Tuesday 16 January 2018

Σταματήστε να πιέζετε τα παιδιά να φάνε περισσότερο

Παιδίατρος συμβουλεύει μαμάδες και γιαγιάδες για την διατροφή των νηπίων

O παιδίατρος Αντώνιος Δαρζέντας με μια ανάρτησή του στο Facebook θέλησε να αναδείξει το ζήτημα της σωστής σίτισης των παιδιών μόλις συμπληρώσουν το πρώτο έτος ζωής τους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πώς οι γονείς τα ταΐζουν υπερβολικά με αποτέλεσμα η χώρα να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη.
Η τελευταία μπουκιά δεν είναι η δύναμη τους, 
είναι η μελλοντική παχυσαρκία τους.
Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του παιδιάτρου:
Είναι πάντως εντυπωσιακό πως μόλις αναλάβουν τη σίτιση του βρέφους οι γιαγιάδες, τα παιδιά αμέσως μέσα σε δύο μήνες ανεβαίνουν μια καμπύλη στη στατιστική του βάρους. 

Μετά το χρόνο, όταν αρκετές μητέρες ξεκινούν μετά την άδεια μητρότητας να εργάζονται, εξ ανάγκης πολλά νήπια τα κρατούν οι γιαγιάδες. 
Αμέσως στην πρώτη επίσκεψη μετά από αυτό, διαπιστώνω τόσο εντυπωσιακή αύξηση του βάρους που κατευθείαν χωρίς να μου πει κάτι ο γονιός καταλαβαίνω ότι το παιδί άρχισε να το φυλάει η γιαγιά. Όταν μάλιστα τους λέω "άρχισε να το φυλάει η γιαγιά ε;" με κοιτούν όλοι έκθαμβοι για τις μαντικές μου ιδιότητες.

Προσοχή λοιπόν γιατί η παχυσαρκία εγκαθίσταται κυρίως σε αυτή την ηλικία από την οποία μετά με δυσκολία απαλλάσσεσαι.

Μερικές απλές συμβουλές λοιπόν προς γιαγιάδες και μαμάδες για τα παιδιά μετά το έτος.

  1. Σταματήστε να πιέζετε τα μωρά να φάνε περισσότερο. Η τελευταία μπουκιά δεν είναι η δύναμη τους, είναι η μελλοντική παχυσαρκία τους.
  2. Σταματήστε να πολτοποιείτε πια τα φαγητά τους. Έτσι τα βοηθάτε να φάνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
  3. Σταματήστε να δίνετε αν δεν φάνε, σνακ ή λιχουδιές με την αιτιολογία «μα το παιδί δεν έφαγε, νηστικό θα μείνει;»
  4. Σταματήστε να τα κυνηγάτε και να τα ταΐζετε όρθια.
  5. Σεβαστείτε την φυσιολογική ανορεξία του όταν το παιδί είναι άρρωστο και δεν τρώει. Η πίεση να φάει σε εκείνη την περίοδο είναι άχρηστη και επιβλαβής. Αφενός η ασθένεια βάζει τον οργανισμό σε καταβολική φάση, αφετέρου πιέζοντας το, το εκπαιδεύετε να υπερβαίνει την όρεξη του.
  6. Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι μετά το έτος τα παιδιά πρέπει να παίρνουν 2 με 2,5 κιλά το χρόνο, δηλαδή περίπου 150 με 200 γραμμάρια το μήνα και όχι ένα κιλό το μήνα, όπως έπαιρναν ως νεογνά.
  7. Ο Παιδίατρος σας με την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού είναι αρμόδιος να σας πει αν το παιδί αναπτύσσεται σωστά και όχι η γιαγιά ή η γειτόνισσα που έχει μεγαλώσει τέσσερα.
Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο. 

Ας προσέξουμε, όσο είναι νωρίς, γιατί μετά δύσκολα αναστρέφεται το φαινόμενο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki