Σελίδες

Friday, 1 December 2006

Επειδή τα παιδιά είναι λουλούδια... ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Συμβολίζει την πρωτοβουλία και την ευφυία

Χαμομήλι Ματρικαρία το χαμαίμηλον 
- Matricaria chamomilla L
- Ανθεμίς η Ευγενής
Περιγραφή: Είναι φυτό μονοετές, ύψους μέχρι 35 εκατοστά. Έχει βλαστό λείο, πολύκλαδο, όρθιο. Τα φύλλα δις ή τρις φτεροσχιδή. Τα άνθη είναι σε ακραία κεφάλια, ασπροκίτρινα. Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα μέρη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο.Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Από το φυτό συλλέγονται τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά.

Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική:
εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και θαυμάσιο μαλακτικό, βοηθά στην αϋπνία, στον παροξυσμό άσθματος, στις νευραλγίες και στις ημικρανίες.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: τα άνθη του γίνονται έγχυμα. Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150γρ. βραστό νερό και το αφήνουμε 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι.
Εξωτερική: το έγχυμα (χωρίς μέλι) χρησιμοποιείται στο καθάρισμα μολυσμένων ματιών και πληγών του δέρματος.
Στο μπάνιο: βάζουμε 300γρ. χαμομήλι, ή διάφορα αρωματικά βότανα (δυόσμο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο κ.λπ.), σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του μπάνιου. Ξεκουράζει και ηρεμεί από το στρες.

Προσοχή: η κατάχρηση της εσωτερικής χρήσης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ζαλάδες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες, αϋπνίες κ.λπ.

Παιδιά : Τα συχνότερα θύματα των ιώσεων

Ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος. Όσο μεγαλώνουμε όμως το σώμα μας αποκτά πρόσθετη ανοσία στους ιούς αυτούς και γινόμαστε λιγότερες επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
Το συνάχι και ο βήχας είναι από τις πιο συχνές αιτίες που πάει ένα παιδί στον παιδίατρο αυτή την εποχή, επισημαίνει ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας. Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους γονείς είναι ο βήχας, ιδίως όταν αρχίσει να ενοχλεί τον βραδινό ύπνο του παιδιού, οπότε και το πηγαίνουν στον γιατρό. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός, συνήθως χαμηλός, αλλά χωρίς να αποκλείεται να φτάσει 39 και 40.
Το ιστορικό της νόσου είναι κοινό, αφού 2-3 ημέρες πριν αρχίζει ένα μικρό μπούκωμα ή συνάχι, προστίθεται και βήχας ποικίλης έντασης και διάρκειας και μερικές φορές πυρετός. Τις περισσότερες φορές ο παιδίατρος κάνει τη διάγνωση ίωση. Στις ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως είναι συμπτωματικά και αποσκοπούν στην ανακούφιση από τον βήχα (αντιβηχικά) και την αναπνοή από τη μύτη (αποσυμφορητικά). Στα μικρά παιδιά και στα βρέφη πρέπει να χρησιμοποιείτε άφθονο φυσιολογικό ορό για το καθάρισμα της μύτης τους.
Ας δούμε όμως τι συμβουλεύει ο κ. Νταλούκας για τις ιώσεις του χειμώνα στα παιδιά και στα βρέφη:
Εκτός και αν το παιδί σας έχει ένα πολύ μικρό συνάχι, τις υπόλοιπες φορές, όταν υπάρχει βήχας και πυρετός, πρέπει να το εξετάσει ο παιδίατρος. Όσο απλή και αν ακούγεται στο τέλος η λέξη ίωση, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε τη διάγνωση μόνοι σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία πνευμονία, για παράδειγμα., ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο.
Μην ζητάτε από τον παιδίατρο να σας δώσει τηλεφωνικά φάρμακα για τον βήχα. Σύμφωνοι, τις πιο πολλές φορές είναι ένας απλός ερεθιστικός βήχας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να είναι κρίση άσθματος ή κάτι άλλο. Εξ΄ άλλου, αν δοθεί κάποιο φάρμακο στην τύχη, από τύχη και μόνο θα περάσει ο βήχας του παιδιού. Μην χορηγείτε απερίσκεπτα και σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός του παιδιού σας. Ακόμη χειρότερα, μην δώσετε το αντιβηχικό που δώσατε μία άλλη φορά, ή το φάρμακο που σας έδωσε ο γείτονας! Το παιδί σας μπορεί να κινδυνεύσει από τις ενέργειες αυτές. Φροντίστε να ζητάτε πάντα από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώνει για το είδος, τη δοσολογία και τις παρενέργειες του φαρμάκου.
Μην θεωρείτε κανένα φάρμακο ακίνδυνο. Υπάρχει πιθανότητα, μερικές φορές, με τα φάρμακα να κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό στο παιδί σας. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ατμόσφαιρα από καπνούς τσιγάρων, παθαίνουν πολύ συχνά βήχα και ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και άσθμα.
Το παιδί σας δεν κρυολόγησε όπως εσείς πιστεύετε. Απλά κόλλησε κάποια ίωση. Το κρύο δεν αποτελεί παρά ένα μικρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ίωσης. Συνεπώς, μην τα ντύνετε από φόβο μήπως και κρυολογήσουν, επειδή τότε ιδρώνουν και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.
Προσέξτε περισσότερα όσοι έχετε νεογέννητα και βρέφη στο σπίτι. Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι και μην αφήνετε να τα πιάνουν όσο δεν είναι υγιείς και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Να θυμάστε ότι τα βρέφη, εάν κολλήσουν μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, ας πούμε συνάχι, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή τους.
Μην πηγαίνετε τα βρέφη σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα άλλα. Σκεφτείτε την πιθανότητα να κολλήσει το μωρό σας κάτι ιδιαίτερα σοβαρό (όπως μηνιγγίτιδα) από κάποιον άρρωστο που βρέθηκε στον ίδιο χώρο μαζί σας.
Αν το παιδί σας πάθει συνάχι και παραπονεθεί για πόνο στο αυτί, θεωρείστε πολύ πιθανό να έχει πάθει ωτίτιδα. Οι περισσότερες από τις ωτίτιδες συμβαίνουν αφού το παιδί έχει μπουκώσει ή έχει καταρροή. Αν αυτό συμβεί στη μέση της νύχτας, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία βραδιάτικα. Δώστε του λίγο παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο και βάλετε ένα ελαφρά ζεσταμένο με το σίδερο πανί πάνω στο αυτί του παιδιού. Αυτό συνήθως αρκεί για να σταματήσει ο πόνος. Την επόμενη το πρωί πηγαίνετε το παιδί στον παιδίατρο για να δει τα αυτιά του και να σας πει μήπως υπάρχει ωτίτιδα.
Τα δεύτερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα! Μην σας κάνει αυτό εντύπωση και αναρωτιέστε τι έχει το παιδί σας. Απλώς κολλάει από το μεγαλύτερο αδερφάκι του, που του κουβαλάει διάφορες ιώσεις στο σπίτι.
Όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού ευνοούνται και μεταδίδονται ευκολότερα στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Θεωρείστε ότι ένα παιδί που θα πάει στον παιδικό σταθμό θα αρρωστήσει με μία φυσιολογική συχνότητα πέντε έως και δέκα φορές το χρόνο.
Αν ο βήχας του παιδιού σας θυμίζει γαύγισμα σκύλου, θυμηθείτε ότι η λαρυγγίτιδα είναι η πιο πιθανή διάγνωση τους μήνες αυτούς. Θυμηθείτε να ελέγξετε το βιβλιάριο με τα εμβόλια και να κάνετε τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Ανήλικοι στο ψυχιατρείο. Τραγικές ελλείψεις στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες

Ενώ τα κρούσματα βίας στην οικογένεια αυξάνονται, οι κρατικές παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες πάσχουν σοβαρά και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.
Κακοποιημένα παιδιά φθάνουν στο νοσοκομείο τις βραδινές ώρες και δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος για να τα φροντίσει.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Λίστα αναμονής 2-3 χρόνων για εξέταση παιδιών και εφήβων με ψυχιατρικά προβλήματα.

Περιγραφές, οι οποίες σοκάρουν και αποτελούν όνειδος για την κυπριακή ευρωπαϊκή κοινωνία, έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Παιδιά και έφηβοι που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 2-3 χρόνια για να εξεταστούν από κυβερνητικό Παιδοψυχίατρο, ενώ αρκετοί ανήλικοι καταλήγουν στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένης παιδοψυχιατρικής μονάδας στον κρατικό τομέα.
Οι σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν τα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτιριολογικές εγκαταστάσεις, εμποδίζουν την παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά με ψυχικά προβλήματα.
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, που στεγάζεται στο παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, η επικεφαλής του Τμήματος δρ Ελένη Δημοσθένους.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι, όπως είπε, άθλιες.
Ο χώρος αναμονής είναι πολύ μικρός, δεν υπάρχει κλιματισμός, ενώ μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε τουαλέτα, μετά από πολλές πιέσεις και παρακλήσεις από μέρους του προσωπικού.
Η γιατρός τόνισε ότι επιβάλλεται άμεσα η μεταστέγαση του τμήματος σε άλλο χώρο, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο τα παιδιά που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα ν’ αναγκάζονται να διασχίζουν το χώρο όπου φιλοξενούνται ναρκομανείς και ψυχασθενείς, για να φθάσουν στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα, η δρ Δημοσθένους είπε ότι είναι πολύ σοβαρό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους και Ελλαδίτες παιδοψυχίατρους να εργαστούν στο δημόσιο τομέα, εξαιτίας των μη ικανοποιητικών μισθολογικών ωφελημάτων που τους προσφέρονται.
Κατήγγειλε, τέλος, ότι είναι απαράδεχτο ένα παιδί το οποίο πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, να φθάνει στις Πρώτες Βοήθειες τα μεσάνυχτα και να μην υπάρχει παιδοψυχίατρος για να το παραλάβει και να το βοηθήσει ν’ αντεπεξέλθει στη δύσκολη δοκιμασία των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθεί.

Οι καταγγελίες της δρος Δημοσθένους προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Υπουργού Υγείας Αντρέα Γαβριηλίδη, ο οποίος υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που γίνονται γι’ αναβάθμιση των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε τα όσα περιέγραψε η γιατρός και άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από το διευθυντή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αφού η δρ Δημοσθένους ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής, ότι είχε ενημερώσει γραπτώς για τα προβλήματα που υπάρχουν τον προϊστάμενό της, χωρίς, ωστόσο, να πάρει οποιαδήποτε απάντηση.
Οι βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα, οι Ελένη Θεοχάρους και Κώστας Κωνσταντίνου, κατήγγειλαν ότι έγινε προσπάθεια από κάποιους λειτουργούς, τους οποίους δεν κατονόμασαν, για να μην παραστεί χθες ενώπιον της Επιτροπής η δρ Δημοσθένους. Οι βουλευτές τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι πρόβλημα υποστελέχωσης και ακαταλληλότητας κτιριακών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζει και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα της Λευκωσίας. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω τμήμα στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Χαρακτήρισε, παράλληλα, απαράδεχτο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για τη σωστή στελέχωση των Παιδοψυχιατρικών Τμημάτων, από τη στιγμή που τα κρούσματα βίας και κακοποίησης μέσα στην οικογένεια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, και το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Από πλευράς του, ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισε απάνθρωπες τις συνθήκες που επικρατούν στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα της Λεμεσού, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τόσες ελλείψεις στην παροχή παιδοψυχιατρικής φροντίδας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου ζήτησε την άμεση μεταστέγαση του τμήματος σε άλλο χώρο για να προστατευθούν, όπως είπε, τα παιδιά και να σταματήσει ο στιγματισμός τους.

Θεραπεία στην Ελλάδα
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ δημιουργίας Παιδοψυχιατρικής Μονάδας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ούτως ώστε να σταματήσουν να νοσηλεύονται παιδιά και έφηβοι στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, τόνισε η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δρ Άννα Παραδεισιώτου. Ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης ενδονοσοκομειακής μονάδας, αρκετά περιστατικά παραπέμπονται για θεραπεία στην Ελλάδα και ανέφερε ενδεικτικά ότι ο αριθμός των Κυπρίων που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά κέντρα της Ελλάδας αντιστοιχεί σε 20% πληρότητα.

ΤΗΣ ΣΥΛΒΙΑΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ