Σελίδες

Thursday, 22 October 2009

24 εκατομμύρια παιδιά χωρίς εμβόλια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Περίπου 24 εκατομμύρια παιδιά σε φτωχές χώρες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, μολονότι παγκοσμίως ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν πέρυσι έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, δείχνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UΝΙCΕF και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.
Οι τρεις οργανώσεις χαιρέτισαν το γεγονός ότι το 2008 περίπου 106 εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν κατά των βασικών παιδικών ασθενειών. 

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

SΟS για τα ναρκωτικά στην πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο

Την... εισβολή και ανεξέλεγκτη δράση εμπόρων ναρκωτικών, ναρκομανών και διαρρηκτών στην πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο, καταγγέλλει προσωπικά στον νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης.
Ο κ. Παλλήκαρης, με επείγουσα επιστολή που έστειλε χθες στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους υπουργούς Μ. Χρυσοχοϊδη, Χ. Καστανίδη και Α. Διαμαντοπούλου, ζητεί τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. 
Επίσης επισημαίνει ότι η κατάσταση που επί καιρό ταλαιπωρεί το ίδρυμα έχει φθάσει στο απροχώρητο.
Μάλιστα στην επιστολή του πρύτανη, που συνυπογράφουν οι αντιπρυτάνεις Ι. Παπαματθαιάκης, Εμμ. Πετράκης και Θ. Κιτσόπουλος, καταγγέλλεται ότι τα φαινόμενα αυθαιρεσίας είναι καθημερινά και ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν ενταθεί καθώς με αφορμή τις τελετές υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, στις διπλανές πόρτες καιροφυλακτούν οι έμποροι και οι χρήστες ναρκωτικών.
Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις στην επιστολή τους αναφέρονται στο χρόνιο πρόβλημα της αναποτελεσματικής φύλαξης του ιδρύματος, της άρσης του ασύλου τα δύο τελευταία χρόνια, στην πανεπιστημιούπολη της λεωφόρου Κνωσού στο Ηράκλειο, και προειδοποιούν τη νέα κυβέρνηση ότι «σε περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα προβεί σε επίσχεση εργασιών ακαδημαϊκών και διοικητικών και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες μέχρι να ευαισθητοποιηθούν η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι έμποροι και οι χρήστες ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι.  
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αλλεπάλληλες κλοπές από γνωστά εξω-πανεπιστημιακά άτομα εναντίον των οποίων έχει γίνει καταγγελία αλλά συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα προκαλώντας σε καθημερινή βάση συνεχείς φθορές στην περιουσία του ιδρύματος».

Ανακοίνωση
Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς να πραγματοποιούνται από τις σχολές και τα τμήματα της πανεπιστημιούπολης της Κνωσού τελετές υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και να καιροφυλακτούν οι έμποροι ναρκωτικών και οι χρήστες. Επίσης, ο κ. Παλλήκαρης και οι αντιπρυτάνεις επισημαίνουν ότι το πρόβλημα φύλαξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δεκατρείς συμβασιούχους φύλακες.

Ειδικοί παιδαγωγοί για τα... άτακτα Πατρινόπουλα

Έρχονται στο σπίτι και παρέχουν συμβουλές στους γονείς για το πώς θα αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών. Υπηρεσία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά 
Έχετε πρόβλημα με τη συμπεριφορά των παιδιών σας; Δεν μπορείτε από μόνη σας να τα βοηθήσετε; Τότε τηλεφωνήστε στον Δήμο της Πάτρας και ένας παιδαγωγός θα έρθει κατευθείαν στο σπίτι σας. 

Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία του Δήμου Πατρέων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται να βοηθήσει τους γονείς που κατοικούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Έτσι ο Δήμος διαθέτει από χθες «νταντάδες» για τα... άτακτα Πατρινόπουλα.
Πιο συγκεκριμένα, όταν μία οικογένεια χρειάζεται βοήθεια, θα μπορεί να απευθύνεται στην κοινωνική υπηρεσία της δημοτικής αρχής. 
Οι ειδικοί παιδαγωγοί που θα υπάρχουν εκεί, θα κάνουν επίσκεψη κατ οίκον στις οικογένειες και θα συζητούν και με τα παιδιά και με τους γονείς τους.
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος της Πάτρας, Ανδρέας Φούρας: «Η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει μία σειρά νέων καινοτόμων κοινωνικών δράσεων, οι οποίες προσεγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των δημοτών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα υπηρεσία "Παιδαγωγός στο Σπίτι". Θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οικογένεια, μέσα στον χώρο της και θα προτείνει πρακτικές ώστε να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που υπάρχουν στις συμπεριφορές των παιδιών. Με άλλα λόγια, θα είναι μία νταντά, την οποία θα καλούν οι γονείς και θα ζητούν τη βοήθειά της, για να τους δώσει πρακτικές συμβουλές στο πώς να διαχειριστούν τα παιδιά τους».
Το πρόγραμμα
Η ιδέα ανήκει στον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής της Πάτρας Αμπετ Χασμάν. Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας - Πρόνοιας Αντώνη Χαροκόπο, την ψυχολόγο Όλγα Δημητροπούλου και τις παιδαγωγούς Χαρά Ταμβάκη και Άννα Κρεμανταλά.
Στόχοι της παρέμβασης αυτής είναι, σύμφωνα με τον κ. Αμπετ Χασμάν, οι εξής:
  • Η εξομάλυνση των συγκρούσεων των γονέων με τα παιδιά και των αδελφών μεταξύ τους.
  • Η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών.
  • Η οριοθέτηση των παιδιών και η εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα, όπως ύπνος, διατροφή, ατομική φροντίδα, ασφάλεια κλπ.
Οι στόχοι θα εξειδικεύονται σε κάθε οικογένεια, με βάση τα αιτήματα και τις δυσκολίες που αναγνωρίζονται από την παιδαγωγό.
Οι ενδιαφερόμενοι τα παιδιά των οποίων είναι ηλικίας 4 έως 8 χρόνων, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2610-390.962-3 από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Ειδικευμένος επιστήμονας θα επισκέπτεται την οικογένεια και θα παρεμβαίνει συμβουλευτικά για την καλύτερη αντιμετώπιση των παιδιών στην ανάπτυξή τους.
Για την επιλογή μιας οικογένειας και την ένταξή της στο πρόγραμμα τα κριτήρια θα είναι καθαρά επιστημονικά.