Σελίδες

Saturday, 3 October 2009

Αν ψήφιζαν τα παιδιά...

Έπρεπε να ψηφίζουν τα παιδιά

ή εμείς να ψηφίζουμε σαν παιδιά.

Ο κόσμος θα άλλαζε μονομιάς.

Γιατί φοβάται ο κόσμος, μπαμπά;
Είναι ένα ερώτημα που την απάντηση δεν μπορούν να την καταλάβουν τα παιδιά.
Οι μεγάλοι προσπαθούν να εξηγήσουν, να δώσουν λύσεις διαδικαστικές και στερούν τη χαρά απ τα παιδιά, τα κάνουν να φοβούνται κι αυτά.

Ω, τι κόσμος είναι αυτός, μπαμπά;

Δεν προκύπτει το ερώτημα, μέσα από τα μάτια της αθωότητας τους είναι η φρίκη που νιώθουν από τον τόσο πόνο που βλέπουν, την τόση αδικία που σκοτώνει, την τόση δυστυχία που κυκλοφορεί και τα παίρνει μπάλα και τα ίδια.

Επρεπε να ψηφίζουν τα παιδιά ή εμείς να ψηφίζουμε σαν παιδιά. Ο κόσμος θα άλλαζε μονομιάς.

Παραφράζοντας τους στίχους του Βάρναλη «αν ξυπνήσεις μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς». Πώς όμως να ξυπνήσει ο λαός με τόσα υπνωτικά που του σερβίρουν...

Αν μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα με τις εκλογές, τότε θα ήταν παράνομες.

Η δημοκρατία της πλειοψηφίας, η πρωθυπουργική, αρχηγική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία, είναι αυτή με τη δική μας απουσία που λειτουργεί εκτονωτικά στις αντιθέσεις και συγκρούσεις του συστήματος, το οποίο παραμένει διεφθαρμένο κι έχει αποδειχτεί πως δεν εξυγιαίνεται με όσες καλές προθέσεις έχουν εκστομίσει οι διαχειριστές της εξουσίας.

Το να σκεπτόμαστε παγκόσμια και να πράττουμε τοπικά στον σύγχρονο κόσμο είναι αναγκαίο, όπως και το να βρούμε το λεπτό σημείο της διαχωριστικής γραμμής, αλλά και της ισορροπίας ανάμεσα στην ανατομική επιδίωξη και τη συλλογική λειτουργία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το όλο κλίμα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επηρεάζει τους πάντες, ακόμα κι αυτούς που το αμφισβητούν και το αντιμάχονται, γιατί ζούνε την προσωπική τους αντίφαση, ο τρόπος ζωής τους το συντηρεί με τον καταναλωτικό τρόπο ή με τις ανάγκες που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί και επιβάλλει.

Το τι θα ψηφίσει ο καθένας έχει μικρή σημασία, καθότι η διακυβέρνηση, τηρουμένων των αναλογιών και των ελαχίστων διαφορών, θα είναι ίδια.

Μας έχουν φεσώσει και μας έχουν καταστήσει υπόχρεους και εμάς και τα παιδιά μας, που η λιτότητα, η ανεργία και η αγωνία για το σήμερα και το αύριο θα συνεχιστεί και κανένα κονκλάβιο διεθνούς φήμης οικονομολόγων δεν μπορεί να μας σώσει, όσο δεν συντελείται η πλήρης ριζική ανατροπή του συστήματος που παράγει τη φτώχεια και την εξαθλίωση και αυξάνει τα κέρδη και τον πλούτο των κεφαλαιοκρατών, που κανείς δεν τους ταρακουνάει και απολαμβάνουν από τις βιλάρες τους τα κέρδη από την κρίση που εμείς την πληρώνουμε.

Τι να πει κανείς στα παιδιά στο Λαύριο για το αύριο, τα παιδιά δεν τα ξέρουν όλα, αλλά τα αντιλαμβάνονται γιατί σκέπτονται με την καρδιά τους και τα πληγώνει ο πόνος, η αρρώστια, ο πόλεμος και ο παραλογισμός που γίνεται χαμός, απελπισία κι απόγνωση για όλους.

Δεν φτάνουν οι καταγγελίες, οι διαμαρτυρίες.

Οσο η κοινωνική και πολιτική Αριστερά δεν εμπνέει και δεν καθίσταται επικίνδυνη, λειτουργεί ως συμπλήρωμα του συστήματος. Το σύστημα θα βρίσκει τον τρόπο να αντεπεξέρχεται και να παρουσιάζεται ανανεωμένο, εκσυγχρονισμένο και εντελώς μεταρρυθμισμένο, πάντα σε βάρος του συνόλου, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος που επικαλούνται προεκλογικώς.

Τα παιδιά μπορεί να μην περιμένουν να τελειώσουν οι γιορτές. Να κλείσουν τα φωτεινά γραφεία. Να σκουπιστούν οι δρόμοι και να σβήσουν τα νάιλον χαμόγελα. Τα παιδιά θέλουν έναν άλλο καλύτερο κόσμο και θα τον θελήσουν τώρα.



Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας

Ισχυρότατο, φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη νήσο Sumatra

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Σε χιλιάδες υπολογίζονται οι παγιδευμένοι κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια της νήσου Σουμάτρα, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε χθες το πρωί την Ινδονησία. 

* Ελλαδίτσα, ετοιμάσου να βοηθήσεις τα χαμομηλάκια 
* Παρακαλούμε κάντε όλοι, μα όλοι, μια ευχή 
για τα παιδάκια που δοκιμάζονται εκεί

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο 80 ανθρώπων, αλλά πηγές προσκείμενες στα σωστικά συνεργεία εξέφραζαν φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες. Ο ισχυρότατος σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή, πενήντα περίπου χιλιόμετρα από την πόλη Παντάνγκ και ενεργοποιήθηκε από το ίδιο ρήγμα που είχε προκαλέσει το καταστροφικό τσουνάμι του 2004.  
«Η Παντάνγκ έχει υποστεί τεράστια καταστροφή», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας, Ρουστάμ Πακάγια. «Εχουν καταρρεύσει μεγάλα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου και ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος. Τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, το οποίο εκδηλώθηκε στις 5.15 το πρωί τοπική ώρα.
 
Φόβοι για μετασεισμούς
«Εβλεπα γύρω μου τα κτίρια να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι και ενώ γύρω τα φώτα έσβηναν, άρχισα να ακολουθώ το πλήθος προς τους υπαίθριους χώρους», δήλωσε κάτοικος της πόλης στο τηλεοπτικό δίκτυο TV ONE NEWS. Το φαινόμενο προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που καθιστούσε για ώρες δυσχερή την εκτίμηση των ζημιών. Ο πληθυσμός της Παντάνγκ υπολογίζεται σε 900.000 ανθρώπους.

«Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν ενδέχεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενεργοποίηση των τριών μεγάλων ηφαιστείων στη δυτική Σουμάτρα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Αμερικανικού Γεωλογικού και Ηφαιστιολογικού Κέντρου. Παράλληλα, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού κάλεσε, μια ώρα μετά τον σεισμό, τις κυβερνήσεις της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Εκατόμβη νεκρών στην Σουμάτρα
Φόβους για χιλιάδες νεκρούς εκφράζουν οι τοπικές αρχές της Σουμάτρα στην Ινδονησία, μετά και το δεύτερο σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης (1/10). Ο μέχρι στιγμής απολογισμός νεκρών από τον πρώτο σεισμό των 7,8 βαθμών την Τετάρτη (30/9) έχει ξεπεράσει τους 200.

Σκηνές πανικού και χάους επικρατούν στην Σουμάτρα, καθώς η τουριστική πόλη της Ινδονησίας μετρά της πληγές της από τους φονικούς σεισμούς του τελευταίου 48ωρου και ζει υπό τον φόβο νέων δονήσεων που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον συνολικό πληθυσμό. Ο απολογισμός της καταστροφής είναι δύσκολος καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί, ενώ το έργο της διάσωσης δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, με τη βροχή να πέφτει αδιάκοπα.
 

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φαντιλάχ Σουπάρι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον φονικό σεισμό του 2006 που στοίχισε τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους.
Μέχρι στιγμής πάντως έχουν αναφερθεί πάνω από 500 σπίτια και κτήρια κατεστραμμένα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ένα ολόκληρο νοσοκομείο κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο ασθενείς και γιατρούς. Παράλληλα η κεντρικής αγορά της Σουμάτρα έχει καταστραφεί, αφού μετά το σεισμό ξέσπασε φωτιά σε ένα μέρος της.
Στη Σουμάτρα διαμένουν πάνω από 800.000 άνθρωποι και όσοι γλίτωσαν από το σεισμό αναμένεται να περάσουν τις επόμενες νύχτες στο δρόμο, υπό το φόβο νέων μετασεισμών.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρει πως οι δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί από αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την πόλη.
Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να στήσει προσωρινά καταφύγια για τους πληγέντες, ενώ συνιστά στους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος τσουνάμι.

Ρεπορτάζ του CBS:
πηγή

Μια καλημέρα με βροχούλα 😀

Καλημέραααααα σας!!
Όμορφη και η βροχούλα εεεε;;