Σελίδες

Saturday, 2 February 2008

Η Μανούλα δε βλέπει ...

H Μανούλα δε βλέπει,
δε μπορεί να καταλάβει...
Ο «θείος» με έπιασε
και ήθελε, μου είπε, να παίξουμε
και να είμαι καλό κοριτσάκι...
αλλά με χτύπησε,
με πόνεσε...και μου είπε
λόγια κακά....

Έτσι και εγώ
έπαψα να μιλάω
και χτυπάω τα άλλα παιδάκια
και δένω με κόκκινη κορδέλλα
τις κούκλες μου
στα ποδαράκια...
και η Μανούλα
με δέρνει
και δε μου αγοράζει κούκλες πια.
Η Μανούλα δε βλέπει,
δε μπορεί να καταλάβει....

ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ

Η Οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς»

Ίδρυση, νομική μορφή, επωνυμία
Η Οργάνωση «Γιατροί Καρδιάς» ιδρύθηκε με τη μορφή σωματείου το έτος 2001 από 21 Έλληνες πολίτες που ανήκουν σε 10 οικογένειες (αριθμός απόφασης Πρωτοδικείου : 4229/2001, αριθμός μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - ΜΚΟ – Υπουργείου Εξωτερικών: 131). 
Πολλά ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» πραγματοποίησαν, ως ομάδα, σειρά από ανθρωπιστικές αποστολές κατά την περίοδο 1998-2001 που προηγήθηκε της ίδρυσης του σωματείου.
Η επωνυμία «Γιατροί Καρδιάς» έχει συμβολικό νόημα : εκφράζει το βαθύτερο συναίσθημα της ανιδιοτελούς αγάπης του ανθρώπου προς όλους και ειδικότερα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, η οποία πηγάζει από την καρδιά.


Ετοιμότητα και ευελιξία, αυτοπρόσωπη παρουσία, εθελοντισμός
Η «Γιατροί Καρδιάς» ήταν η πρώτη ανθρωπιστική Οργάνωση που έφτασε στη Βαγδάτη την 28/3/2003 κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του τελευταίου πολέμου στο Ιράκ. Επίσης, ήταν η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που μπήκε στο Νότιο Λίβανο την 20/7/2006 μεταφέροντας φάρμακα και τρόφιμα για τους τραυματίες, τους άρρωστους και τους άμαχους, πραγματοποίησε δε 3 συνολικά ανάλογες αποστολές στις πόλεις και τους μικρούς οικισμούς του Νότιου Λιβάνου ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν. Ακόμη, ήταν η πρώτη Οργάνωση που έφερε φάρμακα και τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας ενώ η περιοχή αυτή βομβαρδιζόταν (31.12.2008).
Τακτική της Οργάνωσης είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορεί να επισκέπτεται κατά το δυνατό αμέσως τους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν επείγουσες ανάγκες και να συμβάλλει στην επίλυση των σχετικών προβλημάτων με τα μέσα που διαθέτει.
Επίσης, βασικό έργο των «Γιατρών Καρδιάς» είναι να επισκέπτονται τακτικά τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε μεγάλη ένδεια και ζουν απομονωμένοι σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του κόσμου, να συμβιώνουν μαζί τους εκεί όπου ζουν (εν ανάγκη διαμένοντας σε πρόχειρα καταλύματα ή ακόμη και στο ύπαιθρο), να καταγράφουν τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουν επί τόπου ιατροφαρμακευτική, επισιτιστική και όποια άλλη βοήθεια μπορούν.
Αρχή των «Γιατρών Καρδιάς» είναι να προσφέρουν εθελοντικώς και απολύτως ανιδιοτελώς το έργο τους με αυτοπρόσωπη παρουσία και άμεση συμμετοχή εκεί όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που υποφέρουν.
Κανένα μέλος της Οργάνωσης δεν αμείβεται για το έργο του. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε άλλον συμβεί να συνεργάζεται ή να συμπράττει με τους «Γιατρούς Καρδιάς». Όσοι μετέχουν στις αποστολές και τις λοιπές δραστηριότητες της Οργάνωσης, μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» ή όχι, καλύπτουν εξ ιδίων όλα τα έξοδά τους (έξοδα αεροπορικής ή άλλης μετακίνησης, διαμονής, διατροφής κλπ.).

Κίνδυνοι
Τα μέλη που μετέχουν στις αποστολές αντιμετωπίζουν με πίστη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις χώρες που επισκέπτονται. Οι περισσότεροι έχουν ασθενήσει σοβαρά στις αποστολές και η Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης συνελήφθη 3 φορές στο Ιράκ και κρατήθηκε όμηρος επί ημέρες.


Πόροι
Οι πόροι τους οποίους χρησιμοποιεί η Οργάνωση προέρχονται κυρίως από μέλη, συγγενείς και φίλους και σε πολύ μικρότερη έκταση από το Δημόσιο Τομέα (παλαιότερα η Βουλή των Ελλήνων, πιο πρόσφατα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας – 10 επισιτιστικές αποστολές και μια για εγκατάσταση οδοντιατρικής μονάδας στο μοναστήρι Raciula). Έχουν γίνει δεκτές προσφορές, κυρίως φαρμάκων και τροφίμων, από ιδιωτικές επιχειρήσεις (φαρμακοβιομηχανίες, μεταφορικές, εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις), Δήμους, σχολεία, ιδιώτες κλπ.

Δαπάνες
Οι «Γιατροί Καρδιάς» δεν απασχολούν προσωπικό. Όλα τα έργα γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους ή από φίλους. Τα έξοδα λειτουργίας τους καλύπτονται από τα μέλη και τους φίλους, πολλοί από τους οποίους προτιμούν την ανωνυμία.

Δελτίο Τύπου UNICEF 2008


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF


Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555




Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2008




Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2008
Τα τελευταία στοιχεία της UNICEF

Γενεύη, 22 Ιανουαρίου 2008 - Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια επισημάνθηκαν σήμερα, κατά την παρουσίαση της κορυφαίας έκθεσης της UNICEF στη Γενεύη με τίτλο: «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2008 - Παιδική Επιβίωση».


Η UNICEF υποστηρίζει πως η ενσωμάτωση των βασικών υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας, για μητέρες, νεογέννητα και μικρά παιδιά και οι βιώσιμες βελτιώσεις στα εθνικά συστήματα υγείας, μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών από τα περισσότερα από 26.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα. Η πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί πως τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε αδιάλειπτη υγειονομική φροντίδα υποστηριζόμενη από ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας.


Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, ο εμβολιασμός, οι εντομοκτόνες κουνουπιέρες και η παροχή βιταμίνης Α, αποτελούν αποφασιστικά μέσα για τη μείωση των παιδικών θανάτων.


Η έκθεση αποκαλύπτει πως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να αυξηθεί η πρόσβαση σε θεραπείες και τρόπους πρόληψης ώστε οι καταστροφικές επιπτώσεις της πνευμονίας, της διάρροιας, της ελονοσίας, του οξέος υποσιτισμού και του AIDS να αντιμετωπιστούν καλύτερα.


Αναφέρονται παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών όπως της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της ιλαράς που βοήθησε να μειωθούν οι θάνατοι από ιλαρά κατά 68% παγκοσμίως και κατά περισσότερο από 90% στην Αφρική από το 2000.


Σύμφωνα με την έκθεση:



  • Ο ετήσιος αριθμός παιδικών θανάτων έχει μειωθεί στο μισό, από περίπου 20 εκατομμύρια το 1960 σε 9,7 εκατομμύρια το 2006.

  • Από το 1990, 61 χώρες έχουν μειώσει τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας κατά 50% και περισσότερο.

  • Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 26.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα, τα πιο πολλά απ' αυτά από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

  • Πάνω από το 80% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών το 2006 παρουσιάστηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία (πάνω από το 50% στην υποσαχάρια Αφρική παρά το ότι εκεί ζουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών του κόσμου).

  • Για να επιτευχθεί ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας για την παιδική επιβίωση, πρέπει να μειωθούν και πάλι στο μισό τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας μέχρι το 2015. Αυτός ο δείκτης το 2006 ήταν παγκοσμίως στους 72 θανάτους για κάθε 1.000 ζώντα νεογνά και πρέπει να πέσει στους 31 στα 1.000 μέχρι το 2015.

  • Η υποσαχάρια Αφρική παρουσιάζει ένα σταθερά αυξανόμενο ποσοστό θανάτων κάτω των 5 ετών από το 1970, όταν στην περιοχή αναλογούσαν το 11% των γεννήσεων παγκοσμίως και το 19% των παιδικών θανάτων κάτω των 5 ετών. Το 2006, στην υποσαχάρια Αφρική αναλογούν το 22% των γεννήσεων παγκοσμίως και το 49% των θανάτων κάτω των 5 ετών.

  • Ένα παιδί που γεννήθηκε στην υποσαχάρια Αφρική το 2006 έχει μια στις έξι πιθανότητες να πεθάνει πριν τα πέμπτα του γενέθλια.

Σημείωση: Όλη ή έκθεση με αναλυτικά στοιχεία υπάρχει και στο http://www.unicef.gr/news/2008/sowcr2008.php
Με την ευκαιρία της έκθεσης, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF Ντέιβιντ Μπέκαμ επισκέπτεται παιδιά σε κέντρα θεραπευτικής διατροφής και νοσοκομεία στη Σιέρα Λεόνε. Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ μπορούν να βρουν υλικό για την επίσκεψη αυτή αλλά και για την έκθεση της UNICEF στο http://www.thenewsmarket.com/unicef




Η UNICEF είναι για περισσότερο από 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.