Monday 1 December 2008

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ

Διαπιστώνει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS

Νέα Υόρκη, 1 Δεκεμβρίου 2008 - Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των νεογέννητων βρεφών που εκτίθενται στον ιό HIV, σύμφωνα με την έκθεση «Παιδιά και AIDS: Τρίτη έκθεση απολογισμού» που δημοσιεύουν σήμερα τέσσερις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, UNAIDS, UNFPA).
Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, τα μισά παιδιά φορείς του HIV θα πεθάνουν εξαιτίας του AIDS μέχρι τα δεύτερά τους γενέθλια. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι μέχρι και 75% υψηλότερα για τα οροθετικά βρέφη που διαγιγνώσκονται και ξεκινούν θεραπεία μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες.
Το 2007, λιγότερο από το 10% των βρεφών που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες εξετάσθηκαν για τον ιό HIV πριν γίνουν δύο μηνών. Η έκθεση συνηγορεί υπέρ της αύξησης των ελέγχων ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι κατάλληλες θεραπείες το συντομότερο δυνατόν.
Οι έγκαιροι έλεγχοι βρεφών σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες χώρες από το AIDS, όπως η Κένυα, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ρουάντα, η Νότια Αφρική, η Σουαζιλάνδη και η Ζάμπια, επιταχύνονται. Το 2007, 30 χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες χρησιμοποιούσαν το τεστ φίλτρου αποξηραμένης κηλίδας αίματος, από 17 χώρες το 2005. Σε αρκετές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανόμενης της Μποτσουάνα και της Νότιας Αφρικής, πολλά βρέφη ελέγχονται τώρα για τον HIV πριν γίνουν έξι εβδομάδων με το τεστ αυτό και πολλά που διαπιστώνονται θετικά ξεκινούν αντιρετροϊκή θεραπεία.
Πολύ λίγες έγκυες γνωρίζουν αν είναι οροθετικές ή όχι. Το 2007, μόνο 18% των εγκύων γυναικών στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες είχαν στη διάθεσή τους τεστ για τον HIV και από εκείνες που διαπιστώθηκαν οροθετικές μόνο το 12% ελέγχθηκαν περεταίρω για να διαπιστωθεί σε πιο στάδιο της ασθένειας βρίσκονται και για τον τύπο της θεραπείας που χρειάζονται. Η πρόληψη της προσβολής των γυναικών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την πρόληψη του AIDS στα νεογέννητα.
Η πρόληψη είναι επίσης μέρος της στρατηγικής του ΟΗΕ κατά του AIDS. Σημαντικός αριθμός νέων εξακολουθεί να μολύνεται από τον HIV κάθε χρόνο - το 45% όλων των νέων μολύνσεων διαπιστώνονται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών.
Η έκθεση δεν παραλείπει να υπενθυμίσει την επιτακτική ανάγκη για παροχή προστασίας και φροντίδας για τα 15 εκατομμύρια παιδιά που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς του εξαιτίας του AIDS.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki