Σελίδες

Saturday, 1 November 2008

Παραμυθι απο τη «Λιλιπούπολη»...

Λιλιπούπολη, η ωραιότερη και μάλλον πιο ποιητική και πιο συλλογική ραδιοφωνική εκπομπή - μιούζικαλ των τελευταίων χρόνων.
Στο Τρίτο. Η ακροαματικότητα στους ουρανούς!
Η φαντασία αλλά και η ευρηματικότητα και η ακτινοβολία ταλαντούχων νέων –τότε– μουσικών, κειμενογράφων, τραγουδοποιών, τραγουδιστών, απογειωμένες από τον εμπνευστή της δυναμικής αυτής των ερτζιανών, τον Μάνο Χατζιδάκι.
"Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη. Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης". Έτσι άρχιζε η θρυλική εκείνη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, που αποτέλεσε ορόσημο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε το 1976 και διήρκησε ως το 1980.
Ο τίτλος της σειράς προήρθε από το κλασικό παιδικό βιβλίο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», όπου Λιλιπούτειοι ήταν οι μικρόσωμοι άνθρωποι. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου την διεύθυνση είχε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από τις πιο θρυλικές εκπομπές της ΕΡΤ, τόσο για την ποιότητα όσο και για την πρωτοτυπία της.

Κάθε μέρα ξεδιπλωνόταν στα ραδιόφωνα ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος φαντασία, ποίηση και μουσική αλλά και καυστική σάτιρα, από τα πυρά της οποίας δεν γλίτωναν ούτε πρόσωπα ούτε θεσμοί.

116000:
Η κοινή Ευρωπαΐκή γραμμή για τις εξαφανίσεις ανηλίκων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008
116000, Η ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 116000 ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008 - Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Missing Children Europe και τα μέλη της από την Ελλάδα και το Βέλγιο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Child Focus, αντίστοιχα, διοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα την 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα «Εξαφανίσεις Ανηλίκων: Αντιμετωπίζοντας το Πρόβλημα». Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκε από την κα. Margarita Barroso για πρώτη φορά η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις Ανηλίκων 116000, η οποία και ενεργοποιήθηκε σε ζωντανή σύνδεση με το Τηλεφωνικό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής. Η Συνάντηση τελούσε υπό την αιγίδα του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Βέλγου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Pierre Vaesen. Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εξειδικευμένοι επιστήμονες από 12 διαφορετικά Ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη πανευρωπαϊκής καμπάνιας που θα αφορά στην γραμμή 116000 και σαν στόχο θα έχει την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για αυτή.

Κατά την διάρκεια της Συνάντησης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας βράβευσε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικά τον επικεφαλής κ. Μάνο Σφακιανάκη, για την καθοριστική συνεισφορά του Τμήματος και του ίδιου προσωπικά στην επιτυχή εξιχνίαση εγκλημάτων κατά των παιδιών με την χρήση της τεχνολογίας.
Η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 αποτελεί αποτέλεσμα της σχετικής Απόφασης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου 2007. Έναν χρόνο μετά, μόνο 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσαν σε αξιόπιστες οργανώσεις της χώρας τους την Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000. Η ενεργοποίηση του 116000 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθιστά την Ελλάδα το δεύτερο κράτος μέλος που έχει θέσει σε λειτουργία την Γραμμή. Το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που ενεργοποίησε την Γραμμή είναι η Ουγγαρία και η Οργάνωση «Kek Vonel». Στην Ελλάδα η Γραμμή εκχωρήθηκε στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».  Η διαδικασία ενεργοποίησης της Γραμμής είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη από ακόμα 6 κράτη μέλη.
Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ αποτελεί χορηγό της Γραμμής 116000. Αναλυτικότερα, ο ΟΤΕ αποτελεί έναν από τους πιο μακροχρόνιους υποστηρικτές του Οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», στηρίζοντας εδώ και 10 χρόνια, τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Υποστήριξης για τα παιδιά SOS 1056. Αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία, σήμερα διευρύνει τη συνεργασία του με τον Οργανισμό, υποστηρίζοντας, πλέον και την ενεργοποίηση και λειτουργία, στο δίκτυο ΟΤΕ, του Σύντομου Κωδικού 116000, της υποστηρικτικής γραμμής για τις εξαφανίσεις ανηλίκων.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι το 70% των παιδιών θυμάτων αρπαγής που βρίσκονται δολοφονημένα, είναι νεκρά από τις 3 πρώτες ώρες και 90% μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την εξαφάνισή τους. Η άμεση αντιμετώπιση και ο χειρισμός των περιστατικών εξαφάνισης με την χρήση εξειδικευμένων μέσων και τεχνολογιών κρίνετε απλά επιβεβλημένη», τόνισε η κα. Margaritta Barroso, Ανεξάρτητο Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κοινή Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 προσφέρει την δυνατότητα να σώσουμε παιδιά που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία βάσιμη δικαιολογία για να μην ενεργοποιηθεί άμεσα η 116000 σε κάθε κράτος μέλος της Ευρώπης»
Στην Ευρώπη σήμερα όπου δεν υπάρχουν σύνορα η συντονισμένη αντιμετώπιση και ο χειρισμός των περιστατικών φυγών, αρπαγών, εξαφανίσεων, απαγωγών παιδιών αποτελεί μονόδρομο. Η Γραμμή 116000 έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά «εργαλεία» που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe είχαν την πρωτοβουλία και προώθησαν έντονα την ιδέα υλοποίησης της Γραμμής 116000» σημείωσε ο κ. Francis Herbert, Γενικός Γραμματέας του Missing Children Europe. Παράλληλα ανακοινώθηκε το νέο ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο σαν στόχο θα έχει:

  1. - Την Εκχώρηση της Γραμμής 116000 από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή του στην εκάστωτε εθνική οργάνωση.
  1. - Την Ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για την ενεργοποίηση τη Γραμμής 116000 και της λειτουργίας της με ιδιαίτερη έμφαση στους γονείς που ταξιδεύουν συχνά.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Daphne, ενώ τον συντονισμό θα αναλάβει το Missing Children Europe με την συμμετοχή των 11 εθνικών μελών του.

Missing Children Europe (www.missingchildreneurope.eu) είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά. Την αντιπροεδρία κατέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Εκπροσωπεί 21 ΜΚΟ από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βασικοί στόχοι του Missing Children Europe είναι:

 - Η Προώθηση καλών πρακτικών ανάμεσα στα μέλη.
 - Η Εκπροσώπηση των μελών σε Ευρωπαϊκά Ιδρύματα και Φορείς.
 - Η Υλοποίηση ευρωπαϊκών «εργαλείων» για την αντιμετώπιση των φαινομένων της Εξαφάνισης και Εκμετάλλευσης των παιδιών.
 - Η Συνεργασία με άλλες οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά «International Centre for Missing and Exploited Children» (ICMEC), που εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
     Μάχη Λαζαρίδου BA LLB. Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
o        e-mail: info@hamogelo.gr
Ενεργοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Τα παιδιά γράφουν: Χάσμα γενεών

Η επαφή των νέων με τους συνανθρώπους τους δεν καλύπτει τις περισσότερες φορές τις ψυχικές τους ανάγκες. Τα εξωστρεφή άτομα είναι αλήθεια ότι έχουν πολλές παρέες αλλά όχι φίλους, άτομα δηλαδή με τα οποία νιώθουν άνετα. Τα εσωστρεφή άτομα ζούνε κάτω από ένα πλέγμα ενός ανεξήγητου φόβου, καχυποψίας, ανασφάλειας, έλλειψης εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Όλες αυτές οι φοβίες τους δυσκολεύουν ακόμα και να έχουν απλές τυπικές σχέσεις.
Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι δεν πιστεύουν πια στην φιλία. Αν και  έχουμε φίλους συνεχίζουμε να υποτιμούμε και να υποβαθμίζουμε αυτές τις σχέσεις. Δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τους θησαυρούς που μας προσφέρει η φίλια, που  η ειλικρίνεια, ο αυθορμητισμός σε οδηγούν στο κλειδί που ανοίγει τους θησαυρούς της φιλίας.
 
Χάσμα γενεών
Στην εποχή μας είναι έντονη η παρουσία του χάσματος των γενεών. Τι εννοώ μ΄ αυτό; Πρώτα απ΄ όλα  πρέπει να τονίσουμε τη διάσταση και την σύγκρουση γονέων και παιδιών η οποία δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο όπως πολλοί υποστηρίζουν. Στην κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες έχουμε μια γλαφυρή περιγραφή της σύγκρουσης ανάμεσα στον συγκροτημένο πατέρα και στον ελαφρόμυαλο, μακρυμάλλη γιο. Το πρόβλημα λοιπόν έχει διαχρονική παρουσία.
Οι νέοι κατηγορούν τους μεγαλύτερους για υποκρισία, πλαστική ευγένεια, τυπικότητα, υπερβολική ενασχόληση με τα υλικά αγαθά και τα χρήματα. Τους καταλογίζουμε τις ευθύνες για τον κόσμο που δημιούργησαν, ο οποίος είναι σύμφωνα με τη γνώμη μας παράλογος. Επικρατεί ένα χάος γύρω από την κοινωνία, παντού υπάρχει άγχος και αβεβαιότητα. Είναι ένας κόσμος χωρίς ηθικές αξίες και χωρίς ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εμείς οι νέοι υποφέρουμε πολλές φορές από την έλλειψη κατανόησης, συμπαράστασης, βοήθειας, από την έντονη κριτική που δεχόμαστε συνεχώς από τους μεγαλύτερους. Αισθανόμαστε μόνοι μας απορρίπτουμε τους γονείς και τους μεγαλύτερους ως πρότυπα και προσπαθούμε να βρούμε τη θέση μας στην κοινωνία. Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των νέων που περιμένουν και ονειρεύονται να γίνουν ποδοσφαιριστές ή τραγουδιστές. Με το όνειρο θα μείνουν. Πάντως αισθάνομαι λύπη για τους νέους που έχουν πρότυπα τους διάσημους των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης!
Οι «μεγάλοι» κατηγορούν τους νέους για ανευθυνότητα, αδιαφορία κλπ. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να περιγράψουν τη σχέση και τις συμπεριφορές μεταξύ ενήλικων και εφήβων. Αντίθετα υπάρχουν άπειρα παραδείγματα κατανόησης και στήριξης μεταξύ τους. Η οξύτατη κριτική των εφήβων μειώνεται σταδιακά καθώς επέρχεται η κατανόησης των ενηλίκων και των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν.
Εκεί όμως που συχνά κάνουν λάθος και οι δυο μεριές είναι στην απόδοση ανώριμων χαρακτηρισμών που δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις και παρεξηγήσεις. Είναι βέβαιο πως η υπάρχουσα κοινωνία με τις αδικίες, την ανηθικότητα και τον παραλογισμό δεν αρέσει στους ενήλικες και ούτε είναι αυτή η κοινωνία που θα ήθελαν να ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Όμως έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία αυτής της κοινωνίας. Μπορεί οι τώρα μεγαλύτεροι να μην έχουν την αγωνιστικότητα των νέων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αγκαλιάσουν κάθε θετικό βήμα.
Κάποιοι χαρακτηρισμοί που αποδίδουν οι μεγαλύτεροι στους νέους για να πω την αλήθεια περιέχουν μέσα τους μια δόση πραγματικότητας για κάποιους νέους που πραγματικά ζουν στον κόσμο τους! Η κριτική και η αμφισβήτηση που ασκεί η νεολαία ήταν πάντα παράγοντας κοινωνικών εξελίξεων. Όταν από την άλλη, οι νέοι μιμούνται , απλά ακολουθούν τον τρόπο ζωής που οι μεγάλοι τους δίδαξαν. Ξεχνούν λοιπόν οι μεγάλοι πως τα αρνητικά φαινόμενα στη σκέψη και τη δράση των νέων πηγάζουν από τη διαπαιδαγώγηση και τα εξωτερικά ερεθίσματα του κόσμου των ενηλίκων που έχουν δεχτεί;
Οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κατάπτωση της κοινωνίας μας είναι οι μεγαλύτεροι γιατί ξέχασαν για ποιες αξίες οι ίδιοι πολέμησαν και αγωνίστηκαν, γιατί το μυαλό τους είναι στραμμένο στο πώς να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, έχουν γίνει  θύματα μια υπερκαταναλωτικής κοινωνίας που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Οι νέοι απαλλαγμένοι από τις αρνητικές επιρροές του κόσμου γύρω τους μπορούν να ξεφύγουν από την μιζέρια των προκατασκευασμένων προτύπων που τους σερβίρονται.

Μέιβης Μότσκα - Ιανουάριος 2006 generationgap
Μαθητής 49ου Γυμνασίου Αθηνών