Monday 3 March 2008

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε η Ομάδα Έρευνας της MOm, στις 27/2/2008, στη Σύρο, όπου πραγματοποίησε νεκροψία σε Μεσογειακή φώκια, η οποία εντοπίστηκε νεκρή την προηγούμενη μέρα.
Δελτίο τύπου της mom
Πρόκειται για ένα ενήλικο θηλυκό, μήκους 2.20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, που έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης. Σύμφωνα με τη νεκροψία, το ζώο έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Έφερε, επίσης, τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα. Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αφαιρεθεί προσεχτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή Mοnachus monachus βρισκόταν στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης και θα γεννούσε στα τέλη Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου.
Για το περιστατικό ενημέρωσε μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Πληροφοριών της MOm, το οποίο επέβαινε στο πλοίο Blue Star Paros, κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Σύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πλοιάρχου, η αποβίβαση θα καθυστερούσε, καθώς παρατηρήθηκε πως στην πλώρη του πλοίου είχε «φρακάρει» μια μεγάλη φώκια.
Η MOm εκτιμά πως η θανάτωση του ζώου συνέβη μόλις πριν λίγες μέρες ενώ τονίζει πως η ηθελημένη θανάτωση, αν και έχει περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την σπάνια Μεσογειακή φώκια. Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 1650 για την προστασία του περιβάλλοντος, η φόνευση, ο τραυματισμός και η ενόχληση σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Αν δείτε ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή Μεσογειακή φώκια, καλέστε άμεσα τη ΜΟm στο 210 52 22 888 και ενημερώστε τις τοπικές λιμενικές αρχές.
***
Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
Πόση αρρώστια Θεέ μου υπάρχει στον κόσμο! Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου βλέπεις τα δείγματα της. Ο πιο καθυστερημένος γνωρίζει σήμερα ότι οι φώκιες απειλούνται με εξαφάνιση! Από τις 500-600 φώκιες Μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει σε παγκόσμιο επίπεδο, το 50% ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα. Τα θηλυκά φέρνουν στον κόσμο περίπου 15 φωκάκια στα αναπαραγωγικά τους χρόνια, γεννώντας ένα μικρό το χρόνο.

2 comments:

  1. thee mou se efxaristo pou mesa sta oroi kai sta agria voyna...
    mesa stous skorpious ta fidia kai ta agria theria..
    me prostateveis apo tous imerous kai politismenous anthroipous:(((((

    ReplyDelete
  2. καλά, πώς είναι δυνατόν??? πόση καφρίλα και διαστροφή υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο! τι του έφταιξε η φώκια και την βασάνισε? αλλά έτσι είναι μερικοί.... επειδή τα ζώα δε μπορούν να αντιδράσουν και να αντισταθούν, αυτοί νιώθουν και πολύ δυνατοί όταν τα βασανίζουν. Για κάτι τέτοιους τύπους έχω πλέον κατασταλαγμένη άποψη: ότι τους αξίζει αυτό ακριβώς που κάνουν οι ίδιοι στα ζώα. Μόνο σε αυτήν τη γλώσσα καταλαβαίνουν.
    Θυμάται κανείς τον κύπριο φοιτητή που έκαψε με καυτό λάδι ένα σκυλάκι στη Χίο? Ναι αυτόν, τον Παναγιώτη Κυριακού λέω. Τον κατά τα άλλα ακαδημαϊκό πολίτη. Που σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τι να έγινε άραγε και με εκείνον... στάλθηκαν επιστολές, διαμαρτυρίες.. αλλά τελικά τι έγινε? Κανονικά αυτό που του αξίζει είναι να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα. Για να δούμε αν θα γελάει και τότε..
    Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλοι πολλοί διεστραμμένοι σαν τον φοιτητή και αυτόν που βασάνισε και σκότωσε τη φώκια. Απελπιστικά πολλοί. Νομίζω πως τελικά μια είναι η πηγή του κακού: η έλλειψη παιδείας. Γι'αυτό, ας προσπαθήσουν όλοι αυτοί που έχουν χαμομηλάκια -αλλά και όσοι δεν έχουν- να φτιάξουν έναν κόσμο καλύτερο μέσω των παιδιών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εκλείψουν φαινόμενα τέτοιου είδους...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki