Αστυνομικές επιχειρήσεις ακόμα και σε χώρες του εξωτερικού για τη σύλληψη ατόμων που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας προαναγγέλλει μέσω της συνέντευξή του ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης.
Ο ίδιος θεωρεί ζήτημα χρόνου την ποινική δίωξη όσων “κατεβάζουν” δωρεάν από το διαδίκτυο αρχεία μουσικής ή βίντεο και αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία του δέχεται καθημερινά καταγγελίες ιδιωτικών εταιρειών που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων.
Σύμφωνα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών....
750.000 χρήστες του διαδικτύου αναζητούν κάθε στιγμή υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ποια η έκταση του προβλήματος συγκεκριμένα στην Ελλάδα;
Από 2004 έχουν συλληφθεί 250 άτομα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια τα επόμενα βήματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση του φαινομένου;
Μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι Ελληνικές αρχές και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορούν να πραγματοποιούν διεθνείς επιχειρήσεις διώκοντας και παραδίδοντας στις αστυνομικές αρχές των άλλων χωρών παιδόφιλους που βρίσκονται εκτός των Ελληνικών συνόρων.
Πόσο εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας της παιδικής πορνογραφίας;
Σύμφωνα με στοιχεία της Ε. Ε. ανέρχεται σε 250 δις ευρώ.
.
Τι δυνατότητες παρέμβασης έχετε σε περιπτώσεις που η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με παιδοφιλικό περιεχόμενο γίνεται από συνδέσεις που αντιστοιχούν σε χώρους εργασίας και όχι "οικιακούς" υπολογιστές;
Οι εταιρείες που απασχολούν υπαλλήλους και τους εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να θωρακιστούν με ειδικά προγράμματα λογισμικού ώστε να μην μπορεί ο υπάλληλος να εισέρχεται σε site και να κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε παράνομο υλικό στα ηλεκτρονικά αρχεία εταιρείας και δεν μας υποδείξουν τον δράστη, τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει ήδη από το 2008, την ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες - υπεύθυνοι κατά νόμο της εταιρείας.
.
(εάν σας ενδιαφέρει τι είπε για την πειρατία, την κλοπή αρχείων και άλλα σχετικά, δείτε εδώ)
Με τις προαναγγελίες αυτοκτονιών στο διαδίκτυο τι συμβαίνει;
Πλησιάζουμε τα 75 κρούσματα. Κάθε υπόθεση προκαλεί συναγερμό στην υπηρεσία. Ενημερώνουμε εισαγγελέα, συντάσσουμε δικογραφία, κινητοποιούνται ψυχολόγοι Η υπηρεσία έχει σώσει αρκετά παιδιά από τα οποία έχουμε εισπράξει τις καλύτερες ευχές.
Τελικά ελευθερία και ασφάλεια συνυπάρχουν στην περίπτωση του διαδικτύου;
Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν ασφαλή πλοήγηση, να προστατέψουμε πολίτη από τους κινδύνους που πιθανόν διατρέχει..
πηγή: news24gr