Σελίδες

Friday, 7 January 2011

Νυχτερινή ενούρηση: Η πιο επικρατούσα και χρόνια δυσκολία στα παιδικά προβλήματα - Nocturnal Enuresis

Δεν μαλώνουμε τα παιδάκια που βρέχουν το κρεβατάκι τους. 
Δεν τα χτυπάμε και ασφαλώς
Δεν τα απειλούμε ότι θα τα κάψουμε

(προσφιλής τακτική των παλαιοτέρων)
Ποτέ !!
Νυχτερινή Ενούρηση - Αχ, πάλι έβρεξα το κρεβατάκι μου :(
Bedwetting (Nocturnal Enuresis)

Μαμά, τα έκανα... μούσκεμα

Νυχτερινή ενούρηση

Η νυκτερινή ενούρηση σύμφωνα με το Αμερικάνικο σύστημα ταξινόμησης DSM-IV ορίζεται ως «μη ηθελημένη απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, σε παιδιά πάνω από 5 ετών όταν δεν προκαλείται από προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος ή από συνέπειες προκύπτουσες από τη χρήση ουσιών όπως διουρητικά
Το επίπεδο της σοβαρότητας είναι ένα διαμφισβητούμενο θέμα, με παιδιά να ποικίλουν στη συχνότητα των επεισοδίων. 
Μόνο μια μειοψηφία (2-15%) έχει ενουρητικό επεισόδιο κάθε βράδυ (Bower, Moore, Shepherd & Adams, 1996) ή περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα (Verhulst, Vander Lee, et al, 1985). Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, η συχνότητα που συμβαίνει το επεισόδιο δεν καλύπτεται από τα κριτήρια (Byrd, Weitzeman, Lanphear, 1996)  που θέτει το DSM-IV αλλά θεωρούνται ενουρητικά σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης ICD-10 (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, 1993) το οποίο απαιτεί συχνότητα 2 Χ/ μήνα (κάτω των 5 ετών) ή 1 Χ/ μήνα (πάνω από 7 ετών).
Η νυχτερινή ενούρηση έχει περιγραφεί ως η πιο επικρατούσα και χρόνια δυσκολία στα παιδικά προβλήματα (Collins, 1989). Συναντάται περισσότερο στα αγόρια κατά την παιδική ηλικία (7 ετών: 15-22% στα αγόρια και 7-15% στα κορίτσια). Η νυχτερινή ενούρηση μειώνεται με την ηλικία αν και ένα μικρό ποσοστό συνεχίζει να βρέχει το κρεβάτι ως έφηβοι ή νεαροί ενήλικες (1-2%).
Είναι λοιπόν κλινικά προστακτικό να υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση, γιατί τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαταραχής μπορούν να είναι  πολύ-επίπεδα σοβαρά  .
Ψυχολογική Επίδραση
Ερευνητές όπως Van Tijen, Messer and Namdar (1998) βρήκαν ότι η νυχτερινή ενούρηση είναι η τρίτη πιο αγχώδης εμπειρία που ένα παιδί αντιμετωπίζει μετά το διαζύγιο και τους γονικούς καβγάδες.
Τα παιδιά με νυχτερινή ενούρηση βιώνουν απογοήτευση, χαμηλή αυτό-εκτίμηση, αίσθηση ανωριμότητας, ακόμα κι αν μερικές φορές εμφανίζονται να μην τους απασχολεί (χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί «εξωτερική αδιαφορία»). Τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσιάζουν μια τάση για κοινωνική απομόνωση.
Όπου εφαρμόστηκε θεραπευτική παρέμβαση υπήρξε βελτίωση στην ψυχολογική λειτουργία του παιδιού. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται από πολλές πανεπιστημιακές και κλινικές μελέτες, και επισημαίνει τη σπουδαιότητα της αναζήτησης βοήθειας για το πρόβλημα της ενούρησης.
Επίδραση στους Γονείς
Η πλειοψηφία των γονέων συχνά αγωνιά για την επίδραση της ενούρησης στα παιδιά τους (κοινωνικά και συναισθηματικά). Συνήθως αποδίδουν την ενούρηση σε εσωτερικούς, σταθερούς, και μη ελεγχόμενους παράγοντες. Κάτι τέτοιο οδηγεί στην αντίληψη ότι το παιδί τους κοιμάται πολύ βαθιά ώστε να ξυπνήσει εγκαίρως. Τέτοιοι γονείς χαρακτηριστικά προσπαθούν να βοηθήσουν το παιδί τους με το να το σηκώνουν την νύχτα και να μειώνουν τα υγρά που πίνει πριν τον ύπνο. Όμως μια τέτοια παρέμβαση όχι μόνο δε βοηθά αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα.
πηγή 

Brian Eno - Καληνύχτα σας με υπέροχη μουσική και εικόνες

Brian Eno:
Άγγλος ηλεκτρονικός μουσικός, θεωρητικός μουσικής
και παραγωγός αρχείων.
Σαν σόλο καλλιτέχνης, είναι  πιο  γνωστός ως πατέρας της σύγχρονης περιβαλλοντικής (Ambient) μουσικής.

Νέες συγκρούσεις για τα τρόφιμα προβλέπει ο ΟΗΕ

Εκατομμύρια θα εξεγερθούν  
Φυσικά η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται 
στη διεθνή κερδοσκοπία.
Σε κοινωνικές ταραχές, γεωπολιτικές συγκρούσεις, περισσότερη πείνα στις φτωχές χώρες και εκτόξευση του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο απειλεί να οδηγήσει η αλματώδης αύξηση της τιμής των τροφίμων, όπως προειδοποιεί η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Ταραχές σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Αλγερία για τον διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και της ζάχαρης (από 28 σε 60 σεντς το κιλό)
Οι ταραχές του τελευταίου διημέρου στις μεγάλες πόλεις της Αλγερίας (Αλγέρι, Οράν, Μπλίντα) για τον διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και της ζάχαρης (από 28 σε 60 σεντς το κιλό), προοιωνίζονται επανάληψη της διατροφικής κρίσης του 2008, που είχε προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες σε Αϊτή, Καμερούν, Αίγυπτο, Μεξικό, Ινδονησία, Μοζαμβίκη κ.α.  
Ο FAO τονίζει πως τον Δεκέμβριο οι τιμές της ζάχαρης, των δημητριακών και των ελαίων ξεπέρασαν εκείνες του 2008.
Φυσικά η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στη διεθνή κερδοσκοπία, η οποία όμως εκμεταλλεύεται μια σειρά από δομικά και συγκυριακά προβλήματα: 
1) Την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, 
2) τη μειωμένη παραγωγή σιτηρών, λόγω των θερινών πυρκαγιών στη Ρωσία και των πρόσφατων πλημμυρών στην Αυστραλία, 
3) την άνοδο της μέσης παγκόσμιας ζήτησης από τις ανερχόμενες μεσαίες τάξεις Ινδίας - Κίνας και 
4) τη στροφή των καλλιεργειών στα βιοκαύσιμα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Εκατομμύρια θα εξεγερθούν

«Mπαίνουμε σε επικίνδυνες περιοχές», είπε ο κορυφαίος οικονομολόγος του FAO,Aμπντολρεζά Αμπασιάν. Δεν χρειάζεται κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα εξεγερθούν,όταν η μέση παγκόσμια τιμή του σιταριού διπλασιάζεται μέσα σε έξι μήνες, η ζάχαρη χτυπάει ρεκόρ 30ετίας και το χοιρινό ανεβαίνει 25% στις πρώτες μέρες του 2010. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο FAO, η παγκόσμια παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί 70% ως το 2050 για να θρέψει έναν πληθυσμό 9,1 δισεκατομμυρίων.

ΣΑΡΚΟΖΙ: ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΤΟ G20
Έκρηξη τιμών και... ανησυχίας

Τα νούμερα στις αγορές τροφίμων θυμίζουν... σπρεντ δανεισμού των PIGS. Π.χ. ο μετρικός τόνος λευκής ζάχαρης σκαρφάλωσε στα 752$ στο Λονδίνο, έναντι 383$ το 2008. Στα ύψη πήγαν και τα κρέατα, ενώ ο FAO προειδοποίησε πως οι τιμές του ψωμιού θα ανέβουν κι άλλο αν κάτι πάει στραβά με τη σοδειά σιτηρών της Αργεντινής.
Μέτρα προστατευτισμού, όπως η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών στα ρωσικά σιτηρά και ο έλεγχος τιμών του ρυζιού σε πόλεις της Κίνας, δεν άρεσαν στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο Σαρκοζί κάλεσε το G20 να ασχοληθεί σοβαρά με το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα (ειδικά με το σκέλος των τιμών), ενώ ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ, προέτρεψε τους πολίτες να φυτεύουν... τρόφιμα στον κήπο τους. «Εγώ έχω 200 φυτά τσίλι σε γλάστρες» τόνισε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Μάρι Πανγκέστου, καλώντας τους καταναλωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. 
Το μεγάλο μπρα ντε φερ θα γίνει ανάμεσα στους κερδοσκόπους που «σορτάρουν» σε βασικά είδη διατροφής και στους προστατευτικούς κανόνες των κρατών. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ