Monday 23 May 2016

Το πιο προσοδοφόρο «λειτούργημα»:
Λαθροδιακινητής προσφύγων!!

Τα κέρδη των διακινητών ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, από τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη πέρυσι, αναφέρει έκθεση της Ιντερπόλ και της Europol.
Europol-Interpol: Refugee traffickers made over EUR 5 bn in 2015
Εννιά στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 βασίστηκαν στις «υπηρεσίες» των εγκληματικών δικτύων που έχουν αναπτυχθεί στις προσφυγικές διαδρομές και η αναλογία αυτή πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μπήκαν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι από αυτούς πλήρως 3.000-6.000 ευρώ, οπότε τα συνολικά κέρδη των διακινητών πιθανόν κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες. 
Για το «ξέπλυμα» αυτών των χρημάτων, «κούριερ» των διακινητών πέρασαν από τα σύνορα τεράστια ποσά και τα κέρδη διοχετεύτηκαν σε αγορές αυτοκινήτων, εστιατόρια, ή μεταφορικές εταιρείες, αναφέρει το Reuters.
Τις περισσότερες φορές, οι διοργανωτές αυτών των δικτύων είναι συμπατριώτες με τους πρόσφυγες, συχνά όμως έχουν άδεια παραμονής στην ΕΕ ή αντίστοιχα διαβατήρια. 
«Η βασική δομή των δικτύων λαθροδιακίνησης προσφύγων περιλαμβάνουν δύο ηγέτες, που συντονίζουν τις ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν, άτομα που κάνουν προετοιμασία τοπικά μέσω προσωπικών επαφών και ευκαιριακούς διαμεσολαβητές οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στην προσέλκυση ενδιαφερόμενων», αναφέρει η έκθεση.
Επίσης, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να αφήσουν οχήματα να περάσουν από τους συνοριακούς ελέγχους, ή σκάφη. Περίπου 250 hotspot λαθροδιακίνησης, κυρίως σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων ή αεροδρόμια, έχουν εντοπιστεί κατά μήκος των διαδρομών των προσφύγων. Τα 170 βρίσκονται εντός της ΕΕ και τα 80 έξω από αυτή.

iefimerida
από την αγαπημένη μας ideopigi

«Είμαι 14 χρονών και όμως νιώθω ήδη νεκρή».
Θα μπορούσε να είναι η κόρη μας...

«Τι σημασία έχει αν με βίασαν 100 ή 10.000. Για ένα χρόνο
ήμουν κλεισμένη σε ένα διαμέρισμα και καθημερινά ζούσα αυτό το μαρτύριο. Είμαι 14 χρονών και όμως νιώθω ήδη νεκρή».


15,846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι η απάντηση ενός κοριτσιού – θύματος trafficking, στην ερώτηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όνειρα που έχει για το μέλλον της. Η 14χρονη είχε βρει καταφύγιο σε ένα κέντρο προστασίας γυναικών σε πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τους βιαστές της στην αστυνομία.Το κορίτσι αυτό, του οποίου η ταυτότητα, η υπηκοότητα και η χώρα διαμονής δεν έγιναν γνωστά, είναι μάλλον η εξαίρεση. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ψήφιση της Οδηγίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το διάστημα 2013-2014, 15,846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Το 15% ήταν παιδιά…
«Τον πραγματικό αριθμό δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε. Οι εκτιμήσεις μας λένε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε η Μύρια Βασιλειάδου, συντονίστρια της δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπωνστην χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έδωσαν τα κράτη-μέλη, αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Ακολουθεί η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά. Τα 2/3 των θυμάτων (65%) έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του 12% των θυμάτων, που κατήγγειλαν άλλου τύπου εκμετάλλευση: βίαιη απόσπαση ζωτικών οργάνων (πχ. νεφρού), «υποχρεωτικές» λοχείες και τοκετοί κατά παραγγελίαν για αγοραπωλησίες βρεφών, παιδιά που αποσπάστηκαν από τους γονείς τους με τη βία για να πουληθούν.
«Το φαινόμενο του trafficking ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα μιας χώρας, ακόμη και τα όρια της Ευρώπης. Είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτο και ασυγχώρητο το γεγονός ότι στην ΕΕ του 21ου αιώνα υπάρχουν ανθρώπινα όντα που αγοράζονται, πωλούνται και αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης σαν να ήταν εμπορεύματα. Είναι χρέος όλων μας, συλλογικά και ατομικά, αλλά και εκ του νόμου υποχρέωσή μας να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την κατάσταση. 
Προς τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο νομοθετικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να διώκονται και τα θύματα να λαμβάνουν κάθε προστασία και βοήθεια. Αυτή η σημαντική έκθεση θα μας καθοδηγεί για την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου πολιτικής μας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η έκδοση της οδηγίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, το 2011, συνέβαλε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις διαστάσεις του φαινομένου στην ΕΕ και την ανάγκη αντιμετώπισής του με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, από την ποινικοποίηση των πράξεων μέχρι τη λήψη προληπτικών μέτρων. Αν έπρεπε να κάνουμε άμεσα κάτι, ένα πρώτο βήμα, θα ήταν να ακολουθήσουμε τη διαδρομή του χρήματος. Σε αυτήν την υπόθεση, πέρα από τα θύματα, κάποιοι πουλάνε και άλλοι αγοράζουν», κατέληξε η συντονίστρια Μύρια Βασιλειάδου.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν:

* 15,846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διάστημα 2013-2014.
* Το 15% ήταν παιδιά…
* Το 67% αφορούσε σεξουαλική εκμετάλλευση.
* Το 21% εργασιακή εκμετάλλευση.
* Το 12% των θυμάτων κατήγγειλε άλλου τύπου εκμετάλλευση: βίαιη απόσπαση ζωτικών οργάνων (πχ. νεφρού), «υποχρεωτικές» λοχείες και τοκετοί κατά παραγγελίαν για αγοραπωλησίες βρεφών, παιδιά που αποσπάστηκαν από τους γονείς τους με τη βία για να πουληθούν.
* Το 76% ήταν γυναίκες.
* Τα 2/3 των θυμάτων (65%) έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

* Οι 5 ευρωπαϊκές χώρες με ταπερισσότερα καταγεγραμμένα θύματα ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Ηταν οι ίδιες χώρες και το διάστημα 2010-2012.Τα περισσότερα θύματα που προέρχονταν εκτός ΕΕ, διέθεταν Νιγηριανή, Κινεζική, Αλβανική, Βιετναμέζικη και Μαροκινή ιθαγένεια.
* 6.324 άτομα είχαν επίσημη επαφή με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη
* Συνολικά πραγματοποιήθηκαν μόλις 4.079 διώξεις και ακόμη λιγότερες (3.129) καταδίκες στην ΕΕ.

ethnos.gr
από την αγαπημένη μας ideopigi

Αγοράκι με πρόσθετα μέλη παίζει ποδόσφαιρο

Ο μικρός πρωταγωνιστής, ο οποίος είναι οπαδός της Τότεναμ και εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας πασούλες με τους ποδοσφαιριστές των Λονδρέζων.
Από τα μεγάφωνα του σταδίου έγινε… περιγραφή αγώνα για τις… ασίστ του μικρού παιδιού, ενώ τα χειροκροτήματα από την εξέδρα ήταν έντονα, ζητώντας από την διοίκηση να τον υπογράψει. Πάντως, μερικοί δεν άντεξαν και λύγισαν.
Πηγή

Η μικρή Χρυσηβαΐα τραγουδά «Της Σουμελάς τα κάσια» στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων

Όχι, κ. Θεοδωράκη, Όχι!
Αυτό το κοριτσάκι που τραγουδά για τον ξεριζωμό και την Παναγία Σουμελά, δεν είναι «θρησκόληπτη εθνικίστρια»!! 
Στην Εκδήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης σε συνεργασία με την Αρμενία, για την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων
Η μικρή Χρυσηβαΐα Βελισσαράκου τραγούδησε με την απλότητα της παιδικής, αθώας φωνής και την ψυχή μιας μνήμης που κληρονομείται «Της Σουμελάς τα κάσια».
Η Άννα Καλαϊτζόγλου και η Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη άρθρωναν λόγο ποντιακό που μιλούσε στην ψυχή.


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki