Sunday 13 April 2008

Ανθρωπιστική τραγωδία στην Αϊτή - Ταραχές από τους πεινασμένους του κόσμου - «Σε κίνδυνο τα παιδιά»

Ιατρική φροντίδα παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) σε περίπου 170 ανθρώπους που τραυματίστηκαν, οι 44 από σφαίρες, στα βίαια επεισόδια στην Αϊτή, η οποία συγκλονίζεται εδώ και μία εβδομάδα από τις ταραχές που έχει προκαλέσει η πείνα.
Σε προηγούμενο απολογισμό που είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη οι MSF δήλωναν ότι είχαν αναλάβει τη φροντίδα 31 ανθρώπων που είχαν τραυματιστεί σε δύο ημέρες, οι 15 από τους οποίους από σφαίρες.
Σε μία εβδομάδα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από την πείνα που έφερε η αιφνίδια αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής στην Αϊτή, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό.
Παράλληλα, η UNICEF προειδοποίησε ότι τα παιδιά είναι εκείνα που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο στην Αϊτή, όπου οι πρόσφατες ταραχές επιδείνωσαν κι άλλο την κατάσταση για πολλούς που ζούσαν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας.
Δείτε: Λιμός στην Αϊτή

"Η κατάσταση για τα παιδιά στην Αϊτή είναι από τις χειρότερες στον κόσμο. Περισσότερο από το μισό πληθυσμό της χώρας ζει με ένα δολάριο την ημέρα", δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF Βερονίκ Ταβό.
Τα παιδιά εκπροσωπούν σχεδόν το μισό πληθυσμό της Αϊτής, στην οποία ένα παιδί στα δώδεκα πεθαίνει πριν φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών λόγω ασθενειών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και της κακής διατροφής, επισημαίνει η UNICEF.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παιδική θνησιμότητα στο δυτικό ημισφαίριο. Περισσότερα επίσης από 200.000 παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους από τη νόσο του AIDS.
Η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου: το 80% του πληθυσμού της ζει με λιγότερο από 2 δολάρια ημερησίως.

skai.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki