Σελίδες

Saturday, 6 February 2010

Εξηντάχρονος κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκου και για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας άσκησε την Παρασκευή ο εισαγγελέας Ρόδου, εναντίον 60χρονου μουσικού, κατοίκου του νησιού.
Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε ο 60χρονος το απόγευμα της Πέμπτης στην πόλη της Ρόδου, οδήγησε στο σπίτι του κοριτσάκι 8 χρονών και προέβη σε ασελγείς πράξεις.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι όντως το κοριτσάκι πήγε στο σπίτι του αλλά δεν ασέλγησε σε βάρος του.

Έντονη ανησυχία στη Βομβάη από τις συχνές αυτοκτονίες μαθητών

Αιτία, η πίεση από το σχολείο

Την έντονη ανησυχία γονέων και δασκάλων έχουν προκαλέσει οι συχνές αυτοκτονίες μαθητών στη Βομβάη και τις γύρω περιοχές.
Όπως αναφέρει το CNN, από την αρχή του έτους, περίπου 25 μαθητές έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους, ενώ γονείς και δάσκαλοι παλεύουν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τους θανάτους και προσπαθούν να τους εμποδίσουν.
Η Ινδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας στον κόσμο και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% αυτών που αποφασίζουν να θέσουν τέλος στη ζωή τους είναι έφηβοι.
Οι αρχές της χώρας μάλιστα οργανώνουν σχετικά συμβούλια προκειμένου να εξετάσουν το φαινόμενο αυτό. Στα συμβούλια αυτά οι δάσκαλοι προσπαθούν να ερευνήσουν τις αιτίες των αυτοκτονιών και να καταπολεμήσουν τις αυτοκτονικές τάσεις των παιδιών.
Σε πολλές περιπτώσεις, αιτία που ένας έφηβος οδηγείται στην αυτοκτονία είναι η πίεση που νιώθει από το σχολείο.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδίας είναι βασισμένο στην αποστήθιση και δίνει εξαιρετική έμφαση στους υψηλούς βαθμούς.
«Στο παρελθόν τα παιδιά είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Στο παρελθόν τα παιδιά δεν έπρεπε να αγωνιστούν τόσο για να περάσουν σε κάποιο κολέγιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν επηρεαστεί και από τις αλλαγές στη Ινδία που συνέβησαν περίπου στη δεκαετία του '80», τονίζει ο ψυχίατρος, Χάρις Σέτι.

UNICEF: Τρία εκατ. κορίτσια υφίστανται ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων κάθε χρόνο

Διεθνής ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι η 6η Φεβρουαρίου, και η UNICEF μαζί με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως ακόμη και σήμερα 3 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της πρακτικής κάθε χρόνο. 
Επίσης, καλεί όλους να συμβάλλουν, ώστε να τερματιστεί αυτή η βλαβερή πρακτική μέσα σε μία γενιά.
«Η εκτομή ή αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών και των κοριτσιών και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
» Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πρόοδοι στον τομέα της μείωσης της εξάπλωσης αυτής της πρακτικής, κατά κύριο λόγο επειδή οι κοινότητες και οι οικογένειες αναλαμβάνουν δράση και απαιτούν αλλαγή.
» Παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται πως 120 με 140 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί τις συνέπειες της βλαβερής και επικίνδυνης αυτής πρακτικής και 3 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας της κάθε χρόνο.
» Η πρακτική της εκτομής ή αποκοπής των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να υφίσταται, επειδή συντηρείται από κοινωνικές αντιλήψεις, όπως ότι τα κορίτσια και οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν ντροπή, κοινωνική περιθωριοποίηση και θα έχουν χειρότερες προοπτικές γάμου αν την εγκαταλείψουν. Οι αντιλήψεις αυτές μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.
» Η επιτυχία στη μείωση της εξάπλωσης της πρακτικής σε αρκετές χώρες, όπου παλαιότερα ήταν ευρύτατα διαδεδομένη, ήλθε ως αποτέλεσμα λεπτών επαφών με τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντας την αλλαγή εκ των έσω. Εκεί όπου οι ίδιες οι κοινότητες επέλεξαν να προβούν σε δημόσιες διακηρύξεις κατά της πρακτικής, για παράδειγμα στη Σενεγάλη, σημειώθηκε μείωση μέχρι και 65%.
» Η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και άλλοι συνεργάτες παρέχουν υποστήριξη σε πρωτοβουλίες κοινοτήτων για την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής. Τα προγράμματα αυτά προσεγγίζουν κοινοβουλευτικούς, μέσα ενημέρωσης, ανθρώπους που παραδοσιακά μπορούν να μεταφέρουν επιτυχώς μηνύματα, γυναίκες δικηγόρους, ιατρικούς συλλόγους, θρησκευτικούς αρχηγούς και διανοούμενους για να μιλήσουν ενάντια στην πρακτική.
» Η Διεθνής Ημέρα κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων προσφέρει μια ευκαιρία σε όλους να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να τερματιστεί αυτή η βλαβερή πρακτική μέσα σε μία γενιά.
» Η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και οι συνεργάτες τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου και να προωθούν την ισότητα των φύλων και τη βελτίωση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών».