Σελίδες

Wednesday, 30 July 2008

Υποσιτισμένα παιδιά σε ορφανοτροφείο της Βόρειας Κορέας

Περιμένοντας το... μάννα!
Μικρά υποσιτισμένα παιδιά σε ορφανοτροφείο της Βόρειας Κορέας περιμένουν να λάβουν τροφή από το παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης. Οι φετινές πλημμύρες στη χώρα και η φτωχή συγκομιδή της χρονιάς έχουν προκαλέσει τη χειρότερη επισιτιστική κρίση από το τέλη δεκαετίας του '90 και έχουν βάλει εκατομμύρια παιδιά αλλά και ενήλικες σε κίνδυνο.

από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" 30.7.08
http://athens-press.blogspot.com/

Αποκάλυψη - σοκ για τα ορφανοτροφεία

«Πρόκειται για αδίστακτα ιδρύματα που παίρνουν παιδιά προκειμένου να βγάλουν κέρδη από τη διεθνή υιοθεσία και την εμπορία παιδιών»

Τουλάχιστον τέσσερα στα πέντε ορφανά που ζουν σε ορφανοτροφεία παγκοσμίως έχουν έναν γονιό που ζει, αποκάλυψε έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children. 
Όπως υποστηρίζει η έρευνα μερικά ιδρύματα


πιέζουν ή εξαπατούν φτωχούς γονείς να παραδώσουν τα παιδιά τους, θέτοντας τα σε όλους τους κινδύνους που μπορεί να εμπεριέχει μια ζωή σε ίδρυμα: λαθρεμπόριο, ξυλοδαρμούς, βιασμούς κτλ.
Μερικά ορφανοτροφεία μάλιστα έχουν εξελιχθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, με τους «προέδρους» τους να λαμβάνουν τεράστια ποσά από χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις αλλά και από εύπορους ιδιώτες.
Οι περισσότεροι γονείς που δίνουν τα παιδιά τους το κάνουν για να έχουν μια καλύτερη ζωή, πιστεύοντας πως θα τους τα επιστρέψουν όταν αυτά γίνουν 18 ετών. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν πως παραιτούνται αυτόματα από κάθε δικαίωμα ανατροφής των παιδιών, ενώ τις περισσότερες φορές οι θετοί γονείς δεν γνωρίζουν την αλήθεια, ότι δηλαδή οι φυσικοί γονείς είναι ζωντανοί.

Τα παιδιά – προϊόντα
Η έκθεση υποστηρίζει πως τα ορφανά είναι τα καλύτερα «προϊόντα» σε μια βιομηχανία ελπίδας που συνεχώς αυξάνεται. «Πρόκειται για αδίστακτα ιδρύματα που παίρνουν παιδιά προκειμένου να βγάλουν κέρδη από τη διεθνή υιοθεσία και την εμπορία παιδιών» αναφέρει η έκθεση.
Η Κορίνα Κσάκι προσθέτει: «Είναι μύθος ότι τα παιδιά που ζουν στο ορφανοτροφείο δεν έχουν γονείς. Τα περισσότερα βρίσκονται εκεί επειδή οι γονείς τους πολύ απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχουν φαγητό, ρουχισμό και εκπαίδευση».
 

Άγγελος Ανδρέου

Ανέλεγκτα χιλιάδες δείγματα από υποψήφιους δότες μυελού των οστών που ίσως είναι σωτήρια

Στα… ψυγεία των νοσοκομείων παραμένουν 30.000 δείγματα αίματος από υποψήφιους δότες μυελού των οστών. Όπως παραδέχονται οι ειδικοί, οι ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνολογικό προσωπικό έχουν «κολλήσει» για πέντε ολόκληρα χρόνια τις εξετάσεις ταυτοποίησης των δειγμάτων, ώστε να μπορούν να εντοπισθούν άμεσα συμβατοί δότες για τα δεκάδες παιδιά που περιμένουν να μεταμοσχευτούν.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί 3 παιδικές ζωές, οι οποίες, αν είχαν εξεταστεί τα 30.000 δείγματα αίματος που παραμένουν ακόμα στα ψυγεία των ανοσολογικών τμημάτων των νοσοκομείων για τυποποίηση ΗLΑ αντιγόνα, ενδεχομένως να ζούσαν σήμερα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή- έκκληση της Πίστης (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις) προς τον υπουργό Υγείας.
Και παρόλο που η επιστολή στάλθηκε τον Δεκέμβριο του 2006, ο πρόεδρος της Πίστης, κ. Χρήστος Βλάχος, τονίζει στα «ΝΕΑ» πως ελάχιστα βήματα έχουν γίνει απο τότε. «Διαπιστώσαμε μεγάλο κενό ενημέρωσης των πολιτών. Από το 2000 οργανώνουμε ενημερωτικές καμπάνιες σε Αθήνα και περιφέρεια, με σκοπό να πείσουμε τον κόσμο να γίνουν εθελοντές δότες. Έτσι μαζεύτηκαν αυτά τα 30.000 δείγματα αίματος, αλλά και απο εκκλήσεις γονέων- όπως έγινε και πριν απο δύο χρόνια για τον μικρό Λευτέρη Αγγελόπουλο, που δυστυχώς έχασε τη μάχη». 


120 Έλληνες σε αναμονή
Σήμερα, στη λίστα αναμονής, που φτάνει τους 120 περίπου Έλληνες, συμπεριλαμβάνονται και 32 παιδιά- τα περισσότερα δίνουν μάχη με τη λευχαιμία και τη μεσογειακή αναιμία! Από αυτούς κάποιοι θα βρουν τον συμβατό δότη στο συγγενικό τους περιβάλλον, για τους υπόλοιπους ωστόσο δεν υπάρχει άλλη από την ενεργοποίηση τη παγκόσμιας «δεξαμενής» στην οποία είναι καταχωρισμένοι 11.801.768 εθελοντές από 43 χώρες. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έγιναν 130 ενεργοποιήσεις ασθενών - δόθηκε δηλαδή, σήμα σε όλο τον κόσμο με σκοπό να βρεθεί συμβατός δότης- αλλά τελικά πραγματοποιήθηκαν 51 μεταμοσχεύσεις. Σημειωτέον πως σημειώθηκε αύξηση 200% στις μεταμοσχεύσεις, από το 2003. 


Η ελληνική «δεξαμενή» είναι από τις πιο φτωχές: ο αριθμός των εθελοντών δοτών δεν ξεπερνάει τους 21.771. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόλις το 2% των μοσχευμάτων προέρχεται απο Έλληνες εθελοντές, και συνεπώς τα υπόλοιπα αναζητώνται στο εξωτερικό. Εάν όμως, είχαν ταυτοποιηθεί τα 30.000 δείγματα αίματος που παραμένουν κλειδωμένα σε έξι νοσοκομεία της χώρας, τότε το ποσοστό εύρεσης συμβατών μοσχευμάτων εντός της χώρας θα αυξανόταν σημαντικά!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr
ΤΑ ΝΕΑ 19/3/2008

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr