Thursday 7 February 2008

Παρκάροντας τα βρέφη μπροστά στην τηλεόραση, επιβραδύνεται η εξέλιξη του λεξιλογίου τους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς οι οποίοι προκειμένου να βρουν λίγες ώρες ησυχίας, «παρκάρουν» τα παιδιά τους μπροστά από τις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα που αρμόζει στην ηλικία τους. 
Αμερικανοί επιστήμονες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου"» τονίζοντας ότι η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων από βρέφη μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει την εξέλιξη του λεξιλογίου εφόσον γίνεται υπερβολική χρήση.

«Για κάθε ώρα που ένα βρέφος ηλικίας από 8 έως 16 μηνών περνά μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας διάφορα παιδικά βίντεο, αντιλαμβάνεται κατά μέσον όρο από έξι έως οκτώ λέξεις λιγότερες σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν παρακολουθούν τόση ώρα τηλεόραση», δήλωσε ο Φρέντερικ Ζίμερμαν, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Τέτοιου είδους επιπτώσεις δεν παρατηρούνται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για κάποιο όφελος που να προέρχεται από τα παιδικά βίντεο, αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις για αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο Ζίμερμαν.
«Το συμπέρασμα είναι ότι όσο περισσότερο ένα παιδί παρακολουθεί παιδικά βίντεο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες. Η διάρκεια της τηλεθέασης έχει σημασία», πρόσθεσε.

Η έρευνα διενεργήθηκε με δείγμα 1.000 οικογενειών στη Μινεσότα και την Ουάσινγκτον, όπου οι γονείς και τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki