Σελίδες

Sunday, 24 May 2009

Κρίση Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων «πυροδοτεί» το AIDS στην Ακτή Ελεφαντοστού

Μία ασθενής φτάνει σχεδόν αναίσθητη στο νοσοκομείο του Ντανάνε στη βορειοδυτική Ακτή του Ελεφαντοστού. Έχει πόνους στην κοιλιά και οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν το σφυγμό της. Η μαία που την έχει αναλάβει ανακαλύπτει ότι τα κολπικά τοιχώματα της ασθενούς έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα εκκρίσεων. Αυτό είναι ένα από τα χειρότερα περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης που έχει αντιμετωπίσει η μαία στα 20 χρόνια της δουλειάς της. 
Παρά την άμεση αγωγή που παρέχεται από το προσωπικό 
του νοσοκομείου, η ασθενής παθαίνει ανακοπή καρδιάς 
και πεθαίνει από σηψαιμία. Ήταν μόλις 13 χρονών.

ImageΟ εμφύλιος πόλεμος και η επακόλουθη κατάρρευση του συστήματος υγείας έχουν προκαλέσει σοβαρή κρίση στον ιατρικό τομέα σε πολλές περιοχές της Ακτής Ελεφαντοστού. Ανταποκρινόμενες στα υψηλά ποσοστά ελονοσίας, υποσιτισμού και άλλων ασθενειών τα τελευταία δύο χρόνια, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν έναν ανησυχητικά υψηλό αριθμό Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων (ΣΜΛ) στα δυτικά της χώρας. Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στο αναπαραγωγικό σύστημα και να μεταφέρουν ασθένειες στις πιο νεαρές ηλικίες του πληθυσμού. Παρόλο που οι ασθένειες αυτές είναι δραστικές και από μόνες τους, τα υψηλά τους ποσοστά αποδεικνύουν καθαρά πως ο ιός του HIV εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας την πρόληψη και τις θεραπευτικές προσπάθειες όλο και πιο επιτακτικές.        

Η κρίση αυτή των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών συμπεριφορών, αλλά περισσότερο σύμπτωμα των συνθηκών που έχουν επέλθει από τον πόλεμο, τις εκτοπίσεις και την οικονομική εξαθλίωση. Απ' όταν ξέσπασε η σύγκρουση στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι ΓΧΣ ανέφεραν τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέφερε στο σύστημα υγείας της χώρας. Από τότε που έπαψαν οι εχθροπραξίες, το 2003, οι ΓΧΣ δήλωναν ότι: «ο εμφύλιος πόλεμος προκάλεσε την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας στο δυτικό τμήμα της χώρας». Σήμερα, το Υπουργείο Υγείας και άλλοι θεσμικοί παράγοντες αγωνίζονται να παράγουν έργο σε αυτήν την ασταθή και χωρισμένη στα δύο χώρα.       

Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στη δυτική Ακτή Ελεφαντοστού από το 2003. Δεδομένων των αναγκών και της κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή, οι αποστολές των ΓΧΣ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη δυτική Ακτή Ελεφαντοστού.

Παρεμβαίνοντας και στις δύο πλευρές του μετώπου, οι ΓΧΣ λειτουργούν  προγράμματα στη Δύση, στο Μπιν Χουγιέ, που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, και στο Ντανανέ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επαναστατικού κινήματος Νέες Δυνάμεις (Forces Nouvelles) με έναν πληθυσμό 350.000 κατοίκων. Σε αυτή την ασταθή περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία και τη Γουινέα, οι ΓΧΣ γίνονται καθημερινά μάρτυρες αυτής της έξαρσης των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων.

περισσότερα εδώ

Όμορφος Κόσμος Ηθικός, Αγγελικά Πλασμένος ή
Κούκλες ΑΜΕΑ

Ήταν Σάββατο πρωί. Η κυρία Βουλγαρίδα πήγε στην βιτρίνα με τις κούκλες να τις ξεσκονίσει. Άρχισε να βγάζει μία-μία από την θέση της. Ήταν κουκλίτσες από μια σειρά που πουλούσαν στα περίπτερα. Μια κουκλίτσα για κάθε χώρα. Λίγα ευρουλάκια έκανε η κάθε μια, αλλά ήταν περιποιημένες. Φορούσαν την τοπική τους ενδυμασία, μικροκαμωμένες, καλαίσθητες, φτιαγμένες από ένα είδος πορσελάνης.
Το μικρό, το αεικίνητο κοριτσάκι, τις αγαπούσε πολύ αυτές τις κούκλες. Γνώριζε την κάθε μια με το όνομά της και την χώρα της καταγωγής της. Φύλαγε το βιβλιαράκι της κάθε μιας με ευλάβεια.

Η κυρία Βουλγαρίδα, έπιασε την κουκλίτσα από την Ακτή Ελεφαντοστού. Πρόσεχε πολύ, ήξερε την αγάπη που είχε η μικρή γι’ αυτές τις κουκλίτσες.
Της έφυγε μέσα από τα χέρια της. Έπεσε κάτω και διαλύθηκε.
Η μικρή βοηθούσε στις δουλειές. Άκουσε τον θόρυβο. Γύρισε και κοίταξε. Πάγωσε. Ο χρόνος είχε σταματήσει.

Η κυρία Βουλγαρίδα είχε στενοχωρηθεί πολύ, η μικρή όμως πονούσε. Δεν είπαν λέξη. Η μικρή μάζεψε τα κομμάτια. Ο πόνος ήταν ζωγραφισμένος στο προσωπάκι της. Η μικρή πήγε σε μια γωνιά. Κλαίγοντας πήρε τηλέφωνο στον Δημήτριο και του τα είπε όλα.

—Μη στενοχωριέσαι κοριτσάκι μου, θα πάρουμε άλλη κουκλίτσα από την Ακτή Ελεφαντοστού. Μη κλαις, μια κούκλα είναι.
Από την άλλη μεριά, σιωπή, δεν ακούστηκε τίποτε και μετά από λίγο, σταθερά, χωρίς κλάμα ακούστηκε το μικρό:
—Όχι, Δημήτριε, δεν θέλω να πάρουμε άλλη. Θέλω αν μπορείς να την κάνεις καλά αυτήν. Ξέρω, μια κουκλίτσα είναι κι εσύ είσαι ο πιο καλός κουκλίατρος, άμα μπορείς, θέλω να την κάνεις καλά και άμα γίνεται θέλω να πάρουμε ένα καροτσάκι. Η Ακίσι είναι από την Ακτή Ελεφα~#@ και για μένα είναι όλα τα παιδάκια της Ακτής Ελεφα~#, και άμα γίνεται, άμα γίνεται, να πάρουμε ένα καροτσάκι να πηγαίνω βόλτα την Ακίσι. 
Τώρα η Ακίσι μου είναι αμέα και τα αμέα τα φροντίζουμε.

Κατάπια την γλώσσα μου.

Κοίταξα το ρολόι, ήταν Σάββατο, προλάβαινα τα μαγαζιά.
Πήγα σε όλα τα παιγνιδάδικα, μεγάλα και μικρά ψάχνοντας καροτσάκι.
Δεν υπάρχει αναπηρικό καροτσάκι για κούκλες. Δεν υπάρχει κανένα παιγνίδι τέτοιου είδους. Οι βιομηχανίες φτιάχνουν παιγνίδια μόνο για ένα Όμορφο Κόσμο Ηθικό, Αγγελικά Πλασμένο.

Δεν έχουν θέση τα ΑΜΕΑ στον κόσμο των παιδιών.

Το λίπος βασιλεύει στα παιδικά πιάτα

Διατροφικές παγίδες κρύβουν οι απολαύσεις για τα παιδιά όπως είναι τα πατατάκια, τα δημητριακά με μέλι και αμύγδαλα, τα κρουασάν, τα ντόνατς, τα αλλαντικά, 
ακόμα και το γάλα και το γιαούρτι

Σνακ γεμάτα αλάτι και τεχνητές γεύσεις οδηγούν στην παχυσαρκία


«Προσοχή στα παιδικά τρόφιμα»: αυτό συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς. Ο λόγος; Όταν ανέλυσαν τη θερμιδική τους αξία και την περιεκτικότητά τους σε λίπος και αλάτι, διαπίστωσαν πως αρκετά από τα σνακ που απευθύνονται στους μικρούς λάτρεις του φαγητού είναι οι ένοχοι που πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία.


Τα παραδείγματα είναι πολλά: ένα πακέτο γαριδάκια (100 γρ.)- από τα αγαπημένα σνακ των παιδιών - φορτώνει τον οργανισμό με 317 θερμίδες, με περισσότερες δηλαδή από ό,τι ένα πιάτο σπιτικές τηγανητές πατάτες (236 θερμίδες)! Τα πατατάκια με ελαιόλαδο πάλι, μπορεί να έχουν ελαφρύτερο θερμιδικό φορτίο περιέχουν όμως περισσότερο αλάτι...

Όσο για τα δημητριακά με μέλι και αμύγδαλα, πιθανόν να θεωρούνται πιο υγιεινή πρόταση, περιέχουν όμως περισσότερες θερμίδες από ό,τι κάποια αντίστοιχα προϊόντα που τα νοστιμίζει η σοκολάτα.  
Τα κρουασάν και τα ντόνατς πάλι, που είναι από τις πιο δημοφιλείς γλυκές απολαύσεις των παιδιών, είναι γεμάτα κορεσμένο λίπος.

«Το κορεσμένο λίπος που λαμβάνουν τα παιδιά δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των καθημερινών θερμίδων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, εάν αναλογιστεί κανείς πως αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αύξησης της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.
Γι΄ αυτό και συμβουλεύει τους γονείς να διαβάζουν προσεχτικά τους πίνακες με την ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη που αναγράφεται στις συσκευασίες, βάσει των οποίων υπολογίζει κανείς τις ανάγκες που καλύπτει το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Τα συστατικά. Το ίδιο προσεχτικά οφείλουν να ελέγχουν και τα συστατικά: «Τα αλλαντικά παραδείγματος χάριν, που νοστιμίζουν τα παιδικά σάντουιτς, είναι υποδεέστερα σε διατροφική αξία εκτός εάν πρόκειται για βρασμένο ή καπνιστό κρέας. Δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται το καλύτερο κρέας αλλά ό,τι περισσεύει- χόνδροι, κομμάτια κρέατος με πολύ λίπος που είναι άχρηστα για την παρασκευή άλλων τροφίμων και υπολείμματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιατρός- κλινικός διαιτολόγος κ. Μιχάλης Χουρδάκης.

Οι ειδικοί όμως, εντοπίζουν ακόμη μια διατροφική παγίδα που πιθανόν διαφεύγει της προσοχής των γονιών. Ο παράγοντας γεύση, όταν ενισχύεται από τις αρωματικές ουσίες, οδηγεί τα παιδιά στη συνήθεια να προτιμούν τις τεχνητές γεύσεις και να αποφεύγουν τις φυσικές- και συνεπώς πιο αγνές.

Τα αρώματα. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση πολλών παιδιάτρων να συνιστούν στους γονείς να προτιμούν το φρέσκο γάλα, όταν τα μωρά τους κλείσουν το ένα έτος. Και αυτό γιατί τα αρώματα, με συχνότερο τη βανίλια, αλλά και η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη προσδίδουν έντονη γεύση στο παιδικά γάλατα, με αποτέλεσμα να παραπλανώνται τα παιδιά. Έτσι, όταν δοκιμάζουν το φρέσκο γάλα, το απορρίπτουν απλά και μόνον επειδή το βρίσκουν άνοστο», προσθέτει ο κ. Χουρδάκης. Την ίδια τακτική ακολουθούν οι «σεφ» των βιομηχανιών τροφίμων και για τα παιδιά γιαούρτια. «Εκτός από τα ενισχυτικά γεύσης, οι συσκευασίες συνοδεύονται συχνά από δώρα όπως είναι τα μαγνητάκια ή πλαστικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο όμως, το γιαούρτι αποκτά το νόημα της ανταμοιβής και άρα χάνει τη διατροφική του σημασία», συμπληρώνει.

Προσοχή στην ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη που αναγράφεται στις συσκευασίες

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν Ένα μυστικό για να διαπιστώνουν οι μεγάλοι τι τρώνε ο λιλιπούτειοι καταναλωτές, είναι να εξετάζουν τη σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά. Και αυτό, γιατί δεν είναι τυχαίο πως σε συσκευασία γνωστού στιγμιαίου ροφήματος κακάο, η ζάχαρη φιγουράρει ως το πρώτο συστατικό! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι έχει πάρα πολλή ζάχαρη... Το ίδιο ισχύει και για κάποιες μαρμελάδες ιδιωτικής ετικέτας. Ούτε κανείς πρέπει να θεωρεί δεδομένο πως τα γλυκίσματα δεν περιέχουν αλάτι.

Απόδειξη: Το νάτριο είναι μέρος της συνταγής βάσει της οποίας παρασκευάζονται τα δημητριακά με μέλι!
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρέπει να ενοχοποιούνται όλα τα προϊόντα. Είναι ενδεικτικό πως το αλάτι στα σνακ κυμαίνεται από 0,80 έως 3,26 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου, συνεπώς οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Επιπλέον, χαλιναγωγούν το βάρος των παιδιών τους όταν ακολουθούν τις συμβουλές των εταιρειών: για παράδειγμα, υπάρχει λόγος που η βιομηχανίες δημητριακών τονίζουν πως η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 30 γραμμάρια!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 23 Μαΐου 2009