Σελίδες

Thursday, 3 February 2011

Η ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια «παιδικό παραμύθι».

Κομμένα τα παραμύθια στα παιδιά
Οι γονείς βάζουν στο ράφι τα παραμύθια και αυτά πάνε για ύπνο χωρίς να ακούσουν το αγαπημένο τους παραμυθάκι...
Οι γρήγοροι ρυθμοί εργασίας και οι απαιτητικές συνθήκες ζωής των νέων γονέων στερούν από όλο και περισσότερα παιδιά το πατροπαράδοτο διάβασμα του παραμυθιού πριν από τον ύπνο τους.

Τα παιδιά ηλικίας 3 ως 4 ετών είναι τα περισσότερο «διψασμένα» για παραμύθια, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 3-8 ετών χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την πιο αγαπημένη τους ασχολία με τους γονείς τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει βρετανική έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό από εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία Τalk Τalk ρώτησε 2.000 γονείς σε όλη τη Βρετανία πόσο χρόνο ξοδεύουν στην ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά τους προτού αυτά κοιμηθούν.  
Το 52% απάντησε ότι συνεχίζει να διαβάζει στα παιδιά του μια ιστορία ώστε να κοιμηθούν, ενώ το 48% παραδέχθηκε πως πλέον δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο γι΄ αυτή την «υποχρέωση».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει πως όντως τα παιδικά παραμύθια συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ομαλότερη και καλύτερη πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού. 
Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας παλαιότερης μελέτης η οποία υποστήριζε πως η ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια «παιδικό παραμύθι».
Η βρετανική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μικρών παιδιών θέλουν από τους γονείς τους να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους διαβάζοντάς τους παραμύθια προτού κοιμηθούν. Τα παιδιά ηλικίας 3 ως 4 ετών είναι τα περισσότερο «διψασμένα» για παραμύθια, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 3-8 ετών χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την πιο αγαπημένη τους ασχολία με τους γονείς τους.  
Το διάβασμα παραμυθιού πριν από τον ύπνο βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των μικρών παιδιών, πάνω από την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ το 82% των παιδιών δήλωσαν ότι το διάβασμα ενός παραμυθιού τα βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη θέση του παραμυθιού ως διαδικασίας εκμάθησης και συναισθηματικής σύνδεσης με τους γονείς» ανέφερε ο παιδοψυχολόγος Ρίτσαρντ Γούλφσον, επικεφαλής της μελέτης, καταλήγοντας πως «αν και είναι δύσκολο για τους γονείς να διαθέσουν πλέον χρόνο στα παιδιά τους για το διάβασμα ενός παραμυθιού πριν από τον ύπνο, ωστόσο αυτές οι στιγμές βοηθούν στην ισχυροποίηση των δεσμών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών».

newsit.gr
Το βρήκαμε στο insterea.gr

Παιδόφιλοι χάκερς δημιουργούν ενόχους


Στέλνουν ιό σε ανύποπτο χρήστη και κατεβάζουν παράνομο υλικό εν αγνοία του  
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ  
Ειδικούς «ενοχοποιητικούς» ιούς χρησιμοποιούν εσχάτως παιδόφιλοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό μέσω Διαδικτύου και τη σύλληψή τους. 
Πώς λειτουργεί το σύστημα; Ο χάκερ στέλνει έναν ιό σε έναν ανύποπτο χρήστη. Ο ιός αρχίζει να «κατεβάζει» μόνος του παράνομο παιδοφιλικό υλικό και να το αποθηκεύει στον σκληρό δίσκο του θύματος. 
Αν η αστυνομία παρακολουθεί τις παράνομες ιστοσελίδες τότε αυτός που θα συλληφθεί δεν είναι ο πραγματικός παιδόφιλος, αλλά το ανήξερο θύμα. 
Ως τότε οι παιδόφιλοι «βλέπουν» μέσω Διαδικτύου τον σκληρό του δίσκο, αντιγράφοντας ανενόχλητοι το αποκρουστικό περιεχόμενό του. 
Στις ΗΠΑ ένας καθ΄ όλα σεβαστός δημόσιος υπάλληλος από τη Μασαχουσέτη, ο Μάικλ Φαΐόλα, έχασε τα πάντα- τη δουλειά του, τους φίλους του, τους συγγενείς του - και λίγο έλειψε να βρεθεί στη φυλακή, ενώ δέχτηκε ακόμη και απειλές για τη ζωή του. 
Μόνο η γυναίκα του τού παραστάθηκε.  
Οι δυο τους, αφού ξόδεψαν όλες τις οικονομίες τους (περίπου 250.000 δολάρια) στους δικηγόρους, κατάφεραν τελικά να αποδείξουν ότι ο άτυχος άνδρας είχε πέσει θύμα... παιδόφιλων χάκερ, οι οποίοι είχαν «διατάξει» τον υπολογιστή του να κατεβάζει υλικό ταυτόχρονα από 40 παράνομες πορνογραφικές ιστοσελίδες το λεπτό!

tovima

Το παιδί μου έχει πυρετό, τι να κάνω;

Ο πυρετός στα παιδιά είναι ο συχνότερος λόγος που επικοινωνούν οι γονείς με τον παιδίατρο. Εκτός από ανησυχητικό σύμπτωμα, είναι και ένας σημαντικός τρόπος να καταπολεμήσει ο οργανισμός των παιδιών μας την αρρώστια. Ο γιατρός πρέπει να εξετάζει το παιδί όταν έχει πυρετό για να θέσει τη διάγνωση, δηλαδή να βρει την αιτία του πυρετού.

Babies and Infants with Fever

Συνήθως ο πυρετός οφείλεται σε απλές ιώσεις που ταλαιπωρούν
το παιδάκι για λίγες μέρες και μετά υποχωρούν πλήρως.
Ώσπου λοιπόν να εξεταστεί το παιδί, αλλά και μετά την εξέταση και μέχρι να γίνει το παιδί καλά, έχουμε υπόψη μας τα εξής:
  • Ο πυρετός συνήθως δεν είναι καθόλου επικίνδυνος για το παιδί. 
  • Όταν το παιδί ανεβάζει πυρετό, μπορεί να είναι νωθρό ή γκρινιάρικο ή και τελείως φυσιολογικό. 
  • Την ώρα που ανεβαίνει ο πυρετός το παιδί συνήθως κρυώνει, χρειάζεται να είναι ντυμένο και ίσως και σκεπασμένο στην αγκαλιά μας (αν θέλει να καθίσει). 
  • Το δέρμα του είναι κρύο και «μαρμαροειδές», δηλαδή έχει κόκκινες κηλίδες που διαχωρίζονται από άσπρες γραμμές και φαίνεται σαν μάρμαρο. Το μαρμαροειδές δέρμα σημαίνει πως το παιδί κρυώνει.
  • Αφού το ζεστάνουμε, έχουμε βοηθήσει να ανέβει ο πυρετός κάτι που χρειάζεται να γίνει. Τώρα το κεφάλι του είναι ζεστό και κόκκινο, ο κορμός επίσης, ενώ τα χεράκια και τα ποδαράκια, ιδίως τα δάχτυλα, μπορεί να είναι παγωμένα. Τα παιδιά συνήθως δεν τα ενοχλεί να έχουνε κρύα χέρια και πόδια. Όταν ο κορμός είναι ζεστός, γδύνουμε το παιδί, το αφήνουμε με την πάνα ή το βρακάκι του ή με πολύ ελαφρά ρούχα. 
  • Μπορούμε να του φορέσουμε κάλτσες αν τα πόδια είναι παγωμένα.
  • Θερμομετρούμε το παιδί όταν σταματήσει να κρυώνει. Η θερμομέτρηση γίνεται κατά προτίμηση στη μασχάλη με λεπτό υδραργυρικό θερμόμετρο. Σε πυρετό πάνω από 38,5 επικοινωνούμε με το γιατρό.
  • Χορηγούμε αντιπυρετικό στη δόση που ξέρουμε για το βάρος και την ηλικία του παιδιού. Η δράση του αντιπυρετικού φαίνεται περίπου 30 λεπτά απ’ τη χορήγησή του, όπου το παιδί ίσως ιδρώνει και πέφτει κάπως η θερμοκρασία του. Δεν ανησυχούμε λοιπόν αν π.χ. 10 λεπτά αφότου δώσαμε αντιπυρετικό το παιδί ακόμα ζεματάει. Είναι φυσιολογικό. Επίσης η δράση του αντιπυρετικού κρατά περίπου 3-6 ώρες. Αν στις 3 ώρες το παιδί ξανανεβάσει πυρετό, είναι φυσιολογικό. Αν και τότε ο πυρετός είναι πάνω από 38.5 δίνουμε άλλο αντιπυρετικό φάρμακο, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό.
  • Το αντιπυρετικό «ρίχνει» λίγο τον πυρετό του παιδιού. Π.χ αν ένα παιδί με 39 θα έχει 38,4 μισή ώρα μετά την χορήγηση του φαρμάκου και 37,4 μετά το μπάνιο. Δεν τρομάζουμε αν ο πυρετός δεν πέσει στα 36.5. Αν αυτό συμβεί είναι γιατί ο οργανισμός το έκανε, όχι το φάρμακο.
  • Μισή ώρα μετά το αντιπυρετικό κάνουμε στο παιδί μπάνιο σε νερό θερμοκρασίας 35-36 βαθμών. Αν θέλει μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του στο νερό για 5-10 λεπτά. Αν ξαπλώνει και δεν θέλουμε να του κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να βάλουμε κομπρέσες με χλιαρό νερό στο μέτωπο, τα μπράτσα και τους μηρούς. Το κρατάμε πολύ ελαφρά ντυμένο ή γυμνό για να μπορέσει να γίνει η ανταλλαγή της θερμοκρασίας και να απυρετήσει. Αν το ντύνουμε βαριά δεν αφήνουμε τον πυρετό να πέσει.
ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΞΗΣ:
  • Αν την ώρα του πυρετού το παιδί θέλει αγκαλιά και έχει γκρίνια, το έχουμε συνέχεια επάνω μας. Εκτός από το ότι μπορεί να πονά, τα μωρά, ιδίως, φοβούνται πολύ όταν έχουν πυρετό και είναι άρρωστα, γιατί αισθάνονται διαφορετικά από το κανονικό και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί.
  • Δεν το πιέζουμε καθόλου να φάει, αν δεν φάει καθόλου θα γίνει πιο γρήγορα καλά. Εάν το παιδί θηλάζει, ο θηλασμός συνεχίζεται κανονικά. Πηγαίνουμε με «τα νερά του», δεν το ζορίζουμε περισσότερο απ’ όσο είναι ήδη ζορισμένο.
  • Πάρα πολύ σημαντικό είναι να προσέξουμε να μην αφυδατωθεί το παιδί εξαιτίας του υψηλού πυρετού. Πρακτικά, παρακολουθούμε να έχει υγρή γλώσσα, δηλαδή η γλώσσα του να μη στεγνώνει. Αν αρνείται να πιει το δελεάζουμε με κομματάκια παγάκια, ή Sprite. Καλύτερα να μην πιει γάλα.
  • Αν η γλώσσα του είναι πολύ στεγνή, κλαίει χωρίς δάκρυα, είναι πολύ αδύναμο και το δέρμα του φαίνεται πολύ ξερό, επικοινωνούμε με το γιατρό αμέσως.
  • Δεν ενοχλούμε το παιδί: Θερμομετρούμε το παιδί τις ώρες που πραγματικά είναι πολύ ζεστό (περίπου κάθε 3 ώρες, όχι πιο συχνά). Δεν δίνουμε φάρμακα, δεν το κάνουμε μπάνιο και δεν βάζουμε κομπρέσες αν ο πυρετός είναι κάτω από 38.5-39.
  • Αντιπυρετικά φάρμακα υπάρχουν εδώ και λίγες δεκαετίες σε ευρεία χρήση. 
  • Για χιλιάδες χρόνια οι μητέρες δεν είχαν φάρμακα για να ρίξουν τον πυρετό των παιδιών τους. Ο πυρετός πέφτει και από μόνος του ακόμη κι αν δεν κάνουμε τίποτε, ακόμα και αν δεν κάνουμε κομπρέσες ή μπάνιο. Κανακεύουμε το παιδί μας και φροντίζουμε να περάσουν ευχάριστα οι ώρες του πυρετού (αγκαλιά, βιβλία, βίντεο, παζλ, ύπνος αν θέλει).
  • Κανείς δεν χαίρεται να έχει ένα άρρωστο παιδί στο σπίτι και οπωσδήποτε η πρώτη φορά που ένα μωρό θα κάνει πυρετό μένει για πάντα στη μνήμη σας. Επικοινωνήστε μαζί μου όποτε ανησυχείτε, αλλά θυμηθείτε πως ο πυρετός και οι απλές ιώσεις που συνήθως τον προκαλούν δεν είναι επικίνδυνες καταστάσεις για τα παιδιά.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΕΤΟΥ
  1. Προσπαθούμε να μην πανικοβληθούμε
  2. Ζεσταίνουμε το παιδί την ώρα που ανεβαίνει ο πυρετός και αυτό κρυώνει
  3. Γδύνουμε το παιδί όταν είναι πολύ ζεστό και έχει σταματήσει να κρυώνει
  4. Το θερμομετρούμε
  5. Τηλεφωνούμε στο γιατρό
  6. Δίνουμε αντιπυρετικό στη σωστή δόση
  7. Σε μισή ώρα κάνουμε μπάνιο ή βάζουμε κομπρέσες
πηγή