τα δυσκοίλια παιδιά θα πρέπει να αυξήσουν την ποσότητα υγρών που λαμβάνουν, ιδανικά πίνοντας περισσότερο νερό, αλλά και με την πρόσληψη παραπάνω φυσικών χυμών.

2. Περιορίστε τα τρόφιμα που επιδεινώνουν το πρόβλημα:
Τέτοιες τροφές είναι η μπανάνα, το μήλο, το ρύζι, οι πατάτες, τα μακαρόνια και το ψωμί.

3. Αυξήστε τις τροφές σε φυτικές ίνες:
Οι γονείς θα πρέπει να αυξήσουν την περιεκτικότητα φυτικών ινών στη διατροφή του παιδιού. Αυτό θα το πετύχουν προσθέτοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού:
α. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα ακτινίδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι αυτά με τις περισσότερες φυτικές ίνες.
β. Δημητριακά ολικής άλεσης. Τα παιδιά μπορούν να τα λάβουν σε οποιαδήποτε μορφή, είτε μέσω του πρωινού τους γεύματος, σε ένα μπολ με γάλα, είτε μέσω του ψωμιού.

4. Βγάλτε από το διαιτολόγιο του (προσωρινά) κάποιες τροφές: Μερικά είδη φαγητών όπως το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να καθυστερούν μέσα στο χοντρό έντερο μα αποτέλεσμα να προκαλούν δυσκοιλιότητα. 
Πάντα αξίζει τον κόπο μια δοκιμαστική διακοπή του γάλακτος από τη δίαιτα για μία μέχρι δύο βδομάδες. Ίσως αυτό να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
Γενικά, τροφές που συνήθως αγαπούν τα παιδιά, και παίρνουν σε μεγάλες ποσότητες (μονόπλευρη δίαιτα), όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, χάμπουργκερ (δηλαδή τροφές πλούσιες σε λιπαρά), τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα ζαχαρώδη (γλυκά, σοκολάτες, τσουρέκια, αεριούχα ποτά) προκαλούν σκληρά, στεγνά κόπρανα και επώδυνη αφόδευση - δυσκοιλιότητα.

5. Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει μια «ρουτίνα» τουαλέτας:
Εκτός από το κακό διαιτολόγιο, δυσκοιλιότητα προκαλούν επίσης οι κακές συνήθειες υγιεινής. Όταν δηλαδή το παιδί αναβάλλει την ώρα της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα των κοπράνων στο έντερο.

6. Φροντίστε να τρώει συγκεκριμένες ώρες: Τα «σωστά» ρυθμισμένα γεύματα την ημέρα, βοηθούν να ρυθμίζεται η συνήθεια για κανονική επίσκεψη στην τουαλέτα. Αν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, προγραμματίστε ώστε το παιδί να παίρνει το πρωινό του νωρίς, έτσι ώστε να έχει την η ευκαιρία να επισκέπτεται την τουαλέτα πριν φύγει στο σχολείο. Επίσης μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το αντανακλαστικό του εντέρου μετά από κάθε γεύμα.

7. Θυμίστε του (εσείς) την τουαλέτα: Μερικά παιδιά έχουν δυσκοιλιότητα γιατί δε λαμβάνουν υπόψη ή αναβάλλουν τη φυσική ανάγκη να επισκεφθούν την τουαλέτα γιατί ή ξεχνιούνται στο παιχνίδι, ή δε νιώθουν άνετα σε ξένες τουαλέτες.

8. Αποφύγετε να αγχώνετε το παιδί με το θέμα της τουαλέτας:
Το άγχος μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν με το παιδί, εξηγώντας του γιατί πρέπει να κάνει αυτές τις αλλαγές στη διατροφή του.

9. Χρησιμοποιήστε το «τρυκ» με τα δαμάσκηνα: Αφήστε για μια ολόκληρη νύχτα μερικά δαμάσκηνα σε λίγο χλιαρό νερό και δώστε το πρωί στο παιδί να πιει το διάλυμα, ως χυμό. Εναλλακτικά, προσθέστε το απόσταγμα αυτό στον φρέσκο χυμό του παιδιού.

10. Παρακινήστε παιδί το να ασκηθεί:
Η αύξηση της δραστηριότητας οπωσδήποτε συνιστάται προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα του εντέρου.

* Αν παρόλα αυτά το παιδί συνεχίζει να υποφέρει από δυσκοιλιότητα, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτικό βοήθημα, κατά προτίμηση με υπόθετο γλυκερίνης που είναι και το ασφαλέστερο.

Φράσεις - βόμβες που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί
Keep your wits in the midst of a meltdown with your kid

9 σκληρές φράσεις - βόμβες που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί, όταν μαλώνετε
Οι διαφωνίες, αλλά και οι καβγάδες, ανάμεσα σε εσάς και το παιδί, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του να είσαι γονιός...
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, θέλουν να επιβάλλουν την ανεξαρτησία τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ανυπάκουα και να μην σας σέβονται όσο παλιά. Τις στιγμές εκείνες, είναι αναπόφευκτο να θυμώσετε και να πείτε πράγματα χωρίς να τα έχετε σκεφτεί ιδιαίτερα. 

Τις παρακάτω φράσεις, όμως, θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε, αν δεν θέλετε να πληγώσετε βαθιά το παιδί σας.

9 things you should never say in a fight with your child

Βρισιές
Είναι από τα χειρότερα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας όταν καβγαδίζετε, ακόμα κι αν το ίδιο σας μιλήσει άσχημα. Εσείς είστε ο ενήλικας που θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να μάθετε στο παιδί να φέρεται σωστά, τώρα και στην ενήλικη ζωή του. 
Αν βρίζετε το παιδί σας όταν τσακώνεστε, θα του μάθετε να κάνει το ίδιο αργότερα και στα δικά του παιδιά.
«Είσαι αχάριστος/απαράδεκτος/κακός/ψεύτης κ.ο.κ.»
Η στιγμή του τσακωμού είναι μία ευκαιρία να εκφράσετε αμφότεροι τα πραγματικά σας συναισθήματα και τις ανησυχίες σας και να βρείτε έτσι λύσεις σε όσα σας απασχολούν. Οι ταμπέλες και οι προσβολές δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις, όμως, παρά πληγώνουν και εντείνουν τον θυμό. Οι λέξεις αυτές «κολλάνε» στο μυαλό του παιδιού σας και μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τις μελλοντικές του σχέσεις αλλά και την αυτοπεποίθησή του.
«Μακάρι να μην είχες γεννηθεί»
Ακόμα κι αν ακούσετε κάποια στιγμή το παιδί να λέει «μακάρι να μην είχα γεννηθεί», εσείς μην εκτοξεύσετε ποτέ τέτοια βόμβα. Δεν θέλετε για να κανένα λόγο να βάλετε στο μυαλό του παιδιού σας την υποψία ότι μπορεί να μην το θέλετε, η οποία υπάρχει κίνδυνος να σας στοιχειώσει αν το παιδί επιχειρήσει να κάνει την «ευχή» σας πραγματικότητα.
«Ήσουν λάθος» ή «μου κατέστρεψες την ζωή!»
Το να κατηγορείτε το παιδί σας επειδή υπάρχει δεν βγάζει κανένα νόημα και δείχνει ότι δεν ήσασταν αρκετά ώριμοι για να γίνετε γονείς. 
Το ότι γεννήθηκε δεν ήταν δική του απόφαση, ήταν δική σας. 
Και, ακόμα και όταν είστε εξοργισμένοι μαζί του, το να του πείτε κάτι τόσο σκληρό δείχνει περισσότερα πράγματα για τον δικό σας χαρακτήρα, παρά για τον δικό του.
«Γιατί δεν είσαι σαν την αδερφή σου/την ξαδέρφη σου/τον τάδε φίλο σου;»
Το να συγκρίνετε το δύστροπο παιδί σας με κάποιο άλλο πιο... καλόβολο παιδί, είναι εύκολο, ειδικά όταν μπαίνει στην ταραχώδη περίοδο της εφηβείας. 

Πρέπει, όμως, να καταλάβετε ότι το παιδί σας προσπαθεί να βρει τον εαυτό του. 
Είναι αυτό που είναι και με το να του ζητάτε να γίνει κάποιος άλλος είναι σαν να του λέτε «δεν είσαι αρκετά καλός έτσι όπως είσαι».
«Σε μισώ» ή «δεν σ'αγαπώ»
Καταρχάς ελπίζουμε ότι κανένας γονιός δεν εννοεί τέτοιες κουβέντες. Είναι άσκοπες και απρεπείς και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε εσάς και το λατρεμένο σας παιδί. Ακόμα κι αν είναι αληθινές αυτές οι κουβέντες δεν θα πρέπει ποτέ να τις εκφράσετε –θα πρέπει, όμως, να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
«Σκάσε, δεν με νοιάζει!»
Το να ακούς είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο σημαντικό από το να μιλάς. Αυτό που προκάλεσε τον καυγά σας εν πρώτοις, πιθανότατα ήταν η ρήξη της μεταξύ σας επικοινωνίας. Με το να ενισχύετε, λοιπόν, την θέση ότι δεν είστε πρόθυμοι να ακούσετε το παιδί σας, το μόνο που κάνετε είναι να το προσβάλλετε και να το πληγώνετε.
«Φεύγω» ή «Δεν θα επιστρέψω ποτέ!»
Το παιδί σας σάς χρειάζεται, ακόμα κι αν το ίδιο ισχυρίζεται το αντίθετο. Μην του δώσετε, λοιπόν, ποτέ αφορμή να νιώσει εγκαταλελειμμένο. Αν νιώθετε την ανάγκη να βγείτε για λίγο εκτός σπιτιού, για να πάρετε αέρα και να ηρεμήσετε κάντε το. Αλλά μην πάρετε μαζί τα κλειδιά και βάλτε στον εαυτό σας ένα όριο ως προς το πότε θα επιστρέψετε. Και επιστρέψτε.
«Φύγε!»
Το παιδί σας χρειάζεται ένα ασφαλές καταφύγιο για σπίτι και ένα ήρεμο μέρος για να γαληνεύει η ψυχή του. Το να του αφαιρείτε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο έρχεται ενάντια στον νόμο, αλλά έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην σχέση σας. Εξάλλου, το παιδί σας μπορεί να μην είναι ποτέ ξανά πρόθυμο να επιστρέψει κοντά σας, ακόμα κι όταν θα ηρεμήσετε και θα το ζητάτε.
Το να μπορείτε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας όταν τσακώνεστε με το παιδί, απαιτεί μεγάλη υπομονή και τεράστιες ικανότητες αυτοελέγχου και αυτοπειθαρχίας. 
Αλλά ως γονείς, αυτή ήταν η ευθύνη που πήρατε όταν αποφασίσατε να κάνετε οικογένεια. Φερθείτε, λοιπόν, όπως σας αρμόζει και βεβαιωθείτε ότι η κάθε διαφωνία σας μπορεί να οδηγηθεί σε κάποια λύση –κρατώντας πάντα τις παραπάνω σκληρές κουβέντες για τον εαυτό σας.*Οι παραπάνω συμβουλές προέρχονται από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Georgia Lee.

loutrakiblog

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki