Σελίδες

Wednesday, 11 June 2008

SOS για ανορεξία και βουλιμία

Όλο και περισσότεροι έφηβοι παρουσιάζουν σοβαρές διατροφικές διαταραχές, οι οποίες συνδέονται με σειρά ψυχολογικών προβλημάτων. fatkidsΤρία στα δέκα Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Σοβαρά προβλήματα διατροφής αντιμετωπίζουν πολλοί έφηβοι στην Ελλάδα. Η παχυσαρκία αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν τις -απειλητικές για τη ζωή- νευρική ανορεξία και βουλιμία. Σε μία μόνο μονάδα εφήβων, κατέφυγαν μέσα σε ενάμιση χρόνο 36 παιδιά με συμπτώματα των δύο σοβαρότατων αυτών διαταραχών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του 46ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 15 Ιουνίου 2008, στην Κέρκυρα.

Επικαλούμενοι σειρά μελετών, οι παιδίατροι τόνισαν ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι έφηβοι παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές. Μέσα σε διάστημα 17 μηνών προσήλθαν 70 έφηβοι, με διατροφικά προβλήματα, στη μονάδα εφηβικής υγείας της Β Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».

Από αυτούς, οι δύο στους πέντε έπασχαν από νευρογενή ανορεξία, 12% είχαν νευρογενή βουλιμία και 48% από άτυπες διατροφικές διαταραχές. Πολλά από τα παιδιά αυτά, εμφάνιζαν και μία σειρά ψυχολογικών προβλημάτων, όπως αγχώδη διαταραχή (42%) και καταθλιπτικό συναίσθημα (20%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαταραχές διατροφής συνδέονται στενά με ψυχολογικά προβλήματα. Στους παχύσαρκους έφηβους -σημειώνουν- παρατηρείται άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό 12% και επιθετική συμπεριφορά σε ποσοστό 10%.

Από μελέτες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο προκύπτει ότι τρεις στους δέκα εφήβους στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το επιπλέον σωματικό βάρος συνδέεται με καθημερινές συνήθειες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν παίρνουν πρωινό στο σπίτι και δεν γυμνάζονται ή έχουν μηδαμινή ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Η δημοφιλέστερη συνήθεια των μαθητών του λυκείου της Αθήνας, στον ελεύθερο χρόνο τους, είναι η τηλεόραση. Οι τρεις στους δέκα βλέπουν τηλεόραση ακόμη και επί τέσσερις ώρες και μόνο ο ένας στους είκοσι γυμνάζεται. Αντίθετα, ο ένας στους τρεις μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου της περιφέρειας ασχολείται με τον αθλητισμό για περισσότερες από τέσσερις ώρες την εβδομάδα (ποδόσφαιρο τα αγόρια, στίβο τα κορίτσια). Τα αγόρια γυμνάζονται σε ποσοστό 45%, ενώ τα κορίτσια σε ποσοστό 25%.

Είκοσι και πλέον τσιγάρα καπνίζουν σε καθημερινή βάση οι τρεις στους δέκα μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου που ζουν στην περιφέρεια. Οι επτά στους δέκα πίνουν περισσότερους από δύο καφέδες την ημέρα, ενώ 31% των μαθητών καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ πηγή: εφημ. Το Έθνος