Σελίδες

Monday, 26 October 2009

Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Παγανής Λέσβου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ 40 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 
ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ 
ΣΤΟ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τσάκισαν 17χρονο στη Λέσβο
οι φρουροί του Κέντρου Μεταναστών
Μια επίσημη καταγγελία στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Σπύρο Βούγια για τον άγριο ξυλοδαρμό 17χρονου μετανάστη στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής Λέσβου προβληματίζει ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Ο 17χρονος Μοχάμεντ Χαντάρ στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου περιποιήθηκαν τα τραύματά του
Ο 17χρονος Μοχάμεντ Χαντάρ στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου περιποιήθηκαν τα τραύματά του Η καταγγελία συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση του γιατρού του νοσοκομείου, Στρατή Κούσκου, ο οποίος εξέτασε τον 17χρονο Μοχάμεντ Χουσέιν Χαντάρ. Διαπίστωσε κακώσεις κεφαλής, αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αριστερού ώμου, δεξιού αντιβραχιονίου και δεξιάς άκρας χειρός.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο 17χρονος, που παραμένει κρατούμενος στο κτίριο της Αστυνομίας προχθές το βράδυ, απέσυρε την τελευταία στιγμή τις καταγγελίες του, μέσω διερμηνέα.
Μάλιστα, ένας ένας οι καταγγέλλοντες αυτόπτες μάρτυρες, κρατούμενοι όλοι επί πάρα πολλές μέρες, ξαφνικά παίρνουν ροζ κάρτα και επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής και φυσικά «εξαφανίζονται» στην Αθήνα.
Η εκτελούσα χρέη ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αντίθετα με τη διάγνωση του θεράποντα γιατρού, μιλά για δύο μόλις χτυπήματα στο χέρι κι αυτά παλιότερα από την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα που ο 17χρονος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοκοπήθηκε.
Νέα εξέγερση
Την ίδια ώρα οι εξεγέρσεις στο κολαστήριο της Παγανής -για το οποίο ζήτησε δημόσια συγγνώμη ο υφυπουργός Σπ. Βούγιας- διαδέχονται η μία την άλλη. Χθες το πρωί οι κρατούμενοι για μια ακόμα φορά έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους.
Αιτία κι αυτή τη φορά οι «διαφορετικές ταχύτητες» στην απελευθέρωση κρατουμένων. Οσοι για παράδειγμα υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο, επιβάλλεται στην πραγματικότητα κράτηση τριών μηνών και πλέον.
Οι τελευταίες εξεγέρσεις, όπως αυτή που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης κατά την οποία και χτυπήθηκε ο Μοχάμεντ Χουσέιν Χαντάρ, έγιναν όλες για τον ίδιο λόγο.
Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, αμέσως μετά την επίσκεψη του υφυπουργού, κρατούμενοι του θαλάμου Δ' εξαιτίας της απελευθέρωσης κρατουμένων από τον θάλαμο Γ' διαμαρτυρήθηκαν, γιατί αυτοί παραμένουν κρατούμενοι πολύ περισσότερο από ένα μήνα, ενώ άλλοι απελυθερώνονται νωρίτερα. Εβαλαν φωτιές σε στρώματα και προκλήθηκαν αναθυμιάσεις, που πέρασαν στον θάλαμο Γ' από τρύπα στον τοίχο. Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στον θάλαμο Γ' ζήτησαν λόγω του καπνού να προαυλιστούν.
Τότε, σύμφωνα με την καταγγελία, τους πλησίασε ένας φρουρός που έκανε χειρονομίες, τους απειλούσε με το κλομπ, τους αποκαλούσε στ' αγγλικά «ζώα» και τους εκφόβιζε λέγοντας «θέλετε παιχνίδια;».
Στον θάλαμο Δ', έπειτα από 10 λεπτά άνοιξαν την πόρτα κι ένας φρουρός «τους χτυπούσε με κλομπ. Επειτα πήραν έναν ανήλικο κρατούμενο, τον οδήγησαν μπροστά στο ιατρείο και εκεί τέσσερις φρουροί τον χτυπούσαν επί ώρα. Αργότερα δε, και όταν έπεσε λιπόθυμος, ήρθε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο».
Ολα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί ενυπόγραφα από περισσότερους από 40 κρατούμενους, ενώ παρόμοια είναι και η αρχική κατάθεση του ίδιου του 17χρονου μέσω μεταφραστή σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Πολλές καταγγελίες
Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια πολλοί ήταν οι μετανάστες που τού κατήγγειλαν πως κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην Παγανή, ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Το γεγονός μάλιστα εντυπωσίασε για τη συχνότητά του τον κ. Βούγια, ο οποίος και το ανέφερε στον επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση ΕΔΕ με χρόνο περαίωσης τη μία εβδομάδα, ενώ προανάκριση πραγματοποιεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Από μέρους πάντως εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καταγγέλλεται προσπάθεια συγκάλυψης του συμβάντος από μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας προαναγγέλλεται, δε, προσφυγή με ντοκουμέντα που διαθέτουν σε ευρωπαϊκά φόρα.
Ο Βούγιας
«Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να κλείσει η Παγανή», είπε χθες μιλώντας στην «Ε» ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος τόνισε πως η εντολή στην Ελληνική Αστυνομία είναι μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρχει πόρισμα για τα καταγγελλόμενα, αν μη τι άλλο για να μην ξεχαστεί η όλη υπόθεση». *

Γιορτάζει σήμερα η Θεσσαλονίκη!

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης


Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα 
για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γιορτή του πολιούχου Άγιου Δημητρίου 
συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912
Γεγονότα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Οι δύο βαλκανικοί πόλεμοι στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διεκδικήσει και να κατακτήσει ορισμένα πάλαι ποτέ δικά της εδάφη, επεκτείνοντας σημαντικά τη μεθοριακή της γραμμή. 
Μεταξύ των πιο σπουδαίων κατακτήσεων συγκαταλέγεται η Θεσσαλονίκη, η «φυσική πρωτεύουσα» της Μακεδονίας: μία πόλη με αξιοσημείωτη στρατηγική θέση, η οποία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία των Ελλήνων.
Ωστόσο, η απελευθέρωση της πόλης κάθε άλλο παρά μία εύκολη υπόθεση ήταν. Παράλληλα με την Ελλάδα, η Βουλγαρία κινούταν απειλητικά προς τη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να εισέλθει πρώτη στην πόλη: γεγονός που πιθανότητα σήμαινε ότι η Θεσσαλονίκη θα περνούσε από την οθωμανική στη βουλγαρική κατοχή.
Τελικά, κάτω από την πίεση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο ελληνικός στρατός υπερέβαλλε εαυτόν, έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις συνάντησε στο δρόμο του και μπήκε πανηγυρικά, το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ὁ Μεγαλομάρτυς Άγιος Δημήτριος ὁ ΜΥΡΟΒΛΥΤΗΣ

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια
που γιορτάζουν σήμερα!!
Πολιοῦχος τῆς Θεσσαλονίκης, προστάτης 
τῶν ῾Ελλήνων καὶ ὑπέρμαχος ᾿Ορθοδοξίας

«Θεὲ Δημητρίου, βοήθει μοι!»

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Γαλέριο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
(Από τη Βικιπαίδεια)


Εὐφραίνου ἐν Κυρίῳ, πόλις Θεσσαλονίκη•
ἀγάλλου καὶ χόρευε, πίστει λαμπροφοροῦσα,
Δημήτριον τὸν πανένδοξον ἀθλητήν,
Καὶ μάρτυρα τῆς ἀληθείας,
ἐν κόλποις κατέχουσα ὡς θησαυρόν•
ἀπόλαυε τῶν θαυμάτων τὰς ἰάσεις καθορῶσα•
καὶ βλέπε καταράσσοντα τῶν βαρβάρων τὴ θράση,
καὶ εὐχαρίστως τῷ Σωτήρι ἀνάκραξον• Κύριε, δόξα σοι.


Ο Άγιος Δημήτριος διδάσκων τους νέους

Εικόνα πάνω δεξιά: Ψηφιδωτό με τον Άγιο Δημήτριο με παιδιά από τον ομώνυμο ναό του στην Θεσσαλονίκη.