Σελίδες

Wednesday, 21 October 2009

Δυσπραξία ή Διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων

O όρος αναφέρεται σε ειδική διαταραχή της περιοχής της ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων. Τα άτομα με δυσπραξία έχουν την δυσκολία να σχεδιάσουν και να ολοκληρώσουν μια πράξη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 6% των παιδιών εμφανίζουν σημάδια δυσπραξίας και το 70% των παιδιών αυτών, που έχουν την διαταραχή είναι αγόρια. Η δυσπραξία μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές περιοχές της λειτουργικότητας που ποικίλει ανάμεσα σε ένα απλό κινητικό έργο, όπως είναι η χειρονομία του χαιρετισμού, σε περισσότερο περίπλοκα έργα, όπως είναι το πλύσιμο των δοντιών...



Ποιες είναι οι επιπτώσεις της δυσπραξίας;

Η δυσπραξία είναι μια δια βίου διαταραχή που προσβάλει την κινητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Μολονότι πολλές δυσκολίες μπορεί να εμμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ωστόσο ο τύπος των δυσκολιών που βιώνει το άτομο μπορεί να αλλάξουν.
 
Συμπτώματα στα πολύ νεαρά παιδιά:
 
Τα βρέφη με δυσπραξία είναι δυνατό να αποφεύγουν το μπουσούλημα και το κύλισμα, και μπορεί να εναντιώνονται σε έργα που απαιτούνται κινητικές δεξιότητες.
Καθώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν είναι επιρρεπή σε:
  • Δυσκολία στην κίνηση των ματιών (δηλ. δε μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους) κινούν ολόκληρο το κεφάλι αντί μόνο τα μάτια
  • Δυσκολία στο να χρησιμοποιούν σκεύη για το φαγητό τους(εννοείται ότι δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαχαιρο-πήρουνο, τρώνε συνήθως με τα χέρια) και δυσκολεύονται να κρατήσουν μια κούπα καθώς πίνουν κάτι.
  • Δυσκολίες στο περπάτημα, στα πηδηματάκια με το ένα πόδι, στα άλματα, στο πιάσιμο και πέταγμα της μπάλας, στη χρήση του ποδηλάτου.
  • Καθυστέρηση στη χρήση της ομιλούμενης γλώσσας και ομιλία, η οποία δύσκολα γίνεται κατανοητή.
  • Σκοντάφτουν επάνω στα αντικείμενα.
  • Καθυστέρηση στην εδραίωση της πλαγίωσης, δηλ. στην χρήση του αριστερού ή δεξιού χεριού.
  • Δυσκολία σε έργα που απαιτούν την λεπτή κινητικότητα, όπως το δέσιμο των κορδονιών και το κούμπωμα των ρούχων.
  • Δυσκολία στο κράτημα του μολυβιού.
  • Ευαισθησία στο άγγιγμα με την έννοια ότι μπορεί να βρίσκουν πως τα ρούχα τους δεν είναι άνετα και ακόμη μπορεί να βρίσκουν δυσάρεστο το λούσιμο, το κόψιμο των νυχιών, το καθάρισμα των δοντιών.
  • Φτωχή αίσθηση του προσανατολισμού.
Στα παιδιά του σχολείου:
  • Η δυσπραξία προκαλεί δυσκολία στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και αυτά μπορεί να έχουν προβλήματα στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Μολονότι είναι έξυπνα παιδιά, ωστόσο φαίνονται ανώριμα και μερικά μπορεί να αναπτύξουν φοβίες και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.
  • Όλοι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Όμως πολλοί νέοι με την διαταραχή της δυσπραξίας, εκτός από τις δυσκολίες λόγου και ακαδημαϊκής προόδου, έχουν και άγχος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συντονισμού.
  • Οι δυσκολίες συντονισμού των κινήσεων δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο μάθημα της φυσικής αγωγής και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • Οι δυσκολίες στην ομιλία καθώς γίνονται φανερές ακόμα και σε περιστασιακές συζητήσεις, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνικότητα του ατόμου καθώς το καθιστούν απρόθυμο να συμμετάσχει με θέρμη σε συζητήσεις.
  • Οι δυσκολίες στην γραφή, όπως τα κακοσχηματισμένα γράμματα, το άρπαγμα του μολυβιού και το αργό γράψιμο, μπορεί να καταστήσουν την σχολική εργασία απογοητευτική.
Έφηβοι και ενήλικες:
Οι επιπτώσεις της δυσπραξίας στους ενήλικες παρουσιάζονται σε κάθε πτυχή της ενήλικης ζωής. Οι δυσκολίες μπορεί να έχουν επίδραση:
  • Στην οδήγηση
  • Στην ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών του νοικοκυριού
  • Στο μαγείρεμα
  • Στην προσωπική περιποίηση και αυτοεξυπηρέτηση
  • Στην απαραίτητη επιδεξιότητα των χεριών για γράψιμο και πληκτρολόγηση
  • Στον έλεγχο της έντασης της φωνής, του τόνου και της άρθρωσης.
  • Σύγχυση της αντίληψης εξαιτίας της ευαισθησίας στο φως, στο άγγιγμα, στον χώρο, στην γεύση και στις οσμές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αν ένα πρόσωπο παρουσιάζει τέτοιου είδους δυσκολίες, όπως αυτές που περιγράφονται πιο πάνω, δεν είναι απαραίτητο να έχει δυσπραξία. Αν όμως ένα άτομο εμφανίζει δυσκολίες αυτού του τύπου, για χρονικό διάστημα, επιβάλλεται η εξέτασή του από ειδικό για να διερευνηθεί η πιθανότητα εμφάνισης της δυσπραξίας
και άλλα για τη δυσπραξία

Διακοπή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν λόγω Ταλιμπάν

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο των κέντρων διανομής τροφίμων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από δυο εκατομμύρια ανθρώπους, εξαιτίας του κινδύνου επιθέσεων.
 
Στις 5 Οκτωβρίου πέντε υπάλληλοι του ΡΑΜ, τέσσερις Πακιστανοί και ένας Ιρακινός, σκοτώθηκαν σε επίθεση των πακιστανών Ταλιμπάν στα γραφεία τους στο Ισλαμαμπάντ.
"Κλείσαμε τα κέντρα μας στις περιοχές Σουάμπι, Σαρσάντα, Μαρντάν, Σουάτ, Μπουνιέρ, Ντιρ και Μπαζόρ που εξυπηρετούν τους εκτοπισμένους εκεί", δήλωσε ο Αμτζάντ Τζαμάλ, εκπρόσωπος του ΡΑΜ.
"Αντιμετωπίζουμε προβλήματα ασφαλείας, γι΄αυτό αποφασίσαμε χθες το βράδυ να κλείσουμε τα κέντρα αυτά", πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση, η οποία θα επανεξεταστεί στο τέλος της εβδομάδας.
Τα κέντρα διανομής τροφίμων που έκλεισαν, παρείχαν βοήθεια σε περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στον πακιστανικό στρατό και ενόπλους ισλαμιστές στην κοιλάδα Σουάτ και στις περιοχές των φυλών.
enet 

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την τρέλα των βιασμών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Sexual violence rife in DR Congo conflict - 24 Jul 09

Ο ΟΗΕ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον της «τρέλας» των βιασμών που διαπράττουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καταγγέλλοντας τη χρήση τους ως «πολεμικό μέσο» στην συνεχιζόμενη σύρραξη. «Ακόμα μία φορά καταγγέλλουμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις στο Κονγκό, φαίνεται ότι αυτή η τρέλα συνεχίζεται», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπεθ Μπιρς.


Αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ο ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η χρήση του βιασμού ως «πολεμικό μέσο», πρόσθεσε η Μπιρς. «Ζητάμε να παραδοθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη. Στις 5 Οκτωβρίου στο Μπουνγιακίρι (ανατολικό Κονγκό) πέντε γυναίκες βιάστηκαν από, όπως πιστεύουμε, μέλη του εθνικού στρατού και μία γυναίκα σκοτώθηκε», πρόσθεσε η Μπιρς.

Sexual violence rife in DR Congo conflict - 24 Jul 09

 

Το λιγότερο 5.387 περιπτώσεις βιασμών έχουν αναφερθεί στην επαρχία του νότιου Κίβου τους έξι πρώτους μήνες του 2009, ενώ περίπου το 90% από αυτούς διαπράχθηκαν από ένοπλες ομάδες ή τον στρατό της χώρας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταγραφεί, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του OCHA, αλλά ο αριθμός των βιασμών έχει σίγουρα αυξηθεί από τον Μάρτιο, οπότε και ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον των ανταρτών χούτου στο βόρειο και νότιο Κίβου.


Οι βιασμοί είναι «εντελώς απαράδεκτοι και δεν παίζει κανέναν ρόλο το ποιος τους διαπράττει. Ο ΟΗΕ πάντα έλεγε ότι εφαρμόζει πολιτική μηδενικής
ανοχής για την σεξουαλική βία», υπενθύμισε η Μπιρς.