Σελίδες

Friday, 13 August 2010

Πεφταστέρια

Απόψε στρέψτε το βλέμμα ψηλά στον ουρανό

Πέμπτη 12 Αυγούστου και Παρασκευή 13, μια φαντασμαγορία από χιλιάδες πεφταστέρια μας περιμένει αν σηκώσουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό.

Πρόκειται για τον καθιερωμένο αυγουστιάτικο χορό των αστεριών με χιλιάδες πεφταστέρια να ξεκινούν από τον αστερισμό του Περσέα για να διασχίσουν τον ουρανό με μεγάλες ταχύτητες συνθέτοντας μια φαντασμαγορική εικόνα. Μόλις λοιπόν βραδιάσει, μαζευτείτε σε βεράντα, μπαλκόνι, κήπο ή αν βρίσκεστε στην εξοχή, πηγαίνετε στο πλησιέστερο ύψωμα για να παρακολουθήσετε το εξαιρετικό φαινομένο, κατά το οποίο περίπου 50 αστέρια θα διασχίζουν τον ουρανό ανά μία ώρα, ενώ μεταξύ 2 και 4 το πρωί θα φτάσουν τα 80. Η ταχύτητά τους, σύμφωνα με τη ΝΑSΑ, θα φτάσει και τα 61 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο χορός των αστεριών θα είναι ορατός από κάθε σημείο της Ελλάδας, καθώς βοηθά αφενός η Σελήνη, που είναι ακόμη λίγων ημερών, αφετέρου ο ανέφελος ουρανός. Το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι να μετακινηθείτε σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχουν πολλά φώτα, για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις διάττοντες Περσείδες, ένα από τα ωραιότερα ουράνια θεάματα.

Όπως διαβάζουμε στο Βήμα, οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια και θεωρούνται τμήματα της ουράς του κομήτη Σουίφτ- Τατλ (Swift-Τuttle), ο οποίος ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 133 χρόνια αφήνοντας πίσω του, σε μήκος πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, ένα νέφος από σωματίδια. «Αποτελούνται από πάγο και σκόνη και τα περισσότερα είναι άνω των 1.000 ετών» εξηγούν οι ειδικοί της ΝΑSΑ.   

Κάθε Αύγουστο η Γη κατά την περιστροφή της γύρω από τον Ηλιο περνά μέσα από αυτά τα σωματίδια έλκοντάς τα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Σε ύψος τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας τα σωματίδια αυτά αναφλέγονται εξαιτίας της τριβής. Αυτά τα φλεγόμενα σωματίδια είναι οι Περσείδες. Διασχίζουν τον ουρανό, αλλά κανένα από αυτά δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει στη Γη, αφού έχουν μέγεθος μικρότερο και από κόκκο άμμου και ζυγίζουν πολύ λιγότερο από ένα γραμμάριο. Όπως κάθε χρόνο, η βροχή των αστεριών θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αλλά θα κορυφωθεί απόψε και αύριο το βράδυ.

Η Ελλάδα του 5%

Get your own Glitter Graphics @ ohmyspace.comH ΠΛΑΤΕΙΑ

είναι από το editorial της Athens Voice προ διμηνου και έχει αξία αφού αναλύει πολλούς από τους εδώ προβληματισμούς για τα άσχημα της κοινωνίας μας
Απολαύστε το

 "The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes"
Marcel Proust

Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία.
Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα.
Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, όρθιος μιλάει στο κινητό. Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το  πούρο.
Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά. Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος.
Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας. Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο.
Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν.
Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών
ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι. Πούρα. Χοντρός σβέρκος.
Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα. Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά.
Το θέμα είναι τα λεφτά, αυτό μου είπε κι ο μπαμπάς.
Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους.
Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες.  
Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου.
Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν..
Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους.
Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος.
Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερ.

Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας.
Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι.
Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι.
ΚΔΟΑ.. Κτηνώδης δύναμη, ογκώδης άγνοια.
Στον υπόλοιπο κόσμο οι πραγματικοί πλούσιοι μοιάζουν με φοιτητές στα Εξάρχεια. Σνίκερς, φούτερ και κουκούλες.
Ανακάλυψαν ένα τσιπάκι, έστησαν τη Microsoft, την Apple, έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, φαντάστηκαν μια κοινότητα, το Facebook, βάζουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο έναντι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φορώντας τζιν, στο υπόγειο γκαράζ παίζουν ακόμα Nirvana με τις φοιτητικές τους κιθάρες.
Εδώ δεν υπάρχουν κιθάρες.
Ούτε πανεπιστήμια. Ελληνικός ληστρικός μικροκαπιταλισμός, κλοπιμαία.
Ξαπλώστρες 3.000 ευρώ στην παραλία, ο ένας δίπλα στον άλλον...
Πάνω στον άλλον. Όλοι μαζί.
Δεν θέλουν να κρυφτούν, θέλουν να φανούν.
Ποιος έχει το πιο μεγάλο, σπίτι, το πιο μεγάλο, κότερο.
Αγωνιούν  για  μια  φωτογραφία  τους  σε  φτηνές  κίτρινες  φυλλάδες  που λερώνεσαι άμα τις ξεφυλλίσεις..
Αγοράζουν παρέα, δημοσιότητα, σεξ, σταρ, μις, θεές, απόλυτες, υπέρλαμπρες, δίμετρες. Ξανθιές με μαύρη ρίζα.
Από  τη  μαζική  παραγωγή των καλλιστείων. Μια δυο γυμνές φωτογραφίες και μετά στον αγώνα.
Στο ανελέητο κυνήγι στη σκληρή ζούγκλα της ζωής.
Η ανεργία στις νεαρές γυναίκες μέχρι τα 30 φτάνει στο 40%.
Πιράνχας,  κόβουν  βόλτες  από  φωτογράφιση  σε  κότερα,  από πασαρέλα σε επισκέψεις κατ' οίκον.
Το ίδιο παμπάλαιο συγκινητικό όνειρο. Μια μέρα ο πελάτης θα ερωτευτεί και θα την κάνει κυρία.
Ένας  γάμος,  τώρα  πριν  να  'ναι  αργά,  τα χρόνια περνάνε γρήγορα, νέο εμπόρευμα βγαίνει στην αγορά κάθε σεζόν.
Τα πούρα διαλέγουν. Επιλέγουν την επόμενη trophy wife.
Επιλέγουν  και  επιλέγονται. Ε9 κυκλοφορούν σε φωτοτυπίες, αγοραπωλησίες, ντιλ κλείνονται..
Τα κοσμικά περιοδικά γράφουν για πανέμορφα μοντέλα που φωτογραφίζονται σε ακριβά μαγαζιά με νεαρούς ζεν πρεμιέ της αθηναϊκής νύχτας. Εννοούν escort συναντάνε  γιους  πλουσίων με την ελπίδα να «κατακτηθούν». Νέες ιδιότητεςτης κοσμικής ζωής. Κληρονόμοι.
Γιοι εισηγμένων. Πολύφερνοι γαμπροί με πολλές κατακτήσεις. Οι βίζιτες της πρώτης σελίδας.
Ο  πλανήτης  μπαίνει  στον τρίτο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Ο δύσκολος χειμώνας.  Οι  ελληνικές  πολιτικές εφημερίδες, αυτιστικές πάντα, στο πιο βαθύ τούνελ της κρίσης, εισάγουν στην ύλη τους κοσμικά ένθετα.
Χρώματα  πολύχρωμα,  γυαλιστερές  φωτογραφίες.  Δες  το 16χρονο ζάπλουτο ξέκωλο πώς διασκεδάζει στα μπουζούκια.
Ζηλεύεις;  Δες  το  νεαρό  πάμπλουτο  κληρονόμο  αγκαλιά  με  τη θεά, την προκλητική miss young. Θα κάνουν προγαμιαίο συμβόλαιο;
Η  Ελένη ρίχνει με νάζι το τιραντάκι να φανεί η ρόγα, πέφτει η τηλεθέαση.
5.000 άτομα στο γάμο, τραγούδησε ο Ρέμος, εσύ δεν ήσουν εκεί;
Εσένα ο μπαμπάς σου δεν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου; Η μαμά σου δεν ήταν συμβολαιογράφος στα μεγάλα ντιλ ακίνητης περιουσίας;
Δεν  ξέρεις  ούτε  ένα  γενικό  γραμματέα υπουργείου, έναν ταμία κόμματος έστω; Τι άτυχος που ήσουν.
Όλα  διορθώνονται  όμως,  άρχισε  τώρα, κάνε κοιλιακούς, κάνε προσθετικές στήθους, κάνε κάτι. Αν δεν είσαι αγοραστής, γίνε τουλάχιστον εμπόρευμα.
Η  ΕΛΛΑΔΑ αδιόριστη πτυχιούχος, κλείνει τα μάτια, πέφτει στο κρεβάτι για μια μονιμοποίηση στο δημόσιο, υπέρβαρη πηδάει απ' το μπαλκόνι.
Γυρνάει  το  ρολόι  μια ώρα πίσω μεσάνυχτα Κυριακής, ετοιμάζεται για τον πιο  βαρύ  χειμώνα.  Μπερδεμένη,  πεινασμένη, εν πλήρει συγχύσει, δηλώνει αθώα.
Ήταν  ωραίο  το  έργο,  εύκολο,  χωρίς κόπο, θεαματικό σαν μεταμεσονύχτια κολομβιάνικη  σαπουνόπερα  του  Άλφα  με  βαρόνους κοκαΐνης, μπράβους και μικρά  κοριτσάκια που πάνε στον πλαστικό χειρούργο με παιδιάστικη αφέλεια για να πιάσουν την καλή, να τις διαλέξει ο αρχηγός της συμμορίας. Κρατάει 45 λεπτά.
Μετά ακολουθεί τελεμάρκετινγκ.
Κατσαρόλες, στρώματα και όργανα γυμναστικής, 29,99 ευρώ σε 6 δόσεις.
Συμπληρώνω:
Πού  είναι  η  άλλη  Έλλάδα;  Η  Ελλάδα  του 5%. Η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης  και  της  έρευνας. Η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και του πνεύματος.  Η Ελλάδα του  (αντοπάριστου (βλέπετε χρειαζόμαστε επεξηγήσεις γιατί κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε!!!)) αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας και  του θαυμασμού του καλού καγαθού. Η Ελλάδα της δουλειάς, της προκοπής και  της  εξέλιξης.  Η  Ελλάδα  του  μέτρου.  της  μετριοφροσύνης και της σύνεσης. Κι όμως υπάρχει η Ελλάδα αυτή, υπάρχει, αναπνέει και λειτουργεί.
Μόνο  που  είναι  χαμένη  στο υπόλοιπο 95% όπως περιγράφεται στο παραπάνω κείμενο.  
Αυτό  το  95% χρεωκόπησε την Ελλάδα. Η διάσωσή της είναι το 5%.
Ανακαλύψτε  το,  αποκαλύψτε το, διαδόστε το, ενισχύστε το, συμπληρώστε το....
Ίσως τότε φανεί η αρχή της ελπίδας.......................
    ..... Αφιερωμένο στους φίλους μου

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ taspanb

Αναδοχή Παιδιού: Η Ανάδοχη Αγκαλιά δίνει ζεστασιά και θαλπωρή, ανταμείβεται με αγάπη

Για όσους ενδιαφέρονται:
  1. Αναρρωτήριο Πεντέλης - Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού (πρώην ΠΙΚΠΑ), Επικοινωνία: Τέρμα Ιπποκράτους 152 36 Π. ΠΕΝΤΕΛΗ, Τηλ.: 2132059800-10, Email: anarpent@otenet.gr

  2. Κέντρο Βρεφών Μητέρα, Τηλέφωνα επικοινωνίας:
    210-2640615, 210-2627155
Δύσκολα γινόμαστε ανάδοχοι παιδιών με ειδικές ανάγκες και προβλήματα που στερούνται την οικογένεια. 
ΑΝΑΔΟΧΗ
Τί είναι αναδοχή;
Σύμφωνα με τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας και την αντίστοιχη νομοθεσία, βρέφη και παιδιά ως 16 ετών που από έκτακτες ή χρόνιες ανάγκες όπως ασθένεια γονέων, ατύχημα, φυλάκισή τους, διαπίστωση ακαταλληλότητας γονέων, διάλυση οικογένειας κ.λ.π. στερούνται οικογενειακών φροντίδων, τοποθετούνται σε οικογένειες που προσφέρονται γι' αυτό το σκοπό και που καλούνται ν' αναπληρώσουν την φυσική οικογένεια.

Τα είδη της αναδοχής
  • ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΔΟΧΗ. Η περίπτωση αυτή αφορά οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση. Η κοινωνική λειτουργός έρχεται σε επαφή με τους συγγενείς που θέλουν να πάρουν να πάρουν το παιδί και εφόσον το αποδεχτούν έχουμε την συγγενική αναδοχή.
  • ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΑΔΟΧΗ. Το είδος αυτό της αναδοχής είναι διάρκειας μέχρι 2 χρόνων. Γίνεται όταν οι οικογένειες χρειάζονται αυτό το διάστημα για να ξεπεράσουν την κρίση ώστε να ξαναπάρουν τα παιδιά κοντά τους. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αναδοχής ο οποίος όμως ενδέχεται να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμη τοποθέτηση.
  • ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΝΑΔΟΧΗ. Το είδος αυτό της αναδοχής αναφέρεται σε παιδιά που δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην οικογένειά τους.
  • ΑΝΑΔΟΧΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Σημαίνει όταν κάποιος θα ήθελε να φιλοξενήσει στο σπίτι κάποιο παιδί για Σαββατοκύριακο, γιορτές, καλοκαίρια κ.λ.π.

Διαφορές αναδοχής και υιοθεσίας.

Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού, και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό παιδί της. Η υιοθεσία αλλάζει την νομική ταυτότητα του παιδιού. Ένα ανάδοχο παιδί κρατάει την δική του ταυτότητα (π.χ. ονοματεπώνυμο) και εξακολουθεί να είναι νόμιμο παιδί των φυσικών γονέων του.

Ποια είναι τα προσόντα των ανάδοχων γονέων;

Αγάπη, υπομονή, καλοσύνη για να μπορείς να ενδιαφερθείς για "το παιδί κάποιου άλλου". Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς τον ιδανικό ανάδοχο γονέα, γιατί οι ανάγκες των παιδιών ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται και ανάλογοι ανάδοχοι γονείς. Το ιδανικότερο θα ήταν οι ανάγκες κάθε παιδιού να συνταυτίζονται με αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ανάδοχοι γονείς. Βέβαια οι συνθήκες δεν επιφέρουν τόσο ιδανική τοποθέτηση. Παρ όλα αυτά έχουμε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας γιατί οι γονείς που δεν ήταν σίγουροι για τις ικανότητές τους, σήμερα είναι ευτυχισμένοι. Η αναδοχή είναι μια μορφή εργασίας στην οποία πρέπει να συμμετέχει όλη η οικογένεια.

Μπορεί ο καθένας να γίνει ανάδοχος γονέας;
Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη διαδικασία αναδοχής. Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν τις δικές τους μεθόδους στο να κρίνουν την καταλληλότητα των ανάδοχων γονέων. Μερικές φορές οι ενδιαφερόμενοι καθώς μαθαίνουν περισσότερα για τον θεσμό ανακαλύπτουν ότι είναι κάτι που δεν ταιριάζει στη δική τους οικογένεια, και άλλες φορές κρίνουν ότι θα ήταν καλύτερα να το αναβάλουν έως ότου τα παιδιά τους ωριμάσουν περισσότερο.

Οι ανάδοχοι γονείς παίρνουν πληροφορίες για τα παιδιά που θα φροντίσουν;
Όλοι οι φορείς δίνουν πληροφορίες για το παιδί και τις ιδιαιτερότητές του. Όμως και οι ανάδοχοι γονείς μπορούν να θέσουν ένα ερωτηματολόγιο αν θέλουν:
  1. Γενικές πληροφορίες - ονοματεπώνυμο, ηλικία, σχολείο κ.λ.π. 
  2. Προβλήματα που αντιμετώπισε στο παρελθόν. 
  3. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της αναδόχου οικογένειας;
Ο φάκελος του παιδιού μπορεί να διαβαστεί από τους ανάδοχους γονείς.

Υπάρχει όριο ηλικίας για τους ανάδοχους γονείς;
Κάθε αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια ηλικίας. Είθισται πάντως να προτιμούνται γονείς ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Ο θεσμός της αναδοχής είναι νομικά κατοχυρωμένος σύμφωνα με τον ΝΟΜΟ ΥΠ'ΑΡΙΘ. 2447/30-12-1996.

Τα βασικά κριτήρια για έγκριση των ανάδοχων γονιών είναι:
  • Να είναι ενήλικα άτομα με καλή φυσική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.
  • Κύριο κίνητρό τους θα πρέπει να είναι τα αποθέματα αγάπης για ένα ξένο παιδί, τα δε δικά τους παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν και να αναμένουν ότι θα μοιράζονται την αγάπη αυτή.
  • Να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ποικίλες καταστάσεις, συμπεριφορές και συναισθήματα των ανάδοχων παιδιών.
  • Να διαθέτουν υπομονή και ικανότητα όσον αφορά το χειρισμό και τη φροντίδα παιδιών.
  • Να προσφέρουν θετικές εμπειρίες ομαλής οικογενειακής ζωής.
  • Να είναι ευέλικτοι και να διαθέτουν ψηλό επίπεδο κατανόησης, ανοχής και αποδοχής της φυσικής οικογένειας του παιδιού. 
Ποιες ιδιότητες χρειάζεται να διαθέτεις ως ανάδοχος γονιός;
Να μπορείς:

  • Να αναπτύξεις στο παιδί το αίσθημα ότι αξίζει, καθώς και το αίσθημα της ταυτότητάς του.
  • Να υποστηρίζεις το παιδί στις καλές και κακές του στιγμές.
  • Να προωθείς την υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού.
  • Να ενθαρρύνεις το παιδί να αναπτύσσει και να διατηρεί φιλίες.
  • Να αντιλαμβάνεσαι τις πολλές και διάφορες ανάγκες που έχουν γενικά τα παιδιά.
  • Να σέβεσαι και να δέχεσαι την ταυτότητα, σεξουαλικότητα, θρησκεία, φυλή, γλώσσα, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων ατόμων.
  • Να είσαι ευέλικτος και ικανός να αντιμετωπίσεις τυχόν προκλητική και δύσκολη συμπεριφορά.
  • Να αναπτύσσεις τις δικές σου δεξιότητες μέσω κατάλληλης προετοιμασίας και εκπαίδευσης.
  • Να συνεργάζεσαι με τον Κοινωνικό Λειτουργό με στόχο πάντοτε το συμφέρον του παιδιού.
  • Να είσαι προετοιμασμένος να αναλάβεις το ρόλο του γονιού για ένα ξένο παιδί και η απόφαση σου αυτή να προέρχεται ύστερα από προβληματισμό όλης της οικογένειάς σου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Η αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το κράτος με Ν.2082/1992.
Το Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» είναι ένας από τους κύριους φορείς παιδικής προστασίας με υλοποίηση προγράμματος αναδοχής από το πρώτο έτος λειτουργίας του.
Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς να αποκλείεται η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους ή η μετέπειτα ανάληψη της επιμέλειας του παιδιού από αυτούς.
Οι ανάδοχοι γονείς είναι συνεργάτες του «ΜΗΤΕΡΑ» και στο ρόλο τους υποστηρίζονται από ομάδα ειδικών (κοινωνικό λειτουργό, παιδίατρο, ψυχολόγο) του Κέντρου.
Αναδοχή είναι:
  • να αναλάβετε στην οικογένεια σας τη φροντίδα και ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του δεν μπορούν να το φροντίσουν.
  • να προσφέρετε την αγκαλιά σας, την αγάπη σας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της οικογένεια σας σε ένα παιδί που το έχει στερηθεί.
  • να έχετε κατανόηση και να βοηθήσετε ένα παιδί στα προβλήματα και τις δυσκολίες του για να εξελιχθεί σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.
  • να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους που δε ζει με τους φυσικούς του γονείς, να το στηρίξετε συναισθηματικά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιή και ολοκληρωμένη ταυτότητα.
  • να διευκολύνετε την επικοινωνία του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια.
Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Όσοι έχουν την ειλικρινή διάθεση να φροντίσουν και να βοηθήσουν ένα παιδί.
  • άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών
  • οικογένειες με ή χωρίς δικά τους παιδιά
  • μονογονεϊκές οικογένειες
  • συγγενικές οικογένειες,
  • μεμονωμένα άτομα
Ποια παιδιά τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες.
  • παιδιά που οι γονείς τους προσωρινά αδυνατούν να τα φροντίσουν, αλλά προγραμματίζουν να τα ξαναπάρουν κοντά τους.
  • παιδιά με ειδικές ανάγκες και προβλήματα που στερούνται την οικογένεια.
  • παιδιά που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μείνουν κοντά στους φυσικούς γονείς τους και τα οποία ενδεχομένως θα μεγαλώσουν σε ανάδοχες οικογένειες με παράλληλη επικοινωνία με τους φυσικούς γονείς.
Η ηλικία των παιδιών που τοποθετούνται σε αναδοχή ποικίλει από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την πρώτη παιδική ηλικία.

Πόσο διάστημα μένει το παιδί στην οικογένεια.
Η αναδοχή μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Ένα παιδί μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια από λίγα χρόνια έως πολλά. Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωση τους.

Παροχές στις ανάδοχες οικογένειες.
Το «ΜΗΤΕΡΑ» για κάθε παιδί που είναι τοποθετημένο σε ανάδοχη οικογένεια παρέχει:
  • μηνιαίο επίδομα κλιμακούμενο ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του παιδιού
  • πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη.
  • κάλυψη ειδικών θεραπειών
  • κάλυψη ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού και ειδών πρώτης εγκατάστασης του παιδιού στην οικογένεια
  • κάλυψη σχολικών δαπανών.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-2640615, 210-2627155