Σελίδες

Sunday, 31 October 2010

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Τι είναι αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Το αίμα είναι μείγμα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, πλάσματος και άλλων στοιχείων.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος σας τα αιμοπετάλια- τα κύτταρα δηλαδή που βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμιά παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.


Ιστορία της αιμοπεταλιοαφαίρεσης
Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος συλλογής αιμοπεταλίων ήταν με το διαχωρισμό τους από το αίμα που προσέφερε ο αιμοδότης. Από κάθε φιάλη αίμα παράγεται στην Αιμοδοσία μια μικρή ποσότητα αιμοπεταλίων. Σήμερα όμως τα προηγμένης τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα γνωστά ως “διαχωριστές κυττάρων “ μας επιτρέπουν να συγκεντρώνουμε πολύ περισσότερα αιμοπετάλια από έναν και μόνο δότη. Οι διαχωριστές αφαιρούν από το αίμα που εσείς προσφέρετε τα αιμοπετάλια και σας επιστρέφουν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος. Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας.

Πως πραγματοποιείται η αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Ο δότης ξαπλώνει δίπλα σε ένα μηχάνημα, φλεβοκεντείται και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια αυτόματα. Τα υπόλοιπο αίμα επιστρέφει από το άλλο χέρι πάλι στο δότη.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διαρκεί περίπου μία ώρα. 

Η όλη διαδικασία είναι μεγαλύτερη από ότι η συνήθης αιμοδοσία γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος

Ποιά η σημασία της προσφοράς σας;
Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση αιμοπεταλίων.

Ποιός μπορεί να δίνει αιμοπετάλια;

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών αίματος

Πονάει η αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Η συνήθης αιμοδοσία όπως και η αιμοπεταλιοαφαίρεση δεν είναι επώδυνη. Θα αισθανθείτε μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα όταν η βελόνα μπει στη φλέβα του χεριού σας

Είναι η αιμοπεταλιοαφαίρεση ασφαλής;
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι πολύ ασφαλής.
Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης γιατί η όλη διαδικασία γίνεται σε κλειστό και αποστειρωμένο κύκλωμα. Δεν πέφτει ο αιματοκρίτης οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας.

Για ποιο λόγο να γίνω δότης αιμοπεταλίων;

Κάθε φορά που προσφέρεις αίμα κάποιος ή κάποιοι ωφελούνται. Αυτό όμως ισχύει πολύ περισσότερο για τη προσφορά αιμοπεταλίων. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η προσφορά αιμοπεταλίων σας βοηθάει ένα άτομο με πολύ ειδικά και βαριά προβλήματα υγείας. Βοηθάει πραγματικά να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου.

Βρεφική ανάπτυξη

Τα πρώτα χαμόγελα

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, τα περισσότερα μωρά πριν ακόμα γίνουν 4 με 6 εβδομάδων, δεν χαμογελούν με την έννοια που δίνουμε στο χαμόγελο αλλά χαμογελούν φευγαλέα, το οποίο είναι μάλλον προϊόν μιας μπουρμπουλήθρας αερίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι κενό συναισθήματος. Μπορεί να είναι σημάδι ανακούφισης ή και ικανοποίησης. 
Επίσης πολλά μωρά χαμογελούν όταν κοιμούνται, όταν ουρούν ή όταν τους χαϊδεύετε το μάγουλο. Το πρώτο αληθινό χαμόγελο θα το καταλάβετε σίγουρα. Μέχρι τότε όμως απολαύστε εκείνα τα φευγαλέα χαμόγελα που είναι αξιολάτρευτα.


Ακοή
Η κινητική εξέλιξη του μωρού συνοδεύεται από την πνευματική και την ψυχολογική του εξέλιξη. Τα μωρά αρχίζουν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, να αναγνωρίζουν σιγά σιγά φωνές και μελωδίες, καθώς η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική τους εξέλιξη. 
Ακόμη μπορεί να έχουν προτιμήσεις και να αντιδρούν ανάλογα με αυτές, για παράδειγμα, αν τους αρέσει κάτι αντιδρούν με ευχαρίστηση, γελώντας, κάνοντας μορφασμούς ή βγάζοντας κραυγές, ενώ αν δεν του αρέσει μπορεί να κλάψει. Όμως επειδή τα αυτιά των μικρών είναι πιο ευαίσθητα, μπορεί να έχουν απώλειες όταν εκτίθεται σε δυνατή μουσική για μεγάλες χρονικές περιόδους ( είτε αυτή είναι κλασική, ροκ ή οποίο άλλο είδος), γι’ αυτό ο ήχος πρέπει να είναι σε ασφαλή επίπεδα.
Η κινητική του εξέλιξη
Όταν γεννήθηκε το μωράκι σας είχε την κουλουριασμένη στάση που είχε στην μήτρα, αλλά από την έβδομη εβδομάδα το σώμα του ευθυγραμμίζεται σταδιακά. Οι κινήσεις του είναι πιο πλαστικές και ήρεμες. Τώρα πια τα πόδια του είναι πιο δυνατά, στηρίζεται σε αυτά χωρίς να λυγίζει τα γόνατα του όταν το κρατάτε όρθιο. 
Τα χέρια του όμως είναι ακόμη κλεισμένα σε γροθιά, αλλά αν του δώσετε ένα αντικείμενο το κρατάει σφιχτά. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη να γυρίσει από μπρούμυτα- ανάσκελα ή το αντίστροφο, αλλά να έχετε τα ματιά σας ανοιχτά γιατί μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί κάτω από το κρεβάτι.
Γλωσσική εξέλιξη
Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας είναι να μην χάνετε ευκαιρία να του μιλάτε, να του τραγουδάτε, να το νανουρίζετε, να του γουργουρίζετε και να βγάζετε συνεχώς διαφόρους ήχους. Είναι πολύ πιο αποδοτικό από το να το πιέζετε να κοιτάζει κάρτες με νούμερα και γράμματα.
Στηρίζει το κεφάλι του
Από τον δεύτερο μήνα τα μωρά αρχίζουν να στηρίζουν το κεφάλι τους και να αποβάλουν την εμφάνιση νεογνού. Για παράδειγμα όταν το βάζετε μπρούμυτα, σηκώνει το κεφάλι του και κοιτάζει τριγύρω  εξερευνώντας με τα μάτια τον χώρο, έστω και αν κρατάει το κεφαλάκι του όρθιο μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. 
Επίσης, τώρα πια το κεφαλάκι του μωρού σας δεν πέφτει χαλαρά μπροστά αλλά βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική του στήλη, σε αντίθεση με τον πρώτο μήνα μετά την γέννηση του.
Τα πρώτα δόντια
Από τον 6ο μήνα και έπειτα, το μωράκι σας αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, τα ούλα του είναι κόκκινα, φουσκωμένα και πονάνε συχνά. Το παιδί είναι ανήσυχο, γκρινιάζει συνεχώς, τρέχουν τα σάλια του και δαγκώνει λαίμαργα ότι βρεθεί μπροστά του. Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να του δώσετε κάποιους ειδικούς κρίκους από σκληρό πλαστικό που τα δαγκώνει και ανακουφίζεται ή μπορείτε να του κάνετε ελαφρό μασάζ με το δάχτυλο σας. 
Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι τα δυο κάτω μεσαία (μέσοι τομείς), αργότερα οι άνω τομείς (μέσοι και πλάγιοι) και στη συνέχεια οι δυο κάτω πλάγιοι τομείς. Κάτι σημαντικό σε σχέση με τα παιδικά δόντια είναι ο καθαρισμός τους. Τα δόντια χρειάζονται περιποίηση ώστε να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια. Βουρτσίστε τα με μια παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τις τροφές.
Ολόλευκα Μαργαριταράκια!!!!
Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα δόντια του παιδιού σας καθαρά και υγιή, ιδιαίτερα αφού  πρέπει να διατηρηθούν μέχρι τα μόνιμα δόντια τους βγουν, συνήθως μετά τα έξι. Οι τραπεζίτες που βγαίνουν τον δεύτερο χρόνο θα μείνουν περισσότερο. 
Το να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την προσωπική φροντίδα και μια δεξιότητα που πρέπει να ενθαρρυνθεί τους επόμενους μήνες, αλλά ακόμη θα χρειαστεί ένα καλό χέρι αφότου τα έχει πλύνει μόνο του για λίγο καιρό ακόμη.
Λεπτεπίλεπτες κινήσεις
Οι ικανότητες κινήσεις είναι μια πράξη που περιλαμβάνει την κίνηση των μυών στο σώμα σας. Η αδρή κινητικότητα είναι μεγαλύτερες κινήσεις που περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια ή τους μύες των ποδιών ή ολόκληρο το σώμα—πράξεις όπως το μπουσούλισμα, το τρέξιμο, και το χοροπήδημα είναι όλες αδρή κινητικότητα. 
Οι λεπτεπίλεπτες κινήσεις είναι μικρότερες κινήσεις όπως να πάρετε πράγματα με τα δάχτυλα σας, να βουλιάξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στην άμμο και να γευτείτε ή να νιώσετε αντικείμενα με τα χείλη και την γλώσσας σας.     
Περπάτημα
Σιγά-σιγά, το μωρό σας θα αρχίσει να περπατά στηριζόμενο σε τοίχους και έπιπλα, στην πορεία όταν θα αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση θα αφήσει το στήριγμα του και θα τολμήσει να κάνει μερικά βήματα για να έρθει προς το μέρος σας. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει, εσείς όμως δεν πρέπει να πάτε αμέσως να το σηκώσετε, αλλά να το ενθαρρύνετε να σηκωθεί και να κάνει μερικά βήματα. 
Όταν τελικά κατορθώσει τον στόχο του, θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας μέσα στην αγκαλιά σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά την κινητική του ανάπτυξη το μωρό σας θα πέσει πολλές φορές, και θα αποκτήσει μελανιές και γρατσουνιές γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένη. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το σπίτι σας, είναι να φροντίσετε να μην υπάρχουν σκληρές ή αιχμηρές επιφάνειες. Το μωρό σας αυτή την περίοδο είναι πολύ κινητικό, περπατάει, στριφογυρίζει παντού και ακουμπάει τα πάντα γύρω του, γενικώς εξερευνά τον κόσμο. 
Μπουσουλάει
Από τον ένατο μήνα περίπου, το μωρό σας αρχίζει να μπουσουλάει. Ασφαλώς χρειάζεται ενθάρρυνση και καθοδήγηση, γι’ αυτό πρέπει να του θέτετε ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι ως στόχο να φτάσει. Όταν ανακαλύψει ότι είναι ευχάριστο να εξερευνά τον χώρο γύρω του θα σας εκπλήξει με την ταχύτητα που αναπτύσσει και τις αποστάσεις που διανύει. 
Στη χρονική αυτή περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίσης να φροντίσετε το σπίτι σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.
Η εξέλιξη της ομιλίας
Το λεξιλόγιο των περισσότερων παιδιών αρχίζει στην ηλικία των εννέα μηνών και περιλαμβάνει μερικά μονοσύλλαβα (μπα, ντα, γκου, κλπ). Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών, έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη φωνή, τον τόνο και τις αποχρώσεις της. Αρχίζουν σιγά σιγά να καταλαβαίνουν το νόημα ορισμένων λέξεων. 
Προσπαθούν να μιμούνται τους ήχους και να επαναλαμβάνουν αυτά που ήδη ξέρουν. Όταν ακούτε μουσική προσπαθεί να τραγουδήσει μαζί σας και χτυπάει παλαμάκια. Σταδιακά συνδέει τα αντικείμενα με τα ονόματα τους, και δημιουργεί το δικό του μοναδικό λεξιλόγιο, ονομάζοντας για παράδειγμα το σκυλάκι «γάου», το προβατάκι «μπε» κλπ. Στη πορεία δοκιμάζοντας συλλαβές θα πει και «μαμά», «μπαμπάς».

Εφηβική ηλικία

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής, νιώθουν όλο τον εσωτερικό τους κόσμο να συνταράσσεται, οι ηθικές αξίες που μέχρι τώρα πίστευαν και εφάρμοζαν, ανατρέπονται, αναθεωρούνται και γενικά υπάρχει μια εσωτερική αναστάτωση, η οποία εκφράζεται στο περιβάλλον τους με επιθετικότητα, ("ανταρσία"), τάση αυτονομίας και ανεξαρτησίας. 

Σημαντικό για τους γονείς, είναι να καταλάβουν ότι τα παιδιά επαναστατούν όχι προς αυτούς, αλλά προς την κακή αγωγή των γονέων και τα λάθη που κάνουν. Τα λάθη αυτά μπορούν τώρα πια οι έφηβοι να τα αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν την αγωγή και τη συμπεριφορά των γονιών τους αντικειμενικά μιας και τώρα δεν υπάρχει το στοιχείο της θεοποίησής τους. 
Η μητέρα που θα προσπαθήσει με βίαιο τρόπο να καταπνίξει αυτή την "επανάσταση", το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί οι αντιδράσεις ενός παιδιού απέναντι στην δύναμη επιβολής που ίσως θελήσει να δείξει η μητέρα είναι θυμός, επιθετικότητα, ψέψατα, εκδίκηση, περισσότερη επανάσταση. 
Το καλύτερο για να προληφθούν οι συγκρούσεις από το μέρος της μητέρας είναι η αποδοχή των παιδιών ως έχουν και ο συνεχής διάλογος για τα προβλήματα της περιόδου αυτής.
Από την πλευρά του, ο έφηβος, ιδιαίτερα από την μητέρα του, απαιτεί καθοδήγηση, διάλογο δημοκρατικό, κατανόηση και κυρίως εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Οι παράγοντες για τους οποίους ο έφηβος επαναστατεί είναι ότι θέλει να αποκολληθεί από τους γονείς, θέλει να νιώθει ανεξάρτητος, να τον βλέπουν οι άλλοι ως μεγάλο και να μην τον απορρίπτουν. 
Ο ρόλος της μητέρας στην εφηβεία εξαρτάται κυρίως από τις πράξεις και από την συμπεριφορά της προς το παιδί. Η ίδια πρέπει να μάθει στον έφηβο να αξιολογεί κριτικά και αντικειμενικά, να δώσει να καταλάβει ότι και οι γονείς είναι και αυτοί άνθρωποι και κάνουν και αυτοί λάθη, γεγονός το οποίο πρέπει να συνειδητοποιούν και να το δικαιολογούν τα παιδιά. 
Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αδιαφορούν ή να αψηφούν τις απόψεις και τα επιχειρήματα του παιδιού, γιατί έτσι το μειώνουν.
Η υπερπροστασία της καμιά φορά καταπιέζει το παιδί, το οποίο νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει πράγματα που το ευχαριστούν. Πρέπει να του δίνει αυτονομία να κάνει τις επιλογές που θέλει και να χειραφετηθεί με τον ανάλογο σεβασμό, που δείχνει στην προσωπικότητά του.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο της αγωγής, το οποίο επιτελεί η μητέρα στην εφηβική ηλικία, είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Πρέπει να απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις ευθέως και ειλικρινά, χωρίς προκαταλήψεις και ενδοιασμούς και να επισημαίνει όλους τους κινδύνους της ερωτικής πράξεως, όπως νοσήματα, ασθένειες, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες καθώς και κανόνες υγιεινής. 
Το πιο σωστό, βέβαια, θα ήταν η μητέρα να μίλαγε στην κόρη της και ο πατέρας στο γιο, γιατί έτσι θα ένιωθαν πιο άνετα και οι δύο. Και οι δύο γονείς όμως, πρέπει να τονίζουν τη συναισθηματική άποψη της ερωτικής πράξεως και να μην γελοιοποιούν ή εκχυδαΐζουν το όλο θέμα. 
Τέλος, η μητέρα οφείλει να βοηθά τον έφηβο να προσαρμοστεί στις εσωτερικές εξελίξεις που του συμβαίνουν και να τις δέχεται πιο ομαλά, γιατί αυτή ακριβώς είναι η ανάγκη του νέου: να κυριαρχήσει και να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές και να καλύψει το χάσμα των γενεών που δημιουργείται στην ηλικία αυτή, από την υπερβολική ανησυχία και υπέρμετρη αγάπη των γονιών καθώς και από τις αδικαιολόγητες προσδοκίες και απαιτήσεις που έχουν για τα παιδιά τους. 
Απαιτήσεις που αφορούν και το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών. Η μητέρα θα πρέπει να συζητήσει για το τι αρέσει στο παιδί να ασκήσει ως επάγγελμα στο μέλλον και σύμφωνα με τις δυνατότητες και ικανότητές του, να το συμβουλέψει ανάλογα.

Μαραθώνας: Ραντεβού με τη θέληση και την Ιστορία
Marathon: Rendezvous with the Will and the History

Δόξα και τιμή στα ιδανικά των Μαραθωνομάχων 
και των Μαραθωνοδρόμων

Marathon: Rendezvous with the Will and the History 
Εχετλαίος

Στο πλαίσιο της επετείου των 2500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και τη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων έναντι των Περσών κατακτητών, εξελίσσεται σήμερα 31 Οκτωβρίου 2010 ο Μαραθώνιος δρόμος στην κλασική του διαδρομή.

Η νίκη στον Μαραθώνα τότε, το 490 π.Χ. διατήρησε τον κόσμο, την Ελλάδα, την Ευρώπη όπως είμαστε σήμερα. 


Τεράστια η σημασία της μάχης εκείνης, που οι Έλληνες, οι Αθηναίοι υπερέβαλαν εαυτόν. Τότε, που ο Εχετλαίος συνέβαλε στην νίκη για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα.

Σήμερα οι απανταχού Μαραθωνοδρόμοι εκπληρώνουν το όνειρο της ζωής τους. Να τρέξουν τον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο. Σήμερα δίνουν το ραντεβού τους με τη θέληση και την ιστορία, τιμώντας τη μνήμη και ασπαζόμενοι τα ιδανικά Μαραθωνομάχων και Μαραθωνοδρόμων.

Όλοι εμείς που επιδείξαμε υπερβολικό ζήλο σαν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, αναπαράγοντας πρότυπα που καμία σχέση δεν έχουν με τον πολιτισμό, το χαρακτήρα του τόπου και τη δική μας αθλητική παράδοση, όλοι εμείς που καταντήσαμε τις διοργανώσεις της Ολυμπιάδας, να μοιάζουν περισσότερο με εμπορική γιορτή, που εκμεταλλεύεται την ιστορία, τα αθλητικά ιδεώδη και την ανάγκη του κόσμου για άρτον και θεάματα, έχουμε ακόμη μια ευκαιρία.  Να ξαναβρεθούμε στο ραντεβού μας με την θέληση και την Ιστορία.
Διοργανώσεις σαν το κλασσικό Μαραθώνιο, τον αγώνα που συμμετέχουν υπεραθλητές αλλά και απλοί πολίτες, με τη χαρά, το ανθρώπινο μέτρο, την αγνότητα και την θέληση, μας θυμίζουν πως ο αθλητισμός μπορεί να ξαναπάρει την πολύτιμη θέση του στη ζωή μας.

*Τίτλος και στοιχεία από την κυπριακή εφημερίδα Σημερινή

Saturday, 30 October 2010

Εντάξτε από νωρίς το ψάρι στη διατροφή του μωρού
Should Babies Eat Fish?

Should Babies Eat Fish?

Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά οξέα. Αυτοί είναι οι λόγοι που γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε από νωρίς στη διατροφή των παιδιών το ψάρι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» παρότι αρκετοί γονείς φοβούνται να δώσουν ψάρι σε μωρά και νήπια για το φόβο των αλλεργικών αντιδράσεων, αυτή η τροφή συνδέεται με την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και βάζει καλές βάσεις για τη σωστή εξέλιξη του παιδιού.
Η πρώτη γνωριμία του παιδιού με το ψάρι μπορεί να ξεκινήσει με μπακαλιάρο που έχει μαλακό κρέας και λίγα κόκκαλα και παράλληλα μεγάλη διατροφική αξία. 
Αν δεν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, οι γονείς μπορούν να βάλουν στο μενού και βραστό λαβράκι, γλώσσα, πεσκανδρίτσα, ροφό και σφυρίδα, πάντα περασμένα στο μπλέντερ. 
Μετά τους έξι μήνες που το παιδί μπορεί να καταναλώσει και στερεά τροφή, προτείνεται η προσθήκη λευκού ψαριού πολτοποιημένα και μετά τους εννιά μήνες βρασμένο και σε μικρά κομματάκια.
Από το πρώτο έτος και μετά οι γιατροί συνιστούν το παιδί να τρώει ψάρι μία φορά την εβδομάδα. 
Σύμφωνα με διατροφολόγους που μιλούν στο Έθνος από τα λευκά ψάρια καλύτερα θεωρούνται ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, που είναι αρκετά μαλακά και πλούσια σε βιταμίνες Α και D, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στο συκώτι τους, ενώ από τα λιπαρά ψάρια το ιδανικό είναι να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών πρώτα ο σολομός, το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν.
Αυτά τα ψάρια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καλή λειτουργιά του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ψάρια που κρίνονται ακατάλληλα για τα μωρά καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τέτοια είναι τα μεγάλα ψάρια τα οποία συνιστάται να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών. 
Περισσότερο ακατάλληλα είναι ο ξιφίας, το πλακολεπιδόψαρο, ο κιτρινόπτερος τόνος και το σαλάχι.

Πώς γίνεται κάποιος διάσημος σήμερα;;


Ένα νέο ενδιαφέρον blog, Το Μειδίαμα,
δημιουργήθηκε από την ομάδα του
"
Τα κοάλα Τίποτα",
επισκεφθείτε το.


της pecora nera

Το χρήμα πολλοί το μίσησαν, τη δόξα ουδείς! 
Μια διαχρονική αξία που σήμερα παρατηρείται σε όλες -τις δυτικές τουλάχιστον-κοινωνίες....
Άραγε τί είναι αυτό που κάνει κάποιον διάσημο στις μέρες μας; Τί προσόντα χρειάζεται να έχει κανείς για να μπει στα φώτα της δημοσιότητας;
Στην αρχαιότητα διάσημοι ήταν οι ήρωες, οι βασιλιάδες,οι πολεμιστές. 
Αργότερα έγιναν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι των γραμμάτων, φιλόσοφοι και πολυπράγμονες καλλιτέχνες.
Μετά οι επαναστάτες, (Che Guevara) οι ιδεολόγοι, οι ριζοσπάστες, οι πολιτικοί, φυσικά οι αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο με απήχηση στον κόσμο.

Σήμερα όμως;;
Ποιους βλέπουμε στα παράθυρα εκπομπών, για ποιους γράφει ο τύπος, για ποιους συζητά ο κόσμος;;
Για φλύαρους κριτές ριάλιτι παιχνιδιών, για χαζοξανθές (δεν έχω πρόβλημα με τα ξανθά μαλλιά όλο το πακέτο με ενοχλεί: σιλικόνη, επιτηδευμένη βλακεία, ντεκαπάζ και ''δημοσιογραφία'' και καλά) που κουτσομπολεύουν όλη μέρα, για ακόμη πιο βλάκες, λιγούρια άνδρες -μεγαλύτερες κατίνες-... για συμμετέχοντες σε κάθε είδους τάλεντ σόου... και φυσικά για wannabe πορνοστάρ με ροζ dvd, για μοντέλα που δεν είναι μοντέλα αλλά έτσι λένε,κομμωτές, στυλίστες κ.ο.κ...
Σοβαρές προσωπικότητες δηλαδή, που προάγουν τη σκέψη, τον πολιτισμό και προβάλλουν υγιή πρότυπα.
Δεν είναι θλιβερό να βλέπεις όλη την ώρα τέτοια νούμερα στην τηλεόραση, να ακούς μικρά παιδιά να συζητούν για τους παίκτες του Big Brother και να έχουν γίνει όλα αυτά μέρος της καθημερινότητάς τους, της ψυχαγωγίας τους;
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι για να γίνει κανείς διάσημος πλέον πρέπει...
να γελοιοποιηθεί μπροστά στις κάμερες (να πώ ονόματα για παραδείγματα νομίζω δεν χρειάζεται)....
να ξεκατινιάζεται στα μεσημεριανά...
να ντύνεται α λα Lady GaGa,
να μιλά λάθος ελληνικά,
να μην έχει καμία άποψη για ζητήματα επικαιρότητας..
να... ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ!!! 
γιατί φέτος μόνο αυτά βλέπουμε και ακούμε παντού.
Και φυσικά πάνω από όλα διάσημοι είναι οι ''μαϊντανοί'' που έχουν να πουν κάτι για όλους και για όλα, φωτογραφίζονται τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και σε περιοδικά.
Είναι τόσο εύκολο να γίνεις διάσημος, από το πουθενά κυριολεκτικά! 
Παλαιότερα οι διασημότητες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα, χαρακτήριζαν μια ολόκληρη εποχή, γίνονται ονόματα-θρύλοι γιατί πραγματικά ξεχώρισαν από τη μάζα και καινοτόμησαν.
Τώρα δε μετρά η πρωτοτυπία αλλά η απομίμηση, έχουμε γεμίσει μετριότητες και  καρμπόν..
Εννοείται πως άνθρωποι με ουσία και περιεχόμενο υπάρχουν, αλίμονο, απλά δεν είναι ευρέως γνωστοί... και αυτό είναι που δεν αντέχω... να ξέρουμε μέχρι και τον τελευταίο υποψήφιο του X factor και όχι τους βραβευμένους Έλληνες νομπελίστες, κάθε σαχλό μοντέλο που βγαίνει με το  κατοικίδιό της στο Star και όχι τους Ολυμπιονίκες μας... τους κριτές και τους πανελίστες όλων των εκπομπών από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και όχι νέους μουσικούς και καλλιτέχνες που πραγματικά δημιουργούν αριστουργήματα...
 
μειδίαμα

Friday, 29 October 2010

Ένα αγγελούδι «χαρίζει» ζωή με τα όργανά του

Οι γονείς του τρίχρονου παιδιού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

Σε ασθενείς στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού πρόκειται να μεταμοσχευθούν τα όργανα ενός νηπίου τριών χρόνων, που κατέληξε στην μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στήθηκε ειδική επιχείρηση στο νοσοκομείο προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα τα όργανα του νηπίου στις νοσηλευτικές μονάδες, όπου βρέθηκαν οι ασθενείς στους οποίους θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν. 
Η καρδιά του νηπίου, ήδη, μεταφέρθηκε στην Γερμανία, ενώ οι νεφροί παρέμειναν στην Ελλάδα.
Το νήπιο είχε διακομιστεί, από την Κέρκυρα, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μετά από σοβαρό τραυματισμό, σε τροχαίο. Όταν οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι το παιδί τους ήταν κλινικά νεκρό, οι τελευταίοι πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.
www.kathimerini.gr 
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αγάπη θα μας κρατήσει ζωντανούς

Scorpions: Love Will Keep Us Alive

-
Love will keep us alive
Let's make the moment right
It's now or never
Love will keep us alive
Even the darkest night
Will shine forever
Love will keep us alive

Τρέχουν με τη «ΦΛΟΓΑ» στην καρδιά τους στο Μαραθώνιο

Όσοι συμμετάσχετε στη φετινή Μαραθώνια Διαδρομή ή την παρακολουθήσετε από κοντά, θα δείτε ένα γκρουπ δρομέων που τρέχει για έναν «πολύτιμο» σκοπό. 

Πρόκειται για 40-50 ερασιτέχνες δρομείς, φίλους του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο Κλασσικής Διαδρομής την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Φλόγας «Τρέχουν αυτοί για όλους μας, για να μεταφέρουν σε κάθε συμμετέχοντα, σε κάθε θεατή από το πεζοδρόμιο ή τον καναπέ του σπιτιού του, σε κάθε ευαίσθητο πολίτη, τον χτύπο της καρδιάς δεκάδων χιλιάδων παιδιών με διάφορες μορφές καρκίνου σε όλο τον κόσμο που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους».
 
Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου οι ερασιτέχνες δρομείς της Φλόγας θα τρέξουν στον 28ο Μαραθώνιο της Αθήνας. «Φέτος η βελτίωση του ατομικού ρεκόρ μας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Από φέτος στόχος μας είναι η συμβολή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, των παιδιών της “Φλόγας’”, που μας έχουν πραγματικά ανάγκη», αναφέρουν.
Η ιστορία πίσω από την απόφαση αυτή κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον,
όπως και συγκίνηση για την ευαισθητοποίηση μιας ομάδας συμπολιτών μας, που από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους για προπόνηση προχώρησαν σε μια «αποστολή» ζωής.
Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε τυχαία:
Η παρέα των δρομέων της ΦΛΟΓΑΣ, ξεκίνησε από 4-5 ερασιτέχνες δρομείς που βρίσκονταν κάθε Τετάρτη για προπόνηση στη Φιλοθέη στο άγαλμα του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τον φετινό Μαραθώνιο Αθήνας. Όταν ο δρομέας μαραθωνοδρόμος Παύλος Διακουμάκος βρέθηκε συμπτωματικά στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», γεννήθηκε η ιδέα να τρέξουν φέτος οι δρομείς της παρέας αυτής «για έναν πολύτιμο σκοπό»- τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.
Και όταν είδαν τον Ξενώνα και τους μικρούς φιλοξενούμενους ασθενείς και ενημερώθηκαν για το έργο του μη κερδοσκοπικού φορέα, αποφάσισαν να τρέχουν για τη ΦΛΟΓΑ, να την εκπροσωπήσουν, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να την κάνουν πιο γνωστή με το δικό τους τρόπο, από το δικό της μετερίζι.
Οι δρομείς της ΦΛΟΓΑΣ, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ιδέα στην υπόλοιπη παρέα, άρχισαν να προπονούνται «με νέο πνεύμα και την ανθρώπινη έμπνευση στα πόδια». Εν τω μεταξύ, η παρέα μεγάλωσε σταδιακά, φτάνοντας σήμερα σχεδόν πενήντα μέλη. «Συναντιόμαστε με ενθουσιασμό να τρέξουμε και να συζητήσουμε για το σκοπό μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες. Έτσι, κάθε Τετάρτη απόγευμα, δρομείς από όλα τα μέρη της Αθήνας, η πλειοψηφία εργαζόμενοι και οικογενειάρχες, συναντιόμαστε για τον κοινό μας σκοπό. Κάποιοι από μας έχουν πλούσια και πολυετή εμπειρία στο δρομικό χώρο, ενώ άλλοι είναι νέοι και ο σκοπός της ΦΛΟΓΑΣ αποτέλεσε κίνητρο να τρέξουν πιο οργανωμένα από ό,τι συνήθιζαν» αναφέρουν.
«Κάποιοι δρομείς έχουμε εμπειρία απο καρκίνο σε δικά μας κοντινά πρόσωπα, ενώ οι περισσότεροι απλά θέλουμε να τρέξουμε για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Πιστεύουμε πως σήμερα ο άνθρωπος έχει αποξενωθεί από τον συνάνθρωπο του σε μεγάλο βαθμό, και είναι μεγάλη ανάγκη να κοιτάμε λίγο πιο πέρα από τους εαυτούς μας να δώσουμε τα χέρια και να έρθουμε πιο κοντά στον συνάνθρωπό μας που περνάει δύσκολες στιγμές».

Συγκέντρωση χρημάτων
Η παρέα των δρομέων της Φλόγας δεν αρκέστηκε στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιο. «Ο καθένας από εμάς σχεδίασε και συγκεντρώνει χρήματα για τον σύλλογο στο οικογενειακό και επαγγελματικό του περιβάλλον. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και αντιμετωπίζοντας τόσο την καχυποψία όσο και το δισταγμό της ελληνικής κοινωνίας, καθένας από μας ονειρεύεται πως η προσπάθεια μας θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι στην μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της ΦΛΟΓΑΣ. Φοράμε τη φανέλα της «ΦΛΟΓΑΣ» και τρέχουμε. Πετάμε! Σκοπός μας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, μέσα από την προσπάθειά μας και να αφυπνιστεί για τον Ξενώνα της Φλόγας, αυτή την μεγάλη αγκαλιά», σημειώνουν.
Την Κυριακή, λοιπόν, είναι η ημέρα τους.
Τρέχουν για τα παιδιά με καρκίνο, τρέχουν για τον ξενώνα τους, τρέχουν για τη ΦΛΟΓΑ, με το σήμα της ΦΛΟΓΑΣ στην ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ. Θέλουν να μάθουν την προσπάθεια τους όσο το δυνατόν περισσότεροι, «γιατί στα βήματα τους, εξυπηρετείται ένας μεγάλος σκοπός. Και δεν είναι ο μόνος «κόπος» τους τα 42 χιλιόμετρα της Κυριακής» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Συλλόγου που υπογράφουν η Πρόεδρος κ. Μαρία Τρυφωνίδη και η Γεν. Γραμματέας κ. Χριστίνα Μπάκα.
«Εδώ και μήνες προετοιμάζονται με προπονήσεις, με αναζήτηση χορηγών που μέσα από την προσπάθεια τους θα ενισχύσουν την ΦΛΟΓΑ και θα ευαισθητοποιήσουν όσους περισσότερους μπορούν. Την Κυριακή θέλουν το χειροκρότημα μας και την στήριξη του στόχου που υπηρετούν».
Για περισσότερες πληροφορίες:

«ΦΛΟΓΑ»
Αιγίου 7 Γουδί
Τ.Κ. 11527 Αθήνα
Τηλ.: 2107485000
www.floga.org.gr
mail: info@floga.org.gr
Πληροφορίες: www.tanea.gr

Thursday, 28 October 2010

Πατέρας - τύρανος βασάνιζε τη γυναίκα και τα παιδιά του

Το μαρτύριο που περνούσαν τα 6 παιδιά, ηλικίας 3-13 ετών και η μητέρα τους, φέρνει στο φως το lesvosnews.gr

Ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης διέταξε τη σύλληψη του πατέρα – τύρανου και έδωσε εντολή να φροντιστούν τα παιδιά και η σύζυγος του κατηγορουμένου και να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη από κάθε πλευρά.
O πατέρας τους, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. 
Το δράμα τους ήταν κοινό μυστικό στην περιοχή όπου έμεναν αφού η άτυχη γυναίκα έπεφτε καθημερινά θύμα άγριων ξυλοδαρμών αλλά δεν τολμούσε να μιλήσει πουθενά για τα όσα συνέβαιναν μέσα στο σπίτι της.
Τα ίδια βασανιστήρια ζούσαν και τα ανήλικα παιδάκια, που πολλές φορές πήγαιναν στο σχολείο με τραύματα στο σωματάκι τους από τα χτυπήματα του πατέρα τους.
Τα τραύματα αυτά - που παρατήρησαν οι δάσκαλοι των παιδιών - ήταν αυτά που τους ανάγκασαν να πάνε στην αστυνομία και να καταγγείλουν το γεγονός.
Αμέσως παρενέβη ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης που διέταξε τη σύλληψη του πατέρα – τύρανου.

Το μεγαλείο του στρατιώτη εκείνου...

Αγαπημένοι μας φίλοι,
υπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία με το έπος του `40
που με συγκινεί ιδιαίτερα.
Αυτοί που πολέμησαν τότε...
και τους ακούς να διηγούνται
ξέρετε, στα παλιά ντοκουμέντα, στην τηλεόραση …

το περιγράφουν σαν κάτι φυσικό,
χωρίς έπαρση γι αυτό που έκαναν,
αλλά ως αυτονόητο

Αυτή η στάση, αυτό …
αυτό είναι το μεγαλείο
ούτε γογγυσμούς για τα κρυοπαγήματα, για τα κομμένα μέλη,
ούτε τίποτε

Ο παππούλης μου είχε κρυοπαγήματα, αλλά ποτέ δεν γόγγυσε, δεν διαμαρτυρήθηκε.
Σαν εύσημα τα είχε.

Όταν τα περιγράφουν
λες και περιγράφουν μια καθημερινή ημέρα
Αυτός είναι ο Έλληνας
γι’ αυτό νικούσε,
γι’ αυτό!

Αυτό είναι
ΝΙΚΗΣΕ
Ενώ οι Γερμανοί ήρθαν …
οι Έλληνες νίκησαν

Ήταν οι βίδες της αντίστασης που φύτρωσαν στα πόδια τους και έγιναν ακλόνητοι.

Λένε σε συζητήσεις σήμερα: άλλα τα χρόνια τότε, σήμερα, κανείς δεν νοιάζεται.
Αυτό λοιπόν, δεν μπορώ να το πιστέψω.
Επειδή σε όλες τις φάσεις της πιο μακρόχρονης ιστορίας στον κόσμο, οι Έλληνες πάντα το ίδιο έκαναν.
Πάντα,
Το ίδιο θα κάνουν και τώρα αν χρειαστεί

Σήμερα, κινδύνεψε, ένας πολίτης από χείμαρρο, από νερά που γέμισαν μια ρεματιά.
Πήγε η Πυροσβεστική μας, αλλά τι να πεις;
Η ΕΜΑΚ που διακρίθηκε σε όλη την γη, σαν η καλύτερη ομάδα διάσωσης,
σήμερα λειτούργησε σαν δημόσιος υπάλληλος.
Δυο πολίτες, μπροστά στα μάτια της Πυροσβεστικής, μπήκαν στον χείμαρρο και έσωσαν τον συνάνθρωπο.
Αυτός ο τσαμπουκάς μπροστά στον κίνδυνο, αυτή η αλληλεγγύη, αυτό δεν θα το βρείτε πουθενά.
Αυτή η μαγκιά, υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε στην Ελλαδίτσα μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους και πάντα Λεύτερα!

28η Οκτωβρίου - Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες - “Heroes Fight Like Greeks”

 Το χαμομηλάκι αφιερώνει την ανάρτηση στην πρόσφατα «παραιτηθείσα» κ. Θάλεια Δραγώνα 

ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΙ ΕΜΕΙΣ (ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ), ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ
ΑΙΣΧΥΛΟΣ

Heroes of World War II - The Greek Victory over Fascist Italy

“Until now, we knew that Greeks were fighting like heroes; from now on we shall say that the heroes fight like Greeks.”
Winston Churchill, Prime Minister of Britain - 1940.
H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.

ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ελλάδα:           219   
Νορβηγία        61   
Γαλλία             43  [Η υπερδύναμη της εποχής]
Πολωνία         30   
Βέλγιο             18 
Ολλανδία          4    
Γιουγκοσλαβία 3  
Δανία                0 μέρες 
[Οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή  για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ...]
Τσεχοσλοβακία ....0
Λουξεμβούργο .....0
Αυστρία................[η προσθήκη από το χαμομηλάκι]
[Στις 2 Απριλίου στη Βιέννη, ο Χίτλερ, στην πλατεία Ηρώων (Heldenplatz) διακήρυξε την προσάρτηση της Αυστρίας στο Ράιχ μπροστά σε πλήθος 200.000 περίπου ενθουσιασμένων Αυστριακών. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: "Μερικές ξένες εφημερίδες έκαναν λόγο για επίπτωσή μας στην Αυστρία με βάρβαρες μεθόδους. Μπορώ μόνο να πω ότι ακόμη και νεκροί θα ψεύδονται. Αγωνίστηκα για να κερδίσω την αγάπη του λαού μου, αλλά, όταν διέσχισα τα μέχρι προχτές σύνορα, συνάντησα ένα ρεύμα αγάπης που όμοιό του δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Δεν ήρθαμε ως τύραννοι, αλλά ως απελευθερωτές"]

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Οι νεκροί Ελληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών  στους 13.676

Κατά την διάρκεια της τετραπλής κατοχής που ακολούθησε τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν :
Αλβανοί:       1165  (Πάργα , Μαργαρίτιο, Παραμυθία)
Ιταλοί:          8000
Boύλγαροι:  25000
Γερμανοί:    50000

Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες)
Ελλάς            10%     (750.000)
Σοβιετική Ένωση  2,8%
Ολλανδία      2,2%
Γαλλία          2%
Πολωνία       1,8%
Γιουγκοσλαβία  1,7%
Βέλγιο            1,5%

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Πηγή: Ανθολόγιον Πατριδογνωσίας, Μενελάου Παγουλάτου

Κάρολος ντέ Γκώλ, Charles de Gault 1890-1970
Πρόεδρος τής Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός τής Γαλλικής Αντίστασης κατά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
«Αδυνατώ νά δώσω τό δέον εύρος τής ευγνωμοσύνης πού αισθάνομαι γιά τήν ηρωική αντίσταση τού Λαού καί τών ηγετών τής Ελλάδος.»
(Από ομιλία του στό Γαλλικό Κοινοβούλιο μετά τήν λήξη τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου.)

Μωρίς Σουμάν, Maurice Schumann 1911-1992
Υπουργός των εξωτερικών τής Γαλλίας 1969-1973, Μέλος τής Γαλλικής Ακαδημίας 1974
«Η Ελλάδα είναι τό σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης.Ποτέ μιά ήττα δέν υπήρξε τόσο τιμητική γιά κείνους πού τήν υπέστησαν»
(Από μήνυμά του πού απηύθηνε από τό BBC τού Λονδίνου στούς υποδουλωμένους λαούς τής Ευρώπης στίς 28 Απριλίου 1941, ημέρα πού ό Χίτλερ κατέλαβε τήν Αθήνα ύστερα από πόλεμο 6 μηνών κατά τού Μουσολίνι καί έξι εβδομάδων κάτα τού Χίτλερ.)

Στάλιν, Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin 1879-1953
Αρχηγός τής Σοβιετικής Ενώσεως από τό 1924 έως 1953
«Λυπάμαι διότι γηράσκω καί δέν θά ζήσω επί μακρόν διά νά ευγνωμονώ τόν Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου ή αντίστασις έκρινε τόν 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον
(Από ομιλία του πού μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας τήν 31 Ιανουαρίου 1943 μετά τήν νίκη τού Στάλιγκραντ καί τήν συνθηκολόγηση τού στρατάρχου Paulus.)

Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός
«Επολεμήσατε άοπλοι καί ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων.Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διοτι εκερδίσαμε χρόνο γιά να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι καί ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε».
(Οταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ)

Γεώργης Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974
Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού
"Εάν ό Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στίς πόρτες τής Μόσχας, νά συγκρατήσει καί νά ανατρέψει τόν Γερμανικό χείμαρρο, τό οφείλει στόν Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τίς Γερμανικές μεραρχίες όλον τόν καιρό πού θά μπορούσαν νά μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε τό κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς."
(Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Μπενίτο Μουσολίνι, Benito Mousolini 1833-1945
Πρωθυπουργός τής Ιταλίας 1922-1945
«Ο πόλεμος μέ τήν Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δέν είναι ακλόνητον είς τά στρατιωτικά πράγματα καί ότι πάντοτε μάς περιμένουν εκπλήξεις.»
(Από λόγο πού εκφώνησε στίς 10/5/1941.)

Αδόλφος Χίτλερ, Hitler 1889-1945
Αρχηγός τού Γερμανικού κράτους 1889-1945
"Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οί Ελληνες, εξ' όλων τών αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, επολέμησαν μέ παράτολμον θάρρος καί υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον.."
(Από λόγο πού εκφώνησε στίς 4 Μαίου 1941 στό Ράιχσταγκ.)

Σέρ Αντονυ Ηντεν, Sir Robert Antony Eden 1897-1977
Υπουργός Πολέμου καί Εξωτερικών της Βρεταννίας 1940-1945, Πρωθυπουργός της Βρεταννίας 1955-1957
"Ασχέτως πρός ότι θα πούν οι ιστορικοί τού μέλλοντος, εκείνο τό οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στόν Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή τής επανάστασης στήν Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή εκράτησε τούς Γερμανούς στό ηπειρωτικό έδαφος καί στήν Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε τήν χρονολογική σειρά όλων τών σχεδίων τού Γερμανικού Επιτελείου καί έτσι έφερε γενική μεταβολή στήν όλη πορεία τού πολέμου καί ενικήσαμε."
(Από λόγο του στό Βρετανικό κοινοβούλιο στίς 24/09/1942.)

Τσώρτσιλ, Winston Churchil 1874-1965
Πρωθυπουργός τής Μεγάλης Βρετανίας κατά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
"Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δέν αποδίδει τό ελάχιστο εκείνων τών πράξεων αυτοθυσίας τών Ελλήνων, πού ήταν καθοριστικός παράγων τής νικηφόρου εκβάσεως τού κοινού αγώνα τών εθνών, κατά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διά τήν ανθρώπινη ελευθερία καί αξιοπρέπειαν."
"Εάν δέν υπήρχε η ανδρεία τών Ελλήνων καί ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β' Παγκόσμιο Πολέμου θά ήταν ακαθόριστη."
(Από ομιλία του στό Αγγλικό κοινοβούλιο στίς 24 Απριλίου 1941.)
"Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οί Ελληνες πολεμούν σάν ήρωες. Τώρα θά λέμε: Οί ήρωες πολεμούν σάν Έλληνες."
(Από λόγο πού εκφώνησε από τό BBC τίς πρώτες ημέρες τού Ελληνοιταλικού πολέμου.)
"Μαχόμενοι οί Έλληνες εναντίον τού κοινού εχθρού θά μοιρασθούν μαζί μας τά αγαθά τής ειρήνης."
(Από λόγο πού εξεφώνησε στίς 28 Οκτωβρίου 1940, όταν επετέθη ή Ιταλία κατά τής Ελλάδας.)

Σέρ Χάρολδ Αλεξάντερ, Sir Harold Leofric George Alexander 1891-1969
Βρετανός Στρατάρχης κατά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
"Δέν θά ήταν υπερβολή νά πούμε ότι ή Ελλάς ανέτρεψε τό σύνολο τών σχεδίων τής Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν νά αναβάλει γιά έξι εβδομάδες τήν επίθεση κατά τής Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποιά θά ήταν ή θέση τής Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς τήν Ελλάδα."
(Από ομιλία του στό Βρετανικό κοινοβούλιο στίς 28 Οκτωβρίου 1941.)

Γεώργιος ΣΤ' (1898-1952)
Βασιλεύς τής Μεγάλης Βρετανίας 1936-1952
"Ο μεγαλοπρεπής αγών τής Ελλάδος, υπήρξε ή πρώτη μεγάλη καμπή τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου."
(Από λόγο του στο κοινοβούλιον τόν Μάιον 1945.)

Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Roosvelt 1882-1945
Πρόεδρος τών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945
"Εις τήν Ελλάδα παρασχέθη τήν 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών διά ν'αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά καί τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία νά παρείχετο, ή απάντησις θά ήτο ή ίδια."
«Οί Έλληνες εδίδαξαν δία μέσου τών αιώνων τήν αξιοπρέπειαν. Οταν όλος ό κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ό Ελληνικός λαός ετόλμησε νά αμφισβητήσει τό αήττητον τού γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας τό υπερήφανον πνεύμα τής ελευθερίας.»
(Από ραδιοφωνικό λόγο πού εξεφώνησε στίς 10/6/1943.)
"Ο ηρωικός αγών τού ελληνικού λαού.κατά τής επιθέσεως τής Γερμανίας, αφού τόσον παταγωδώς ενίκησε τούς Ιταλούς στήν απόπειρά τους νά εισβάλλουν στό ελληνικό έδαφος, γέμισε μέ ενθουσιασμό τίς καρδιές τού αμερικανικού λαού καί εκίνησε τήν συμπάθειά του. Πρό ενός καί πλέον αιώνος, κατά τόν πόλεμον τής ελληνικής ανεξαρτησίας, τό εθνος μας.εξέφρασε τήν φλογερή του συμπάθεια γιά τούς Ελληνες καί ευχότανε γιά τήν ελληνική νίκη."
(Δήλωσή τουστό Υπατο Συμβούλιο τής Αχέπα στίς 25/04/1941, πού μεταδώθηκε ραδιοφωνικά από τόν Λευκό Οίκο.)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 10 Απριλίου 1941, μετά τήν Συνθηκολόγηση μέ τήν Γερμανία παραδίδονται τά οχυρά Παλιουριώτες καί Ρούπελ. Οί Γερμανοί εκφράζουν τόν θαυμασμό τους στούς Ελληνες στρατιώτες, δηλώνουν ότι αποτελεί τιμή καί υπερηφάνεια τό ότι είχαν σάν αντίπαλο έναν τέτοιο στρατό καί ζητούν από τόν Ελληνα διοικητή νά επιθεωρήση τόν Γερμανικό στρατό ώς ένδειξι τιμής καί αναγνωρίσεως! 
Η Γερμανική Σημαία υψώνεται μόνο μετά τήν πλήρη αποχώρηση τού Ελληνικού Στρατού.

«Ένας Γερμανός αξιωματικός τής αεροπορίας εδήλωσε στόν διοικητή τής ομάδος μεραρχιών Ανατολικής Μακεδονίας αντιστράτηγον Δέδεν ότι ό Ελληνικός Στρατός ήταν ό πρώτος στρατός στόν οποίον τά στούκας δέν προκάλεσαν πανικό. «Οι στρατιώται σας» είπε, «αντί νά φεύγουν αλλόφρονες, όπως έκαναν είς τήν Γαλλία καί τήν Πολωνία, μας επυροβόλουν από τας θέσεις των.»
από Πενταπόσταγμα

Wednesday, 27 October 2010

Ναυμαχία στη «μπανιέρα»

Αγαπητό χαμομηλάκι καλησπέρα. 
Το κείμενο είναι φανταστικό δεν απέχει όμως πολύ απ' την πραγματικότητα εξάλλου η φαντασία απλώς συνενώνει μνήμες άλλου χρόνου και τόπου.
Φιλικά Ιδεοπηγή.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Αφιέρωση στους παππούδες μας)

Κυριακή απόγευμα στην κουζίνα.
(Η νύφη): «Το καφεδάκι σου μπαμπά»
«Σε ‘φχαριστώ κόρη μου»
(Η συμβία): «Σςςς, κάτι ακούω, το μωρό ξύπνησε»
«Με δυο τρεις γρήγορες δρασκελιές (για να φτάσω πρώτος) βρέθηκα πάνω απ’ την κούνια του μωρού, δεύτερος εγγονός βλέπεις».
«Δυο μεγάλα μάτια με αναγνωρίζουν και ένα μεγάλο χαμόγελο με υποδέχεται (αλήθεια γιατί όλα τα μωρά έχουν μεγάλα μάτια χωρίς αυτό να τα ασχημαίνει;)».
«Το αρπάζω απ’ τη μέση και ώωωπ, ώωωπ το πετάω ψηλά και ξεκαρδίζεται στα γέλια».
Αρχίζει ο πόλεμος.
(Η συμβία): «σιγά χριστιανέ μου, μωρό είναι όχι τσουβάλι»
«Αυτή ήταν η πλωριά μπαταριά και αμέσως έρχεται και η πρυμνιά».
(Η νύφη): «μπαμπά πρόσεχε θα σου πέσει το μωρό»
«Θα μου πέσει το μωρό, εμένα που άρπαζα το τσουβάλι το τσιμέντο και ανέβαινα τρέχοντας τις σκάλες στην οικοδομή»
«Τέσσερα χέρια απλώνονται προς το μέρος μου και δυο αγριεμένα πρόσωπα με κοιτούν»
«Όχι ότι φοβήθηκα ή παρατάω εύκολα τη μάχη αλλά ύποπτη μυρωδιά και υγρασία με αναγκάζουν να παραδώσω το μωρό αμαχητί».
«Σαν άχρηστος και περιττός αποφασίζω να παρακολουθήσω απ’ την πολυθρόνα σαν θεατής την παράσταση».
«Ομηρικός πόλεμος ανάμεσα στο μωρό απ’ τη μια μεριά και την γιαγιά με τη μάνα του απ’ την άλλη».
«Πρώτη μάχη, το γδύσιμο». «Εντολές, διαταγές, υποδείξεις, παρακλήσεις και άλλα πολλά ακούγονται». «Το κουμπί μητέρα!». «Το ξεκούμπωσα κόρη μου, βγάλε του το μανίκι». «Ο μπόμπιρας αντιστέκεται και χαχανίζει». «Τελικά χάνει την πρώτη μάχη και νάτον τσιτσίδι»
«Σειρά τώρα έχει η ναυμαχία». «Ετοιμάζεται το πεδίο της μάχης» και «Να ρίξω λίγο κρύο ακόμα μην το τσουρουφλίσουμε το παιδί». «Το δοκίμασα μητέρα, εντάξει είναι». «Μυρίζει ξανά μπαρούτι». «Τέσσερα χέρια επιτίθενται και εντολές εκτοξεύονται». «Είπαμε πάνω τα χεράκια, μην κουνιέσαι, μην πλατσουρίζεις κτλ». 
«Ο μικρός χάνει και την δεύτερη μάχη και νάτος πεντακάθαρος και μυρωδάτος μέσα στην πετσέτα».
«Οι νικήτριες παίρνουν τα λάφυρα». «Η μια δαγκώνει το μπράτσο και ή άλλη χώνει το μούτρο της στην κοιλιά του μωρού, και να τα γέλια και να τα χάχανα».
«Μωρό μου η μία, πασά μου ή άλλη».
«Το παιδί έχει όνομα, διαμαρτύρομαι». «Δέχομαι άλλη διπλή επίθεση»
(Η νύφη): «Μα μπαμπά δεν τον βαφτίσαμε ακόμα».
(Η συμβία): «Το όνομά σου το πήρε ο μεγάλος εγγονός τι άλλο θέλεις».
«Εγώ; για τον καημένο το συμπέθερο νοιάζομαι».
«Ο ειρηνοποιός (ο γιος) ακούγεται απ’ το άλλο δωμάτιο».
«Μπαμπά έρχεσαι λίγο να με βοηθήσεις;»
«Εγκαταλείπω το πεδίο της μάχης, ο γιος βλέπεις, φουσκώνω σαν διάνος αφού κάποιος χρειάζεται την βοήθειά μου και τρέχω, τώρα τι σόι βοήθεια θέλει κοτζάμ επιστήμονας από ‘μένα τον αγράμματο συνταξιούχο οικοδόμο ένας θεός ξέρει».
«Σε λίγο το πώς βρέθηκα στα τέσσερα με τον μεγάλο εγγονό μου στην πλάτη να φωνάζει ντέεε παππού ντέεε, εγώ! το πρώτο σκεπάρνι της οικοδομής με δύο πήχες μουστάκι δεν ξέρω, εγγονός βλέπεις έχει και τ’ όνομά μου».


Έγραψε η Ιδεοπηγή.