«SOS» εκπέμπουν οι ειδικοί για τις παγίδες που κρύβει το Ίντερνετ, καθώς παρατηρούν πως ολοένα και περισσότερα ελληνόπουλα σερφάρουν στο διαδίκτυο. Η εξάρτηση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι εκβιασμοί, οι απειλές, η βία, ο ηλεκτρονικός τζόγος και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι το σκληρό πρόσωπο του Ίντερνετ, από το οποίο πρέπει να προστατευτούν τα παιδιά!
Αυτός είναι και ο λόγος που η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων
«Π & Α Κυριακού» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου «SafeNetHomePlus» και την εκστρατεία επαγρύπνησης και ενημέρωσης για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο «SaferInternet» λειτουργούν από το Σεπτέμβριο τη γραμμή βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ».
Πέντε παιδοψυχολόγοι είναι στην διάθεση των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, ώστε να δώσουν συμβουλές και καθοδήγηση σε σχετικά θέματα. Ήδη, από τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας της γραμμής, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αποκαλυπτικά.
Ειδικότερα, οι ειδικοί δέχτηκαν 123 τηλεφωνήματα, εκ των οποίων τα 31 αφορούσαν στην εξάρτηση που εμφανίζουν τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Οι «εθισμένοι» έφηβοι κάνουν συχνά τη νύχτα... ημέρα, αφού δεν σταματούν να παίζουν ακόμη και όταν το σώμα τους έχει εξαντληθεί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η εμμονή τους με τον υπολογιστή τους κάνει να μην δίνουν καμία σημασία ούτε σε ό,τι αφορά τη σωματική υγιεινή τους - δεν αλλάζουν ρούχα για ημέρες ή ξεχνούν να κάνουν μπάνιο.
Επιπλέον, τρία τηλεφωνήματα αφορούσαν σε σεξουαλική παρενόχληση και 5 σε…επισκέψεις σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο.
«Υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται εκτεθειμένα σε εικόνες και πληροφορίες ακατάλληλες –ίσως και σκληρές – για την ηλικία τους. Τα μηνύματα αυτά στιγματίζουν την ψυχολογία τους, γεγονός που οδηγεί κάποιες φορές τα παιδιά στο σημείο να εμφανίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα», τόνισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η παιδίατρος και Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, κ. Άρτεμις Τσίτσικα.
Ακόμη και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κρύβουν κινδύνους, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο οι επιτήδειοι εντοπίζουν τους ανήλικους και τους παρενοχλούν, τους στέλνουν απειλητικά μηνύματα ή τους μειώνουν με σχόλια που τους προσβάλλουν.
Από την άλλη όμως και τα παιδιά, συχνά υιοθετούν έναν διαφορετικό διαδικτυακό εαυτό: «τα παιδιά θεωρούν ότι το Ίντερνετ αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, στον οποίο μπορούν να δρουν ανάρμοστα. Από την άλλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές δεν γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους και πώς να προασπίσουν την ασφάλεια τους. Το κενό αυτό στην ενημέρωση προσπαθούμε να καλύψουμε μέσω των ενημερωτικών καμπανιών σε σχολεία της χώρας, αλλά και μέσω της ανοιχτής γραμμής», δήλωσε από τη πλευρά του ο κ. Γιώργος Κορμάς, συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και εκπρόσωπος Γραμμής Βοηθείας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο Παίδων «Π &Α Κυριακού», διαχειρίζεται τη Γραμμή Βοηθείας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ».
Η Γραμμή αυτή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειες τους παρέχοντας τους υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να απευθυνθούν στο 800 11 800 15 από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, όπου θα τους απαντήσουν πέντε εξειδικευμένοι παιδοψυχολόγοι. Σημειώνεται, πως η κλήση (αστική ή υπεραστική) είναι χωρίς χρέωση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη