Σελίδες

Sunday, 16 January 2011

«Aνοιχτή αγκαλιά» για τα άρρωστα παιδιά

Μερικές στιγμές χαμόγελου προσφέρει στα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Μία ομάδα από κλόουν, που συνεργάζεται με την οργάνωση, επισκέπτεται τα νοσηλευόμενα παιδιά και τους διαβάζει και παίζει ένα παραμύθι που μέλη της οργάνωσης έγραψαν ειδικά γι αυτό το σκοπό.

Το γέλιο επιδρά στην αύξηση της άμυνας των κυττάρων που μάχονται για να κερδίσουν την μάχη.
Εχθές η ομάδα των κλόουν επισκέφτηκε τα παιδιά που νοσηλεύονται στη Παιδιατρική – Ογκολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.  
Σήμερα πρόσφεραν το γέλιο στα παιδιά που νοσηλεύονται στη Παιδιατρική κλινική του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής, Γιολάντα Βλάχου, η φαντασία, το χιούμορ, και το γέλιο βοηθούν, σύμφωνα με στατιστικές, να μειωθεί ο πόνος των παιδιών σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 30%. 
Το γέλιο επιδρά στην αύξηση της άμυνας των κυττάρων που μάχονται για να κερδίσουν την μάχη.
kala-nea

Το Άγχος στην Παιδική Ηλικία

Τι είναι το στρες και τι το προκαλεί;
Συντάκτης: Dr. Κέκκος Μάρκου (παιδίατρος )
Ως ενήλικες έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα παιδιά ζουν σ’ έναν κόσμο ανέμελο, απαλλαγμένο από άγχος και στενοχώριες. Στην πραγματικότητα συμβαίνει συχνά το αντίθετο. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά αισθάνονται συχνά άγχος και ανησυχούν για πολλούς λόγους, άλλα σε μικρότερο κι άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό κι ένταση.
Το στρες είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα των απαιτήσεων που ασκούνται πάνω στο άτομο και της ικανότητάς του να ανταποκριθεί σ’αυτές ικανοποιητικά.  
Οι παράγοντες που προκαλούν τέτοιες πιέσεις-απαιτήσεις μπορεί να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον (δηλ. την οικογένεια, τους φίλους, το σχολείο), όσο κι από τον ίδιο του τον εαυτό. Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχεται το παιδί από τον εαυτό του μπορεί να είναι και οι πιο σημαντικές.
Ενώ εμείς οι ίδιοι θέτουμε τα στάνταρ και τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θέλουμε να ζήσουμε, συχνά συμβαίνει εκείνο που νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε - για να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα στάνταρ - να μην συμβαδίζει μ’ αυτό που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι δημιουργείται μέσα μας η εσωτερική σύγκρουση που προκαλεί το στρες.
Το στρες επηρεάζει κάθε άτομο που έχει την αίσθηση ότι το βαραίνουν πολλά πράγματα που δυσκολεύεται να “σηκώσει”, ή να αλλάξει. Από αυτό το βίωμα δεν εξαιρούνται τα παιδιά.  
Για παράδειγμα, ένα δίχρονο παιδί μπορεί να είναι αγχωμένο κι ανήσυχο επειδή ο άνθρωπος που χρειάζεται για να νιώσει ήρεμα κι ευχάριστα - η μητέρα ή ο πατέρας του - δεν βρίσκεται, όσο θα ήθελε, κοντά του. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας η απομάκρυνση από τους γονείς τους είναι η σημαντικότερη πηγή άγχους κι εκνευρισμού. Όσο μικρότερο σε ηλικία είναι το παιδί τόσο ισχυρότερη είναι και η επίδραση του αποχωρισμού από τους γονείς του.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις (από το δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και οι κοινωνικές πιέσεις - ιδιαίτερα η ανάγκη του παιδιού να ενσωματωθεί με επιτυχία στην ομάδα των συνομηλίκων του - γίνονται πηγές έντονου άγχους. 
Επιπλέον, πολύ συχνά, ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι γονείς συμβαίνει να προκαλούν άγχος στα παιδιά τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα, γονείς οι οποίοι έχουν πετύχει σε πολλές πλευρές της ζωής τους συχνά έχουν - χωρίς οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν - υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους. Αυτά όμως τα παιδιά που τυχαίνει να μην έχουν ούτε τα κίνητρα, ούτε τις ικανότητες για υψηλά επιτεύγματα κι επιδόσεις που είχαν οι γονείς τους συχνά καταλήγουν να νιώθουν απογοητευμένα από τον εαυτό τους και τη ζωή γενικά.
Η ένταση και το είδος του στρες που βιώνει το παιδί σας έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες. Σκεφτείτε: σας ακούει συχνά το παιδί σας να συζητάτε για προβλήματα που σας βασανίζουν στο χώρο της δουλειά σας, να ανησυχείτε για την αρρώστια κάποιου συγγενή, ή να μαλώνετε με τον/ την σύντροφό σας για οικονομικά θέματα;
Οι γονείς πρέπει να είναι προσεχτικοί στον τρόπο με τον οποίο συζητούν τέτοια θέματα όταν τα παιδιά είναι κοντά, γιατί είναι πιθανό τα παιδιά να υιοθετούν και τελικά να “φορτώνονται” τις ανησυχίες των γονιών τους με αποτέλεσμα να αγχώνονται τα ίδια γι’ αυτές.
Επίσης, κάποιοι παράγοντες που μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα είναι μια ασθένεια, ή ένα διαζύγιο. 
Όταν προστίθενται τέτοιου είδους καταστάσεις στις πιέσεις που το παιδί ήδη αντιμετωπίζει καθημερινά, τότε το στρες γίνεται πιο έντονο κι επώδυνο. Ακόμη και το πιο ανώδυνο και συναινετικό διαζύγιο είναι μια δύσκολη εμπειρία για τα παιδιά. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορεί τα παιδιά να νιώσουν την ανάγκη να στηρίζονται περισσότερο στον εαυτό τους, αφού το βασικό σύστημα που μέχρι τώρα τους παρείχε ασφάλεια - οι γονείς τους - απειλείται με διάλυση. Οι γονείς που βρίσκονται σε διάσταση, ή έχουν χωρίσει δεν πρέπει ποτέ να ωθούν τα παιδιά τους να διαλέξουν τη μία ή την άλλη πλευρά, ή ακόμη να σχολιάζουν αρνητικά μπροστά στα παιδιά τους τον άλλο γονιό. Αντίθετα, πρέπει πάντα οι ενέργειές τους να έχουν σαν τελικό στόχο αυτό που μακροπρόθεσμα ωφελεί το παιδί τους.
Τα κείμενα, τα στοιχεία και οι πληροφορίες της ιστιοσελίδας (site) προσφέρονται μόνο για ενημέρωση και προσωπική χρήση των επισκεπτών της και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του προμηθευτή και των συγγραφέων τους. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναδιανομή, ανατύπωση και καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση των κειμένων, των πληροφοριών και των στοιχείων της σελίδας.
Οι πληροφορίες και τα στοιχεία της σελίδας εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων, δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Η επιλογή και χρήση των στοιχείων και των πληροφοριών της σελίδας και τα εξ’ αυτής αποτελέσματα, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη.

Νέοι, οι όμηροι της νύχτας

Νέοι με όρεξη για ζωή, με ιδέες, με εργατικότητα και όραμα σβήνουν τη φωτεινότητα της ύπαρξής τους καθημερινά σε μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, καφετέριες και μπαρ. 
Είναι ένας τρόπος να πιάσουν λεφτά βάζοντας τα όνειρά τους στο ψυγείο με την ελπίδα κάποια στιγμή να αναθερμανθούν στο φως των προσδοκιών τους. 

Η Ελλάδα πρόσφερε στους φοιτητές της κακή εκπαίδευση, ακριβή πρόσβαση σε αυτή με τα ατελείωτα φροντιστήρια (προέκταση της ανύπαρκτης οργάνωσης της δημόσιας παιδείας) και μετά από όλα αυτά έδειξε το δρόμο της νύχτας ως καταφύγιο στους νέους που τους μεγάλωσε με νεοπλουτίστικα οράματα στη χώρα του ήλιου και των θαυμάτων.
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική από το ψέμα στο οποίο νανουρίστηκαν. Η νύχτα αποτελεί τον εργοδότη που υπόσχεται ένα μεροκάματο, σε μια χώρα χωρίς δουλειές, χωρίς ευκαιρίες, χωρίς επενδύσεις, χωρίς υποδομές, χωρίς οργάνωση, χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς αξιοκρατία. Μεροκάματο χωρίς ασφάλιση, χωρίς εξασφάλιση και χωρίς αξιοπρέπεια αφού η νύχτα δεν είναι χώρος πνευματικής δραστηριότητας αλλά μάλλον είναι η μοίρα παιδιών που τα έθρεψαν με ψευδαισθήσεις. 

Μάτια γεμάτα χρώμα κρύβουν τη λάμψη τους, γιατί η κοινωνία μας κοιμήθηκε επαναπαυμένη σε κατορθώματα παρελθοντικών υπέρ Ελλήνων. Κοιμήθηκε γιατί βρήκε σύνδεση στον εαυτό της με εικόνες του παρελθόντος και πίστεψε ότι καταπίνοντας τους καρπούς της βραχυπρόθεσμα οι θεοί θα βάλουν το χέρι τους για τη διασφάλιση ενός μακροπρόθεσμου κοινού καλού. 
Οι νέοι σου Ελλάδα είναι όμηροι της νύχτας. Και όσο και αν πνίγουν τις ανησυχίες τους σε βουβά ξεσπάσματα, δεν τους αξίζει αυτή η σιωπηλή φυλακή. Οι νέοι δεν ευθύνονται για αυτό που τους παραδόθηκε, όμως έχουν την ευθύνη για την κοινωνία του αύριο. Πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι φορείς της αυτοκαταστροφικότητας. 
Πρέπει να διεκδικήσουν ένα πιο δίκαιο κόσμο. Τα κλειδιά της απόδρασής τους τα έχουν οι ίδιοι στα χέρια τους, θα αντέξουν το φως της αλήθειας που κρύβεται έξω από το κελί τους;

Μια Κυριακή πρωί... (στο λεωφορείο «ο κόσμος»)

Μια Κυριακή πρωί μέσα στο λεωφορείο, ανάμεσα σε ξενύχτηδες και μεροκαματιάρηδες μετανάστες με τις πραμάτειες τους.
Το ραδιόφωνο στο φουλ να παίζει σκυλάδικα «Με καις, με καις» «Μια γαρδένια η καρδιά μου», «Πες το μου ξανά ότι μʼαγαπάς».  
Κάποιοι μετανάστες μιλάνε πολύ δυνατά και αυτό κάνει τη συγκέντρωση του νου πολύ δύσκολη υπόθεση. Εκεί που πας να πεις ξέφυγα λίγο, άντε πάλι από την αρχή. Στην κάθε στάση ανεβοκατεβαίνουν άνθρωποι και άνθρωποι. 
Μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου έχεις γνωρίσει τη μισή υφήλιο, Κίνα, Αφγανιστάν, Σρι Λάνκα Ρωσία, Πολωνία.
 
Ο κόσμος μικραίνει για σένα. 
Σκέφτεσαι τη ζωή που αλλάζει, τους μετανάστες που άφησαν την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ελλάδα. 
 
Το μεταναστευτικό δεν είναι μια απλή υπόθεση. 
Σκέφτομαι ότι οι ισχυροί αποφάσισαν να αλλάξουν τα σύνορα του κόσμου χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες που έχει αυτό για όλους μας. Έτσι, λοιπόν, αρχίζω να βλέπω με συμπάθεια όλους αυτούς τους ξενιτεμένους, παρόλο που αυξάνονται υπερβολικά μέσα στο λεωφορείο και δημιουργούν συνωστισμό και ένταση. 
Κάθε φορά, όμως, που το λεωφορείο σταματάει σε φανάρι, τα μάτια μου προσηλώνονται στην εικόνα του Χριστού που στέκει ψηλά. Τότε όλες οι σκέψεις αρχίζουν να λιγοστεύουν μέχρι να έρθει η ώρα που θα κατέβω παίρνοντας το δρόμο για την Εκκλησιά.  
Έτσι, κάθε Κυριακή εκτυλίσσεται και μια μικρή ταξιδιωτική περιπέτεια με τον Χριστό όμως να οδηγεί το λεωφορείο «ο κόσμος».
 
Στέλιος Μόσχος
Πηγή

Παιδιά-στρατιώτες
Kalashnikov Kids - Child Soldiers

Γράφει η Καίτη Βασιλάκου
Αν δυο άνθρωποι διαφωνούν σε ένα θέμα και η διαφωνία τους ξεπεράσει τα όρια και  κάποια στιγμή πάρει ο ένας το όπλο και σκοτώσει τον άλλον, αυτό η πολιτεία δεν το αφήνει να περάσει έτσι, συλλαμβάνει το δολοφόνο και τον τιμωρεί.

Ο πόλεμος τα έχει αποκτηνώσει, έχουν διαπράξει φόνους και έχουν ασκήσει εξουσία ζωής και θανάτου πάνω σε ενήλικες. Οι στρατοί που τα χρησιμοποίησαν, έχουν διαβρώσει την ψυχή τους με αντάλλαγμα τροφή, ένδυση και υποτιθέμενη προστασία. Είναι αμφίβολο, ακόμα κι αυτά που δηλώνουν μετανοημένα, ότι δεν θα πάρουν κάποια στιγμή πάλι το όπλο για να σκοτώσουν. Με άλλα λόγια τα παιδιά στρατιώτες είναι κατεστραμμένα.
Αν όμως η διαφωνία είναι μεταξύ δύο κρατών ή δύο μερίδων στην ίδια χώρα που έχουν πάρει τα όπλα και σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, αυτό το ονομάζουμε πόλεμο και το αποδεχόμαστε ως  αναγκαίο κακό.
Θεωρούμε αυτονόητο... πάντως ότι αυτοί που αλληλοσκοτώνονται, είναι ενήλικες που πιστεύουν ότι έτσι υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις προσωπικές τους ιδέες και αξίες.
Ο πόλεμος όμως είναι μια γενικευμένη δολοφονία και οι φέροντες όπλο δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν από την κτηνωδία του. Μια από τις συνήθεις κτηνωδίες του πολέμου είναι η βίαιη συχνά στρατολόγηση παιδιών που για πολλούς λόγους αποδεικνύονται  πιο αποτελεσματικοί στρατιώτες από τους ενήλικες. 

Τα παιδιά είναι λιγότερο απαιτητικοί στρατιώτες από ό,τι οι μεγάλοι. Χειραγωγούνται εύκολα. Είναι εύπιστα, δέχονται ό,τι τους λένε οι ανώτεροί τους και δεν φέρνουν αντιρρήσεις. Είναι ευάλωτα, δεν μπορούν να τα βάλουν με τους μεγάλους, υπακούουν είτε από φόβο είτε από αφέλεια σε ό,τι τα διατάσσουν. Στοιχίζουν φτηνότερα, γιατί τρώνε λίγο. Είναι πολύ εύκολο να τα τρομοκρατήσεις, να τα απειλήσεις ότι θα πάθουν χειρότερα, αν αρνηθούν να πολεμήσουν. Την ώρα της μάχης αδιαφορούν για τη ζωή τους, ειδικά, αν τα έχεις ποτίσει με ναρκωτικά. Αν καταφέρεις να τους εξάψεις το θρησκευτικό ή τον πολιτικό ζήλο, τότε έχεις στη διάθεσή σου αποφασισμένα μικρά στρατιωτάκια που δεν διστάζουν να σφάξουν τον αντίπαλο, όποιος κι αν είναι αυτός.
 

Παιδιά είναι εύκολο να βρεις.
Τα αιχμαλωτίζεις, αφού πρώτα έχεις σφάξει τους γονείς τους μπροστά στα μάτια τους. Αυτό είναι ένα πρώτο μάθημα υπακοής και συμμόρφωσης στους μεγάλους, αν θέλουν φυσικά να επιβιώσουν. Άλλα  παιδιά έρχονται από μόνα τους, γιατί είναι ορφανά, πεταμένα στους δρόμους και κάπου θέλουν να βρουν καταφύγιο.
Τα παίρνεις λοιπόν και σε μισή ώρα τα έχεις μάθει να πολεμούν. Τώρα μάλιστα που έχουν βγει τα νέα όπλα, τα ΑΚ-47,  που είναι μικρότερα, ελαφρότερα, ευκολότερα στη χρήση και πιο φονικά, ακόμα και ένα δεκάχρονο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει άνετα.
 
300.000 παιδιά υπολογίζεται πως πολεμούν αυτή τη στιγμή σε περίπου τριάντα ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν στα ¾ των πολεμικών συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη. Κάθε χρόνο ο αριθμός των παιδιών αυτών αυξάνει. Κυρίως παίρνουν μέρος στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Σιέρρα Λεόνε, στη Λιβερία, στο Κονγκό, στο Σουδάν, στη Σρι Λάνκα, στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ.
Το 30% από αυτά τα παιδιά είναι κορίτσια και αυτό σημαίνει ότι εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων μπορούν να χρησιμεύσουν και για τη σεξουαλική εκτόνωση των ενήλικων στρατιωτών. Μερικά από αυτά γίνονται οι επίσημες ερωμένες των αρχηγών. Αν έχουν μωρό, το δένουν στην πλάτη τους και ρίχνονται στη μάχη.
Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των παιδιών στρατιωτών είναι ότι είναι αναλώσιμα. Αν σκοτωθούν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα παιδιά σε κείνα τα μέρη του πολέμου είναι άφθονα και η πηγή αυτή δεν στερεύει. Είναι ορφανά,  είναι πεινασμένα και  φοβισμένα. Είναι ό,τι πρέπει δηλαδή.
Η αποκατάσταση αυτών των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο πόλεμος τα έχει αποκτηνώσει, έχουν διαπράξει φόνους και έχουν ασκήσει εξουσία ζωής και θανάτου πάνω σε ενήλικες. Οι στρατοί που τα χρησιμοποίησαν, έχουν διαβρώσει την ψυχή τους με αντάλλαγμα τροφή, ένδυση και υποτιθέμενη προστασία. Είναι αμφίβολο, ακόμα κι αυτά που δηλώνουν μετανοημένα, ότι δεν θα πάρουν κάποια στιγμή πάλι το όπλο για να σκοτώσουν. Με άλλα λόγια τα παιδιά στρατιώτες είναι κατεστραμμένα.
Γι αυτή τη μαζική δολοφονία παιδικών ψυχών δεν βλέπουμε να τιμωρείται κανείς.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
   
Η κ. Καίτη Βασιλάκου είναι φιλόλογος και συγγραφέας.