Σελίδες

Sunday, 31 October 2010

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Τι είναι αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Το αίμα είναι μείγμα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, πλάσματος και άλλων στοιχείων.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος σας τα αιμοπετάλια- τα κύτταρα δηλαδή που βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμιά παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.


Ιστορία της αιμοπεταλιοαφαίρεσης
Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος συλλογής αιμοπεταλίων ήταν με το διαχωρισμό τους από το αίμα που προσέφερε ο αιμοδότης. Από κάθε φιάλη αίμα παράγεται στην Αιμοδοσία μια μικρή ποσότητα αιμοπεταλίων. Σήμερα όμως τα προηγμένης τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα γνωστά ως “διαχωριστές κυττάρων “ μας επιτρέπουν να συγκεντρώνουμε πολύ περισσότερα αιμοπετάλια από έναν και μόνο δότη. Οι διαχωριστές αφαιρούν από το αίμα που εσείς προσφέρετε τα αιμοπετάλια και σας επιστρέφουν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος. Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας.

Πως πραγματοποιείται η αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Ο δότης ξαπλώνει δίπλα σε ένα μηχάνημα, φλεβοκεντείται και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια αυτόματα. Τα υπόλοιπο αίμα επιστρέφει από το άλλο χέρι πάλι στο δότη.
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διαρκεί περίπου μία ώρα. 

Η όλη διαδικασία είναι μεγαλύτερη από ότι η συνήθης αιμοδοσία γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος

Ποιά η σημασία της προσφοράς σας;
Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση αιμοπεταλίων.

Ποιός μπορεί να δίνει αιμοπετάλια;

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών αίματος

Πονάει η αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Η συνήθης αιμοδοσία όπως και η αιμοπεταλιοαφαίρεση δεν είναι επώδυνη. Θα αισθανθείτε μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα όταν η βελόνα μπει στη φλέβα του χεριού σας

Είναι η αιμοπεταλιοαφαίρεση ασφαλής;
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι πολύ ασφαλής.
Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης γιατί η όλη διαδικασία γίνεται σε κλειστό και αποστειρωμένο κύκλωμα. Δεν πέφτει ο αιματοκρίτης οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας.

Για ποιο λόγο να γίνω δότης αιμοπεταλίων;

Κάθε φορά που προσφέρεις αίμα κάποιος ή κάποιοι ωφελούνται. Αυτό όμως ισχύει πολύ περισσότερο για τη προσφορά αιμοπεταλίων. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η προσφορά αιμοπεταλίων σας βοηθάει ένα άτομο με πολύ ειδικά και βαριά προβλήματα υγείας. Βοηθάει πραγματικά να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου.

Βρεφική ανάπτυξη

Τα πρώτα χαμόγελα

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, τα περισσότερα μωρά πριν ακόμα γίνουν 4 με 6 εβδομάδων, δεν χαμογελούν με την έννοια που δίνουμε στο χαμόγελο αλλά χαμογελούν φευγαλέα, το οποίο είναι μάλλον προϊόν μιας μπουρμπουλήθρας αερίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι κενό συναισθήματος. Μπορεί να είναι σημάδι ανακούφισης ή και ικανοποίησης. 
Επίσης πολλά μωρά χαμογελούν όταν κοιμούνται, όταν ουρούν ή όταν τους χαϊδεύετε το μάγουλο. Το πρώτο αληθινό χαμόγελο θα το καταλάβετε σίγουρα. Μέχρι τότε όμως απολαύστε εκείνα τα φευγαλέα χαμόγελα που είναι αξιολάτρευτα.


Ακοή
Η κινητική εξέλιξη του μωρού συνοδεύεται από την πνευματική και την ψυχολογική του εξέλιξη. Τα μωρά αρχίζουν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, να αναγνωρίζουν σιγά σιγά φωνές και μελωδίες, καθώς η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική τους εξέλιξη. 
Ακόμη μπορεί να έχουν προτιμήσεις και να αντιδρούν ανάλογα με αυτές, για παράδειγμα, αν τους αρέσει κάτι αντιδρούν με ευχαρίστηση, γελώντας, κάνοντας μορφασμούς ή βγάζοντας κραυγές, ενώ αν δεν του αρέσει μπορεί να κλάψει. Όμως επειδή τα αυτιά των μικρών είναι πιο ευαίσθητα, μπορεί να έχουν απώλειες όταν εκτίθεται σε δυνατή μουσική για μεγάλες χρονικές περιόδους ( είτε αυτή είναι κλασική, ροκ ή οποίο άλλο είδος), γι’ αυτό ο ήχος πρέπει να είναι σε ασφαλή επίπεδα.
Η κινητική του εξέλιξη
Όταν γεννήθηκε το μωράκι σας είχε την κουλουριασμένη στάση που είχε στην μήτρα, αλλά από την έβδομη εβδομάδα το σώμα του ευθυγραμμίζεται σταδιακά. Οι κινήσεις του είναι πιο πλαστικές και ήρεμες. Τώρα πια τα πόδια του είναι πιο δυνατά, στηρίζεται σε αυτά χωρίς να λυγίζει τα γόνατα του όταν το κρατάτε όρθιο. 
Τα χέρια του όμως είναι ακόμη κλεισμένα σε γροθιά, αλλά αν του δώσετε ένα αντικείμενο το κρατάει σφιχτά. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη να γυρίσει από μπρούμυτα- ανάσκελα ή το αντίστροφο, αλλά να έχετε τα ματιά σας ανοιχτά γιατί μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί κάτω από το κρεβάτι.
Γλωσσική εξέλιξη
Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας είναι να μην χάνετε ευκαιρία να του μιλάτε, να του τραγουδάτε, να το νανουρίζετε, να του γουργουρίζετε και να βγάζετε συνεχώς διαφόρους ήχους. Είναι πολύ πιο αποδοτικό από το να το πιέζετε να κοιτάζει κάρτες με νούμερα και γράμματα.
Στηρίζει το κεφάλι του
Από τον δεύτερο μήνα τα μωρά αρχίζουν να στηρίζουν το κεφάλι τους και να αποβάλουν την εμφάνιση νεογνού. Για παράδειγμα όταν το βάζετε μπρούμυτα, σηκώνει το κεφάλι του και κοιτάζει τριγύρω  εξερευνώντας με τα μάτια τον χώρο, έστω και αν κρατάει το κεφαλάκι του όρθιο μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. 
Επίσης, τώρα πια το κεφαλάκι του μωρού σας δεν πέφτει χαλαρά μπροστά αλλά βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική του στήλη, σε αντίθεση με τον πρώτο μήνα μετά την γέννηση του.
Τα πρώτα δόντια
Από τον 6ο μήνα και έπειτα, το μωράκι σας αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, τα ούλα του είναι κόκκινα, φουσκωμένα και πονάνε συχνά. Το παιδί είναι ανήσυχο, γκρινιάζει συνεχώς, τρέχουν τα σάλια του και δαγκώνει λαίμαργα ότι βρεθεί μπροστά του. Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να του δώσετε κάποιους ειδικούς κρίκους από σκληρό πλαστικό που τα δαγκώνει και ανακουφίζεται ή μπορείτε να του κάνετε ελαφρό μασάζ με το δάχτυλο σας. 
Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι τα δυο κάτω μεσαία (μέσοι τομείς), αργότερα οι άνω τομείς (μέσοι και πλάγιοι) και στη συνέχεια οι δυο κάτω πλάγιοι τομείς. Κάτι σημαντικό σε σχέση με τα παιδικά δόντια είναι ο καθαρισμός τους. Τα δόντια χρειάζονται περιποίηση ώστε να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια. Βουρτσίστε τα με μια παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τις τροφές.
Ολόλευκα Μαργαριταράκια!!!!
Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα δόντια του παιδιού σας καθαρά και υγιή, ιδιαίτερα αφού  πρέπει να διατηρηθούν μέχρι τα μόνιμα δόντια τους βγουν, συνήθως μετά τα έξι. Οι τραπεζίτες που βγαίνουν τον δεύτερο χρόνο θα μείνουν περισσότερο. 
Το να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την προσωπική φροντίδα και μια δεξιότητα που πρέπει να ενθαρρυνθεί τους επόμενους μήνες, αλλά ακόμη θα χρειαστεί ένα καλό χέρι αφότου τα έχει πλύνει μόνο του για λίγο καιρό ακόμη.
Λεπτεπίλεπτες κινήσεις
Οι ικανότητες κινήσεις είναι μια πράξη που περιλαμβάνει την κίνηση των μυών στο σώμα σας. Η αδρή κινητικότητα είναι μεγαλύτερες κινήσεις που περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια ή τους μύες των ποδιών ή ολόκληρο το σώμα—πράξεις όπως το μπουσούλισμα, το τρέξιμο, και το χοροπήδημα είναι όλες αδρή κινητικότητα. 
Οι λεπτεπίλεπτες κινήσεις είναι μικρότερες κινήσεις όπως να πάρετε πράγματα με τα δάχτυλα σας, να βουλιάξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στην άμμο και να γευτείτε ή να νιώσετε αντικείμενα με τα χείλη και την γλώσσας σας.     
Περπάτημα
Σιγά-σιγά, το μωρό σας θα αρχίσει να περπατά στηριζόμενο σε τοίχους και έπιπλα, στην πορεία όταν θα αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση θα αφήσει το στήριγμα του και θα τολμήσει να κάνει μερικά βήματα για να έρθει προς το μέρος σας. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει, εσείς όμως δεν πρέπει να πάτε αμέσως να το σηκώσετε, αλλά να το ενθαρρύνετε να σηκωθεί και να κάνει μερικά βήματα. 
Όταν τελικά κατορθώσει τον στόχο του, θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας μέσα στην αγκαλιά σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά την κινητική του ανάπτυξη το μωρό σας θα πέσει πολλές φορές, και θα αποκτήσει μελανιές και γρατσουνιές γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένη. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το σπίτι σας, είναι να φροντίσετε να μην υπάρχουν σκληρές ή αιχμηρές επιφάνειες. Το μωρό σας αυτή την περίοδο είναι πολύ κινητικό, περπατάει, στριφογυρίζει παντού και ακουμπάει τα πάντα γύρω του, γενικώς εξερευνά τον κόσμο. 
Μπουσουλάει
Από τον ένατο μήνα περίπου, το μωρό σας αρχίζει να μπουσουλάει. Ασφαλώς χρειάζεται ενθάρρυνση και καθοδήγηση, γι’ αυτό πρέπει να του θέτετε ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι ως στόχο να φτάσει. Όταν ανακαλύψει ότι είναι ευχάριστο να εξερευνά τον χώρο γύρω του θα σας εκπλήξει με την ταχύτητα που αναπτύσσει και τις αποστάσεις που διανύει. 
Στη χρονική αυτή περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίσης να φροντίσετε το σπίτι σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.
Η εξέλιξη της ομιλίας
Το λεξιλόγιο των περισσότερων παιδιών αρχίζει στην ηλικία των εννέα μηνών και περιλαμβάνει μερικά μονοσύλλαβα (μπα, ντα, γκου, κλπ). Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών, έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη φωνή, τον τόνο και τις αποχρώσεις της. Αρχίζουν σιγά σιγά να καταλαβαίνουν το νόημα ορισμένων λέξεων. 
Προσπαθούν να μιμούνται τους ήχους και να επαναλαμβάνουν αυτά που ήδη ξέρουν. Όταν ακούτε μουσική προσπαθεί να τραγουδήσει μαζί σας και χτυπάει παλαμάκια. Σταδιακά συνδέει τα αντικείμενα με τα ονόματα τους, και δημιουργεί το δικό του μοναδικό λεξιλόγιο, ονομάζοντας για παράδειγμα το σκυλάκι «γάου», το προβατάκι «μπε» κλπ. Στη πορεία δοκιμάζοντας συλλαβές θα πει και «μαμά», «μπαμπάς».

Εφηβική ηλικία

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής, νιώθουν όλο τον εσωτερικό τους κόσμο να συνταράσσεται, οι ηθικές αξίες που μέχρι τώρα πίστευαν και εφάρμοζαν, ανατρέπονται, αναθεωρούνται και γενικά υπάρχει μια εσωτερική αναστάτωση, η οποία εκφράζεται στο περιβάλλον τους με επιθετικότητα, ("ανταρσία"), τάση αυτονομίας και ανεξαρτησίας. 

Σημαντικό για τους γονείς, είναι να καταλάβουν ότι τα παιδιά επαναστατούν όχι προς αυτούς, αλλά προς την κακή αγωγή των γονέων και τα λάθη που κάνουν. Τα λάθη αυτά μπορούν τώρα πια οι έφηβοι να τα αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν την αγωγή και τη συμπεριφορά των γονιών τους αντικειμενικά μιας και τώρα δεν υπάρχει το στοιχείο της θεοποίησής τους. 
Η μητέρα που θα προσπαθήσει με βίαιο τρόπο να καταπνίξει αυτή την "επανάσταση", το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί οι αντιδράσεις ενός παιδιού απέναντι στην δύναμη επιβολής που ίσως θελήσει να δείξει η μητέρα είναι θυμός, επιθετικότητα, ψέψατα, εκδίκηση, περισσότερη επανάσταση. 
Το καλύτερο για να προληφθούν οι συγκρούσεις από το μέρος της μητέρας είναι η αποδοχή των παιδιών ως έχουν και ο συνεχής διάλογος για τα προβλήματα της περιόδου αυτής.
Από την πλευρά του, ο έφηβος, ιδιαίτερα από την μητέρα του, απαιτεί καθοδήγηση, διάλογο δημοκρατικό, κατανόηση και κυρίως εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Οι παράγοντες για τους οποίους ο έφηβος επαναστατεί είναι ότι θέλει να αποκολληθεί από τους γονείς, θέλει να νιώθει ανεξάρτητος, να τον βλέπουν οι άλλοι ως μεγάλο και να μην τον απορρίπτουν. 
Ο ρόλος της μητέρας στην εφηβεία εξαρτάται κυρίως από τις πράξεις και από την συμπεριφορά της προς το παιδί. Η ίδια πρέπει να μάθει στον έφηβο να αξιολογεί κριτικά και αντικειμενικά, να δώσει να καταλάβει ότι και οι γονείς είναι και αυτοί άνθρωποι και κάνουν και αυτοί λάθη, γεγονός το οποίο πρέπει να συνειδητοποιούν και να το δικαιολογούν τα παιδιά. 
Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αδιαφορούν ή να αψηφούν τις απόψεις και τα επιχειρήματα του παιδιού, γιατί έτσι το μειώνουν.
Η υπερπροστασία της καμιά φορά καταπιέζει το παιδί, το οποίο νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει πράγματα που το ευχαριστούν. Πρέπει να του δίνει αυτονομία να κάνει τις επιλογές που θέλει και να χειραφετηθεί με τον ανάλογο σεβασμό, που δείχνει στην προσωπικότητά του.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο της αγωγής, το οποίο επιτελεί η μητέρα στην εφηβική ηλικία, είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Πρέπει να απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις ευθέως και ειλικρινά, χωρίς προκαταλήψεις και ενδοιασμούς και να επισημαίνει όλους τους κινδύνους της ερωτικής πράξεως, όπως νοσήματα, ασθένειες, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες καθώς και κανόνες υγιεινής. 
Το πιο σωστό, βέβαια, θα ήταν η μητέρα να μίλαγε στην κόρη της και ο πατέρας στο γιο, γιατί έτσι θα ένιωθαν πιο άνετα και οι δύο. Και οι δύο γονείς όμως, πρέπει να τονίζουν τη συναισθηματική άποψη της ερωτικής πράξεως και να μην γελοιοποιούν ή εκχυδαΐζουν το όλο θέμα. 
Τέλος, η μητέρα οφείλει να βοηθά τον έφηβο να προσαρμοστεί στις εσωτερικές εξελίξεις που του συμβαίνουν και να τις δέχεται πιο ομαλά, γιατί αυτή ακριβώς είναι η ανάγκη του νέου: να κυριαρχήσει και να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές και να καλύψει το χάσμα των γενεών που δημιουργείται στην ηλικία αυτή, από την υπερβολική ανησυχία και υπέρμετρη αγάπη των γονιών καθώς και από τις αδικαιολόγητες προσδοκίες και απαιτήσεις που έχουν για τα παιδιά τους. 
Απαιτήσεις που αφορούν και το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών. Η μητέρα θα πρέπει να συζητήσει για το τι αρέσει στο παιδί να ασκήσει ως επάγγελμα στο μέλλον και σύμφωνα με τις δυνατότητες και ικανότητές του, να το συμβουλέψει ανάλογα.

Μαραθώνας: Ραντεβού με τη θέληση και την Ιστορία
Marathon: Rendezvous with the Will and the History

Δόξα και τιμή στα ιδανικά των Μαραθωνομάχων 
και των Μαραθωνοδρόμων

Marathon: Rendezvous with the Will and the History 
Εχετλαίος

Στο πλαίσιο της επετείου των 2500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και τη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων έναντι των Περσών κατακτητών, εξελίσσεται σήμερα 31 Οκτωβρίου 2010 ο Μαραθώνιος δρόμος στην κλασική του διαδρομή.

Η νίκη στον Μαραθώνα τότε, το 490 π.Χ. διατήρησε τον κόσμο, την Ελλάδα, την Ευρώπη όπως είμαστε σήμερα. 


Τεράστια η σημασία της μάχης εκείνης, που οι Έλληνες, οι Αθηναίοι υπερέβαλαν εαυτόν. Τότε, που ο Εχετλαίος συνέβαλε στην νίκη για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα.

Σήμερα οι απανταχού Μαραθωνοδρόμοι εκπληρώνουν το όνειρο της ζωής τους. Να τρέξουν τον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο. Σήμερα δίνουν το ραντεβού τους με τη θέληση και την ιστορία, τιμώντας τη μνήμη και ασπαζόμενοι τα ιδανικά Μαραθωνομάχων και Μαραθωνοδρόμων.

Όλοι εμείς που επιδείξαμε υπερβολικό ζήλο σαν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, αναπαράγοντας πρότυπα που καμία σχέση δεν έχουν με τον πολιτισμό, το χαρακτήρα του τόπου και τη δική μας αθλητική παράδοση, όλοι εμείς που καταντήσαμε τις διοργανώσεις της Ολυμπιάδας, να μοιάζουν περισσότερο με εμπορική γιορτή, που εκμεταλλεύεται την ιστορία, τα αθλητικά ιδεώδη και την ανάγκη του κόσμου για άρτον και θεάματα, έχουμε ακόμη μια ευκαιρία.  Να ξαναβρεθούμε στο ραντεβού μας με την θέληση και την Ιστορία.
Διοργανώσεις σαν το κλασσικό Μαραθώνιο, τον αγώνα που συμμετέχουν υπεραθλητές αλλά και απλοί πολίτες, με τη χαρά, το ανθρώπινο μέτρο, την αγνότητα και την θέληση, μας θυμίζουν πως ο αθλητισμός μπορεί να ξαναπάρει την πολύτιμη θέση του στη ζωή μας.

*Τίτλος και στοιχεία από την κυπριακή εφημερίδα Σημερινή