Τα παιδιά, αφενός επειδή δεν τηρούν εύκολα τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής αλλά και επειδή δεν έχουν ακόμη αναπτύξει καλό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι συνήθως ευπαθή σε τροφικές δηλητηριάσεις.
Πως θα καταλάβετε, ότι το παιδί σας έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση; Τα συμπτώματα ποικίλουν και συνήθως έχουν άμεση σχέση με το μικρόβιο, το οποίο τα προκαλεί. Συνήθως δεν παρουσιάζεται πυρετός (αν παρουσιαστεί πρόκειται για γαστρεντερίτιδα), αλλά τα παιδιά νιώθουν ναυτία, κάνουν εμετό ή έχουν διάρροια. Πολλές φορές μπορεί να παρουσιάσουν υπνηλία, πονοκέφαλο ακόμη και εξάψεις...
Αν θέλετε να αποφύγετε τέτοιου είδους απρόοπτα ακολουθείστε μερικές μικρές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές στην κουζίνα σας:
.
.
- Πλένετε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Μην προσφέρετε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί ή έχει λήξει.
- Να βράζετε το αυγό μέχρι να πήξουν ο κρόκος και το ασπράδι.
- Όταν μαγειρεύετε κρεατικά θα φροντίζετε να ψήνονται καλά και να μην έχουν αίμα.
- Ξεπαγώνετε καλά τις τροφές πριν το μαγείρεμα.
- Αποφεύγετε να ξεπαγώνετε φαγητά και ειδικά κρέας στον πάγκο της κουζίνας.
- Μην τοποθετείτε ξανά στην κατάψυξη τρόφιμα που έχετε ήδη ξεπαγώσει. Υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν.
- Φροντίστε επιμελώς την καθαριότητα των πάγκων, του νεροχύτη και των σκευών που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του φαγητού.
- Χρησιμοποιείστε ξεχωριστές επιφάνειες και μαχαίρια για να κόβετε τα τρόφιμα.
- Αν θέλετε να βάλετε κάποιο τρόφιμο σε τάπερ, φροντίστε αυτό να είναι καθαρό και στεγνό.
- Φροντίστε για την έγκαιρη τοποθέτηση των περισσευμάτων στο ψυγείο. Μην αφήνετε τα φαγητά για περισσότερες από 2 ώρες εκτός ψυγείου.
- Τα φαγητά πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, ζεστά ή κρύα. Διαφορετικές συνθήκες φύλαξης θα ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροβίων.
- Όταν βγάζετε ένα τρόφιμο από το ψυγείο και το ζεσταίνετε, φροντίστε να πάρει μια βράση. Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια.
- Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό του παιδιού.
- Ετοιμάστε στο παιδί κολατσιό από το σπίτι για να αποφεύγει να αγοράζει αμφίβολης ποιότητας σάντουιτς. Να πλένετε και να στεγνώνετε καλά και καθημερινά το κουτί μεταφοράς του φαγητού του.
- Αν είστε διακοπές και το παιδί σας είναι μικρό, αποφεύγετε εστιατόρια που δεν είστε σίγουροι για την ποιότητά τους.
από yeskid
Και άλλες συμβουλές...
3. Να πλένετε καλά τις επιφάνειες κοπής των τροφίμων με σαπούνι και ζεστό νερό
4. Να τρώτε καλομαγειρεμένα τα κρέατα και τα πουλερικά, όχι σενιόν, ούτε αντέντε ή ωμά.
5. Να πλένετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης τα φρούτα και τα λαχανικά.
6. Προσέξτε τι είδους νερό πίνετε.
7. Να αποφεύγετε την κατανάλωση πάγου σε χώρους εκτός ξενοδοχείου ή σπιτιού, όταν βρίσκεστε σε περιοχές (εκτός ή εντός Ελλάδας) όπου το πόσιμο νερό είναι επισφαλές.
8. Να θυμάστε ότι, μολονότι είναι πολύ δελεαστικό να αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα (λ.χ. μυζήθρα, ξινόγαλα) από το χωριό ή το νησί όπου παραθερίζουμε, κατά κανόνα δεν είναι παστεριωμένα, οπότε μπορεί να αποτελούν εστία μικροβίων.
9. Να αποφεύγετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα (από παγωτά έως γιαούρτια) με φουσκωμένη συσκευασία _ και βεβαίως όσα έχουν περίεργη γεύση, μυρωδιά ή υφή.
10. Να επιλέγετε πού θα τρώτε με πρώτο κριτήριο επιλογής την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
αναλυτικότερα εδώ