Σελίδες

Thursday, 22 July 2010

Το καλοκαιράκι... Μωρά στο νερό - kalokairaki mwra sto nero

Όταν αρχίζετε να αποκτάτε στενούς δεσμούς με το μωρό σας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κάνετε μια διασκεδαστική βουτιά μαζί.
Το κολύμπι είναι μια από τις πρώτες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί με το μωρό σας και να αποκτήσετε ισχυρή αυτοπεποίθηση και οι δυο. 
Είτε το μικρό σας παρακολουθεί κάποιο ειδικό πρόγραμμα κολύμβησης για παιδιά είτε απλώς βουτάτε μαζί, το μωρό σας θα αγαπήσει το νερό καθώς και την παρέα μαζί σας μέσα στο νερό. Το κολύμπι είναι ένας τέλειος τρόπος για να αποκτήσετε ιδιαίτερες σχέσεις με το μωρό σας, αλλά και το μωρό σας με άλλα μωρά. Είναι, επίσης, ένα σωματικό πλεονέκτημα για το μωρό σας καθώς θα ενισχυθούν η δύναμή και ο συντονισμός του.  
Το κολύμπι, ακόμη, μπορεί να του δώσει την ελευθερία να κινείται προς όποια κατεύθυνση θελήσει, πράγμα που δε θα μπορούσε να κάνει στη στεριά. Και, αντίθετα με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δε χρειάζεται να περιμένετε ώσπου να αναπτυχθεί πλήρως το ανοσοποιητικό του σύστημα για να το αφήνετε σε πισίνα, αφού η χλωρίνη είναι ικανή να εξουδετερώσει κάθε πιθανό κίνδυνο.
Στα παιδιά αρέσει να πλατσουρίζουν όλη μέρα- η προστασία τους, όμως, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Όταν αφήνετε το μικρό σας να πλατσουρίζει μέσα στο νερό του δίνει πάρα πολύ μεγάλη χαρά, θα πρέπει ωστόσο να βρίσκεστε σε εγρήγορση.  

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το προστατέψετε:
Η πρώτη βουτιά του μωρού
• Μην βγάλετε για κολύμπι ένα μωρό λιγότερο από 4 με 6 μηνών σε πισίνα, καθώς μπορεί να κρυολογήσει πολύ εύκολα.
• Πριν κάνει την προσπάθειά του στο κολύμπι, το μικρό σας θα πρέπει να έχει κάνει όλα τα εμβόλια ενάντια στη διφθερίτιδα, στο τέτανο, στον κοκίτη και στην πολιομυελίτιδα, να είναι υγιής και να έχει εξεταστεί από το γιατρό του.
• Προσέξτε μήπως κρυώσει παρατηρώντας εάν αρχίσει και τρέμει, μελανιάσουν τα χείλη του ή αρχίζουν και τρίζουν τα δόντια του.
• Έχετε συνεχώς την προσοχή σας πάνω στο πρόσωπό του. Το στόμα και η μύτη του είναι πιο κοντά στο νερό από ό, τι εσείς και, εάν για λίγο αφαιρεθείτε, είναι πολύ εύκολο αυτά να μπουν κάτω από το νερό.
Αυστηροί κανόνες για παιδιά κάτω των 5 ετών• Βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι κολύμβησης του παιδιού σας είναι ειδικευμένοι για παιδιά κάτω των 5 ετών.
• Η συνεχής επίβλεψη είναι απαραίτητη. Παρά το γεγονός ότι σπάνια υπάρχουν περιστατικά παιδιών που έχουν πνιγεί σε πισίνα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα. Δεν είναι αρκετό να στηριχτείτε στην επίβλεψη του ειδικού ναυαγοσώστη που υπάρχει στο άκρος της πισίνας.
• Πριν μπείτε εσείς στην πισίνα, μιλήσετε με το μικρό σας να μην παίζει ή να τρέχει κοντά στην πισίνα γιατί πολύ απλά μπορεί να πέσει μέσα.
• Φορέστε στο παιδί σας βοηθητικά μπρατσάκια πλεύσης πριν μπει στο νερό και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζονται καλά στα μπράτσα του χωρίς να πέφτουν ούτε να του είναι σφιχτά.
• Τα παιδιά με μακριά μαλλιά θα πρέπει να πιάσουν τα μαλλιά με κοτσίδα ή, καλύτερα, να φορέσει ειδικό σκουφάκι για κολύμπι. Σε κάποιες τραγικές περιπτώσεις, τα μαλλιά πιάστηκαν στα δίχτυα και παγίδευσαν το παιδί μέσα στο νερό. Για τον ίδιο λόγο, αφαιρέστε του οτιδήποτε κοσμήματα τυχόν φοράει.
• Μην αφήσετε το παιδί σας να μασήσει τσίχλα ή να τρώει όσο είναι στην πισίνα.

Φουσκωτές πισίνες
Παρόλο που οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά χρειάζονται αδιάκοπη παρακολούθηση στο νερό, πολλά ατυχήματα συμβαίνουν αφού η πισίνα έχει χρησιμοποιηθεί. Στην ηλικία μεταξύ 1 με 2 χρόνων, η κινητικότητα ενός μικρού αυξάνεται σε απίστευτο και ακανόνιστο ρυθμό, έτσι ώστε να καταφέρει να ξεφύγει για μερικά δευτερόλεπτα από την επίβλεψη του γονιού και να μπει σε μπελάδες απροσδόκητα γρήγορα. Επομένως, θα πρέπει να αδειάσετε και να γυρίσετε ανάποδα τις φουσκωτές πισίνες αμέσως μετά τη χρήση τους.

Τρεις λόγοι να το ξανασκεφτείτε πριν πάτε το μικρό σας για κολύμπι…
• Εάν το μικρό σας είναι ελαφρώς κρυωμένο. Ακόμη και εάν απλώς δυσκολεύεται με την αναπνοή του, καλύτερα να μην το πάτε στο κολυμβητήριο.
• Εάν έχει ευαίσθητο δέρμα ή έκζεμα. Σε μερικούς ανθρώπους το έκζεμα χειροτέρεψε μετά την επαφή του δέρματος με χλωρίνη σε πισίνα. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεπλύνετε καλά το δέρμα του παιδιού σας στο ντους και στη συνέχει απλώστε του μια μαλακτική κρέμα ώστε μετά που θα στεγνώσει το δέρμα να έχει «παγιδευτεί» μέσα το δέρμα η υγρασία. Εναλλακτικά, αναζητήστε μια πισίνα που χρησιμοποιεί άλλη μέθοδο απολύμανσης, όπως το όζον.
• Εάν έχει πληγή. Εάν το παιδί σας, μικρότερο ή μεγαλύτερο, έχει κοπή ή έχει μια ανοιχτή πληγή, δε θα πρέπει να επισκεφτεί τις πισίνες.

Συμβουλές σχετικά με το κολύμπι
• Τα μωρά έχουν τη συνήθεια να βουτάνε ακούσια μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, οπότε η επιγλωττίδα αυτόματα σταματά όταν είναι κάτω από το νερό και δεν μπορούν να πάρουν αέρα.
• Τα μωρά δε θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο νερό για πάνω από 30 λεπτά τη φορά.
• Εάν το μωρό σας αρχίσει και τρέμει μέσα στο νερό, βγάλτε το αμέσως έξω και καλύψτε το με ένα ζεστό κάλυμμα.
• Μια πισίνα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 31οC για να είναι κατάλληλη για μωρά. Θα πρέπει, λοιπόν, να συμβουλευτείτε τον ειδικό εάν η πισίνα που σκοπεύετε να κάνετε μπάνιο το μικρό σας είναι καλή για αυτόν.

Πέντε τρόποι για να κάνετε το μωρό σας να νιώθει σιγουριά στο νερό
1. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του με το νερό από την μπανιέρα κιόλας, κάνοντάς το «βόλτα» από το ένα άκρο στο άλλο.
2. Όταν μπείτε στην πισίνα, κρατήστε το μωρό σας κοντά σας και παρακολουθείτε το συνεχώς με τα μάτια σας για να το κάνετε να νιώθει ασφάλεια.
3. Φτιάξτε φυσαλίδες/μπουρμπουλήθρες με το στόμα σας, ενώ είστε στο νερό. Αυτό θα δείξει στο μωρό σας τι να κάνει με το στόμα του όταν είναι μέσα στο νερό.
4. Όταν είναι ξένοιαστο μέσα στο νερό, ρίξτε του απαλά λίγο νερό στο κεφάλι ώστε να συνηθίσει με βρεγμένο το πρόσωπο και να μη φοβάται να πλατσουρίζει με το νερό.
5. Εάν το μωρό σας διστάζει να μπει μέσα στο νερό, ενθαρρύνετέ το παίζοντας διάφορα παιχνίδια.

από babybaby

6c12fd36c3294911b44e2f7f864e55a0

Μόνο για τους... υγιείς τα ελληνικά νησιά
Επτά μεγάλα νησιά χωρίς παιδίατρο

«Παιδίατρος έρχεται στη Σαμοθράκη από την Αλεξανδρούπολη μία φορά τον μήνα αν βολεύουν οι εφημερίες. Όταν έχει θαλασσοταραχή και “απαγορευτικό” έρχεται τον επόμενο μήνα.

Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.Τι να πούμε στα παιδιά “μην αρρωστήσετε τώρα, περιμένετε να έρθει ο παιδίατρος”;» λέει η υπεύθυνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης κυρία Δάφνη Χαλιά-Σταυράκη.

Στην Ιθάκη δεν υπάρχει παιδίατρος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Η εικόνα είναι προβληματική» σχολιάζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας του νησιού, καρδιολόγος κ. Γ.Παξινός. Τα σοβαρά περιστατικά- όλα, όχι μόνο τα παιδιατρικά- διακομίζονται στο Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς.

Το ίδιο ισχύει και για την Πάτμο. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν παθολόγο και αγροτικούς γιατρούς. Ως εκ τούτου τα περιστατικά μεταφέρονται στη Λέρο, στη Σάμο και,αν κρίνονται σοβαρά, στη Ρόδο.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κίμωλο, όπου λειτουργεί μόνο Περιφερειακό Ιατρείο με δύο αγροτικούς γιατρούς. 
Οι γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους μικρούς και μεγάλους ασθενείς και- ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού- τους στέλνουν είτε στο επίσης υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μήλου είτε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Απόφαση του Αρείου Πάγου: Οι εργαζόμενες μητέρες επιλέγουν τμηματική ή εφάπαξ άδεια θηλασμού
και φροντίδας παιδιών

Oι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να επιλέγουν το αν θα λαμβάνουν την άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών εφάπαξ ή τμηματικά υπό μορφήν μειωμένου ωραρίου. 

Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση γυναίκας τραπεζοϋπαλλήλου που ζητούσε να γίνει δεκτή η αγωγή της κατά τής τράπεζας, η οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της για εναλλακτική χορήγηση (συνεχόμενη) της άδειας φροντίδας του παιδιού της. Η μητέρα υποστήριξε ότι η άρνηση αυτή της τράπεζας ήταν παράνομη και καταχρηστική.
Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προϋπόθεση ότι για την επιλογή αυτή πρέπει να συγκατατίθεται και ο εργοδότης. Πάντως, η άρνηση των εργοδοτών να κάνουν δεκτό το αίτημα υπαλλήλου τους για τη λήψη συνεχόμενης άδειας ανατροφής τέκνου «αποτελεί εκδήλωση του διευθυντικού δικαιώματός τους» και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο για κατάχρηση δικαιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, σημειώνεται στην αρεοπαγιτική απόφαση.
Οι αρεοπαγίτες (απόφαση 10/2010) οι οποίοι δέχθηκαν την εισήγηση του Εισαγγελέα κ. Ι. Τέντε αναφέρουν ακόμη ότι «η χορήγηση, ή μη, της συναίνεσης του εργοδότη εξαρτάται μεν από την εκ μέρους αυτού στάθμιση των λειτουργικών αναγκών και της αποδοτικότητας της επιχείρησης, υπόκειται, όμως, στον έλεγχο του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, όπως και όλες οι άλλες εκδηλώσεις του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών».  
Τον Αρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση γυναίκας τραπεζοϋπαλλήλου που ζητούσε να γίνει δεκτή η αγωγή της κατά τής τράπεζας, η οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της για εναλλακτική χορήγηση (συνεχόμενη) της άδειας φροντίδας του παιδιού της. Η μητέρα υποστήριξε ότι η άρνηση αυτή της τράπεζας ήταν παράνομη και καταχρηστική.

Πάντως, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζών και της ΟΤΟΕ του έτους 2004 μπορεί η άδεια φροντίδας παιδιών να χορηγείται και συνεχόμενα, ενώ σύμφωνα με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας του ίδιου έτους μπορεί η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού να χορηγείται εναλλακτικά, δηλαδή ως συνεχόμενη ή τμηματικά.  
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου που είχε δεχθεί τα αντίθετα και παρέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.

Αϊτή: Σπάζοντας την σιωπή, 6 μήνες μετά... Haiti 6 months later...

Η κατεστραμμένη χώρα αναζητά ακόμα την προσοχή που της οφείλουμε.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Αντίθετα με τους πολίτες όλου του κόσμου που έτρεξαν να βοηθήσουν, οι κυβερνήσεις -αφέντες του κόσμου αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά κατώτερες των περιστάσεων. 
... the road to lasting recovery will take many years.

Είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ διαθέτουν μόνο προσωρινή μνήμη: τρέχουν πίσω από τον πόλεμο ή την καταστροφή της στιγμής, αλλά λίγο μετά την ξεχνούν για την επόμενη τραγωδία. 
Στην περίπτωση της δύσμοιρης Αϊτής, αυτός ο άγραφος κανόνας χρειάζεται να παραβιαστεί: 6 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περίπου 250.000 ανθρώπους, η χώρα χρειάζεται ξανά την προσοχή και τη βοήθειά μας.

Η περίπτωση Αϊτή είναι λίγο πολύ χαρακτηριστική για την κατάσταση και τα ήθη του πλανήτη. 
Αμέσως μετά την καταστροφή εκδηλώθηκε διεθνώς ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης και έτσι συγκεντρώθηκαν 2 δις δολάρια. Αντίθετα, όμως, με τους πολίτες όλου του κόσμου που έτρεξαν να βοηθήσουν, πολλές φορές με το υστέρημά τους, οι κυβερνήσεις-αφέντες του κόσμου αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κατώτερες των περιστάσεων.  

Οι δωρητές που συγκεντρώθηκαν το Μάρτιο στη Νέα Υόρκη υποσχέθηκαν 10 δις δολάρια για την αϊτινή ανασυγκρότηση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 2% της βοήθειας έχει συγκεντρωθεί: στο ειδικό ταμείο που δημιούργησε η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν καταθέσει χρήματα μόνο η Βραζιλία και η Νορβηγία. 
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι δύο χώρες που λεηλατώντας και καταστρέφοντας την Αϊτή για 150 και πλέον χρόνια την κατέστησαν τόσο ευάλωτη σε μία φυσική καταστροφή, λάμπουν διά της απουσίας τους. 
Για την επίσημη Ελλάδα καλύτερα να μη γίνεται λόγος. Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου που έτρεξε αμέσως στον τόπο της καταστροφής έκανε θαύματα. Κάθε μέρα επισκέπτονταν τις πρόχειρες εγκαταστάσεις του για να εξεταστούν 150-250 άτομα, ενώ 20 νοσηλεύονταν κατά μέσον όρο στο κινητό του νοσοκομείο. Ακόμη και γέννες πραγματοποίησαν με επιτυχία τα μέλη της αποστολής, 2-3 γιατροί και ένας δύο άνθρωποι για τον μηχανισμό υποστήριξης, γέννες που τις πρώτες μέρες γίνονταν υπό το φως των φακών.(Υπάρχει και βίντεο για όλα αυτά, αλλά βεβαίως πού να αντέξει στον ανταγωνισμό με το DVD της Τζούλιας.) 

Όμως, τις προηγούμενες μέρες η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς εξαντλήθηκαν τα χρήματα από τις δωρεές των ιδιωτών, πάνω στα οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά η όλη επιχείρηση. 
Η περίπτωση το υπουργείο Εξωτερικών να εξασφάλιζε τη συνέχιση της αποστολής προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: το ελληνικό κράτος, που, ως γνωστόν, έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, χρωστάει σε ανθρωπιστικές οργανώσεις τα χρήματα που τους είχε υποσχεθεί για το τσουνάμι της Σρι Λάνκα... 

Όπως οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, έτσι και άλλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Αϊτή, καθώς εξαντλούνται τα ποσά που τους αναλογούσαν από τα 2 δισ. δολάρια της αρχικής γενναιόδωρης αλληλεγγύης. 
Τα υπόλοιπα χρήματα ροκανίζονται από την τοπική γραφειοκρατία και την πλήρη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν μυριστεί ψητό και τους συμβούλους-οικονομικούς δολοφόνους που, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που υπόσχονται να δώσουν, απαιτούν την πλήρη νεοφιλελευθεροποίηση της ντόπιας οικονομίας. 
Στα 1.300 πρόχειρα στρατόπεδα όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, βράζουν η οργή με την αγανάκτηση για τους αργούς ρυθμούς αποκατάστασης της ζωής στην κατεστραμμένη πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς και, κατ' επέκταση, σε όλη τη χώρα. Τα τρόφιμα αρχίζουν και λείπουν, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο οι καταυλισμοί και οι κατεστραμμένες υποδομές θα δοκιμαστούν από τους κυκλώνες. 
Ενώ η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, μέλη της αποστολής των Γιατρών του Κόσμου δεν αποκλείουν μεγάλες ταραχές το ερχόμενο διάστημα. Ίσως τότε να ξανακούσουμε κάτι για την Αΐτή...