Wednesday 2 April 2008

Παρεξηγημένα τα αυτιστικά παιδιά;

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό είναι πιο έξυπνα και περισσότερο ικανά να λειτουργήσουν, από ό,τι πιστεύεται γενικότερα, τονίζουν οι ειδικοί.
Η δυσπιστία των γιατρών όμως, σε συνδυασμό με κάποια μεροληπτικά τεστ και την αρνητική εικόνα που προβάλλουν κάποιοι δικτυακοί τόποι στο Internet, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία κάποιων μύθων γύρω από την ασθένεια αυτή.

Σε ένα συνέδριο της “Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης”, διάφοροι ερευνητές παρουσίασαν αναφορές που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ακόμη και τα Αυτιστικά άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν, έχουν δείκτη ευφυΐας υψηλότερο από το μέσο όρο.
Παρουσίασαν ακόμα επιπρόσθετες μελέτες, που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι ο παιδικός εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει Αυτισμό.
Τα τωρινά νούμερα, παρουσιάζουν ένα ποσοστό 75% των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό, να είναι διανοητικά καθυστερημένα, με τα βωβά άτομα να εμφανίζονται ως τα πιο διαταραγμένα, όπως αναφέρει ο Καναδός ερευνητής Dr. Laurent Mottron, ένας ειδικός στη μελέτη του Αυτισμού στο νοσοκομείο του Μόντρεαλ “Hopital Riviere-des-Prairies.
Παρόλα αυτά, ο Mottron πιστεύει ότι χρησιμοποιούνται λανθασμένα τεστ ευφυΐας για την αξιολόγηση των αυτιστικών παιδιών.
Πολλά από αυτά τα παιδιά υποβάλλονται σε τεστ που χρησιμοποιούν την κλίμακα του Wechsler, ένα συνηθισμένο IQ τεστ, που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με κάποιες λέξεις και αφηρημένες έννοιες που διδάσκονται στο σχολείο.
Το τεστ Raven'Αs Progressive Matrices, αξιολογεί την αντίδραση του ατόμου σε αφηρημένες λογικές έννοιες και δίνει σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες στα Αυτιστικά παιδιά, υπογραμμίζει ο Mottron.
Η μέση αύξηση στο σκορ είναι 30 πόντοι, λέει ο Mottron, μια διαφορά αρκετά μεγάλη ώστε να ανεβάσει κάποιον που μέχρι πρότινος θεωρούνταν διανοητικά καθυστερημένος, στην κλίμακα των φυσιολογικών ατόμων, και κάποια άτομα που ανήκουν στο μέσο όρο, στην κλίμακα των πιο προικισμένων.
Ο Mottron ήταν τόσο εντυπωσιασμένος με τις ικανότητες μιας αυτιστικής φοιτήτριάς του, που την συμπεριέλαβε ως βοηθό συγγραφέα σε κάποιες από τις εργασίες του.
Ο Αυτισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ακτίνα συμπτωμάτων, από μια αδυναμία στην φυσιολογική χρήση της γλώσσας, μέχρι την εκδήλωση βαθιά διαταραγμένων και επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.
Η καθηγήτρια Mottron Gernsbacher στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, αμφισβήτησε μια ιδέα κοινότοπη ανάμεσα στους μελετητές του Αυτισμού, αυτή που υποστηρίζει ότι τα αυτιστικά άτομα στερούνται της λεγόμενης “θεωρίας του εγκεφάλου“. Είναι αυτή, που ανάμεσα στ' άλλα, μας δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Για άλλη μια φορά όπως μας λέει η ίδια χρησιμοποιούνται λάθος τεστ για να αξιολογήσουν τη δυνατότητα αυτή.

4 comments:

  1. Είναι παρήγορο που παλεύουν κάποιοι τόσο πολύ για τα δικαιώματα των παιδιών,που αντιλαμβάνονται την ελπίδα του τόπου και του πλανήτη και μας τραβάνε απ το χέρι και μας τσιγκλάνε να δούμε καλύτερα!Νάσαι καλά για αυτό,και για τα τόσο κατατοπιστικά σου κείμενα,είναι θυσαυρός και πολύτιμη γνώση,για όλους μας!
    Καλό σου βράδυ!

    ReplyDelete
  2. Δεν εχει περασει μηνας που το ανιψακι μου.....διεγνωσαν οτι πασχει απο αυτισμο.....ακομη ειμαστε στη φαση της διαψευσης των γιατρων......η υποκριτικη ισως παρηγορια στους γονεις.....φοβομαστε ομως....προσωπικα ελπιζω να διαψευστω κι εγω μαζι με τους γιατρους.....ακομη ομως κι αν δεν συμβει αυτο....μετα απο περιηγηση στο διαδικτυο....μια σταση στο ιστολογιο σου ειναι ικανη να φωτισει τη μερα μου....να 'σαι καλα....και καλο μηνα.

    ReplyDelete
  3. Θα πρότεινα στους φίλους του blog να δούνε την ταινία "Ο άνθρωπος της βροχής" με τους Ντάστιν Χόφμαν και Τομ Κρουζ. Είναι μία πολύ όμορφη ταινία, που δείχνει πως ένας άνθρωπος με αυτισμό σκέφτεται, δρα, αισθάνεται. Έμαθα πολλά για τον αυτισμό από αυτήν την ταινία, που σεβόμενη την ασθένεια αυτή, την παρουσίασε με τρόπο καταπληκτικό. Όχι σαν κάποιες άλλες, που παρουσιάζουν ανθρώπους με πριόνια και τους βάζουν ταμπέλες. Το ίδιο και κάποια τραγούδια. Δε θέλω να επεκταθώ γιατί με πονάει αυτό το θέμα.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  4. Ο ανθρωπος της βροχης ειναι οντως ομορφη ταινια για το θεμα. Οσον αφορα για το φιλο Φειδια, ειναι μεν παρήγορο που καποιοι παλευουν για τα δικαιωματα αυτων των παιδιών, ειναι ομως απαραδεκτο να χρειαζεται "πολεμος" για το αυτονόητο.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki