Friday 24 August 2007

Στα χέρια των παιδιών τα τοξικά παιχνίδια!

Μόλις δύο στους δέκα γονείς - περίπου 200 άνθρωποι - που είχαν αγοράσει για τα παιδιά τους το κινεζικής κατασκευής μεταλλικό αυτοκινητάκι που περιείχε μόλυβδο τηλεφώνησαν στην εταιρεία Μattel προκειμένου να το επιστρέψουν και να το αντικαταστήσουν!

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, περίπου 6.000 αυτοκινητάκια της πολυεθνικής εταιρείας παιχνιδιών είχαν διατεθεί στην ελληνική αγορά. Από αυτά είχαν πουληθεί περίπου 1.000. Η μικρή ανταπόκριση- όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί- οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί γονείς έλειπαν σε διακοπές ή απλώς δεν ήθελαν να μπουν στη διαδικασία της αντικατάστασης και πέταξαν το παιχνίδι.

Από την ελληνική αγορά πάντως αποσύρθηκαν άλλα τρία παιχνίδια της ίδιας εταιρείας που περιείχαν μικρά μαγνητάκια και τα οποία ήταν επικίνδυνο να τα καταπιούν τα μικρά παιδιά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο μόλυβδος είναι μόνο μία από τις τοξικές- επικίνδυνες ουσίες που βρίσκονται «κρυμμένες» κυρίως στα φτηνά παιδικά παιχνίδια κινεζικής προέλευσης και απειλούν την υγεία των παιδιών. Όπως λένε, οι κατασκευαστές παιχνιδιών τις χρησιμοποιούν στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Μάλιστα τις ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών επιβεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RΑΡΕΧ). Έχουν εντοπιστεί και φέτος και πέρυσι παιχνίδια από την Κίνα που περιείχαν μόλυβδο και χρώμιο.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος της Ένωσης Χημικών Ελλάδος και μέλος του ΕΦΕΤ Μιχάλης Χάλαρης είναι πιθανόν οι κατασκευαστές να χρησιμοποιούν επικίνδυνες ή απαγορευμένες ουσίες «προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι φθαλικοί εστέρες που έχουν απαγορευτεί επειδή έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση νεοπλασιών, βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο και το νικέλιο». Αλλά και το ΤΒΤ (οργανική ένωση κασσιτέρου) που θεωρείται ύποπτο για δυσμενείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. «Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται ΡCΒ΄s (κλοφέν). Για όλα αυτά όμως δεν έχουμε αποδείξεις. Πιθανολογούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής».

Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι ουσιαστικά οι γονείς είναι απροστάτευτοι καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες επικίνδυνες ουσίες μπορεί να περιέχουν τα παιχνίδια. Όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε πολλές φορές, οι επικίνδυνες ουσίες εντοπίζονται αφότου τα παιχνίδια έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και έχουν φτάσει στα χέρια των παιδιών. Στοιχείο που δείχνει ότι οι έλεγχοι στα παιχνίδια είναι ελάχιστοι.

Οι βλάβες από τον μόλυβδο
Ο μόλυβδος, όπως τονίζει ο χημικός Νίκος Κατσαρός, «προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά, παράλυση».
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο μόλυβδος είναι υπεύθυνος για δερματοπάθειες και αναιμία. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται έπειτα από μακρά χρήση και έκθεση των παιδιών στην επικίνδυνη ουσία. «Δηλαδή αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που τα παιδιά βάζουν το μολυσμένο παιχνίδι στο στόμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Επικίνδυνα Προϊόντα (RΑΡΕΧ), τον μήνα Ιούλιο τα παιχνίδια βρίσκονταν πρώτα στη λίστα (34%) με τα επικίνδυνα προϊόντα. Πρόκειται δηλαδή για παιχνίδια ελαττωματικά και που προκάλεσαν τραυματισμούς. Η προέλευση των περισσότερων παιχνιδιών μάλιστα είναι κινεζική.

Η διάσημη κούκλα Μπάρμπι
(κωδικός Βarbie με σκυλάκι και αξεσουάρ)
είναι ένα από τα παιχνίδια
που αποσύρονται από την ελληνική αγορά
επειδή περιέχει επικίνδυνα μικρά μαγνητάκια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μάνος Χαραλαμπάκης
Εύη Σαλτού

πηγή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki