Σελίδες

Saturday, 26 July 2008

Τηλεφωνική Γραμμή SoS για Περιστατικά Παιδικής Κακοποίησης και Παιδικής Εργασίας και Επαιτείας

Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών στον αριθμό 2810-390.108 για θέματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση και την παιδική εργασία
Με αφορμή τα συχνά περιστατικά παιδικής κακοποίησης και παιδικής εργασίας και επαιτείας, το Κεντρικό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το σωματείο «Η ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει την ευθύνη όλων μας στην επίλυση του σύνθετου αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτή την κατάσταση. 
Η κριτική που γίνεται αποκλειστικά στις οικογένειες των παιδιών, όπως επίσης και η αδιαφορία μας, διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα. Το φαινόμενο να βλέπουμε μικρά παιδιά στις πλατείες, στα φανάρια τη μέρα και στις καφετέριες το βράδυ να επαιτούν και να το θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό γιατί προέρχονται από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τσιγγάνοι και μετανάστες, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.
Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των δημοτών μας για τα φαινόμενα αυτά, ξεκινάμε μια προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους στην πόλη μας και όχι μόνο. Στα γραφεία του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 - 14:00) τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών στον αριθμό 2810-390.108 για θέματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση και την παιδική εργασία. Στη συνέχεια θα ειδοποιείται η εθελοντική ομάδα του σωματείου «ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και μετά από σχετική έρευνα θα γίνεται παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Διεύθυνση Πρόνοιας, Εισαγγελία ανηλίκων, κλπ.
Για την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση του κόσμου και με την ευγενική χορηγία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΥΦΑΚ), προχωρήσαμε στην εκτύπωση αφίσας, η οποία περιλαμβάνει και τις αρχικές ενέργειες που απαιτούνται για την καλύτερη αντιμετώπιση των συχνών αυτών φαινομένων:
  1. Μη δείχνετε ανοχή όπου και όποτε διαπιστώνετε την εκμετάλλευση ανηλίκου.
  2. Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που ζητιανεύουν
  3. Εάν θέλετε να δώσετε κάτι φροντίστε τη διατροφή τους ή προσφέρετε ένα προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (παιχνίδια, σχολικά είδη).
  4. Το πιο σημαντικό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε την προσοχή σας. Παρατηρήστε και καταγράψτε τα στοιχεία για το σημείο, την ώρα και τη συχνότητα με την οποία βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται και ειδοποιήστε μας.
  5. Βοηθήστε να λειτουργήσει στην πόλη μας το σπίτι για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η αφίσα αυτή θα βρίσκεται αναρτημένη συνεχώς σε κεντρικά σημεία της πόλης, σε καταστήματα, Υπηρεσίες και σε χώρους ενημέρωσης του κοινού.

Τηλεφωνική Γραμμή SOS
«Όαση του Παιδιού»

Ανησυχητικά τα στοιχεία για το παιδικό trafficking στην Ελλάδα - Children for sale

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με το παιδικό trafficking στην Ελλάδα που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2008, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Προβλήματα στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των παιδιών και έλλειψη ουσιαστικών και αριθμητικών στοιχείων, διαπίστωσε η έρευνα.
.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, αν και η χώρα μας έχει σημειώσει σχετική πρόοδο σ' ό,τι αφορά το θέμα του παιδικού trafficking, παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των παιδιών, τις οποίες έχει υπογράψει, αλλά και στα «παραθυράκια» του νομοθετικού μας συστήματος.
Οι προαναφερθείσες διεθνείς συνθήκες έχουν μεν υπογραφεί, αλλά δεν έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του trafficking δεν περιλαμβάνονται σαφείς προβλέψεις για τα παιδιά-θύματα σωματεμπορίας.
Χαρακτηριστικό είναι, επιπλέον, το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, «οι ελληνικές αρχές τείνουν να προσεγγίζουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ως θεωρητικό κείμενο, με περιορισμένη πρακτική εφαρμογή», γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι «ουδεμία από τις Αρχές που συνεισέφεραν με στοιχεία στην παρούσα μελέτη την ανέφεραν στην απάντησή τους».
Αίσθηση προκαλεί, επίσης, η έλλειψη αριθμητικών στοιχείων για τα περιστατικά trafficking που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κάθε υπουργείο, όπως καταδεικνύεται στην έρευνα, συλλέγει στατιστικά στοιχεία της αρμοδιότητάς του, δυσκολεύοντας, έτσι, την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης εικόνας για τις επηρεαζόμενες ομάδες, ενώ παράλληλα, οι ασυμφωνίες σε ότι αφορά τη μεθοδολογία κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.
Ασάφειες επικρατούν και στο θέμα του προϋπολογισμού των υπουργείων για την υλοποίηση των σχετικών δραστηριοτήτων για τον περιορισμό του trafficking. Επιπλέον, στις σοβαρές ελλείψεις συγκαταλέγεται και η ανυπαρξία ενός μηχανισμού παρακολούθησης του φαινομένου.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα στο πρόβλημα του παιδικού trafficking είναι ο ορισμός του κηδεμόνα για τους ανηλίκους. «Τα κέντρα υποδοχής ή προστασίας είναι κατ' αρχάς απρόθυμα να διαδραματίσουν τον ρόλο και ως εκ τούτου, οι ειδικές ανάγκες των αλλοδαπών ασυνόδευτων παιδιών συνήθως δεν εκπληρώνονται».
Εξίσου σοβαρή είναι η απουσία στοιχείων πάνω στο θέμα από πλευράς της πολιτείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την περίοδο 2000-2007, μόνο 3 παιδιά έλαβαν προσωρινή άδεια διαμονής ως θύματα trafficking, ενώ κανένα δεν δέχτηκε ιατρικές, εκπαιδευτικές ή νομικές υπηρεσίες.

Την ίδια περίοδο, μόνο 3 άτομα καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε υποθέσεις παιδικού trafficking, ενώ κανένα από τα παιδιά-θύματα δεν έλαβε χρηματική αποζημίωση. 

Τέλος, τα παιδιά που έπεσαν θύματα trafficking και αναγνωρίζονται από την αστυνομία είναι, σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία, 24 κατά τα έτη 2004-2007, ενώ για τα έτη 2000-2003 δεν είναι καταγεγραμμένο κανένα περιστατικό. 

Παιδιά για πούλημα - Children for sale



Dateline goes undercover with a human rights group to expose sex trafficking in Cambodia

It's an exotic vacation destination, with ancient cities, bold colors, legendary temples, remarkable beauty — and horrendous crimes that go on behind closed doors. Children, some as young as 5 years old, are being sold as slaves for sex. It's a shameful secret that's now capturing the attention of the world and the White House, a secret that has been exposed by Dateline's hidden cameras. Dateline ventured into this dark place, where sexual predators can gain access to terrified children for a handful of cash. How could this be happening? And how can it be stopped?

Inside the world of child sex trafficking, each year, by some estimates, hundreds of thousands of girls and boys are bought, sold or kidnapped and then forced to have sex with grown men. Dateline’s investigation leads to the troubled and distant land of Cambodia. We reveal what “tourists,” like one American doctor, may be up to, and we'll take you inside a dramatic operation to rescue the children.

The night clubs of Bangkok and the windows of Amsterdam are among the most well-known destinations in what has become a multibillion-dollar industry: sex tourism. But the business is not all about adult prostitution. There are some places you might never have heard about, notorious places, the kind of places a sexual predator would be willing to travel halfway around the world to reach — destinations like a dusty village in Southeast Asia, where the prey is plentiful and easy to stalk.

Η παιδική πορνογραφία λαμβάνει διαστάσεις διεθνώς

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κοινωνικό προφίλ. Το θύμα είναι ευάλωτο. Και το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχει ζήτηση».

 

Σοκ και αποτροπιασμός.

Ακόμα και βρέφη κάτω των δύο ετών, εκατομμύρια παιδιά, αγόρια και κορίτσια, υποχρεούνται παγκοσμίως σε σεξουαλικές «ζωντανές συνδέσεις».

Σε on line κακοποίηση, σωματική και ψυχική. Βία, ακόμα και ναρκωτικά φέρονται ως οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι εκβιασμού ανηλίκων από ανθρώπους που «ανεβάζουν» τη διαστροφική συμπεριφορά τους στον κυβερνοχώρο. Εκεί όπου εκατομμύρια χρήστες μετέχουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στις εικονικές «πορνογραφικές κοινότητες» που δημιουργούν οι διακινητές.

Η παιδική πορνογραφία είναι έγκλημα, που λαμβάνει διαστάσεις διεθνώς. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια βγήκαν στο φως εξήντα υποθέσεις πορνογραφικού υλικού, με διακόσιους κατηγορουμένους. Υπήρξαν 90 συλλήψεις και 35 προφυλακίσεις. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τουλάχιστον 500 υποθέσεις έχουν πια «περάσει» στο αρχείο εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου που ίσχυε και δεν επέτρεπε την άρση απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

«Η παιδική πορνογραφία, κυρίως η εφηβική και μετεφηβική, είναι παντού… Στα περίπτερα και στο Διαδίκτυο. Κυρίως όμως στον κυβερνοχώρο όπου διακινητές, παραγωγοί, χρήστες μπορούν εύκολα να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία.

Οι δράστες μπορεί βεβαίως να είναι άνθρωποι υπεράνω υποψίας, όπως έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, με περιπτώσεις που καταρρίπτουν το στερεότυπο ότι ο δράστης είναι ψυχολογικά ή κοινωνικά απροσάρμοστο ον», λέει ο Σταύρος Γεωργούλας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οσο για το «προφίλ» του θύματος; «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κοινωνικό προφίλ. Το θύμα είναι ευάλωτο. Και το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχει ζήτηση».

Ο δρ Ορέστης Γιωτάκος, ψυχίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, αναφέρει παλαιότερα αλλά ενδεικτικά στοιχεία: Ερευνα αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού αποκάλυψε ότι το δίκτυο Inter – Relay Chat (IRC) που απευθυνόταν σε παιδόφιλους χρήστες του Ιντερνετ και στο οποίο γινόταν ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού (κυρίως εικόνες με κακοποίηση αγοριών κάτω των 13 ετών) δεχόταν περίπου 1.500 επισκέψεις την ημέρα. Οπως λέει, η πλειονότητα των ταινιών παιδικής πορνογραφίας που διακινούνται στο Διαδίκτυο παρουσιάζουν παιδιά από Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, ενώ οι ενήλικοι που τα κακοποιούν φέρονται να προέρχονται τις περισσότερες φορές από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Παράγονται κυρίως σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία, το Βιετνάμ και σε χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ. Περιπτώσεις παραγωγής παιδικής πορνογραφίας στη Δύση υπάρχουν, όμως δεν αποτελούν την πλειοψηφία».

Οσο για τους χρήστες, επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους μέσω e-mail ή στους χώρους συνομιλίας (chat rooms). «Η επαφή ατόμων με πορνογραφικό υλικό μπορεί να τα επηρεάσει και να τα οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά, αν η επαφή αυτή λαμβάνει χώρα για μακρύ χρονικό διάστημα. Η παρακολούθηση ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου μπορεί να προκαλέσει και να καλλιεργήσει σεξουαλικά πρότυπα βίας, ψυχρότητας και ψυχολογικής πίεσης, αφού η πλειοψηφία των ταινιών πορνογραφίας αναπαράγει συνήθως τέτοιες σκηνές βίας», λέει ο κ. Γιωτάκος.

Σήμερα αν κάποιος πληκτρολογήσει τις λέξεις... σε μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης (π.χ. google) «κατεβαίνουν» πάνω από 60.700.000 ιστοσελίδες σε 0,04 δευτερόλεπτα! «Οι πορνογραφικοί δικτυακοί τόποι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες με βάση κυρίως το είδος της σχέσεις που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν με το χρήστη: Τόποι με φωτογραφίες -ταινίες σεξουαλικών επαφών με πρωταγωνιστές ετεροφυλόφιλους και δυνατότητες αποθήκευσης των σχετικών αρχείων έναντι αμοιβής, τόποι με πρωταγωνιστές ανηλίκους, τρανσέξουαλ κ.ά., και τόποι με απεικονίσεις άλλων παραφιλικών εκφράσεων (σαδομαζοχισμός, σεξουαλικές περιπτύξεις με ζώα, βασανιστήρια κ.ά.)».

ΠΗΓΗ: e-tipos.com

iKypros

28/06/2008