Επιπλέον, οι έφηβοι αυτοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Όπως έδειξε η ετήσια αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Τοξικομανία και την Υγεία, το 12% των εφήβων ηλικίας 16-17 ετών είχε βαριά κατάθλιψη το 2004 σε σχέση με το 5% των εφήβων ηλικίας 12-13 ετών.
Στις ηλικίες 14-15 χρόνων, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%. Από τους πάσχοντες εφήβους, το περίπου 28% έπιναν αλκοόλ, το 23% κάπνιζαν και το 21% έκαναν χρήση ναρκωτικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των εφήβων που δεν έπασχαν από κατάθλιψη ήταν 17% για το αλκοόλ, 11% για το κάπνισμα και 10% για τα ναρκωτικά.
Τα στοιχεία χρησιμεύουν σαν καμπανάκι για τους γονείς. Η ψυχική υγεία επηρεάζει δραστικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών τους, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, η θεραπεία της εφηβικής καταθλίψεως με φάρμακα αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ειδικών - ιδίως μετά τη ανακοίνωση (το 2004) της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ενέχει κίνδυνο αυτοκτονίας στους νέους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει σχετική επισήμανση στις συσκευασίες των φαρμάκων. Πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η εν λόγω προειδοποίηση μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην δίνονται πολύτιμα φάρμακα σε νέους ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.
Η μείζονα κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων κατά την οποία ο πάσχων εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος και τουλάχιστον άλλα τέσσερα συμπτώματα όπως διαταραχές στον ύπνο, στις διατροφικές συνήθειες και στην αυτοσυγκέντρωση. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 70.000 εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών.
Πηγή: Reuters, National Survey on Drug Use and Health (USA, 2005)