04/07/2007
Το Ιράν χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως «ο τελευταίος εκτελεστής παιδιών». Η οργάνωση με αφορμή μία νέα έκθεση μας θυμίζει τραγικά γεγονότα και στοιχεία και καλεί πολιτικές και δικαστικές αρχές στο Ιράν να διατάξουν άμεσα εφαρμόσιμο μορατόριουμ για να αποτρέψουν άλλες εκτελέσεις ανήλικων παραβατών και να αλλάξουν τους νόμους ώστε κανένα παιδί που διαπράττει αδικήματα να μη μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο.
Σημειώνεται ότι από το 1990 έχουν εκτελεστεί 24 ανήλικοι παραβάτες, 11 ήταν ανήλικοι και όταν εκτελέστηκαν, ενώ άλλοι είτε κρατήθηκαν στην πτέρυγα μελλοθανάτων μέχρι να συμπληρώσουν τα 18, είτε καταδικάστηκαν μετά την ενηλικίωσή τους.
Εκτός από το Ιράν, οι μόνες χώρες όπου έχουν καταγραφεί εκτελέσεις ανήλικων παραβατών από το 2003 είναι η Κίνα, το Σουδάν και το Πακιστάν, αν και οι κινεζικές και πακιστανικές αρχές επιμένουν ότι αυτοί που εκτελέστηκαν ήταν πάνω από 18 ετών όταν διέπραξαν το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ανήλικων παραβατών που εκτελούνται στο Ιράν ξεπερνά το συνολικό αριθμό όλων των άλλων εκτελέσεων ανήλικων παραβατών στον υπόλοιπο κόσμο.
Δεκάδες παιδιά περιμένουν να εκτελεστούν
Στη νέα έκθεσή της, η διεθνής οργάνωση αναφέρει ότι τουλάχιστον 71 ανήλικοι παραβάτες περιμένουν την εκτέλεσή τους στο Ιράν, όπου έχουν εκτελεστεί οι περισσότεροι ανήλικοι παραβάτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα από το 1990 και μετά.
«Το Ιράν έχει ουσιαστικά μείνει μόνο του, ως χώρα όπου εκτελούνται ανήλικοι παραβάτες, δηλαδή, άτομα που διέπραξαν την αξιόποινη πράξη για την οποία καταδικάστηκαν όταν ήταν κάτω από 18 ετών», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Έφτασε επιτέλους η ώρα οι ιρανικές αρχές να σταματήσουν αυτή την επαίσχυντη πρακτική μια για πάντα και να εναρμονιστούν με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, η οποία εδώ και καιρό έχει αναγνωρίσει πόσο απαράδεκτο είναι να εκτελείς κάποιον για εγκλήματα που διέπραξε ενόσω ήταν παιδί».
Στην έκθεση με τίτλο «Ιράν: ο τελευταίος εκτελεστής παιδιών», επισημαίνεται επίσης ότι αν και έχουν γνωστοποιηθεί 71 περιπτώσεις ανήλικων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της θανατικής ποινής εδώ: http://www.amnesty.org.gr/campaigns/deathpenalty/index.htm
Χρήστος Κακαβογιάννης
Πηγή:«E» Online 12:25